Met focus bracketing maakt jouw camera meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp heel snel na elkaar, maar met het verplaatsen van de scherpte. Hoeveel foto’s en hoeveel verplaatsing stel je meestal zelf in! En dit kan handig zijn voor verschillende doeleinden. In dit artikel deel ik alles over deze techniek.
Eén van de moeilijkste dingen van fotograferen vind ik de scherpte op de juiste plek leggen. Zeker bij een groot diafragma (klein getal, veel onscherpte) is het van belang dat de scherpte op het juiste punt ligt. Met focus bracketing kun je je camera meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp laten maken met een ander scherptevlak. Handig! Je kunt dan achteraf de foto kiezen die je het beste vindt óf de foto’s samenvoegen zodat er nog meer scherp is in je foto. Dit heet dan Focus Stacking. In dit artikel leg ik het aan je uit!
Heeft mijn camera focus bracketing?
Veel camera’s hebben tegenwoordig de optie tot focus bracketing. Bijvoorbeeld de Canon EOS 90D spiegelreflexcamera in combinatie met sommige lenzen. Maar ook bijvoorbeeld de Olympus E-PL10 systeemcamera. Heeft jouw camera dat ook? Dat kun je checken door in het menu van je camera te kijken of je even op Google hierin te verdiepen. Bij iedere camera zit deze optie op een andere plek.
Hoe werkt focus bracketing?
Focus bracketing wordt voornamelijk gebruikt bij macrofotografie en close-up’s waarbij het onderwerp van voor tot achter scherp moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vlinder op een bloem of een productfoto van een horloge. Als je van dichtbij foto’s maakt, krijg je het onderwerp meestal niet overal scherp. Ook niet als je het diafragma op een groter getal zet. Hiervoor is focus bracketing en focus stacking uitgevonden. De camera maakt met focus bracketing meerdere foto’s die telkens een stuk van het onderwerp scherp hebben. Met focus stacking kun je deze foto’s allemaal samenvoegen zodat het complete onderwerp scherp is. Ditzelfde kun je doen met landschapsfotografie waarbij je zowel de voorgrond als de achtergrond compleet scherp in beeld wilt hebben.
Je hoeft deze techniek natuurlijk niet perse te gebruiken om de foto’s samen te voegen. Je kunt het ook gebruiken om later de foto uit te kiezen waarbij de scherpte op de beste plek zit. Bijvoorbeeld als je een paddenstoel fotografeert en niet weet of je hem op de hoed, de steel of een andere plek scherp wilt hebben.
Hieronder zie je bijvoorbeeld een set van 8 focus bracketing foto’s die ik maakte met de Olympus OM-D E-M10 mark III. De eerste foto is altijd de foto waar jij de scherpte zelf hebt gelegd. De andere foto’s zijn automatisch gemaakt. Maar nu achteraf, vind ik foto 3 eigenlijk veel beter qua focus.
Zelf aan de slag
Zodra je hebt gevonden waar de optie focus bracketing in jouw camera zit, kun je aan de slag! Het is belangrijk om je camera op statief te zetten omdat de camera stabiel op dezelfde plek moet staan. Ditzelfde geldt voor je onderwerp. Het werkt het beste als je onderwerp niet beweegt. Activeer nu de functie focus bracketing in het menu en stel vervolgens in hoeveel foto’s je wilt maken. Bij de Canon EOS 90D kan dit bijvoorbeeld van 1 tot 999. Ook stel je in hoe ver het schepstelvlak bij iedere foto moet verschuiven (range 1 t/m 10). Bij macrofoto’s kies je een klein getal, bij foto’s met meer omgeving een hoger getal.
Zorg dat je onderwerp goed in beeld is en kies het scherpstelpunt waarmee je wilt starten. Nu druk je op de afdrukknop en het aantal foto’s dat je hebt ingesteld wordt automatisch gemaakt. Zo simpel is het dus! Zoals ik al aangaf werkt het op iedere camera net iets anders. Bij mijn Olympus E-PL10 kan ik bijvoorbeeld niet kiezen hoeveel foto’s ik wil. Deze camera maakt automatisch 8 foto’s wanneer je focus bracketing hebt geactiveerd. Daarnaast kan ik kiezen tussen een kleine focusverandering of een grote focusverandering. En dus niet 10 stappen zoals bij Canon.
Focus Stacking
In dit artikel wil ik je leren hoe je focus bracketing kunt gebruiken en wat het precies inhoudt. Heb je foto’s gemaakt en wil je deze samenvoegen? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Bij sommige camera’s kan dit in de camera zelf. Maar meestal heb je hier speciale software voor nodig. Bijvoorbeeld Adobe Photoshop. In dit programma zit een functie waarmee je de verschillende foto’s kunt samenvoegen tot één foto. De tutorial voor Focus Stacking in Photoshop lees je hier!
In de afbeelding hierboven zie je het verschil tussen één foto, gemaakt op f1.8 en een combinatie van 8 focus bracketing beelden op f1.8. Met Focus Staking voegt een programma deze foto’s voor je samen en kiest uit iedere foto het deel dat scherp is. Hierdoor wordt in dit geval de paddestoel van voor tot achter scherp, terwijl je wel de onscherpte van f1.8 in de achtergrond blijft behouden.
Wist jij van het bestaan van focus bracketing? En heb je hier al eens gebruik van gemaakt?
1 Reactie
Fantastisch je info over puddlegram. Lijkt mij het proberen waard.