Ben jij op zoek naar tips voor het fotograferen in de dierentuin? In dit artikel deel ik mijn 10 tips voor het maken van de mooiste foto’s in een dierentuin of dierenpark.
Fotograferen in de dierentuin, 10 handige tips!
Als je het leuk vindt om dieren te fotograferen dan is een dierentuin een erg leuke plek. Hier kun je lekker je gang gaan bij alle verblijven van de dieren. Met deze fotografie tips help ik je op weg om de mooiste foto’s te maken. Want fotograferen in de dierentuin is niet altijd makkelijk!
1. Omgaan met hekken, gaas en glas
Het moeilijkste aan fotograferen in de dierentuin is waarschijnlijk alle omheiningen waar je mee te maken krijgt. Van glas wat vaak ook nog eens vol vette vingerafdrukken en viezigheid zit tot hekken met gaas die je flink beperken. Hoe ga je hier zo goed mogelijk mee om?
Fotograferen door hekken en gaas
Probeer de lens van je camera zo dicht mogelijk tegen een open stuk van het raster van het gaas te houden. Bij sommige verblijven in de dierentuin kun je het gaas gewoon aanraken, bij anderen moet je er een paar meter vanaf blijven staan. Als je de camera tegen het gaas kunt houden heb je meestal geen last van de lijnen op je foto omdat je er precies doorheen kunt fotograferen. Als dat niet het geval is dan probeer ik juist verder weg te gaan staan en zoveel mogelijk zoom te gebruiken met een zo groot mogelijke diafragma-opening. Scherpstellen op je onderwerp is dan wel wat lastiger, maar omdat er genoeg afstand zit tussen het dier en het gaas wordt het gaas niet meer dan een vage waas in je foto.
Fotograferen door glas
Ook bij glas probeer ik de lens van mijn camera zo dicht mogelijk tegen het glas te houden. Zo verminder je de reflecties die anders je beeld verpesten. Zoek een zo schoon mogelijk stuk glas uit. Kun je niet bij het glas komen? Dan kan een polarisatiefilter je helpen om reflecties te verminderen.
2. Zoom is je vriend
Als je gaat fotograferen in de dierentuin dan zou ik je aanraden om een camera of lens mee te nemen met een groot zoombereik. Je weet vooraf namelijk nooit waar de dieren in hun verblijf zijn, sommige zullen vooraan zitten maar er zijn er ook genoeg die achter in een hoekje vertoeven. Hoe meer bereik je hebt met je brandpuntsafstand, hoe makkelijker het is om in te spelen op de verschillende situaties.
3. Maak close-ups en detailshots
Wat je wel of niet mooi vindt aan dierentuinfoto’s is voor iedereen verschillend. Maar ik maak het liefste foto’s waarbij je niet direct ziet dat ze in een dierentuin zijn gemaakt. En de enige manier om dat te doen, is door zoveel mogelijk close-up te gaan! De achtergrond verraad namelijk het makkelijkste waar de foto is gemaakt.
Zoals ik hierboven ook al deelde, zou ik dus een zoomlens gebruiken die minimaal tot 200mm gaat. Het liefste nog een stukje meer! Op die manier kun je goed inzoomen en ook kleinere dieren close-up vastleggen. Op deze manier kun je ook details fotograferen. Zoals het oog van een krokodil, de veren van een roofvogel of de snavel van een pelikaan.
4. Bijzondere momenten
De leukste foto’s zijn foto’s waarop iets gebeurt. Dit zijn vaak dynamische foto’s waar je langer naar blijft kijken. Probeer dat dus al doel te stellen wanneer je gaat fotograferen in de dierentuin. En dit kan echt van alles zijn. Van een baby aapje dat bij z’n moeder aan het drinken is tot een gevecht tussen olifanten. En van een leeuw die zijn lunch aan flarden scheurt tot een roofvogel in vlucht tijdens de roofvogelshow.
Het lastige aan zulke dynamische momenten is dat je goed moet omgaan met de bewegingen. Zorg er daarom voor dat je sluitertijd snel genoeg is (bijvoorbeeld 1/320e bij lichte beweging). Dit kun je instellen in de verschillende handmatige standen die op je camera zitten. Op de automatische stand zul je vaak met bewogen foto’s thuiskomen als je bewegende dieren gaat fotograferen.
5. Scherpte op de ogen
Net als bij mensen is het ook bij dieren belangrijk om de scherpte op de ogen te leggen. Sommige camera’s hebben zelfs al oog-autofocus speciaal voor dieren. Handig! Heeft jouw camera dat niet? Dan zou ik zelf zorgen dat je het scherptevlak op de ogen legt. Dit zorgt ervoor dat de emotie in het gezicht van het dier het beste wordt weergegeven. Daarnaast zijn we gewend om als eerste naar ogen te kijken, dus het is fijn als die plek scherp is.
6. Omzetten naar zwart-wit
Dierentuinen hebben vaak verschillende soorten verblijven. Sommige zijn open van de bovenkant, anderen zijn binnen en weer andere verblijven hebben een dak maar staan wel buiten. Niet iedere plek heeft dus ‘fotogeniek licht’. Zeker in de verblijven binnen heb je vaak felle lampen en hard licht. Ben je niet blij met hoe de kleuren overkomen in je foto’s? Maak ze dan eens zwart-wit! Dit zal verrassende resultaten opleveren. Je zult namelijk zien dat je veel meer gaat kijken naar de emotie van het dier in plaats van allemaal andere onderdelen van de foto.
7. Zoveel mogelijk onscherpte
Aan het begin van dit artikel gaf ik al aan dat het handig is om zoveel mogelijk onscherpte in te creëren wanneer je gaat fotograferen in de dierentuin. Deels voor het glas of het gaas waar je doorheen moet fotograferen, maar ook voor de achtergrond. Verblijven zijn vaak vanaf meerdere kanten toegankelijk voor bezoekers. Hierdoor zul je ook in de achtergrond soms storende elementen zien. Van gaas tot andere bezoekers. Hoe groter je diafragma-opening (klein F-getal), hoe makkelijker het is om de focus op het dier te leggen en de rest wazig te maken.
Niet iedere lens kan een heel klein diafragma-getal instellen. Dit minimale getal is bij iedere lens anders en staat altijd aangegeven op je objectief. Meer weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over het diafragma.
8. Ooghoogte en andere persepctieven
Foto’s van mensen én dieren zijn vaak het meest indrukwekkend wanneer je op ooghoogte bent. Bij mensen is dat makkelijk. Maar als je dieren in de dierentuin gaat fotograferen kan dat nog wel een opgave zijn. Zit een dier laag bij de grond, buk dan zelf ook om een goede foto te maken.
Lukt dat niet, of levert het niet het beeld op waar je op hoopte? Probeer dan juist creatief te zijn in je standpunt en fotografeer het dier op een manier die je nog niet eerder hebt gezien. Verrassende perspectieven doen het ook altijd goed!
9. Wachten loont
In het artikel ‘Is fotografie iets voor mij?‘ leg ik uit dat iedere vorm van fotografie geduld vergt. En dat is ook zeker zo bij dierentuinfotografie. Dieren zijn niet te regisseren, en al helemaal niet wanneer ze in een hok zitten. Dus neem de tijd en wacht geduldig op het juiste moment voor een verrassende foto. Soms heb je geluk en komt dit snel, soms ben je het wachten beu en vertrek je zonder een goede foto. Ook dat hoort erbij.
Het voordeel van fotograferen in de dierentuin is dat je talloze verblijven hebt om een kijkje te nemen. Liggen de leeuwen alleen maar achterin hun verblijf te slapen? Dan heeft het weinig zin om te wachten. Ga dan naar een andere plek en kom later terug in de hoop dat de dieren dan wel actief zijn of dichterbij staan.
10. Nabewerken van je foto’s uit de dierentuin
Het uitzoeken en nabewerken van de foto’s vind ik altijd één van de leukste dingen. Je kunt de dag op die manier herbeleven en je vindt altijd wel wat foto’s waar je blij mee bent. Tijdens het bewerken kun je met de sliders ‘nevel verwijderen’ en ’textuur’ zorgen dat je foto’s wat krachtiger worden. Hierdoor maak je een eventuele waas van glas of gaas een stuk minder zichtbaar. Ideaal!
Had je niet genoeg zoom? Schroom dan niet om je foto een stuk bij te snijden. Voor het delen op social media heb je helemaal geen hoge resolutie nodig. En als je hem toch een keer wilt afdrukken, dan kun je altijd kijken of je hem toch in het originele formaat moet houden.
Zo maak je de mooiste foto’s in de dierentuin!
Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tien fototips voor in de dierentuin. Ik vind het altijd leuk om hier te fotograferen! Mijn favoriete dierentuinen in Nederland hiervoor zijn Diergaarde Blijdorp, Burgers’ Zoo en Safaripark Beekse Bergen. En mocht je in België willen gaan, dan is Pairi Daiza een prachtige plek! Maar eigenlijk kun je overal mooie foto’s maken.
3 Reacties
Hoi, korte, maar duidelijke uitleg. Mooie beelden.
Ik denk dat ik mijn camera maar eens bovenhaal.
Groetjes
Ik heb bij ons buurland Aliexpress een rubberen zonnekap gekocht.
Die is helemaal rond en kan je in 3 standen opklappen. Volledig weggeklapt, half uitgeklapt en volledig uitgeklapt. Die kan je dan helemaal tegen het glas duwen en zo krijg je geen reflectie ed.
Leuke tip, bedankt voor het delen Fendo