Dronefotografie is de term die wordt gebruikt voor het fotograferen met een drone. Een vrij nieuwe maar enorm populaire vorm van fotografie met veel enthousiaste aanhangers. En dat is niet gek, want het resultaat is vaak erg creatief en origineel. Wil jij beginnen met dronefotografie? In dit artikel leer ik je alles wat je moet weten als starter!
Dronefotografie: fotograferen met een drone
Lange tijd was het bijna niet mogelijk om vanuit de lucht te fotograferen. Maar sinds een tijdje is het mogelijk om foto’s te maken met drones. Een drone is ‘een onbemand luchtvaartuig zonder piloot aan boord’. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, en dus ook met een camera!
Drones met een camera geven je de vrijheid om foto’s te maken met hele andere standpunten en composities als daarvoor. En daar maken veel enthousiaste fotografen graag gebruik van. Toch zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je wilt beginnen met dronefotografie. Lees daarom dit artikel goed door voordat je aan de slag gaat.
1. Voordat je begint met dronefotografie
Ben je enthousiast geworden over dronefotografie omdat je geweldige foto’s uit de lucht op Instagram, Pinterest of andere social media platformen bent tegengekomen? Dat is heel begrijpelijk. Toch is het belangrijk om je iets meer te verdiepen in het fotograferen met een drone, voordat je er eentje aanschaft en zelf de lucht in gaat.
Dronefotografie heeft namelijk wat meer haken en ogen dan wanneer je gewoon met je camera op pad gaat. Zo mag je niet overal vliegen en fotograferen (No-Fly Zones) en heb je een speciaal vliegbewijs nodig. Daarnaast kost het ook wat tijd om het vliegen met een drone onder de knie te krijgen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een vliegles kunnen volgen.
Hieronder behandel ik de belangrijkste onderdelen van dronefotografie zodat je weet wat je te wachten staat als je gaat beginnen met het fotograferen met een drone.
2.EU Dronebewijs
Het vliegen met drones is ingedeeld in 3 categorieën: open, specific en certified. Alle drones met een gewicht tot 25 kilogram vallen in de ‘open’ categorie. En binnen deze categorie bestaan weer drie subcategorieën: A1, A2 en A3.
- A1: drones van 0 tot 500 gram > niet boven mensen vliegen
- A2: drones van 500 gram tot 2 kilo > 50 meter afstand houden van mensen en wegen
- A3: drones van 2 tot 25 kilo > minimaal 150 meter afstand houden van mensen en wegen
Voor drones die meer dan 250 gram wegen, heb je een EU dronebewijs nodig. Voor desubcategorieën A1 en A3 is een basiscertificaat voldoende, maar voor A2 zul je een aanvullende certificaat (of een compleet certificaat) nodig hebben. Dit omdat de drones insubcategorie A2 gevaarlijker zijn. Deze hebben een zwaarder gewicht maar mogen alsnog vrij dicht bij mensen en wegen komen.
Via onder andere Drone Class kun je deze certificaten halen door een online cursus te volgen in een gebruiksvriendelijke leeromgeving. Je volgt de lessen op je eigen tempo en plant daarna zelf het examen in. De slagingskans is 95%, maar mocht je toch een herkansing nodig hebben dan is dit kosteloos. Na het behalen vraag je bij het RDW Het Europees dronebewijs aan en kun je veilig vliegen met je drone in heel de EU in de open categorie!
Naast het registeren van je drone en het vliegbewijs zijn er nog wat algemene regels waar je je aan moet houden bij dronefotografie. Bekijk alle actuele regels via de site van de Rijksoverheid.
3. Een drone voor beginners kopen
Drones met ingebouwde camera zijn er in verschillende soorten, maten en met verschillende mogelijkheden. Het bekendste merk is DJI, maar er zijn ook nog andere merken zoals Ryze, Cheerson, Parrot en Eachine. Als starter met dronefotografie zou ik beginnen met een instapmodel. Een relatief voordelige drone waarmee je kunt onderzoeken of het echt iets voor je is. Deze drones vind je in de prijsklasse van circa 150 tot 500 euro. Maar waar moet je echt op letten?
- Formaat van de drone: Wil je de drone vaak mee op pad nemen? Misschien zelfs wel naar het buitenland? Dan is het fijn om een klein formaat drone te kopen.
- Gewicht van de drone: Dit heeft alles te maken met de subcategorieën voor het EU Dronebewijs en de bijbehorende wetgeving. Let op, een hele lichte drone kan last hebben van de wind tijdens het vliegen. Houd hier rekening mee wanneer je je keuze maakt.
- Camera mogelijkheden: Als dronefotografie je doel is, dan wil je natuurlijk wel een fatsoenlijk camera in je drone. Onderzoek daarom goed wat de mogelijkheden zijn qua sensor, fotografie instellingen en megapixels.
- Vliegduur: Niet iedere drone kan even lang in de lucht zijn. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden bij het uitzoeken van je eerste drone.
- Maximale vliegafstand: Dit is de afstand die je drone maximaal kan afleggen bij een volle accu. Dit is dus een combinatie van de accuduur en de vliegsnelheid van de drone.
Zoals je ziet zijn er een hoop specificaties, je kunt hierdoor snel het overzicht verliezen en door de bomen het bos niet meer zien. Daarom raad ik je aan om een kleine selectie te maken en hier wat reviews over te lezen. Vraag ook vooral mensen in je omgeving om advies als ze een drone bezitten.
Drone registeren bij het RDW
Na de aanschaf van je drone ben je drone-eigenaar. Hoera! Maar dat wil ook zeggen dat je je drone moet registeren bij het RDW. Dit doe je door een exploitantnummer aan te vragen en deze zichtbaar op je drone te bevestigen. Je mag altijd anderen met je drone laten vliegen (uiteraard alleen als ze een vliegbewijs hebben), maar de drone staat geregistreerd op jouw naam.
4. Je eerste vlucht: voorbereidingen en No-Fly zones
Na het behalen van je vliegbewijs en het aankopen en registreren van je drone is het tijd voor het leuke werk. Je mag je eerste vlucht gaan maken! Ik snap dat je door het dolle heen bent en je drone het liefste direct op laat stijgen. Maar het is veel beter om hiervoor naar een uitgestrekt landschap te gaan. Een rustige plek zonder verkeer, huizen, bomen en andere storende objecten.
Zorg ervoor dat je je vooraf goed hebt ingelezen over het bedienen van jouw drone. Bekijk bijvoorbeeld introductiefilmpjes en lees de handleiding door. Ga naar de locatie en check je drone en omgeving op veiligheid. Maak vervolgens je eerste testvlucht waarbij je de drone leert kennen. Je krijgt langzaam aan steeds meer gevoel bij het besturen van je drone. Fotograferen is dan nog niet echt aan de orde. Het is belangrijker dat je eerst weet hoe je controle over het apparaat krijgt. Heb je de drone helemaal onder controle, dan kun je met de fotografie-mogelijkheden gaan spelen.
No-Fly Zone
Zoals ik al eerder aangaf zijn er behoorlijk wat regels waaraan je je moet houden bij het vliegen met een drone. Zo zijn er delen van echt luchtruim die verboden zijn voor drones. Bijvoorbeeld gebieden rondom luchthavens, industriegebieden, plekken met vitale infrastructuur, havens en andere beveiligde gebieden. Maar ook beschermde natuurgebieden (Natura2000) zoals de Oisterwijkse Vennen zijn verboden.
Check dus altijd eerst of het gebied waar je wilt gaan vliegen niet is aangewezen als no-fly zone voor drones. Dit kan bijvoorbeeld via GoDrone. Vlieg je toch boven verboden gebied? Dan loop je de kans op een boete.
5. Tips voor dronefotografie
Yes, eindelijk kun je aan de slag met datgene dat je zo graag wil doen: fotograferen met een drone. De meeste drones hebben naast de automatische stand ook 1 of meerdere handmatige standen. Deze werken eigenlijk net zoals een gewone camera. Je stelt hiermee zelf o.a. je ISO-waarde, diafragma en sluitertijd in. Op die manier heb je alle creatieve controle over het eindresultaat van je foto’s. Hieronder deel ik nog een aantal handige tips:
- Ga op zoek naar lijnen en dynamiek in je beeld. Dronefotografie heeft sneller de neiging om ‘plat’ over te komen omdat je minder lagen in je foto hebt. Daarom is het extra belangrijk om op een andere manier voor dynamiek te zorgen. Dit kan onder andere door gebruik te maken van lijnen. Maar ook door structuren en contrast in licht en donker of in kleur.
- Probeer verschillende perspectieven uit in je fotografie. Zo kun je de camera van je drone bijvoorbeeld recht naar beneden richten. Dit zorgt ervoor dat de diepte compleet verdwijnt, maar hierdoor krijg je juist erg minimalistische beelden. Een heel ander effect dan wanneer je de camera vrijwel recht vooruit laat kijken.
- Lange schaduwen door laagstaande zon. ’s Ochtends vroeg en later op de avond staat de zon laag. Dit zorgt voor lange schaduwen en dat is extra tof in dronefotografie! Deze schaduwen zorgen namelijk voor een interessanter beeld dat minder plat oogt. Zelfs wanneer je recht naar beneden fotografeert.
- Gebruik een polarisatie filter voor heldere kleuren en meer contrast. Een polarisatie filter filtert de reflecties van bijvoorbeeld water. Hierdoor verdwijnt de schittering en krijg je diepere kleuren en meer contrast. Zeker de moeite waard dus als je van plan bent om veel bij meren of de zee te fotograferen.
- Probeer de zon buiten beeld te houden. Zo voorkom je hevige lensflare en foto’s met weinig contrast. Fotograferen met tegenlicht kan zeker, maar probeer er dus voor te zorgen dat de zon niet recht in je lens schijnt.
Hopelijk heb ik je met dit artikel inzicht gegeven in alles wat je moet weten als beginnende dronefotograaf. Ben jij enthousiast geworden en sta je te springen om te starten met dronefotografie? Doorloop dan alle stappen zodat je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt. Heel veel plezier gewenst!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Drone Class.
1 Reactie
Misschien is het ook wel belangrijk te vermelden,dat mensen vaak niet gecharmeerd zijn van het gezoem van de drone’s, zeker als ze niet weten wat er precies gefilmd wordt.
Zelf bezoek ik autorally’s,daar word ook regelmatig mee gevlogen met de langs racende rallyauto’s(en weer terug naar een startpunt) je hoort dan vaak negatieve reacties vanuit het publiek op de drones.
Ook al eens een als ‘mooi aangeprezen dronefilmpje ‘ van schotse hooglanders gezien,waarbij je ze angstig uit het water ziet komen en omhoog kijken ?