Je hebt het vast al eens geprobeerd: dromerige foto’s maken. Deze fotografie-stijl is erg populair en kan in allerlei soorten fotografie worden toegepast. In dit artikel geef ik je 10 tips om zelf sprookjesachtig te fotograferen.
Of je nu natuurfoto’s, close-up foto’s, portretfoto’s of productfoto’s wilt maken, op vrijwel iedere vorm van fotografie kun je deze stijl toepassen. Het maken van dromerige foto’s is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal handige instellingen en trucjes die je kunnen helpen om dat sfeertje te vangen in je beeld.
10x tips voor het maken van dromerige foto’s
Al sinds ik begon met fotografie houd ik van het maken van dromerige foto’s. Ik heb dan ook volop geëxperimenteerd met allerlei verschillende manieren, technieken en instellingen. Ben jij een beginner en wil je graag leren hoe je zelf zulke sfeervolle foto’s kunt maken? Hieronder vind je 10 handige tips!
1. Diafragma
Eén van de belangrijkste elementen van een dromerige foto is de zachtheid in het beeld. Je onderwerp is natuurlijk scherp, maar daar omheen is het meestal behoorlijk onscherp. Zo trekt je oog direct naar het onderwerp. Dit effect kun je krijgen door een aanpassing te maken in het diafragma waarmee je fotografeert.
Het diafragma bestaat uit diverse lamellen in je lens. Een klein diafragma (kleine opening van de lamellen, maar groot F-getal) zorgt voor veel scherpte. Terwijl een groot diafragma (grote opening van de lamellen, maar klein F-getal) ervoor zorgt dat je veel onscherpte in je foto krijgt. Door een groot diafragma valt er meer licht in één keer op de sensor van je camera. Hierdoor is ook je sluitertijd korter, dus dat is een win-win situatie.
Kies dus een lens waarmee je een groot diafragma kunt creëren. De meeste standaard (zoom)lenzen gaan maximaal tot F/3.5. Maar er zijn ook lenzen die tot F/2.8, F/2.0, F/1.8 of zelfs F/1.4 gaan. Een populaire lens hiervoor is de 50mm F/1.8 lens die voor vrijwel iedere camera beschikbaar is én een betaalbare prijs heeft.
2. Bokeh in de achtergrond
Nu je weet hoe je onscherpte kunt maken in je dromerige foto’s, kan ik je kennis laten maken met het woord ‘bokeh‘. Bokeh is een term binnen fotografie en staat voor de kwaliteit van de onscherpte in een foto. Je herkent bokeh aan de bollen of vlekken in de voorgrond of achtergrond van je foto. Met name in de hooglichten zoals glinsteringen en reflecterende delen.
Hoe kleiner het F-getal bij je diafragma. Hoe groter de bollen en vlekken in je bokeh zullen worden. En hoe meer contrast er is, hoe duidelijker deze zichtbaar zullen zijn. Bij weinig contrast zullen de kleuren vloeiend in elkaar overlopen. Dit is dus iets om uit te proberen bij het fotograferen
3. Zachte kleuren in dromerige foto’s
Naast onscherpte heeft ook kleur een groot aandeel in de sfeer die je in een foto kunt vastleggen. Een hele donkere foto met veel koele kleuren zal veel minder dromerig ogen dan een foto met pastelkleuren en warme tinten. Probeer dus deze zachte kleuren te gebruiken in je magische foto’s.
Je kunt je onderwerp misschien niet aanpassen van kleur, maar verwerk deze kleuren dan in bijvoorbeeld de achtergrond, styling elementen, etc. Kleuren als roze, oranje, geel en paars zullen zeker goed doen. Maar ook blauw een groen kun je prima gebruiken, zo lang je ze maar als lichte tint kiest.
4. Vloeiende vormen en elementen
Vloeiende en ronde vormen voelen automatisch zachter aan dan hoekige vormen met veel punten. Dit helpt daarom ook om dromerige foto’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, deze zullen direct zachter ogen in je foto dan wanneer je een vork als onderwerp hebt. Deels door de vloeiende vormen van de bloem. Maar ook door het materiaal waarvan het gemaakt is. Een vork is van metaal, en dat wordt direct geasocieerd met kil en hard. Dat maakt het een stuk lastiger om dit voorwerk sprookjesachtig in beeld te brengen. Maar onmogelijk is het niet!
Gebruik in je foto elementen die de zachtheid benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan wolken, zachte stoffen zoals wol of teddy stof, natuurlijke elementen zoals bloemen, gras, bladeren, etc. Deze zullen je helpen om je onderwerp (dat van zichzelf misschien niet zo zacht oogt) vriendelijker over te laten komen.
5. Lichte fotografie en High Key fotografie
Ik gaf het al eerder aan, een lichte foto is sneller dromerig dan een donkere foto. Je maakt lichte foto’s door goed op te letten op de kleurstellingen, het contrast en de achtergrond. Daarnaast kun je je foto’s iets overbelichten om ze nog net wat helderder te maken. Let wel op dat je ze niet uitbleekt, hiervoor is het histogram een handig hulpmiddel.
Wil je nog net een stapje verder gaan? Dan kun je eens kijken naar ‘high key fotografie‘ dit is een speciale vorm van fotografie waarbij je foto’s extreem licht maakt. Dit kan op allerlei manieren gebruikt worden en hoeft dus niet persé een dromerig effect te geven. Maar vaak heeft dit wel zo’n resultaat in je beelden, zeker als je het combineert met eerdergenoemde trucjes.
6 Zacht licht gebruiken
Licht is er bepalend voor de sfeer in je foto’s. Hard zonlicht midden op de dag zal automatisch een andere sfeer geven dan licht dat zacht (bijvoorbeeld in de schaduw of op een bewolkte dag) op je onderwerp valt. Eén van mijn favoriete soorten licht voor het maken van dromerige foto’s is ‘strijklicht‘. Strijklicht is een techniek in belichting waarmee je het licht vanaf een hoek op je onderwerp laat vallen. Doordat het langs je onderwerp strijkt, komen alle details tot leven en krijg je veel dynamiek in je beeld.
Probeer het eens uit door foto’s bij een raam te maken. Zorg ervoor dat je onderwerp in een hoek van het raam staat, zodat het licht schuin op je beeld valt. Je zult zien dat dit (afhankelijk van de felheid van het licht van buiten) voor een zachte vorm van belichting zorgt.
7. Gouden uurtje gebruiken in dromerige foto’s
Wil je buiten foto’s maken en zoek je het juiste moment om dat te doen? Dromerige foto’s kun je perfect maken tijdens het gouden uur (golden hour). Dit moment op de dag zorgt voor warm en zacht licht met lange schaduwen. Het gouden uurtje vind je net voor zonsondergang en net na zonsopkomst en duurt maar erg kort. Soms zelfs maar een kwartiertje. Maar het is zeker een aanrader om hiermee te experimenteren in je fotografie. Ik weet zeker dat je verrast zult zijn door het effect dat dit licht met zich meebrengt.
8. Transparante of glimmende materialen
Wil je je foto extra aankleden of stylen? Dan zijn er bepaalde materialen die kunnen helpen om de dromerige sfeer te versterken. Stel je gaat een fotoshoot doen van een zwangere vrouw. Een spijkerbroek en zwart tshirt zal een stuk minder dromerig ogen dan wanneer je transparante of glimmende materialen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tule, kant of satijn. Deze materialen ogen van zichzelf al zacht en sprookjesachtig. Zeker in een lichte kleur. Hierdoor zijn ze perfect voor een dromerige fotoshoot, zeker in combinatie met het gouden uurtje en veel bokeh en onscherpte.
9. Houdingen en expressie
We blijven nog even in het fotograferen van portretten. Want niet alleen kleding en materialen kunnen helpen bij het maken van dromerige foto’s. Ook houding en expressie is hierbij belangrijk. Zoek maar eens op Pinterest naar zulke foto’s, je zult zien dat op vrijwel alle resultaten het model niet in de camera kijkt. Hij of zij kijkt altijd van de camera weg of staat compleet met de rug naar de camera toe.
Qua houding wil je opnieuw zachte vormen creëren bij je model. Hoe eleganter en ronder, hoe zachter het op je foto’s zal ogen. Laat armen en handen rondom het hoofd en haar vallen, drapeer je model in de omgeving en maak het één met de achtergrond. Qua expressie kun je je model vragen om dromerig in de verte te kijken. Ogen half gesloten, mond een klein stukje open. Experimenteer en kijk wat je mooi vindt!
10. Mist en zonnestralen
Voor natuurfotografen is mist toch wel één van de fijnste elementen om dromerige foto’s te maken. Zeker in combinatie met een opkomende zon en zonnestralen (zonneharpen) die door de bomen schijnen. Mist zorgt altijd voor een zachte sfeer in je foto’s, doordat het alles lichter maakt. Lees meer over het fotograferen van mist in mijn artikel ‘10x fototips voor het fotograferen met mist‘.
Dromerige foto’s bewerken
Ook in de nabewerking kun je nog van alles doen om je foto’s een sprookjesachtige sfeer mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aanpassingen:
- Zwarte tinten lichter maken: door het contrast in je foto te verminderen, ogen ze automatisch al lichter en dromeriger. Je kunt de zwarte tinten lichter maken in allerlei software zoals Photoshop, Photopea, Lightroom of via een app op je smartphone.
- Kleuren warmer maken: Is je foto een beetje koel qua tinten? Dit kun je makkelijk verhelpen in de nabewerking. Maak je foto’s warmer van kleur voor een extra sprookjesachtig gevoel.
- Onscherpe achtergrond: Vind je de achtergrond in je foto nog niet wazig genoeg? Ondanks dat je de diafragma-instellingen hebt aangepast? Probeer dan eens mijn tutorial ‘achtergrond vervagen in Photoshop‘ voor een digitale oplossing.
Hopelijk heb ik je met deze tips volop inspiratie kunnen geven om aan de slag te gaan met het maken van dromerige foto’s. Probeer het uit op bloemen, landschap, modellen, paddenstoelen, objecten en meer. Ik weet zeker dat je er iets moois van kunt maken. Veel plezier!