Wist jij dat er enorm veel soorten fotografie zijn? De ene niche is populairder dan de andere, maar iedere vorm van fotografie is interessant om te ontdekken. In dit artikel zet ik 25 vormen van fotografie voor je op een rijtje. Welke wil jij nog eens uitproberen?
25 soorten fotografie om te ontdekken!
In dit artikel ga ik het over 25 verschillende niches binnen de fotografie hebben. Zo kun jij ontdekken waar jouw passie zou kunnen liggen. Dit zijn ze zeker niet allemaal, maar wel de meest voorkomende vormen waar je vast al eens van gehoord hebt. Binnen deze soorten fotografie kun je je ook nog specialiseren.
1. Portretfotografie
Portretfotografie is echt jouw ding als je van het fotograferen van mensen houdt. Je legt de unieke persoonlijkheid en emoties van iemand vast, en elke shoot is weer een nieuwe ontdekkingstocht. Je hebt hier bij uitstek de mogelijkheid om je eigen stijl te ontwikkelen. Van klassieke studioportretten tot meer casual, lifestyle-achtige shoots in een natuurlijke setting. En dan heb je nog de zakelijke portretten, perfect voor professionals die hun personal brand willen boosten. Binnen portretfotografie zijn allerlei soorten fotografie te combineren. Denk aan gezinsfotografie, kinderfotografie, love shoots, zwangerschapsshoots, etc.
Lees ook
– Lens voor portretfotografie: welke lens is het beste?
– 10x boeken over portretfotografie die je wilt lezen
– Hoe fotografeer ik spontane portretten?
2. Natuurfotografie
Natuurfotografie brengt je op de meest adembenemende plekken ter wereld. Maar je kunt het ook gewoon lekker in je eigen omgeving uitoefenen. Je vangt de natuur in al haar glorie met je camera. Van het gouden uur tot de blauwe schemering. Stel je voor: je staat op een prachtige plek, wachtend op dat ene perfecte moment waarop het licht en het landschap samenkomen in een adembenemend schouwspel. Het is de kunst van het observeren en geduld hebben, maar natuurlijk ook zorgen dat je een goede compositie kunt maken.
Binnen dit genre kun je je ook specialiseren in het fotograferen van details in de natuur (macrofotografie) of bijvoorbeeld vogelfotografie of wildlife fotografie. Of denk eens na over nachtfotografie, waarbij je speelt met lange sluitertijden of de sterrenhemel. Landschapsfotografie is erg divers en is erg populair bij veel fotografen waaronder mijzelf!
Lees ook
– Fotograferen in de natuur: 6 praktische tips voor geslaagde foto’s!
– 10x tips – mooie zonsondergang fotograferen
– Wat kun je fotograferen in welke maand?
3. Trouwfotografie
Bruiloftsfotografie is de ultieme mix van reportagefotografie en portretfotografie, gegoten in een dag vol liefde en emoties. Je bent overal tegelijk. Fotografeert de tranen, bijzondre blikken, en de grappige momenten van deze speciale dag.
Net als bij portretfotografie zijn er ook veel soorten stijlen die je in jouw fotografie kunt kiezen. Juist jouw stijl kan de doorslag geven of het bruidspaar je als fotograaf wil kiezen voor hun belangrijke dag. En wat dacht je van destination weddings? Reizen naar prachtige locaties om daar liefdesverhalen vast te leggen. Het is hectisch en emotioneel maar ongelooflijk belonend als je mooie foto’s hebt gemaakt die het moment vereeuwigen.
Lees ook
– Tips: 3x de beste lenzen voor bruidsfotografie
– Hoe kom je aan klanten als fotograaf? 10x tips!
4. Reportagefotografie
Reportagefotografie is het vertellen van een verhaal door middel van een serie foto’s. En dat verhaal kan van alles zijn! Of het nu gaat om een evenement, een maatschappelijk onderwerp of het dagelijks leven in een verre stad: je bent erbij met je camera, klaar om het verhaal te vertellen.
Bij reportagefotografie worden de foto’s meestal niet in scène gezet. Je vertelt het eerlijke verhaal zonder het mooier te maken dan het is. Het mooie van reportagefotografie is dat je verhalen kunt vertellen die anders misschien ongehoord zouden blijven. Je moet vaak snel handelen en goede inschattingen van situaties kunnen maken.
5. Concertfotografie en theaterfotografie
Concertfotografie is een hele toffe niche binnen van alle soorten fotografie. Als concertfotograaf sta je vaak midden in de actie, tussen de dreunende bassen en het juichende publiek. Jouw missie? De energie, emoties en onvergetelijke momenten van het concert vastleggen. Elke show is een unieke uitdaging met het constant veranderende licht en de beweging op het podium. Ditzelfde geldt voor theaterfotografie waarbij je dans, musical, toneel of een andere vorm van theater vastlegt.
Je leert werken met weinig licht en snelle sluitertijden om die dynamische shots te krijgen. Binnen concertfotografie kun je je specialiseren in kleine intieme optredens in lokale kroegen of juist in de grote festivals met duizenden bezoekers. Dan is er ook nog de backstage fotografie, waar je een kijkje neemt achter de schermen en de artiesten in hun meest kwetsbare momenten vangt. Elk concert biedt een nieuw verhaal om te vertellen, en jij staat vooraan om het te vertellen.
Lees ook: 10x tips – Fotograferen in een theater
6. Newbornfotografie
Newbornfotografie is super schattig maar ook super uitdagend. Je hebt te maken met kleine en enorm onvoorspelbare modellen. Maar als je eenmaal die slapende baby perfect in beeld hebt, met al die kleine details, dan smelt je hart. Geduld én snelheid is belangrijk binnen deze soort fotografie. Je moet vaak geduldig wachten tot de baby een keer zijn of haar oogjes opent of ophoudt met huilen. En als dat eenmaal het geval is dan moet je snel in actie komen want voor je het weet is het moment weer. voorbij. Niches hier zijn bijvoorbeeld posed newborn shoots, waarbij je de baby in schattige poses legt, of meer natuurlijke, lifestyle-georiënteerde sessies die de interactie met de ouders vastleggen.
7. Avond- en nachtfotografie
Avond- en nachtfotografie is echt een wereld op zich. Zodra de zon ondergaat, komt de magie. De diepblauwe lucht en de warme kleuren van straatlantaarns zorgen voor veel contrast. Je experimenteert met lange belichtingstijden om die prachtige lichtstrepen van auto’s vast te leggen. Of probeert de sterrenhemel in al zijn glorie op foto te vangen.
Maar het is niet alleen maar de schoonheid van licht in de duisternis; het is ook de uitdaging van het werken met lastige lichtomstandigheden. Je bent constant aan het spelen met ISO-waarden, diafragma’s en sluitertijden om die perfecte shots te krijgen. Binnen de avond- en nachtfotografie kun je je specialiseren in verschillende soorten fotografie. Van stedelijke nachtfotografie, waarbij de architectuur en straatverlichting centraal staan tot astrofotografie waar je het heelal vastlegt. En laten we light painting niet vergeten, waarbij je met lichtbronnen tekent of schrijft in de lucht. Het vraagt om geduld, precisie en een beetje creativiteit om de nacht tot leven te brengen in je foto’s.
Lees ook
– Het blauwe uur: zo maak je de mooiste foto’s
– 8x tips: fotograferen bij lichtfestival GLOW in Eindhoven
– Jaartal met sterretjes schrijven in je foto
8. Zwangerschapsfotografie
Zwangerschapsfotografie draait om het vangen van een bijzonder moment in het leven van een vrouw. Het is een onderdeel van portretfotografie, waarbij je de zwangere vrouw zo mooi mogelijk fotografeert. Vaak ook in combinatie met haar partner en eventuele andere kinderen. Het is intiem en soms een beetje emotioneel.
Je werkt vaak in een ontspannen omgeving, thuis bij de aanstaande ouders of in de natuur. Maar je kunt er ook voor kiezen om foto’s in een studio te maken. Qua stijl kun je ook alle kanten op. Van grote extravagante jurken tot strakke aansluitende kleding. Of natuurlijk met een blote buik.
9. Foodfotografie
Foodfotografie is een interessante niche binnen de vele soorten fotografie. Het is jouw kans om letterlijk met je eten te spelen en er nog voor betaald te krijgen ook. Je maakt van elk gerecht een kunstwerk, met de juiste styling, belichting, en compositie. Of het nu gaat om een recept voor een kookboek, een menu voor een restaurant, of content voor social media, je laat het water in de mond lopen.
Het is voor vrijwel iedere vorm van fotografie handig om goed op details te kunnen letten, maar bij foodfotografie is dit extra belangrijk. Een beetje glans hier, een extra tomaatje daar… Niches binnen foodfotografie zijn onder meer productfotografie voor foodmerken en editorial foodfotografie, waar het verhaal achter het gerecht en de gebruikte ingrediënten net zo belangrijk zijn als het eindresultaat.
Lees ook
– 15x food fotografie tips: smakelijke foto’s van eten maken
– Zelf ondergronden maken voor (food)fotografie
– 5x tips – zo stijl je je foodfoto’s!
10. Commerciële fotografie
Commerciële fotografie is breed en allesomvattend. Je werkt voor bedrijven en merken om hun producten of diensten in het beste licht te zetten. Dit kan variëren van productshots voor websites tot lifestyle afbeeldingen voor reclamecampagnes. Binnen deze wereld kun je je specialiseren in bijvoorbeeld mode, architectuur of zelfs automotive fotografie. Het is een mix van creativiteit en zakelijk inzicht, waarbij je niet alleen mooie beelden maakt, maar ook denkt aan de marketingdoelen van je klanten. Elk project is een nieuwe uitdaging om iets cools te creëren dat ook nog eens verkoopt.
11. Productfotografie
Productfotografie gaat over meer dan alleen spullen op de foto zetten. Je brengt een object tot leven, vertelt zijn verhaal. Of je nu die glinsterende details van een horloge vangt of de frisheid van de nieuwste parfum benadrukt, elk product heeft zijn eigen sfeer en stijl. Productfotografie doe je meestal in een studio, waarbij je een set. bouwt om het product zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen. En naast fotografie is ook fotobewerking vaak een groot deel van deze soort fotografie, omdat je zo alle details extra goed tot hun recht kunt laten komen.
Binnen deze wereld heb je e-commerce fotografie, perfect voor webshops die hun producten willen laten poppen. En dan heb je nog reclamefotografie, waarbij het draait om creatieve concepten die de kijker echt raken. Het is een precisieklusje, waarbij licht en compositie allesbepalend zijn.
12. Wildlife fotografie
Wildlife-fotografie brengt je dicht bij de meest fascinerende wezens van onze planeet. Geduld is je beste vriend, want die perfecte shot van een schuwe lynx of een majestueuze adelaar komt niet zomaar. Je specialiseert je misschien in vogelfotografie, uren wachten voor dat ene moment, of in groot wild (denk bijvoorbeeld aan Schotse hooglanders) op avontuur in de wildernis.
Voordat je op pad gaat is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Onderzoek waar bepaalde dieren zich schuilhouden, op welke momenten ze zich laten zien en hoe je de meeste kans hebt om ze voor je camera te krijgen. Houd ook rekening met windrichting, zodat ze je niet goed kunnen ruiken. En draag indien nodig camouflagekleding zodat je niet opvalt in hun natuurlijke omgeving. Het is dus geen makkelijke vorm van fotografie, maar zeker wel belonend als je terugkomt met gave foto’s!
Lees ook: 10x fototips – wildlife fotograferen in Nederland
13. Evenementenfotografie
Eventfotografie is de kunst van het vastleggen van sfeer en belangrijke momenten tijdens evenementen. Van een toffe beurs tot bruisende festivals, je documenteert de ervaring. Je duikt onder andere in de wereld van muziekfotografie, waarbij je de energie van live optredens vangt. Of richt je juist op corporate evenementen, waar je de essentie van professionele bijeenkomsten vastlegt. Het is een dynamische setting, waarbij je constant beweegt en zoekt naar die unieke momenten die het verhaal van het evenement vertellen.
Lees ook: Hoe begin je als fotograaf met eventfotografie?
14. Sportfotografie
Sportfotografie is een kleine niche binnen de diverse soorten fotografie. Hierbij draait het om adrenaline en actie vastleggen op het juiste moment. Of je nu langs de zijlijn staat bij een voetbalwedstrijd of op de piste bij een ski-evenement, je vangt de intensiteit en emotie van sport. Je zult je grotendeels bezighouden met actiefotografie, waarbij het draait om de split-second acties. Een telelens en een camera met snelle autofocus kunnen hierbij niet ontbreken. Maar vergeet ook de sportportretten niet, waarbij je de atleet en hun passie in beeld brengt. Het is snel schakelen, anticiperen, en altijd klaar zijn voor het onverwachte.
15. Architectuurfotografie
Architectuurfotografie laat je de schoonheid en het verhaal zien van gebouwen. Het is niet alleen het vastleggen van een gebouw, maar het tot vertalen van het idee dat de architect heeft gehad in je foto. Van kantoorpanden tot kerken en van bijzondere woningen tot gigantische bedrijven.
Je kunt je richten op historische gebouwen, waarbij je de verhalen van het verleden vangt. Of kies juist v oor moderne architectuur, waarbij de focus ligt op de lijnen en vormen van hedendaagse designs. Combineer de architectuur ook eens met modellen om er een extra element aan toe te voegen. Interieurfotografie is ook een belangrijk onderdeel, waarbij je de sfeer en het design van binnenruimtes in beeld vangt. Het is een wisselwerking van perspectief en licht, altijd op zoek naar die perfecte hoek.
16. Reisfotografie
Reisfotografie is jouw ticket naar de wereld. Je legt verschillende culturen, landschappen en steden vast, elk met hun eigen verhaal. Van de drukke straten in Tokyo tot de serene landschappen van IJsland, je bent erbij. Er zijn verschillende manieren waarop je dit beroep kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld als influencer of blogger, als freelance fotograaf voor tijdschriften of voor reisbureau’s.
Binnen reisfotografie kun je je specialiseren in bijvoorbeeld culturele fotografie, waarbij je de unieke aspecten van een cultuur belicht. Maar je kunt ook hele vette foto’s maken met een drone. Dronefotografie is dus een perfect onderdeel van reisfotografie. Het gaat erom dat je de sfeer van een plek vangt en overbrengt, zodat iedereen die jouw foto’s ziet, zich even daar waant en zin krijgt om zelf de koffers te pakken.
Lees ook
– 25 reisfotografie tips voor mooie foto’s
– Dronefotografie voor beginners: alles over het fotograferen met een drone
– 10x tips – maak de mooiste foto’s met een drone
17. Documentaire fotografie
Documentaire fotografie is het soort fotografie waarmee je verhalen vertelt die gezien moeten worden. Eigenlijk is het een vorm van reportagefotografie. Je duikt diep in de maatschappij, legt sociale kwesties vast, of documenteert belangrijke gebeurtenissen. Vaak volg je iemand of meerdere mensen voor een langere periode. Het is soms hard, maar altijd eerlijk.
Niches hierin zijn onder andere milieu-documentaires, waarbij je de impact van de mens op de natuur in beeld brengt. Of conflictfotografie, waar je de realiteit van oorlog en onrust aan een groot publiek laat zien. Jouw foto’s kunnen de wereld veranderen, bewustzijn creëren, en de geschiedenis voor altijd vastleggen.
18. Macrofotografie
Macrofotografie past bij verschillende soorten fotografie. Het opent een wereld die voor het blote oog verborgen blijft. Je zoomt in op de kleinste details – een druppel dauw op een blad, de structuur van een vlindervleugel, of de complexiteit van een oog. Maar niet alleen flora en fauna kun je fotograferen. Ook in productfotografie kun je macro foto’s maken.
Het is een erg interessante vorm van fotografie waar heel wat oefening voor nodig is. De plek waar je de scherpte in de foto legt is erg belangrijk, net als de compositie. Een centimeter meer naar links of rechts maakt binnen deze vorm van fotografie al een wereld van verschil.
Lees ook
– 25 macrofotografie tips voor betere foto’s
– Macro filters, close-up filters en voorzetlenzen. Zo werkt het!
– 75x ideeën voor macro en close-up foto’s
19. Straatfotografie
Straatfotografie is jouw kans om het onverwachte te vangen. Je slentert door de straten, altijd klaar om die ene spontane interactie of dat unieke straattaferelen vast te leggen. Het mooie is dat je nooit weet wat je gaat tegenkomen. Binnen deze niche kun je je richten op urban exploration, het ontdekken en fotograferen van verlaten en vervallen stedelijke omgevingen. Of documentaire straatfotografie, waarbij je dieper ingaat op maatschappelijke thema’s. Het vraagt om een goede timing, een scherp oog en een beetje lef.
Wat vaak opvalt aan straatfotografie is dat de foto’s zwart-wit worden gemaakt of worden voorzien van harde contrasten. Dit is een bepaalde stijl die je kunt overwegen, maar je kunt natuurlijk ook prima je eigen ideeën hierop loslaten.
Lees ook: 10x tips voor zwart-wit fotografie
20. Boudoirfotografie
Boudoirfotografie is de laatste tijd enorm in opkomst in Nederland. Binnen deze soort fotografie vier je het zelfvertrouwen en de schoonheid van je model. De foto’s zijn vaak intiem en sensueel van aard. Als fotograaf zorg je voor een veilige en respectvolle omgeving waar je model zich open durft te stellen om gefotografeerd te worden. Het gaat niet alleen om het vastleggen van het lichaam, maar vooral om het uitstralen van zelfliefde en kracht.
Je kunt je specialiseren in verschillende stijlen, van klassiek en romantisch tot modern en edgy. Elke fotoshoot is een samenwerking, waarbij je nauw samenwerkt met je model om beelden te creëren die zowel mooi als betekenisvol zijn. Vaak komt er ook een make-up artist bij die je model nog meer zelfvertrouwen geeft. Boudoirfotografie vraagt om een goede balans tussen techniek en emotie, waarbij het belangrijkste doel is om elke persoon zich prachtig en krachtig te laten voelen.
Lees ook: 11x boudoir fotografie tips: instellingen, poses, licht en meer!
21. Modefotografie
Modefotografie (of fashion-fotogafie) is één van de soorten fotografie waarbij creativiteit en stijl samenkomen. In dit geval in de bijzondere wereld van fashion. Of je nu backstage bent bij een modeshow of een editorial shoot doet in een verlaten fabriek, elke sessie is een kans om iets magisch te creëren. Je werkt samen met stylisten, modellen en ontwerpers en brengt hun visies tot leven.
Er zijn niches zoals high fashion, waar het draait om luxe en avant-garde looks. Of commerciële modefotografie, gericht op kleding en accessoires voor de consumentenmarkt. De locatie waarop je fotografeert is iedere keer anders. Van studiofotografie tot de meest mooie tropische bestemmingen. Maar ook een mooi straatje in je eigen dorp kan een goede achtergrond zijn. Het is een wereld vol glamour, maar ook hard werken en oog voor detail.
Lees ook: Boek review – The fashion camera van Liselotte Fleur
22. Vogelfotografie
Als vogelfotograaf ben je eigenlijk een soort wildlife-detective. Je besteedt uren in de natuur, wachtend op dat ene perfecte moment waarop een zeldzame vogel besluit te verschijnen. Het gaat niet alleen om het klikken op het juiste moment. Je moet ook verstand hebben van vogelgedrag, weten waar je ze kunt vinden en hoe je onopgemerkt blijft. Eén van je belangrijkste bezittingen? Je verrekijker natuurlijk!
Binnen vogelfotografie zijn er niches zoals het fotograferen van trekvogels, roofvogels of juist die kleine, kleurrijke vogeltjes die in je achtertuin verschijnen. Het vereist geduld, precisie en soms een beetje geluk. Maar als je thuiskomt met die ene geweldige foto van een ijsvogel in actie, weet je weer waarom je al die uren hebt gewacht. Vogelfotografie is een passie die je verbindt met de natuur en je steeds weer uitdaagt. En heb je geen zin om in de kou te zitten? Een dagje in een vogelhut is dan misschien wel een uitkomst voor jou.
23. Onderwaterfotografie
Onderwaterfotografie is alsof je een andere wereld binnenstapt. Alles is anders onder het oppervlak: het licht, de kleuren, de manier waarop je beweegt. Je legt de wonderen van de oceaan vast, van kleurrijke koraalriffen tot mysterieuze scheepswrakken. Maar ook dichtbij huis valt er vanalles te ontdekken in het water. Niches binnen deze soort fotografie zijn bijvoorbeeld macro-onderwaterfotografie, waar je de kleinste zeediertjes groot in beeld brengt.
Naast het leven in de zee kun je ook kiezen voor een kunstzinnige vorm van onderwaterfotografie. Fotografeer bijvoorbeeld modellen onderwater in een zwembad. Van fashion-fotografie tot leuke plaatjes van een groep kinderen. Niets is te gek en alles geeft een bijzonder resultaat.
Lees ook: 15x Onderwaterfotografie tips: onderwaterfoto’s maken op vakantie
24. UGC fotografie
UGC fotografie is helemaal van nu. Je legt momenten vast die echt voelen, puur en ongefilterd, vaak met niets meer dan je smartphone. Deze foto’s zijn goud waard voor merken en bedrijven, omdat ze authentiek zijn en herkenbaar zijn voor het publiek. En daar kun je een mooi zakcentje of zelfs volledig salaris mee verdienen!
Of je nu een epic roadtrip vastlegt, je nieuwe sneakers showt, of gewoon een dag uit je leven deelt, elke foto vertelt een verhaal. Niches binnen UGC kunnen variëren van lifestyle en reizen tot fashion en food. Het mooie is dat iedereen content kan creëren; het gaat om jouw visie en creativiteit. Lees ook vooral mijn uitgebreid artikel met UGC fotografie tips voor creatieve samenwerkingen.
25. Dierenfotografie
Dierenfotografie duikt in de prachtige wereld van onze (meestal harige) vrienden. Of je nu in huis of op locatie met huisdieren werkt of de wildernis in trekt voor wildlife, elk dier brengt z’n eigen verhaal en uitdagingen.
Bij huisdieren draait het om hun persoonlijkheden en ga je vaak de band met hun baasje vastleggen. Denk aan die schattige kopjes van katten of honden die enthousiast hun favoriete speeltje achterna zitten. Het vereist geduld en een snelle vinger op de sluiterknop van je camera. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan paardenfotografie. Het vastleggen van de gratie en kracht van deze majestueuze dieren vraagt om een goede kennis van paardengedrag en timing.
Lees ook: 14x Paardenfotografie tips voor mooiere én betere foto’s
Met 25 soorten fotografie in dit artikel heb ik er een heleboel benoemd. Maar dit zijn ze zeker nog niet allemaal! Heb jij een bijzondere niche binnen de fotografie waarin je werkzaam bent? Of wil je meer weten over een bepaalde vorm? Laat het me dan weten in de reacties. Veel plezier met het ontdekken van jouw beste match!
4 Reacties
Er zijn inderdaad heel veel foto richtingen.
Ik ben opzoek naar een goede verdeling in hoofd (en sub) categorieën.
Ken jij zo’n verdeling.
[…] van freelance fotograaf. Hiervoor is het het beste om je te specialiseren in één of een paar soorten fotografie. Denk bijvoorbeeld aan trouwfotograaf, uitvaartfotograaf, portretfotograaf, schoolfotograaf of […]
[…] The PixelSquad en Foto Sipkes een toffe dag vol workshops en interessante lezingen over allerlei soorten fotografie. Ook zullen er diverse grote fotomerken aanwezig zijn. Zo kun je kennismaken met hun nieuwste […]
[…] hoe lastiger het is om hier werk in te vinden. Je kunt je beter specialiseren in 1 of enkele soorten fotografie en hier een portfolio in opbouwen. Door je te focussen op wat je écht leuk vindt word je hier ook […]