Lichtgevende paddenstoelen fotograferen is één van de vele leuke fotografie-activiteiten in de herfst. In deze stap voor stap tutorial leg ik je uit hoe je deze magische paddenstoelen fotografeert, door middel van een light painting techniek. Lees snel verder voor de DIY.
Je hebt afgelopen jaren vast al vaker foto’s voorbij zien komen vanlichtgevende paddenstoelen. Paddenstoelen die in een magisch sprookjesbos lijken te staan en die licht geven onder hun hoedje. In deze DIY tutorial laat ik je stap voor stap zien hoe je zulke foto’s zelf kunt maken. Het fotograferen van paddenstoelen die licht geven is niet moeilijk, je moet er alleen flink wat geduld voor hebben én een beetje kunnen werken met Photoshop of een alternatief fotobewerkingsprogramma.
Waarom Photoshop, vraag je je misschien af? Dat komt omdat mijn foto een montage is die uit meerdere foto’s bestaat. Je maakt dus een ‘gewone’ foto die de basis vormt voor je beeld. En daarna maak je een foto waaruit je alleen het hoedje gebruikt. Lees verder, dan wordt het vanzelf duidelijk.
Lees ook: 12x Herfst fotografie: ideeën en tips voor herfstfoto’s
Fotografeerlichtgevende paddenstoelen met light painting
Ga jij de uitdaging aan om deze magische paddestoelen te fotograferen? Top! Zorg ervoor dat je op pad gaat met je camera met (macro) lens. Een mini statiefje (niet noodzakelijk, wel enorm handig) en een zaklamp. Je kunt het ook met de zaklamp van je telefoon doen, maar persoonlijk vind ik een ‘gewone’ zaklamp fijner.
Stap 1: De juiste paddenstoel vinden
Als eerste ga je de basis van je uiteindelijke beeld fotograferen. Ga op pad naar een bos of natuurgebied in de buurt om paddenstoelen te spotten. Niet alle paddenstoelen werken even goed met deze techniek, dus let op een paar dingen:
- Zorg dat je onder het hoedje van de paddenstoel kunt kijken met je camera. Het is dus handig als de paddestoel wat hoger is, bijvoorbeeld omdat hij op een afgezaagde boomstam groeit.
- Schijn even met een zaklamp op het hoedje (van bovenaf) om te zien of het licht er doorheen komt. Dit is nodig om de techniek te laten slagen. Sommige soorten paddenstoelen hebben een te dikke hoed.
- Het is het mooiste als de paddenstoel een beetje los staat van andere planten, takken of planten. Zo krijg je een mooie onscherpe achtergrond wanneer je met een groot diafragma fotografeert.
Stap 2: Fotografeer je basis foto
Heb je een goede en mooie paddenstoel gevonden die je wilt gebruiken voor deze lichtgevende paddenstoelen tutorial? Dan is het tijd om hem op zo’n mooi mogelijke manier op de foto te zetten. Bepaal je compositie. Kijk goed naar de achtergrond, komt dit mooi uit? Kijk ook naar de voorgrond, liggen er storende blaadjes of takjes in de weg die het beeld onnodig onrustig maken? Probeer meerdere dingen uit en kies de compositie waarover jij het meest tevreden bent.
Wanneer je de compositie en instellingen hebt gekozen waar je blij mee bent, zet je je camera neer en zorg je ervoor dat hij niet meer beweegt. Je gaat namelijk meerdere foto’s maken en je wilt dat het standpunt gelijk blijft. Daarom adviseer ik om een klein statief mee te nemen, dat maakt het maken van foto’s van paddenstoelen sowieso een heel stuk makkelijker! Zo’n statiefje gebruik ik al jaren en is perfect voor kleinere camera’s. Compact én je kunt vanaf een heel laag standpunt fotograferen.
Maak een foto van de paddenstoel die je normaal belicht (voor de zekerheid) en maak dezelfde foto maar dan flink onderbelicht. Dit doe je door de sluitertijd korter te maken óf door met de belichtingscompensatie te spelen en deze in de min (-) te zetten. De kans is groot dat je de foto’s overdag maakt, dus door de foto onder te belichten maak je hem donkerder en lijkt het alsof het avond is in je foto. Zo valt het licht van de lichtgevende paddenstoel straks extra op.
Stap 3: Light painting voor lichtgevende paddenstoelen
Nu je de basisfoto hebt, kun je de tweede foto gaan maken. Nu gaan we aan de slag met light painting! Hiervoor heb je een zaklamp of andere lichtbron nodig. Ik gebruikte een gewone kleine zaklamp, maar als je een grotere paddenstoel hebt dan is een grotere zaklamp wellicht handiger.
Zorg ervoor dat je camera nog steeds op dezelfde plek staat. Nu kun je verschillende dingen doen. Je kunt een langere sluitertijd kiezen waardoor je enkele seconden de tijd hebt om de bovenkant van het hoedje van de paddenstoel te belichten. Je kunt ook de zaklamp zo richten dat je hem in één keer goed kunt fotograferen. Of je maakt meerdere foto’s en combineert er meerdere in Photoshop (als je hier handig mee bent).
Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om het hoedje van de bovenkant te belichten zodat het licht er doorheen komt en je de structuur onder de hoed van de paddenstoel te zien krijgt. Hierdoor lijkt het alsof het een lichtgevende paddenstoel is.
Kijk goed naar de belichting in je foto. Het kan zijn dat je hem iets moet onderbelichten omdat anders het stuk waar je de zaklamp op richt overbelicht raakt. Dit is een kwestie van uitproberen. Hoe meer verschillende foto’s je maakt, hoe meer je later hebt om uit te kiezen. Zeker de eerste keer dat je dit doet is het wat experimenteren wat voor jou fijn werkt.
Stap 4: Twee foto’s combineren in Photoshop
Zijn de foto’s gemaakt en ben je tevreden? Dan is het tijd om terug naar huis te gaan. Importeer de paddenstoelen-foto’s op je computer en open Photoshop. Heb je geen Photoshop? Dan kun je dit gratis alternatief van Photoshop eens uitproberen.
Open nu de volgende twee foto’s:
• Basis foto van de paddenstoel, onderbelicht
• Foto waarbij de paddenstoel door light painting belicht wordt
De basisfoto heb ik zelf al wat bewerkt qua kleur, contrast en helderheid. Ik wilde hem een warme kleurtoon geven en maakte het groene mos wat warmer van kleur. Ook de foto met de light painting heb ik wat warmer van kleur gemaakt. De zaklamp gaf namelijk blauwig licht, dit wilde ik warmer krijgen.
Nu is het tijd om de foto’s te combineren tot 1 lichtgevende paddenstoel! Om dit te doen zorg ik ervoor dat ik beide foto’s in één document krijg. Dit kan met ‘Bestand > Scripts > Bestanden laden naar stapel…’. Hierna wil ik de foto’s precies over elkaar hebben qua compositie. Ondanks een statief kan dit nog wat afwijken. Selecteer de twee lagen in je lagenpalet en ga dan naar ‘Bewerken > Lagen automatisch uitlijnen…‘. Klik op OK en de foto’s staan precies over elkaar heen.
Stap 5: Werken met een masker in Photoshop
De foto’s heb je in de vorige stap precies over elkaar kunnen zetten. Nu hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je de twee foto’s combineert. Dit doe je met een masker. Zorg ervoor dat de bovenste foto (met de light painting) actief is. Klik in het lagenpalet op ‘laagmasker toevoegen‘ en je ziet een wit rechthoekje achter de foto verschijnen in het lagenpalet. Dit is je masker. Vul dit masker met zwart (emmertje) om de bovenste foto te laten verdwijnen.
Nu kun je met een penseel/brush aan de slag. Door met een wit penseel in het zwart van het masker te ’tekenen’ haal je elementen uit die foto terug. Dit doe je dus op de plek waar je het hoedje van de paddenstoel hebt verlicht. Zo creëer je een lichtgevende paddenstoel met twee foto’s.
Gaat dit wat te snel? Bekijk dan de afbeeldingen hieronder waarin ik het in screenshots nog eens uitleg.
Magische lichtgevende paddenstoelen fotograferen
Paddenstoelen fotograferen vind ik sowieso leuk om te doen, maar deze techniek geeft je foto nog net dat extra beetje magie. Erg leuk, die lichtgevende paddenstoelen. Sowieso is light painting leuk om te doen, het geeft je veel creatieve vrijheid en zorgt ervoor dat je foto’s origineler zijn. Lees ook eens mijn artikel over schilderen met licht in je foto’s.
Dit was mijn eerste poging om lichtgevende paddenstoelen te fotograferen. Ik ben zeker van plan om komende weken nog vaker op pad te gaan om dit uit te proberen, zodat ik nog beter weet welke techniek het handigste is.
Ga jij ook aan de slag om magische paddenstoelen die licht geven te fotograferen? Laat me het resultaat zien door me even te taggen op Instagram, Facebook of een andere plek. Ik ben benieuwd!
6 Reacties
Duidelijke uitleg. Nu nog zelf proberen. Mijn vraag : kun je de bewerking ook in LR uitvoeren? Ik bewerk hoofdzakelijk mijn foto’s in LR. Heb vroeger wel nog PS gevolgd, maar sinds ik met LR kan werken, heb ik PS links laten liggen. Dank je wel voor je antwoord.
Hoi Ria, bedankt voor je reactie. Ik ken niet alle mogelijkheden die Lightroom te bieden heeft, maar naar mijn weten is dit niet mogelijk in Lightroom. Je kunt wel meerdere foto’s samenvoegen als HDR of als Panorama, maar niet op deze manier in detail bewerken.
Zodra je uitgebreidere bewerkingen (manipulatie) wilt doen en met lagen wilt gaan werken, is Photoshop de beste optie. Succes!
Dezelfde vraag als Ria van Hees wilde ik stellen. Dus wacht ik op het antwoord.
Groeten uit Soerendonk van Peter
Hoi Peter, ik heb zojuist op Ria gereageerd dus je kunt hier het antwoord checken 🙂 Fijne dag!
Zeer goede handleiding. Gefeliciteerd!
Dag Evelien, mijn herfstfoto’s willen nog wel eens veel te rood, bijv. beukenblad, worden. Witbalans en iso staan op auto. Ik fotografeer met de Nikon p1000. Wat doe ik fout?