Fotografie in de natuur is heerlijk om te doen. Maar er zijn ook dingen om rekening mee te houden. In dit artikel deel ik 6 praktische tips voor het fotograferen in de natuur. Zo kom jij zeker thuis met prachtige foto’s!
Als je mij al langer volgt weet je dat ik dol ben op natuurfotografie. Ben jij dat ook? En wil je goed voorbereid te werk gaan? Lees dan zeker deze zes tips eens door voordat je met je camera de deur uit gaat.
Waarom ik graag fotografeer in de natuur
Als grafisch ontwerper en blogger heb ik nogal een kantoorbaan. Ik zit erg veel binnen achter een computer. En daar houd ik van, maar dan is het minstens net zo fijn om naar buiten te gaan met je camera. Lekker de natuur in en al het moois vastleggen wat je daar tegenkomt. Van bloemen fotograferen tot de mooiste landschappen in de mist. En van wildlife vastleggen tot zonsondergangen tegemoet gaan. Fotograferen in de natuur is niet alleen een manier om prachtige foto’s te maken, maar geeft je ook de kans om even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Geen enkele dag en geen enkele moment is hetzelfde. En dat geeft je oneindige mogelijkheden om te experimenteren met technieken, composities en omstandigheden.
5 praktische tips voor natuurfotografie
Natuurfotografie is enorm leuk, maar kan ook uitdagend zijn. Met de juiste voorbereiding en kennis hoef je niet bang te zijn dat je met lege handen thuiskomt. Hier deel ik 6 onmisbare tips die je zullen helpen bij je reis binnen het fotograferen in de natuur.
1. Houd het weer in de gaten
Het weer is een onvoorspelbare maar belangrijke factor in de wereld van natuurfotografie. De juiste weersomstandigheden kunnen van een goede foto een echt meesterwerk maken. Dezelfde locatie ziet er namelijk heel anders uit bij bewolking dan bij zonsopkomst of als het regent. Het licht is dan anders en dat bepaalt de sfeer en emotie van je foto’s. Check daarom regelmatig het weerbericht om te zien of de juiste omstandigheden zich aandienen.
Weersomstandigheden zorgen voor sfeer
Persoonlijk houd ik van zonnige dagen met een mooie wolkenlucht. Maar een grijze, bewolkte hemel heeft ook veel voordelen. De wolken werken namelijk als een natuurlijke diffuser die harde schaduwen verzacht. En dat is bijvoorbeeld ideaal voor het vastleggen van close-ups in de natuur of het fotograferen van dieren, zonder de storende contrasten van een felle zon. Dit zachte licht benadrukt texturen en verzacht kleuren, waardoor je foto’s een intieme sfeer kunnen krijgen.
Denk eens na over regen!
Aan de andere kant kan een onverwachte regenbui ook prachtige momenten creëren, die maar weinig worden gefotografeerd. Regendruppels op bloemblaadjes, dieren die schuilen voor de regen, of een mysterieuze mist die over het landschap trekt, kunnen allemaal voor mooie foto’s zorgen. Zorg er wel voor dat je je camera beschermt als je in de regen op pad gaat.
Ieder seizoen een ander onderwerp
Laat je inspireren door de seizoenen. Elk seizoen brengt zijn eigen unieke licht en sfeer met zich mee. Denk aan de zachte pasteltinten van de lente of de diepe verzadigde kleuren van de zomer. Maar ook de gouden gloed van de herfst, en de koele serene kleuren van de winter. En naast het licht zijn er ook in ieder seizoen andere onderwerpen die je in de natuur kunt vinden. Weten welke dat zijn? Lees dan eens: Wat kun je fotograferen in welke maand?
2. Ga locaties scouten
Iets waar niet veel fotografen aan denken is het opbouwen van een lijst met mogelijke locaties. En dat terwijl het je leven een heel stuk makkelijker kan maken! Fotograferen in de natuur is vaak afhankelijk van het weer, zoals je in tip 1 hebt kunnen lezen. Je moet dus snel handelen als de weersomstandigheden goed zijn. Het is dan dus super handig als je al een aantal locaties hebt waarvan je weet dat ze goed passen bij het beeld dat je voor ogen hebt.
Ga op zoek naar parels in de omgeving
Het verkennen van fotografie-locaties is meer dan alleen het vinden van een mooie plek. Het is handig om te weten waar de zon staat op bepaalde momenten van de dag, wat unieke details zijn waarop je kunt focussen en hoe deze plek er op verschillende momenten van het jaar uitziet. Ga op zoek naar enkele unieke locaties bij jou in de buurt. Pak de fiets en ga de omgeving verkennen, gebruik Google Maps of vraag vrienden en familie naar hun favoriete plekjes. Wees avontuurlijk, trek je wandelschoenen aan en durf te verdwalen. Het zijn vaak de onverwachte ontdekkingen die leiden tot de meest bijzondere foto’s.
Vergeet ook niet op de kleine details te letten. Juist die details maken het fotograferen in de natuur interessant. Een eenzame boom, de manier waarop het licht door de bladeren valt, of een beekje dat zachtjes door het landschap slingert. Zulke elementen kun je goed gebruiken als onderwerp in je composities. Dus experimenteer met verschillende perspectieven en standpunten om goed te zien wat een locatie allemaal te bieden heeft.
3. Welke camera en lenzen gebruik je?
De keuze van je apparatuur heeft invloed op het eindresultaat in je natuurfotografie. Het bepaalt niet alleen de kwaliteit van je foto’s, maar ook hoe je de wereld om je heen vastlegt. Het is niet zozeer de vraag welke camera het beste is, maar welke camera en lens het beste bij jouw stijl van fotograferen passen.
Welke camera voor fotografie in de natuur?
Iedere foto wordt niet alleen gemaakt door de camera, maar vooral ook door de fotograaf. Een goede camera maakt niet per definitie mooie foto’s. En met een smartphone kun je ook verrassende foto’s maken. Kijk dus niet te veel naar apparatuur dat boven je budget ligt, maar haal het beste uit datgene dat je hebt of waar je je comfortabel bij voelt om aan te schaffen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een digitale systeemcamera. Hiermee ben je erg flexibel omdat je verwisselbare lenzen kunt kopen. Daarnaast zijn ze wat lichter en kleiner dan spiegelreflexcamera’s. Geen wonder dus dat steeds meer fotografen hun DSLR inruilen voor een goede systeemcamera.
Verschillende objectieven
Misschien nog wel belangrijker dan de camera, is de lens die je kiest. Ben je een beginnende fotograaf? Dan is een zoomlens met een divers bereik een goede keuze om mee te starten. Daarnaast is een groothoeklens de meest veilige keuze voor het fotograferen in de natuur. Hiermee kun je landschappen weids fotograferen wat een enorm gevoel van vrijheid geeft in je foto’s.
Is het jouw wens om wilde dieren van op een veilige afstand te fotograferen, dan is een telelens met een groot bereik een must. Terwijl een macrolens juist onmisbaar is voor de kleinste details van bloemen, planten en insecten. Zoals je kunt lezen zijn er dus vele opties om te overwegen. Begin vooral met een allround lens en ontdek vervolgens wat je mist. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je ontdekken welk type fotografie je het meeste aanspreekt. En dan kun je investeren in gespecialiseerde lenzen die deze voorkeur ondersteunen.
Statief, filters en andere accessoires
Naast een camera en lens zijn er nog meer accessoires die je kunnen helpen om de perfecte foto te maken. Vergeet bijvoorbeeld de mogelijkheden van fotograferen met een statief niet. Een statief is onmisbaar voor het maken van scherpe foto’s in situaties met weinig licht of bij het gebruik van lange sluitertijden. En je kunt het heel goed gebruiken als je wilt experimenteren met bijvoorbeeld focus bracketing.
4. Fotograferen met het mooiste licht in de natuur
Zoals je in mijn eerste tip al hebt kunnen lezen is licht erg belangrijk voor de sfeer in jouw natuurfotografie. Het gouden uur mag daarom niet ontbreken in dit artikel! Het wordt door de meeste fotografen namelijk gezien als het mooiste licht dat er is. Het gouden uur is het moment net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang, wanneer de wereld warm kleurt met tinten van goud en oranje.
Geniet van het gouden uurtje
De lage stand van de zon tijdens het gouden uur zorgt voor zacht licht en lange schaduwen. Gebruik dit licht als strijklicht om diepte en textuur aan je foto’s te geven. Of kies er juist voor om het licht als tegenlicht te gebruiken voor contrastrijke foto’s met silhouetten.
Wil jij weten hoe de zon opkomt op de fotolocatie waar jij heen wilt? Gebruik apps of websites om de exacte tijd en locatie van zonsopgang en zonsondergang op jouw locatie te vinden. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent, want het perfecte licht duurt vaak maar kort. En zo kun je vaak ook het blauwe uur nog meepikken!
5. Houd afstand van dieren
Fotografie in de natuur is niet alleen mooie meren, bergen, bomen en bloemen vastleggen. Ook wildlife fotografie, het fotograferen van wilde dieren, is een onderdeel van fotograferen in de natuur. Een uitdagende maar ook erg leuke manier om met je camera op pad te gaan! Het allerbelangrijkste is om altijd een veilige en respectvolle afstand te bewaren. Dit beschermt niet alleen de dieren, maar zorgt er ook voor dat jij hun natuurlijke gedrag kunt zien én fotograferen.
Neem de tijd en geef niet op
Geduld is een schone zaak in de dierenfotografie. Niet alle dieren zijn even makkelijk te vinden. Een vogel of vlinder zien we regelmatig, maar op herten, dassen, vossen of specifieke vogels moet je soms lang wachten. Doe vooraf goed onderzoek naar plekken waar je de grootste kans hebt om ze te zien. Bestudeer hun gewoonten, voedingstijden en activiteitspatronen. Dit inzicht kan je helpen om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.
Een telelens is hierbij onmisbaar. Hiermee kun je close-up foto’s maken zonder de dieren te storen of in gevaar te brengen. Een lens van 200mm of langer is ideaal. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe makkelijker het is om dieren te fotograferen in de natuur. Zo kun je van veraf fotograferen en toch mooie details en momenten vastleggen. Het gebruik van een schuilplek of camouflage kan ook helpen om minder op te vallen en de kans te vergroten dat dieren zich natuurlijk gedragen.
Laat het respect voor de natuur altijd je leidraad zijn. Verstoor de dieren en hun omgeving niet. Onthoud dat je te gast bent in hun wereld.
6. Houd je aan de regels tijdens het fotograferen in de natuur
Respect voor de natuur en de daar geldende regels is erg belangrijk in natuurfotografie. De natuur biedt ons veel schoonheid en het is onze verantwoordelijkheid, als mens én fotograaf, om deze te beschermen. Het klinkt misschien logisch, maar je wilt niet weten wat mensen tegenwoordig allemaal doen voor een ‘Instawaardige’ foto.
Het volgen van de regels gaat verder dan niet van de paden afwijken en de lokale fauna niet storen. Laat geen sporen achter, neem je afval mee en verniel niets. Het betekent ook dat je de wilde dieren niet lokt met voer voor een foto. Je hebt vast weleens gehoord over vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen die gevoerd worden zodat ze dichter bij de fotografen komen voor het perfecte plaatje. Ja, het is erg aanlokkelijk om dit te doen. Maar wees verstandig en laat de wilde dieren met rust.
Ook belangrijk bij dronefotografie
Een ander belangrijk aspect is het informeren en opvolgen van lokale richtlijnen en wetten. In sommige natuurgebieden zijn bepaalde activiteiten, zoals het gebruik van drones, verboden om de rust en de veiligheid van de wilde dieren te waarborgen. Niet leuk, maar niet zonder reden.
Zin om met je camera op pad te gaan?
Hopelijk heb ik je met deze tips nog meer zin gegeven om je camera te pakken en de natuur in te trekken. Fotografie in de natuur is super divers en afwisselend. Je weet nooit waar je mee thuiskomt en het geeft super veel energie en voldoening als het lukt om iets unieks in beeld te vangen. Daarnaast is het gewoon heerlijk om actief buiten bezig te zijn. Frisse lucht en beweging is nooit verkeerd. Heb je nog vragen? Laat het me dan weten in de comments!