Lijkt het jou leuk om high key fotografie uit te proberen? In dit artikel leer ik je alles over deze vorm van fotografie en geef ik tips hoe je zelf zulke lichte foto’s maakt. Dus lees snel verder en ga daarna aan de slag.
Wat is high key fotografie?
High key fotografie is een vorm van fotografie waarbij de foto’s erg helder en licht worden gemaakt. Het grootste deel van de foto is wit of erg licht en dit zie je dan ook terug in het histogram. High key foto’s worden vaak omgezet naar zwart-wit, maar ze kunnen ook gewoon in kleur zijn. Daarnaast is ieder onderwerp geschikt voor deze vorm van fotografie. Van portretten tot natuur en van architectuur tot foodfotografie. Wil je juist donkere foto’s maken? Dan noem je dit low key fotografie.
De kunst van high key fotografie is om de foto licht te maken, zonder deze uit te bleken. De lichte delen mogen dus eigenlijk niet 100% wit zijn, maar zouden alsnog iets van details moeten bevatten. Het extreem overbelichten van je foto is dus niet de oplossing voor deze stijl.
Instellingen voor high key fotografie
Het maken van high key foto’s is niet op iedere locatie mogelijk. Het is het makkelijkste als je al veel lichte en witte tinten in de omgeving hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lichte ruimte met witte muren, een landschap met sneeuw, een fotostudio of een hele mistige dag.
Heb je een lichte locatie gevonden en wil je starten met fotograferen? Dan komt het histogram op je camera erg van pas. Gebruik een diafragma, sluitertijd en ISO-waarde naar keuze en maak een foto. Je zult zien dat je foto nu wat grauw oogt. Dit komt omdat de camera de foto neutraal wil belichten. En met zoveel wit in je foto, maakt hij hem dus automatisch aan de donkere kant.
Kijk naar het histogram. Ook daar zul je zien dat de foto weinig wit heeft maar een hoge piek in het midden. Die piek die wil je naar rechts krijgen (rechts zijn de witte tinten). Dit kun je op 2 manieren doen voor high key foto’s:
- Gebruik de manual stand: Zet je camera in de handmatige stand en stel je je instellingen in. Zorg hierbij dat je de belichting hoger zet dan wat je camera adviseert. Hoeveel? Dat is een kwestie van uitproberen en goed naar je histogram kijken.
- Gebruik de belichtingscompensatie: Wil je niet fotograferen op de manual stand? Gebruik dan de belichtingscompensatie. Dit is een instelling in je camera (meestal onder de knop met het +/- teken) waarmee je je foto kunt onder- of overbelichten in iedere stand.
Flitsen of natuurlijk licht en buiten?
Zoals ik al eerder vertelde, is (vrijwel) ieder onderwerp geschikt voor high key fotografie. Het makkelijkste is om zulke foto’s te maken met flitslicht of daglichtlampen. Op die manier heb je namelijk veel controle over het licht en kun je ook specifieke delen van je foto extra belichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een portret. Maar ook interieurfoto’s, foodfotografie of productfotografie.
Wil je high key foto’s maken met natuurlijk licht? Dan komt een reflectiescherm zeker van pas! Of je nu binnen of buiten foto’s gaat maken, met een reflectiescherm kun je het natuurlijke licht weerkaatsen en zo je onderwerp extra belichten. Ga op zoek naar een lichte achtergrond zoals een witte muur, een raam met tegenlicht of een bewolkte lucht buiten. Wanneer je met tegenlicht gaat fotograferen, is het makkelijk om de achtergrond licht te krijgen. Maar je onderwerp zal dan direct wat donkerder worden. Op dat moment komt het reflectiescherm van pas.
Fotografie tips
- Kies heel bewust voor bepaalde composities, kleuren, patronen , vormgen en contrasten. En high key foto is over het algemeen heel clean en dan zijn zulke details extra belangrijk.
- High key foto’s kunnen heel zacht zijn met weinig contrast óf juist heel contrastrijk met harde donkere details. Probeer beide eens uit en kijk waar jij blij van wordt.
- Vind je het lastig om de goede high key fotografie instellingen te bepalen? Maak dan eens een range aan foto’s met verschillende belichtingen. Dit kan handmatig (bij voorkeur vanaf statief). Maar sommige camera’s hebben ook een HDR functie waarbij dit automatisch gaat en hij de losse foto’s opslaat.
- Wil je je foto 100% zeker zwart-wit maken? Doe dit dan al in de camera. Op die manier zie je veel beter hoe het resultaat eruit komt te zien.
- Combineer allerlei witte elementen in je foto eens met één donker of felgekleurd object. Denk aan allemaal wit servies tegen een witte achtergrond met 1 rode appel. Dit knalt dan extra uit je foto omdat alle aandacht hier naartoe gaat. Leuk om mee te experimenteren
High key foto’s in Photoshop maken
Wil je high key foto’s maken van oude beelden? Dan kun je niets meer wijzigen in de instellingen. Maar je kunt natuurlijk wel met fotobewerking aan de slag! Gebruik programma’s zoals Photoshop, Lightroom, Snapseed of Photopea om je foto’s lichter te maken voor een high key resultaat.
Let er bij je fotobewerking vooral op dat je de foto niet te ver overbelicht waardoor je uitgebleekte stukken krijgt. Ga bijvoorbeeld secuur te werk door de kleurtinten apart te bewerken qua verzadiging en helderheid. Ook als je de foto zwart-wit maakt. Hieronder geef ik een paar voorbeelden.
Deze foto van een schotse hooglander is gemaakt met tegenlicht. Hierdoor is hij van zichzelf al behoorlijk licht. Maar ik heb er nog een paar dingen aan gedaan voor het high key effect in deze foto. Zo maakte ik alle middentonen in de foto lichter. De delen die al licht waren, heb ik dus met rust gelaten. Daarnaast heb ik de verzadiging met 70% omlaag gehaald voor zachtere kleuren.
Net als bij het portret van de Schotse Hooglander heb ik ook bij deze landschapsfoto vooral de middentonen en schaduwen lichter gemaakt en de verzadiging van de kleur omlaag gehaald. Toch zie je nog steeds details in de lucht en is de foto niet uitgebleekt.
Felle kleuren kunnen erg afleiden bij high key fotografie. Daarom heb ik deze foto zwart-wit gemaakt. Daarnaast heb ik vooral aan de schuifjes voor de kleuren cyaan (blauw) en geel gezeten. Die heb ik lichter gemaakt zodat de zee en het zand van het strand licht grijs zouden worden. De vogels blijven door de harde schaduwen nog goed overeind in deze foto.
Hopelijk heb ik je met dit artikel wat tips en ideeën rondom het fotograferen van high key foto’s kunnen geven. Het is leuk om dit soort fotografie uit te proberen. En probeer vooral ook eens wat oude foto’s te bewerken naar mooie high key momenten. Heb je vragen? Stel ze dan in de reacties!
1 Reactie
[…] conditions. For instance, take into account backlighting at sundown. Or if you’re proper excessive key ~ Of low key I wish to take […]