Het maken van een iris foto is populair. Daarom leg ik je graag stap voor stap uit hoe jij zelf een iris foto kunt maken. Een leuke bezigheid om te oefenen met fotografie. En je krijgt direct een tof eindresultaat. Lees verder en ontdek hoe het fotograferen van de iris in je oog in z’n werk gaat.
De iris van het oog is uniek voor elke persoon, net als een vingerafdruk. De patronen en kleuren maken het een fascinerend onderwerp voor fotografie. Met de juiste instellingen en technieken kun je zelf een prachtige, gedetailleerde foto van je iris maken. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je dit kunt doen.
Zelf je iris fotograferen: wat heb je nodig?
Wanneer je aan de slag wilt gaan met iris fotografie, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Verzamel deze producten voordat je je setup gaat maken:
- Camera met macrolens
- Statief
- Lampje (bijv. van je telefoon of een zaklamp) of flitser
- Iets om het hoofd mee te stabiliseren
- Optioneel: fotobewerking programma of app
Stap voor stap zelf een iris foto maken
Als je alle benodigdheden hebt verzameld kun je aan de slag met fotograferen. Hieronder leg ik stap voor stap uit wat je moet doen om een goede foto van de iris te maken. Niet alleen qua setup, maar ook welke instellingen je nodig hebt en hoe je ervoor zorgt dat je geen schade aan het oog toebrengt.
Stap 1: Klaarzetten van de setup
Begin met het klaarzetten van de setup. Kies hiervoor een plek waarbij je zo min mogelijk reflecties in het oog krijgt. Dus niet dicht bij een raam. Laat je model op een stoel zitten en zorg voor een object (bijvoorbeeld een stapel boeken of een doos) waar hij of zij de kin op kan leggen. Hiermee stabiliseer je het hoofd en zorg je ervoor dat het oog van je model niet continu veranderd qua locatie.
Vervolgens zet je je camera met macrolens op statief en positioneer je deze recht voor het oog. Afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief zal dit dichter bij of verder weg van het model zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je het oog zo groot mogelijk in beeld krijgt. Dan blijft de kwaliteit tijdens het maken van een iris foto optimaal. Heb je geen macrolens? Kijk dan eens naar macrofilters voor jouw lens.
Als laatste heb je een lampje nodig. Geen grote softbox, maar het liefste een smal lampje waarmee je goed kunt richten, zoals de zaklamp van je telefoon of een gewone zaklamp. Maar je kunt ook een opzetflitser gebruiken. Gebruik deze dan los van je camera met bijvoorbeeld een draadloze trigger. Ik gebruik deze van Hahnel. Waarom? Dat leg ik je later in dit artikel uit.
Stap 2: Instellingen voor het maken van een iris foto
Staat je setup? Dan kun je je camera gaan instellen. Het is het beste om je camera op de manual stand te zetten en de instellingen handmatig te doen:
Diafragma: Minimaal F/11 tot F/16 om de complete iris scherp te krijgen
Sluitertijd: Als zowel je camera als je model stabiel zijn, kun je deze op circa 1/100e zetten.
ISO: Zo laag mogelijk (ISO-waarde 100), lukt dat niet dan kun je tot circa ISO 400 gaan.
Met deze instellingen zul je zien dat je best wel wat licht nodig hebt om je foto goed te kunnen belichten. En daar komt de lamp of flitser van pas. Deze positioneer je schuin richting het oog om 3 redenen:
- Door het licht schuin op de iris te laten vallen, krijg je meer diepte en detail in je foto.
- Het schuine licht geeft alleen een kleine reflect aan de zijkant, dit kun je makkelijk weghalen in de nabewerking.
- Als je de lamp of flitser schuin neerzet, bescherm je het oog zo goed mogelijk tegen het licht.
Zorg er wel voor dat de lamp die je gebruikt neutraal licht geeft. Bij een warmer licht zullen de kleuren in je foto minder goed uitkomen en dat geeft je meer werk tijdens het nabewerken. Een neutraal (wit) licht is dus het beste.
Stap 3: Foto’s maken
Alles staat klaar en is ingesteld, nu kun je beginnen met fotograferen! Laat je model zitten en recht in de lens van je camera kijken. Je zult eerst wat testfoto’s moeten maken om te kijken of het lukt qua instellingen. Fotografeer bij voorkeur in RAW en pas waar nodig iets aan als de belichting niet optimaal is. Zorg dat het model het oog zo open mogelijk doet, zodat je de iris compleet rond in beeld hebt. Laat desnoods het ooglid wat optillen.
Het belangrijkste bij het fotograferen van de iris is het scherpstellen. Hiervoor adviseer ik je om handmatig scherp te stellen (manual focus) door aan de ring om je lens te draaien. Op die manier weet je zeker dat de scherpte op de iris ligt en niet op bijvoorbeeld de wimpers. Gebruik dit in combinatie met focus peaking als je nog wat extra zekerheid wilt hebben.
Zorg ervoor dat de lichtbron die je gebruikt een zo klein mogelijk vlekje achterlaat aan de zijkant van de iris, maar wel fel genoeg is om de foto goed te belichten. Verder kun je gewoon een automatische witbalans gebruiken.
Veiligheid gaat voor alles bij het fotograferen van de iris. Zorg ervoor dat je model nooit recht in het licht kijkt en dat hij of zij voldoende blijft knipperen om het oog vochtig te houden.
Stap 4: Iris foto nabewerken
Is het fotograferen gelukt? Dan is het tijd om je zelfgemaakte iris foto na te bewerken! Importeer de foto’s op je computer of tablet en selecteer de foto die het beste is gelukt. Bewerk de foto nu naar eigen inzicht, bijvoorbeeld door het contrast te verhogen en de details nog wat te verscherpen. Op die manier zie je nog beter alle vlekjes, lijntjes en kleurverschillen in de iris van het oog.
Vervolgens verwijder je het lichtvlekje dat zichtbaar is door de lichtbron die je hebt gebruikt. Dit kan makkelijk door bijvoorbeeld het retoucheerpenseel te gebruiken in Photoshop of Lightroom. Maar er zijn ook andere mogelijkheden in fotobewerking apps als Snapseed waarmee je dit kunt wegpoetsen.
Je kunt je foto zo houden. Maar je kunt ook de iris ‘uitsnijden’ in een cirkel en deze op een zwarte (of andere kleur) achtergrond plaatsen. Zo knallen de kleuren en details er echt uit! Dit doe je door een ronde selectie te maken en ervoor te zorgen dat deze precies gecentreerd om de iris zit met de pupil van het oog in het midden. Nu kopieer je de ronde selectie en plakt de iris foto op een nieuw zwart canvas. Sla hem op en klaar is de iris foto die je zelf hebt gemaakt!
Stap 5: Gecombineerde iris foto maken
Vind je het leuk om twee iris foto’s te combineren? Bijvoorbeeld die van jou en je vriend, van je vriendinnengroep, die van je kinderen of die van jou met je broer of zus? Hiervoor heb ik een aparte Photoshop tutorial gemaakt. Bekijk de tutorial ‘Twee iris foto’s combineren in Photoshop‘ om te leren hoe je dit resultaat kunt krijgen.
Ben jij al aan de slag gegaan met het fotograferen van een iris? Je kunt dit laten doen bij verschillende bedrijven door heel het land, maar zelf proberen om hier een goede foto van te maken, is net zo tof!
7 Reacties
Leuk Evelien,
Is het ook mogelijk om van je eigen oog een goede foto te nemen of is dat te risicovol?
Hi Annemiek, ja hoor dit kan. Maar het is wel heel lastig, omdat je niet goed kunt zien wat je camera ziet en waar de foto scherp wordt. Als je een foto van je eigen iris wilt maken, is het makkelijker om alles helemaal klaar te zetten en in te stellen, en dan iemand anders vragen om de foto daadwerkelijk te maken.
Zou je ook uit kunnen leggen hoe je 2 irisfoto’s combineert in Photoshop?
fijne en verstaanbare uitleg;
Bedankt Eddy, fijn om te horen!
Graag inschrijving voor de nieuwsbrief
Ziet er vol verrassingen uit
Hallo Evelien, kan je mij ook vertellen welke lens je nodig heb om een iris te fotograferen?
met vriendelijke groet Peter