Herfstfotografie is leuk om te doen. De kleuren zijn mooi, het licht is mooi en er valt van alles te ontdekken wat je tijdens andere seizoenen niet ziet. In dit artikel deel ik mijn 10 beste fototips voor het fotograferen van de herfst. Speciaal voor iedereen die er komende weken lekker op uit wil en thuis wil komen met bijzondere en mooie foto’s!
10x fotografie tips voor herfstfotografie
Wat mij betreft is de herfst het mooiste seizoen om te fotograferen. Trek de natuur in of ga juist de oude binnenstad van een leuke gemeente bewonderen, met je camera in de aanslag. De herfst maakt iedere locatie nog net wat mooier en het geeft je foto’s extra veel sfeer. Met de fotografie tips in dit artikel zul je zeker blij zijn met het resultaat van je foto’s!
1. Gebruik de laagstaande zon in de herfst
De laagstaande zon in de herfst is prachtig om mee te fotograferen. Zeker wanneer je vroeg in de ochtend of later op de dag op pad bent. De zon is dan nog warm van kleurtemperatuur en zorgt voor mooie lange schaduwen in je foto. Doordat de zon zo laag staat, is hij ook prima te gebruiken als tegenlicht voor silhouetten! Maak gebruik van deze natuurlijke lichtbron en de verschillende mogelijkheden die hij te bieden heeft. Door het licht te begrijpen kun je beter bepalen wat je standpunt moet zijn en dit komt je foto’s altijd ten goede!
2. Speel met kleur
Tijdens de herfst veranderen de kleuren in de natuur. De bladeren van de bomen verkleuren tot felle kleuren oranje, geel en rood en dat geeft een groot contrast in je foto’s. Top voor herfstfotografie! Maar je camera wil deze kleuren niet altijd oppakken op de manier zoals jij ze ziet.
Om ter plekke je foto’s al te verbeteren kun je gaan spelen met de witbalans van je camera. Zet hem eens niet op automatisch, maar bijvoorbeeld op ‘bewolkt’ wanneer je op een bewolkte dag door het bos loopt. Je zult zien dat je foto’s warmer van kleur zijn en nog meer herfst uitstralen! Natuurlijk kun je ook achteraf de witbalans aanpassen, dit gaat het beste wanneer je in RAW fotografeert. Dan behoud je meer details in je foto en blijft de kwaliteit optimaal, ook wanneer je aanpassingen doet in kleur en witbalans.
3. Paddenstoelen fotograferen in de herfst
In de herfst kun je je niet alleen vermaken met uitgestrekte velden waar de zon door de laaghangende mist komt en waar wat hertjes vrolijk in de verte staan. Ook mooie en bijzondere details zijn er genoeg te vinden. Denk maar eens aan de paddenstoelen die overal de grond uit komen en uit boomstronken groeien. Deze grappige ‘kabouterhuisjes’ zijn enorm fotogeniek!
Om ze echt goed te kunnen fotograferen raad ik je aan om met een macrolens op pad te gaan. Op die manier kun je de beelden die je in je hoofd hebt ook echt maken. Heb je geen macrolens? Dan zijn close-up filters misschien iets voor jou. Met zulke filters maak je van iedere lens een macrolens.
Zorg dat je oudere kleding aan hebt en ga desnoods op je buik op de grond liggen om zelfs onder de kap van een paddenstoel te kunnen fotograferen. Er zijn zoveel verschillende paddenstoelen te vinden, probeer het beste uit iedere vorm te halen tijdens herfstfotografie!
Lees ook: 5x tips – paddenstoelen fotograferen in de herfst
Lees ook: DIY – Lichtgevende paddenstoelen fotograferen met light painting
4. Kijk door je wimpers
Veel blaadjes, takken en struiken kunnen ervoor zorgen dat je geen duidelijk onderwerp hebt in je foto. En zonder duidelijk onderwerp kan je foto er rommelig uitzien. Dit heeft voor een groot deel te maken met contrast en lijnen. Wanneer je je ogen samenknijpt en door je wimpers ergens naar kijkt zie je goed wat de lichte en donkere plekken zijn. Probeer hier een goede balans in te vinden en ga op zoek naar lijnen in je beeld. Dit kunnen takken zijn die naar een plek lopen, een bospad die richting geeft of een straal licht die door de bomen schijnt.
Je kunt deze tip sowieso in al je fotografie toepassen. Je zult zien dat je een beter gevoel krijgt van compositie en contrast wanneer je dit doet!
5. Gebruik eens een polarisatiefilter
Heb jij weleens gehoord van een polarisatiefilter? Met dit filter kun je spiegelingen en reflecties reduceren, bijvoorbeeld bij water of glas. Maar bijvoorbeeld ook wanneer de zon fel op herfstbladeren schijnt of wanneer het net heeft geregend en je toch mooie felle kleuren in je foto wilt. Draai aan de ring om de circulaire polarisatiefilter tot je ziet dat de kleuren in je foto veranderen en maak dan je foto. Je zult zeker resultaat zien in je herfstfotografie!
6. Kijk ook eens omhoog en omlaag
Het is makkelijk om op ooghoogte te kijken, maar juist andere perspectieve geven originele beelden. De fel gele herfstbladeren steken bijvoorbeeld prachtig af tegen een blauwe lucht wanneer je omhoog fotografeert. Maar laag bij de grond vind je onder andere paddenstoelen, eikeltjes die uit de boom zijn gevallen, dennenappels en mos. Allemaal details die je snel over het hoofd kunt zien maar die herfstfotografie juist zo leuk maken.
7. Warme kleuren met een gouden reflectiescherm
Felle zon is niet altijd fijn. Wanneer je niet zit te wachten silhouetten maar wel een mooi standpunt hebt gevonden tegen de zon in, kun je gebruik maken van een reflectiescherm. Met een reflectiescherm reflecteer je het licht dat op het scherm valt en stuurt het zo naar een andere plek. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp zijn van je foto! Er zijn heel veel soorten reflectieschermen in omloop en ze hoeven helemaal niet duur te zijn. Mijn scherm komt van Aliexpress en heeft zowel een zwarte, witte, zilveren en gouden kant. Door het zonlicht met de gouden zijde te reflecteren voeg je extra warmte toe aan het licht. Dit maakt je herfstfotografie nog warmer van kleur en hierdoor voelt het nog meer als herfst!
8. Onscherpte in de achtergrond van je herfstfotografie
Fotografeer je details in je herfstfotografie? Dan is een onscherpe achtergrond vrijwel altijd een goed idee! Op die manier leg je namelijk nog meer de focus op je onderwerp. Een onscherpe achtergrond krijg je door je diafragma zo ‘open’ mogelijk te zetten. En dit doe je door een zo laag mogelijk getal te kiezen. Bijvoorbeeld F3.5, maar liever nog F2.8 of F1.8. Hoe kleiner het getal van je diafragma, hoe meer onscherpte je in je foto kunt krijgen. Niet alle lenzen kunnen tot een laag getal, soms kun je niet lager dan bijvoorbeeld F6.3. Probeer dus uit tot hoe laag je jouw lens kunt zetten. Ben je echt geïnteresseerd in veel onscherpte? Denk dan eens aan een speciale lens voor dit soort dingen. De meest populaire lens is de 50mm F1.8 lens, deze is namelijk helemaal niet zo duur, lekker klein én geeft een mooie onscherpte.
9. Lange sluitertijden met statief
Niet alle herfstdagen zijn mooi zonnig en licht. Er zijn ook genoeg dagen die donker zijn met veel bewolking en eventueel regen. Dit hoeft je zeker niet te weerhouden om op pad te gaan, het geeft juist hele ‘moody’ herfstfoto’s! Maar met donker weer in een bos is het al snel te donker om goed uit de hand te kunnen fotograferen. Neem dus een statief mee om met een langere sluitertijd te fotograferen. Ben je ergens met water, een fontein of misschien zelfs een waterval? Dan is het sowieso tof om met een lange sluitertijd te fotograferen. Hierdoor wordt het water van een vijver of plas helemaal glad en lijkt het wel een spiegel. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Herfstfotografie, je foto’s bewerken
10. Zo haal je het beste uit je herfstfotografie met fotobewerking
Ben je op pad geweest en weer thuis met een SD-kaartje vol met mooi beeldmateriaal? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de fotobewerking! Met fotobewerking kun je helemaal zelf bepalen hoe je de foto optimaliseert. Je kunt hem kleurrijk en warm van sfeer maken, maar juist ook een moody bewerking geven. Of misschien komt je foto wel het beste uit in zwart-wit? Probeer allerlei mogelijkheden uit en kijk wat het beste past bij jouw stijl.
Succes en veel plezier met het fotograferen van dit mooie seizoen. Hopelijk volgen er nog veel mooie momenten om met de camera op pad te gaan!
7 Reacties
wat een mooie en goede tips, ik ga zeker een aantal proberen de komende weken. vooral de onscherpe achtergronden trekt mij erg aan. liefs soraya
Bedankt Soraya! Leuk om te horen, ik ben benieuwd naar je resultaten!
Fijne tips! Doet er mij trouwens aan herinneren dat ik wat vaker met mijn polarisatiefilter moet gaan werken, ideaal nu.
Ik doe dat inderdaad ook veel te weinig. Mooi moment om hem weer eens onder het stof vandaan te trekken haha.
Ik weet niet waar je gefotografeerd hebt maar de foto’s zouden zo in het wandelgids in Tilburg gemaakt kunnen zijn.
Hi Marjolijn. Dat heb je goed gezien! De meeste foto’s zijn inderdaad in het Wandelbos in Tilburg gemaakt!
Ongelooflijke prachtige foto’s. Proficiat