Ken jij de term ‘puddlegram’? Misschien niet, maar de foto’s die hiermee gemaakt worden ken je vast wel. Het zijn namelijk foto’s waarbij je onderwerp reflecteert in een plas water. Heel leuk om te doen en het levert vaak bijzondere resultaten op!
Een puddlegram foto is niets meer dan een foto waarbij je je onderwerp in de achtergrond ziet maar óók in een plas water. De plas water zorgt voor een reflectie. Dit zijn meestal plassen water die bij toeval op die plek terecht zijn gekomen, door een regenbui bijvoorbeeld.
Puddlegram – foto’s met reflectie in waterplassen
Ben jij benieuwd hoe je deze deze puddlegram foto’s maakt? Ik heb het afgelopen jaren heel wat keren geprobeerd, dus ik zet mijn bevindingen voor je op een rijtje! Je kunt het trouwens met iedere camera doen, maar ik merk dat het me met een telefoon eigenlijk nog wel het beste lukt! Waar maak jij je puddlegram-foto’s mee?
1. Laag, lager, laagst!
De kracht van een goede puddlegram foto is je standpunt. Hoe dichter de lens van je camera bij het wateroppervlak is, hoe meer beter de weerspiegeling. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Zeker wanneer je een spiegelreflexcamera hebt, is de afstand tussen de onderkant van je body en je lens nog best groot. Hierdoor kun je hem niet dichter dan een bepaalde afstand bij het water houden. Daarom gaf ik eerder aan dat ik dit soort foto’s graag met mijn telefoon maak. Hier zit de lens vrij dicht aan de rand van je toestel waardoor je hem ook dicht bij het wateroppervlak kunt houden. Ideaal!
Omdat je beeld pas interessant wordt bij een bepaalde hoek, is de kans groot dat jij al regelmatig interessante shots voorbij bent gelopen. Je ziet ze namelijk niet als je er gewoon langs wandelt, je moet er echt moeite voor doen om te zien of het iets oplevert.
2. Mini statiefje
Vind je het lastig om je camera de hele tijd boven de plas te houden? Dan kan een mini statiefje goed van pas komen! Mijn all-time favorite is nog steeds de Joby GripTight One Micro Stand. Dit statiefje schroef je met de schroefdraad onder iedere camera. Let wel op dat de camera niet te zwaar is (vooral de lens), anders wordt hij topzwaar. Maar voor compactcamera’s en systeemcamera’s is het echt een geweldig ding. Ik schroef hem al jaren onder alle camera’s die ik test zodat ik mijn camera altijd ergens neer kan zetten en goed kan positioneren. Een andere goede optie qua statief is de Joby GPod Mini. Hiermee kun je de hoogte zelf nog bepalen door de pootjes dichter bij elkaar of verder van elkaar af te zetten.
3. Beetje valsspelen
Heb je een hele toffe locatie waar je graag een puddlegram zou willen maken, maar is er nergens een plas water te bekennen? Als je een flesje water bij je hebt kun je makkelijk je eigen ‘puddle’ maken! Niet helemaal zoals deze vorm van fotografie hoort, maar een beetje valsspelen voor een spectaculaire foto mag best.
Zorg er dus voor dat je tijdens je wandeling altijd een (extra) flesje water bij je hebt zodat je hier een mooie plas mee kunt maken. Op sommige ondergronden blijft water beter liggen dan op andere, dus houd daar wel rekening mee. In een bos heb je heel wat water nodig voordat het niet meer de grond in trekt, terwijl je in de stad makkelijk zelf een plas maakt.
4. Lichtinval
Helaas is niet iedere plek geschikt voor een goede puddlegram. Volgens mij heeft dit te maken met de lichtinval, maar precies kan ik je dit niet vertellen. De ene keer is de reflectie gewoon stukken beter dan de andere keer. Loop daarom altijd een rondje rondom de plas als het resultaat vanaf de eerste plek je niet bevalt. Wellicht dat je door een kwartslag te draaien ineens wél een goede foto kunt maken.
5. Rechte horizon
Omdat het met dit soort foto’s heel erg draait om symmetrie, is het belangrijk dat je horizon recht is. Probeer hier al zo veel mogelijk rekening mee te houden tijdens het fotograferen, dat is het makkelijkste! Maar als dat niet helemaal lukt, kun je de foto altijd nog via je fotobewerking-programma rechtzetten. Bijvoorbeeld in Photoshop, waar ik een tutorial voor heb gemaakt.
Heb jij al eens geprobeerd om een puddlegram foto te maken? Laat het me weten bij de comments!
5 Reacties
Leuk artikel,zelf zoek ik ook tijdens het fotograferen altijd naar reflecties in plassen/water als die er zijn.
Ook geven bolle ronde ramen van een grote draaideur,soms leuke reflecties.
Veel mensen letten niet op reflecties als ze fotograferen,heb wel eens mensen laten schrikken,door te zeggen wat ze aan hadden of voor welke winkel ze gefotografeerd hadden,terwijl ze dachten alleen een foto van hun glimmend gepoetste auto geplaatst te hebben 😉
Dankjewel! En klopt, er zijn nog veel meer leuke manieren om te spelen met reflecties. Misschien maak ik daar binnenkort ook nog wel een artikel over.
Dit ziet er heel leuk uit en ga ik zeker proberen. Ik had er wel aandacht voor maar ik heb er nooit echt mooie composities mee kunnen maken. Nu lees ik dat het standpunt erg laag moet zijn en dat is voor mij de sleutel. Ik ga er mee aan de slag. Bedankt voor de tips. En ga vooral door met je nieuwsbrief.
Groeten Paul
Dankjewel Paul, leuk om te horen. En veel succes! Hoe lager je standpunt, hoe meer je foto eruit ziet als of hij halverwege gespiegeld wordt. Bij een minder laag standpunt kun je ook reflecties fotograferen, maar dan is het resultaat anders 🙂
Wat een leuk artikel, ik heb laatst in Amsterdam met een groepje dit voor het eerstgedaan. Fietser en huizenwat gaaf!