Je kent het wel. Je hebt net zin om te gaan fotograferen maar het regent buiten. Niet fijn, maar die kans is zeker aanwezig in ons land. Zeker in de herfst en winter. Gelukkig kan de regen juist ook heel fijn zijn voor je foto’s! In dit artikel geef ik je 10 tips en ideeën voor foto’s met regen.
In Nederland zijn we niet gemaakt van suiker… toch? Natuurlijk is het leuker om te fotograferen op een dag met een fijn zonnetje, maar helaas hebben we dat niet altijd voor het kiezen. Gelukkig zijn regendruppels en plassen met water eigenlijk super fotogeniek. Dus trek die regenjas aan, pak je camera (met goede beschermende hoes) en ga op pad!
Wat te fotograferen als het regent
1. Reflecties in plassen water
Kijk jij weleens in een plas met water om te zien wat het reflecteert? Dit kan namelijk best verrassend zijn! Zeker in een stadse omgeving kun je op deze manier hele bijzondere foto’s maken. Denk eens aan een mooie kerktoren, een bijzondere gevel van een gebouw of een ander onderwerp. Hiervoor hoef je alleen maar om de plas met water heen te lopen en goed te kijken wat je ziet.
Of gebruik een model om een bijzondere portretfoto te maken in een plas met water. Je kunt er voor kiezen om zowel het model als de reflectie te laten zien. Maar vaak is alleen de reflectie al bijzonder genoeg.
2. Macro fotografie met waterdruppels
Eén van mijn persoonlijke favoriete manieren om te fotograferen als het regent, is door middel van macro- of close-up fotografie. Loop eens een rondje in de natuur en kijk goed naar de druppels. Ze blijven liggen op paddenstoelen en bloemen en bungelen aan blaadjes aan de bomen. Deze druppels maken een foto vaak juist extra bijzonder!
Ga met je camera dicht op je onderwerp en probeer de druppel vast te leggen. Door de focus op de druppel te leggen en een groot diafragma (grote opening, klein F-getal) te gebruiken, krijg je een hele serene en dromerige foto.
3. Lange(re) sluitertijd
Regendruppels komen snel naar beneden. Als je een snelle sluitertijd gebruikt zul je deze ‘bevriezen’ in de lucht. Je ziet dan de losse druppeltjes in de lucht hangen. Maar hoe langer je de sluitertijd maakt, hoe meer de losse druppels veranderen in streepjes. Dit is leuk om mee te spelen én het is erg leerzaam want het laat je nadenken over sluitertijden en instellingen.
Op een gegeven moment is de sluitertijd lang genoeg dat de regen niet meer echt zichtbaar is in je foto. Je ziet natuurlijk wel dat het nat is. En misschien komt er een lichte waas in je beeld, maar de druppels zelf zijn dan niet meer te herkennen.
4. Puddlegram
In tip 1 had ik het al over het fotograferen van de reflectie van een gebouw of persoon in een plas water. Hier kun je nog een stapje verder mee gaan als je gaat fotograferen als het regent of heeft geregend! In plaats van de plas van boven/schuin boven te fotograferen, kun je je camera ook zo dicht mogelijk in een hoek van 90 graden naar de plas brengen. Je zult zien dat je nu een spiegeling krijgt van datgene wat zich aan de horizon bevindt. Van een boom tot een auto en van een gebouw tot een persoon.
Door een zogenaamde ‘puddlegram’ foto te maken, krijg je het onderwerp dat je fotografeert dubbel in beeld. Hierbij is het onderste deel de reflectie die gespiegeld zichtbaar is. Probeer het eens uit! Voor meer informatie lees je ook ‘5x tips – foto’s met reflectie in waterplassen (puddlegram)‘.
5. Door de druppels op het raam
Wil je fotograferen als het regent maar wil je écht niet naar buiten? Probeer dan de druppels op het raam eens te gebruiken voor je foto. Deze vormen vaak prachtige patronen die vanaf allerlei hoeken weer een andere achtergrond hebben. Fotografeer je meer richting de lucht, dan zullen de druppels erg contrastrijk worden. Terwijl ze veel zachter ogen als je ze richting een donkerdere plek vastlegt. Door te spelen met compositie, scherptediepte en achtergrond kun je hele abstracte foto’s maken.
Je kunt de druppels op het raam ook gebruiken als achtergrond voor een sfeervolle (herfst)foto. Kies wat leuke accessoires en maak een heerlijke cozy foto met kaarsjes, kussens en andere elementen. De regendruppels zorgen voor extra sfeer.
6. Lichtjes, reflecties en schemer
Stel je voor, je loopt door een mooie straat in een stad. Het regent, dus er zijn weinig andere mensen buiten. Het begint te schemeren en de lantaarnpalen zijn aangegaan. Vanuit de meeste huizen komt licht. Al dit licht reflecteert op de straattegels en zorgt voor een prachtig beeld.
Klinkt goed toch? Dit is helemaal niet zo’n fantasiebeeld, maar erg makkelijk uit te voeren. Ga rond zonsondergang op pad om te fotograferen als het regent en probeer dit vast te leggen. Speel in de nabewerking nog wat met het koele licht van buiten en de warme tonen van de lantaarnpalen en het licht vanuit de huizen. Een mooie plaat gegarandeerd.
7. Bijzondere luchten
Je hebt regen en je hebt regen. Soms regent het de hele dag en is de lucht saai en grijs. Maar er zijn ook vaak momenten dat er een bui overkomt maar dat de hemel vol met prachtige wolkenluchten zit. Donkere regenwolken, maar ook lichtere wolken die daarna over komen waaien.
Zulke luchten zijn vaak erg mooi om te fotograferen. Ga naar een echte Nederlandse locatie zoals Kinderdijk of de Zaanse Schans en probeer dit eens te fotograferen met de typische Hollandse luchten zoals we die uit schilderijen van vroeger kennen.
8. Kans op een regenboog
Na regen komt zonneschijn! Tenminste, dat kan voorkomen. En als dat het geval is, dan is de kans aanwezig dat er een regenboog verschijnt. Regenbogen blijven mij altijd fascineren en zijn enorm gaaf om te fotograferen. Zeker als je op een mooie plek in de natuur of in een stad bent en de boog vol kleuren verschijnt precies op de juiste plek.
9. Bescherm je camera
De meeste camera’s kunnen vrij goed tegen een beetje regen. Maar toch is het niet verkeerd om ze goed te beschermen als je echt voor langere periode in de regen gaat fotograferen. Zo zijn er regenhoezen voor camera’s in allerlei prijscategorieën. Je hebt al een rainsleeve in een set van 2 stuks voor euro 16,95! Maar er zijn ook duurdere exemplaren van betere kwaliteit en met meer mogelijkheden. Bedenk dus goed wat je nodig hebt en hoe vaak je gaat fotograferen als het regent.
10. Moody sfeer in de nabewerking
Hoewel ik persoonlijk graag heldere en vrolijke foto’s maak, heeft dat moody sfeertje van regen ook wel wat. En in de nabewerking kun je dit juist nog extra benadrukken. Kies voor harde contrasten, weinig saturatie van de kleuren en afgezwakte hooglichten en witte tinten. Op die manier krijgen je regenachtige foto’s nog meer sfeer.
Of zet je foto’s om naar zwart-wit, dat geeft je regenachtige foto’s ook extra kracht en contrast. Genoeg mogelijkheden om deze foto’s extra tof te maken in de nabewerking.
Hopelijk heb ik je met deze tips weer genoeg ideeën en inspiratie gegeven om te gaan fotograferen. Zelfs op een dag dat het eigenlijk niet zulk mooi weer is. Fotograferen als het regent kan zeker lonen, dus probeer het een keertje en ervaar het zelf! Eenmaal thuis zet je een lekkere kop thee en trek je comfortabele kleding aan, en dan is alles weer goed.