In augustus en september bloeit de prachtige paarse heide door heel het land. Heide fotograferen lijkt heel makkelijk, maar om de kleur optimaal vast te leggen zijn er toch wat tips die ik kan geven. In dit artikel deel ik mijn foto’s van een ochtendje fotograferen op de Regte Heide in Riel (Brabant) en deel ik mijn tips.
Mijn wekker extra vroeg zetten voor een fotoshoot doe ik niet vaak. Maar met een zonnige ochtend als voorspelling en heide vol in bloei won mijn enthousiasme van mijn slaap. Nog nooit eerder ging ik op pad om foto’s van heide te maken, dus ik was benieuwd.
Wanneer bloeit de heide?
Heide staat vanaf ongeveer half augustus tot half september in bloei en kleurt dan paars. Je hebt dus maar een maandje de tijd om de bloeiende heide te fotograferen, voor je het weet is het alweer voorbij.
Waar kan ik heide fotograferen?
Er zijn veel verschillende plekken in Nederland waar je prachtig heide kunt vastleggen. Zo kun je onder andere heide fotograferen op de Posbank, op de Brunssummerheide of de Zuiderheide. Heide vind je vooral in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.
Ik besloot om rond 6.30 uur richting de Regte Heide in Noord-Brabant (bij Tilburg) te gaan, omdat deze plek voor mij dichtbij is. De Regte Heide is een mooi natuurgebied met verschillende wandelroutes en vooral heel veel heide! De zon kwam net op toen we de auto parkeerden en richting de heide liepen. In Brabant heb je sowieso erg veel plekken waar je heide kunt fotograferen. Ook de Loonse en Drunense Duinen is een favoriete fotospot voor veel fotografen zodra de heide in bloei staat. De foto hieronder maakte ik in de duinen, ook bij zonsopkomst.
Omdat ik nog niet eerder in dit deel van het natuurgebied was geweest wist ik niet wat ik kon verwachten. Maar zoals de naam Regte Heide al doet vermoeden zag ik heide zo ver ik kon kijken. Top! Tijdens het fotograferen raakte ik een beetje onzeker, want door de felle zon en de weinige beschutting was het contrast heel hoog. Maar gelukkig is alles goedgekomen en ben ik erg blij met het resultaat.
Heide fotograferen: 5x tips voor de mooiste heidefoto’s
Hieronder deel ik vijf tips voor heide fotograferen. Wil jij je fotografie skills verbeteren? Lees dan dit artikel ook eens door!
1. Heide bij zonsopkomst of zonsondergang fotograferen
Heide groeit in struiken, laag bij de grond, en is allemaal vrijwel even hoog. Hierdoor kan je foto snel plat een saai worden wanneer je midden op de dag gaat fotograferen. De zon staat dan hoog aan de hemel waardoor je korte schaduwen en weinig diepte krijgt. Kies dus liever voor een tijdstip aan het begin van de ochtend of het einde van de avond. Dan staat de zon laag en dat zorgt voor lange schaduwen. Daarnaast wordt het licht op die momenten warmer van kleur, wat ook helpt om de heide op haart mooist op de gevoelige plaat te zetten.
Ik ging dus ’s ochtends vroeg toen de zon net opkwam op pad om heide te fotograferen. Het voordeel hiervan is dat je de zon nog kunt ‘verbergen’ achter bomen, waardoor je een stervorm krijgt. Ik fotografeer namelijk graag met tegenlicht, maar met felle zon krijg je dan snel silhouetten. En dat is niet wat je wilt als je heide gaat fotograferen! Door de zon achter een boom te positioneren heb je wel het mooie tegenlicht maar heb je minder last van lens flare en silhouetten.
Meer weten over het fotograferen met de zonsondergang? Lees dan mijn artikel: 10 fototips – een mooie zonsondergang fotograferen.
2. Fotograferen met diverse standpunten
Blijf niet altijd staan en vanaf die hoogte fotograferen, maar wissel eens af in standpunt. Vooral wanneer je lager naar de grond gaat en je op ‘ooghoogte’ met de heide komt, zie je direct andere dingen. Ideaal voor close-ups van de heide, maar ook voor weidse landschappen kun je prima een lager standpunt gebruiken. In mijn foto’s onderaan dit artikel zie je duidelijk verschillende standpunten. Probeer verschillende dingen uit en kies je favoriet. Zeker bij het gebruik van een groothoeklens is het leuk om dicht op de heide te gaan zitten terwijl je ook in de achtergrond nog een onderwerp (zoals een boom) hebt. Dit zorgt voor diepte in je foto.
Beschik je over een drone? Vlieg dan eens over de heidegebieden heen en vang die uitgestrekte paarse vlaktes met je camera. Dit geeft weer een heel ander beeld en zorgt ervoor dat je op een andere manier naar de heide gaat kijken. Heide fotografie is erg populair, dus je ziet overal op social media platformen als Instagram foto’s voorbij komen. Dit maakt het soms lastig om zelf originele standpunten te bedenken of foto’s te maken. Een andere camera, andere lens of een ander standpunt kan je hierbij helpen. Check voordat je met een drone gaat vliegen wel goed in welke gebieden dit wel of niet mag.
3. Interessante compositie
Zoals ik bij tip 1 al aangaf kan heide snel saai worden omdat het allemaal op dezelfde hoogte groeit. Probeer dus een compositie te creëren die het interessant maakt om naar je foto te kijken. Op dit stuk van de Regte Heide was weinig diversiteit, op een paar bomen en de grafheuvels na. Dit gebruikte ik dus om mijn composities interessant te maken. De bomen konden meteen de zon blokkeren zodat ik niet direct tegen de zon in fotografeerde.
Je kunt natuurlijk ook hele andere shoots in de heide doen. Portretten fotograferen bijvoorbeeld, of een fashion-shoot doen. Daarnaast lijkt het me prachtig om Schotse Hooglanders of schapen in de heide te fotograferen. Op die momenten is heide niet meer het hoofdonderwerp van je beeld, maar gebruik je de paarse kleur en de prachtige details om je foto mee aan te vullen.
4. Welk diafragma kies je?
Het kiezen van je diafragma is geheel afhankelijk van de soort foto die je maakt. Bij een weids landschap van paarse heide wil je waarschijnlijk dat alles scherp is. Je zet dan je diafragma hoger (groter getal, kleinere opening) waardoor er minder licht op je sensor valt maar je wel meer scherpte krijgt. Het voordeel hiervan is dat je ook sneller een stervorm krijgt bij de zon, wanneer je met tegenlicht fotografeert.
Wil je juist close-up foto’s of misschien zelfs macro foto’s van heide maken. Dan is het veel slimmer om te kiezen voor een grote diafragma opening (klein getal, grote opening). Op die manier krijg je een onscherpe achtergrond en knalt je onderwerp er dus echt uit. Bijvoorbeeld een vlinder die op een tak heide zit. Of één mooie tak heide in het midden van allemaal andere takken. Je kiest zelf waar de focus ligt en kunt hier mooi mee spelen.
Wanneer je ’s ochtends vroeg op pad gaat, net als ik, heb je kans op ochtenddauw. Dit zijn allemaal kleine druppeltjes water die op het gras en op de heide liggen. Wanneer de zon opkomt en het warmer wordt verdampt dit vanzelf. Maar het is juist mooi om close-up foto’s van heide met dauwdruppels te maken! Laag zonnetje erbij en een prachtige foto gegarandeerd.
5. Nabewerking heide foto’s
Tijdens het fotograferen merkte ik al snel dat er behoorlijk wat nabewerking nodig was om mijn foto’s goed uit de verf te laten komen. De felle zon zorgde voor een uitgebleekte lucht wanneer ik de heide juist ging belichten. Maar wanneer ik de lucht goed belichtte werd de rest van mijn foto erg donker. Het beste is om in zulke situaties een grijs verloopfilter te gebruiken, maar die had ik niet tot mijn beschikking. Uiteindelijk koos ik voor onderbelichten, omdat ik de hoop had dat ik dit nog goed kon rechtzetten tijdens de nabewerking. Ik fotografeer alles in RAW, dus dan kun je nog behoorlijk veel met je beelden. Maar iets wat compleet uitgebleekt is (de lucht dus in sommige foto’s) is niet echt te fixen. Bewerken kun je onder andere doen met Photoshop of Lightroom.
En inderdaad, gelukkig kon ik de schaduwen in de foto’s nog prima oplichten waardoor ik uiteindelijk toch de beelden kon bewerken zoals ik ze eigenlijk direct wilde maken. Soms heb je meer bewerking nodig dan andere keren. Dat is afhankelijk van je wensen, maar ook van het natuurlijke licht dat je op dat moment voor handen hebt. Fotografeer je met je telefoon? Dan is de kans groot dat je foto’s direct prima zichtbaar zijn. De ingebouwde HDR functies van goede smartphones zorgen automatisch voor de correctie in witte tinten en schaduwen. Hierdoor hoef je minder aan je foto te doen, maar is de kwaliteit natuurlijk ook minder goed dan bij een spiegelreflex.
Mijn fotografie apparatuur
Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met mijn Canon EOS 6D (inmiddels is de Canon EOS 6D Mark II al een tijdje verkrijgbaar). Een heerlijke camera vind ik zelf. Hij is fullframe en omdat ik al mijn hele leven met Canon camera’s fotografeer weet ik alle knopjes te zitten en instellingen snel aan te passen. Deze body gebruik ik samen met mijn twee favoriete lezen: Canon 24-70mm f/2.8 zoomlens en de Canon 70-200mm f/2.8 zoomlens. Beide behoorlijk aan de prijs, maar ideaal in vrijwel alle situaties.
Bijna alle foto’s zijn met de 24-70mm lens gemaakt omdat je hier perfect landschappen mee kunt fotograferen. Zeker wanneer je een full-frame body hebt. Want dan is 24mm ook echt groothoek waardoor je zelfs wanneer je dicht bij je onderwerp staat, nog steeds alles in beeld kan krijgen. De close-up foto’s van de paarse heide zijn gemaakt met de 70-200mm lens. Je krijgt hier zulke mooie dieptescherpte mee! Hij is wel zwaar, dus het is geen lens om mee te nemen op vakantie. Maar voor zulke momenten is hij geweldig.
Veel plezier met heide fotograferen deze zomer. Hopelijk heb je iets aan mijn fototips voor de paarse heide. Laat een reactie achter als je nog vragen of opmerkingen hebt. Meer foto’s vind je op mijn Instagram @fotografille.
5 Reacties
Prachtige foto’s! Ik heb vorige week ook hier een stukje heide gefotografeerd, het is er niet zo groot maar het was genoeg voor een paar zelfportretjes, haha. Wel met de zon eigenlijk te hoog, maar ik was te ongeduldig 😉
Maar met dat lage licht is het het natuurlijk het mooist!
Prachtige foto’s en heel fijn om nu zo’n duidelijke uitleg te krijgen. Dankjewel!!
Wauw wat een gave foto’s! Ik ben jaloers op jouw skills! Ik heb nu zo’n 2 jaar mijn spiegelreflex en een cursus gevolgd, maar vind het nog steeds moeilijk.
Ohhhh nu wil ik terug met golden hour! Welke route/parkeerplaats is dit op de regte heide? 🙂 kon online niks concreets vinden met waar de heide/parkeerplaats ligt haha
De parkeerplaats vind je op dit adres: Het Hoefke, 5133 NA Riel
Als je op google maps zoekt naar ‘Parkeerplaats voor Regte Heide’ dan kom je er ook 🙂 Veel plezier Mandy!