De camera’s van tegenwoordig hebben uitstekende autofocus standen, maar toch is het in sommige situaties handig om handmatig scherp te stellen. En hierbij kan focus peaking heel handig zijn! Weet jij al wat dat is? Je leest er alles over in dit artikel.
Wat is focus peaking?
Focus peaking is een hulpmiddel voor het scherpstellen van je foto’s. Wanneer je deze optie activeert zie je gekleurde randen op de plekken waar de scherpte ligt. Je ziet dit in de live preview op je LCD scherm óf in de elektronische zoeker van je camera. Het werkt meestal alleen wanneer je de lens van je camera op ‘manual focus’ hebt staan. Activeer de manual focus door het schuifje aan de zijkant te verzetten. In de meeste gevallen kun je de kleur van deze hulplijnen zelf kiezen zodat je ze makkelijk kunt zien in je compositie. Het wordt naast fotografie ook veel gebruikt bij het maken van video’s.
Wanneer je de focus peaking hebt geactiveerd zal het er ongeveer zo uit zien wanneer je foto’s maakt. Afhankelijk van de kleur die je hebt ingesteld natuurlijk:
Wanneer gebruik ik focus peaking?
Toen ik een tijdje terug aan het fotograferen was met de nieuwe Canon EOS RP systeemcamera met de bijbehorende 35mm f/1.8 maroclens kwam ik tot de conclusie dat ik het lastig vond om de scherpte goed te krijgen. Ik zat namelijk zo’n beetje ín de bloesembomen om de prachtige maar kleine bloemetjes vast te leggen. Maar of de scherpt dan op de meeldraden ligt of op de blaadjes, dat is moeilijk te zien in je zoeker. En bij zo’n grote diafragma-opening is dat wel heel belangrijk.
Daarom besloot ik om eens te experimenteren met focus peaking! Ook wel MF-peaking genoemd in de Canon apparaten en gewoon ‘Peaking’ bij Panasonic. En verrassend genoeg werkt dit enorm fijn! Ik kon op deze manier veel beter zien waar mijn foto scherp zou worden, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk was om super nauwkeurig de scherpte op bepaalde plekken te leggen zoals hieronder.
Ik gebruikte het al eens eerder tijdens een evenement van Sony. Hier fotografeerde we in grotten met heel minimaal licht. In zulke situaties is het voor je autofocus ook lastig om te bepalen waar hij scherp moet stellen. Ook dan is het dus heel handig om gebruik te maken van focus peaking.
Hoe gebruik je focus peaking?
Stap 1: Zoek eerst uit of jouw camera over deze functie beschikt. Meestal kun je dit wel vinden op de website van het cameramerk. En anders kom je met een rondje google ook een eind. Het zijn vooral de camera’s in een hoger segment die deze functie in zich hebben.
Stap 2: Pak je camera en open het menu. Ga naar de instelling voor focus peaking en zet deze op ‘ON’. Vervolgens kun je de kleur instellen die je gekleurde randen moeten krijgen.
Stap 3: Zorg dat je camera op manual focus staat, bij autofocus werkt het niet (tenminste niet bij de merken die ik heb getest). Dit doe je in de meeste gevallen door het schuifje aan de zijkant van je lens ver verzetten van AF naar MF.
Stap 4: Wanneer je nu door je zoeker kijkt óf via het LCD scherm real time kijkt, zul je lijntjes zien die aangeven waar je foto scherp zal worden.
Stap 5: Door van compositie te veranderen en door handmatig scherp te stellen door middel van de scherpstelring rondom je lens verplaats je het scherpstelvlak en dus ook de gekleurde lijnen.
Stap 6: Druk af en kijk of de scherpte op de door jouw gewenste plek ligt.
Probeer het zelf!
Focus peaking is wat mij betreft echt een functie die veel te weinig aandacht krijgt. Ik durf zelfs te wedden dat een heel groot deel van mijn bezoekers niet eens wist van het bestaan van deze optie! Dat is ook logisch, er zijn nog heel veel camera’s die niet over deze functie beschikken. Maar als jouw camera het wel heeft, dan zou ik het zeker eens gaan uitproberen. Wie weet gaat er een wereld voor je open.
Het makkelijkste is om focus peaking te gebruiken bij stilstaande onderwerpen en met je camera op statief. Dan kun je het meest nauwkeurig de scherpte leggen op de plek die je wilt. Ideaal dus voor interieurfotografen, architectuurfotografen, reclamefotografen en productfotografen. Maar voor iedereen werkt het in andere situaties goed, dus ervaar het om dat te kunnen bepalen.
Had jij al eens van focus peaking gehoord?
10 Reacties
ja weleens gezien op mijn camera. maar nooit geweten dat het zo heette:-)
weer wat wijzer geworden dank je wel
Fijn om te horen dat ik je iets heb kunnen leren! 🙂
Super handige tip. Dankjewel. Ik ben wat gaan experimenteren met mijn camera en blijkt dat je met de fujifilm XT-2 automatisch kan laten scherpstellen en ook focus peaking doen door AF + MF aan te zetten en dan na automatische scherpstelling aan de scherpstelring te draaien . Best of both worlds 🙂
Klinkt goed Linda! Daarvoor weet ik te weinig van Fujifilm camera’s af, maar fijn als het zo kan ja!
Ik heb net een Sony A7ii gekocht werkt beter dan Leica scherpstelsysteem ,bedankt,Jeroen vd Kruijf
[…] de uitstekende Focus Peaking (klik hier voor info) techniek in de Sony […]
[…] 100mm macro een 100% manuele lens is en niets digitaal wegschrijft…Scherpstellen gebeurt dmv Focus Peaking , zodat ik geen enkel selectie punt moet selecteren. Deze techniek geeft een grote vrijheid […]
[…] prijs ! 😎De meeste spiegelloze systeem camera’s bieden de dag vandaag een redelijk goed focus-peaking mechanisme aan, zodat scherpstellen op elk punt dat je wil héél simpel wordt. Deze Laowa lenzen […]
[…] Dit logje is het vervolg op Bloemen in het Keukenhof, Deel 2We zijn nog steeds in het Keukenhof, de camera is nog steedsde Fuji XH1 (APS-C formaat).Maar hier heb ik de 80mm Fuji macro lens terug in de fototas gestoptén heb gekozen voor de analoge Laowa 65mm f2.8, deze lens kan 2x dichter bijhet onderwerp komen dan een (klassieke) 1:1 macro lens.De verhouding is dus 2:1 i.p.v 1:1Een ideaal lensje dus voor detail macro fotografie van allermooistebloemekes , de grote familie der Orchideeën !Deze lens heeft géén autofocus… alles moet dus op manueel gezet worden,maar dat is geen probleem. Dat doe ik héél vaak.Scherpstellen doe ik met Focus peaking […]
[…] Lees verder: Handmatig scherpstellen met focus peaking […]