Paddenstoelen fotograferen is leuk om te doen tijdens de herfst. Er zijn zoveel verschillende vormen, kleuren en formaten. In dit artikel deel ik mijn fotografie tips zodat ook jij deze herfst lekker aan de slag kunt met je camera. Ben je al op pad geweest?
Paddenstoelen fotograferen, zó maak je de beste foto’s
In dit artikel deel ik vijf tips om toffe foto’s van paddenstoelen te maken. Wil je meer weten over de fotografie basiskennis en -instellingen zoals sluitertijd en diafragma? Neem dan een kijkje in mijn andere artikelen waar ik verder in ga op de technische inhoud. Bij vragen kun je ze natuurlijk altijd in de comments stellen. Of via een DM op een van mijn social media kanalen.
Lees ook: 10x fototips voor herfstfotografie
1. Paddenstoelen laag bij de grond fotograferen
Het mooiste deel van de paddenstoel zit meestal verscholen onder zijn kap. Daar vind je het mooie en fragiele patroon van dunnen ‘schotjes’. Daarom is het van belang om een laag standpunt te kiezen, zodat je een beetje onder de kap van de paddenstoel kunt kijken. En dat is niet altijd makkelijk of comfortabel, want zo zul je flink door je knieën moeten.
Gelukkig hebben veel camera’s tegenwoordig een uitklapbaar scherm, waardoor het makkelijker is om vanaf een laag standpunt foto’s te nemen. Je ziet beter wat je doet en je kunt makkelijker op het goede punt scherpstellen. Verder zou ik je adviseren om een grote plastic zak of een kleedje mee te nemen waarop je kunt zitten of liggen zodat je kleding niet vies of nat wordt.
2. Waar stel je scherp?
Misschien wel de belangrijkste vraag bij het fotograferen van paddenstoelen: waar stel je nou precies op scherp? Doe je dat op de rand van de kap, op de steel, op de onderkant van de kap? Zo veel mogelijkheden! En omdat je vaak een klein diafragma-getal kiest zodat de achtergrond mooi onscherp wordt, is het extra belangrijk om juist de voorgrond op de juiste plek scherp te hebben.
Wat de juiste plek is vind ik persoonlijk bij iedere foto anders. Het is maar net waar jij de focus op wilt leggen. Maar zorg er in ieder geval voor dat het een ‘logische’ keuze is. En als je twijfelt, maak dan een paar foto’s waarbij je de focus verlegt. Dan kun je achteraf kijken wat jij het beste vindt. Dit kan ook makkelijk met de functie ‘focus bracketing‘, waarbij je camera automatisch meerdere foto’s achter elkaar maakt met een verschil in scherptepunt. Het is ook handig om gebruik te maken van ‘focus peaking’. Hiermee kun je door middel van gekleurde lijntjes op je beeldscherm precies zien wat wel en wat niet in focus is met je huidige instellingen.
3. Bijschijnen voor extra licht
Paddenstoelen fotograferen vergt niet alleen veel van jezelf, maar ook van je camera. Ze staan namelijk meestal op een vochtige en schaduwrijke plek. En daardoor is het er vaak wat donker om te fotograferen. Het kan helpen om met een zaklamp of het lampje van je telefoon bij te schijnen. Dan creëer je wat meer diepte tussen de voorgrond en achtergrond en je kunt zorgen voor schaduwen. Het is ook leuk om hiermee te experimenteren! Laat het licht bijvoorbeeld eens van achteren komen. Of schijn juist onder de kap. Genoeg manieren om creatieve foto’s van paddenstoelen te maken.
Lees ook: DIY – Lichtgevende paddenstoelen fotograferen met light painting
4. Spiegeltje, spiegeltje op de grond
Heb je geen camera met een uitklapbaar scherm? Neem dan een spiegeltje mee. Met een spiegel kun je datgene wat je op je scherm ziet, makkelijker zichtbaar maken voor jezelf. Je houdt hem schuin tegen je scherm aan, met de spiegelende kant omhoog gericht. Het beeld staat dan wel op z’n kop, maar je weet in ieder geval waar je nu je scherpstelpunt hebt staan en wat je allemaal in beeld hebt. Want het standpunt is één van de lastigste dingen aan het fotograferen van paddenstoelen.
5. Let op de details van de paddenstoelen
Omdat paddenstoelen vrij klein zijn, krijg je de omgeving ook van dichtbij in beeld. En dan kan het zijn dat een takje, blaadje of stukje gras wat je ter plekke helemaal niet opvalt, toch storend is op de foto. Kijk daarom goed naar de details in je foto. Ligt ergens een blaadje dat storend is? Haal hem dan uit je beeld. Je wilt namelijk dat je paddenstoel opvalt in je foto, en niet alles er omheen. En alles wat je ter plekke al hebt gedaan hoef je achteraf in Photoshop niet meer te retoucheren.
Ga jij paddenstoelen fotograferen deze herfst? Hopelijk heb je dan iets aan deze tips. Veel plezier!
6 Reacties
Hartelijk bedankt voor deze tips! Ik ga binnenkort wat paddestoelenshoots doen en daar ga ik het geleerde uitproberen. 🙂
Leuk Robert. Veel plezier en succes!
Bedankt voor al je bruikbare tips! Ik lees je nieuwsbrieven heel graag!
Wat fijn om te horen Wendy. Dankjewel!
Knap uitgelegd Evelien. Groetjes & Bedankt ! Engelen Willy.
[…] Of bijvoorbeeld voor foto’s met een lange sluitertijd of bij een laag standpunt zoals het fotograferen van paddenstoelen. Je kunt het allemaal doen met dit statiefje zonder dat je het gewicht en volume van een echt […]