Scherpe foto’s maken van bewegende onderwerpen kan een uitdaging zijn. Gelukkig hebben de meeste camera’s een handige functie: focus tracking. Dit helpt je om je onderwerp scherp te houden, zelfs als het beweegt. In dit artikel leg ik je uit wat focus tracking is, wanneer je het gebruikt en hoe je het instelt voor de beste resultaten. Dus lees snel verder voor mijn persoonlijke tips!
Wat is focus tracking?
Focus tracking is een autofocus-functie om mee scherp te stellen. Met deze functie blijft je camera een bewegend onderwerp volgen en zorgt ervoor dat hij continu blijft scherpstellen. Dit is ideaal bij verschillende soorten fotografie waar veel beweging bij komt kijken, zoals bij sport-, dieren- of kinderfotografie.
Verschillende soorten focus tracking
De meeste camera’s die je handmatig kunt instellen hebben verschillende autofocus opties. Voor focus tracking gebruik je de continue autofocus (AF-C of AI-Servo). AI Servo / Continuous-Servo autofocus houdt je onderwerp continu scherp terwijl het beweegt. Richt je scherpstelpunt op het onderwerp, houd de ontspanknop half ingedrukt en volg de beweging. De camera blijft op deze manier continu opnieuw scherpstellen op het scherpstelpunt dat jij hebt gekozen.
Daarnaast kan het zijn dat jouw camera beschikt over onderwerp-detectie en/of Eye-AF. Met deze functie’s kan jouw camera bepaalde onderwerpen zoals mensen, dieren of voertuigen herkennen en blijven volgen. Zo zorgt Eye-autofocus ervoor dat de camera de ogen van je model blijft volgen zodat jouw foto’s altijd op de goede plek scherp zijn.
Gebruik deze twee functies (Continu AF + Eye-AF) in combinatie met elkaar om ervoor te zorgen dat jouw bewegende onderwerp altijd op de juiste plek scherp blijft zodra je een foto maakt! Voor het beste resultaat bij snelle beweging combineer je deze functies met de burst-modus, zodat je meerdere foto’s snel achter elkaar kunt maken. Gebruik een korte sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Tip: Ieder cameramerk zoals Canon, Nikon en Sony noemt functies zoals continue autofocus net wat anders. Kijk dus even hoe het bij jouw merk en type camera heet.
Wanneer gebruik je focus tracking?
Focus tracking is perfect voor verschillende soorten fotografie. Eigenlijk alle vormen van fotografie waar beweging bij komt kijken. Hieronder leg ik uit hoe je het optimaal inzet per situatie.
Wildlife fotografie
Wildlife fotografie komt in allerlei vormen. Van vogelfotografie tot herten in een bos of eekhoorns vanuit een fotohut. Maar wat vrijwel alle dieren met elkaar gemeen hebben is dat ze onvoorspelbaar zijn in hun bewegingen. Deze snelle bewegingen maken het vaak lastig om scherpe foto’s van wildlife te maken. Maar met focus tracking wordt het een heel stuk makkelijker! Gebruik continue autofocus (AF-C of AI-Servo) om de focus op het dier te houden. Combineer dit indien mogelijk met onderwerp-detectie of Eye-AF om nog meer controle te hebben over de juiste scherpte.
Sportfotografie
Snel bewegende sporters vragen om goede focus tracking-instelling, anders is het een bijna onmogelijke klus. Ook hierbij kun je dus heel goed continue AF in combinatie met Eye-AF inzetten om die hardloper, voetballer of stijldanseres te blijven volgen. Gebruik een snelle sluitertijd om ook bewegingsonscherpte te voorkomen.
Wil je juist eens experimenteren met panning fotografie? Dan blijft focus tracking een goede basis, maar dan kies je juist voor een langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/60e, 1/50e of misschien wel 1/30e. Beweeg je camera in dezelfde snelheid mee met je onderwerp (bijvoorbeeld een wielrenner) om scherpte te behouden op de juiste plekken.
Tip: Als je onderwerp van links naar rechts beweegt in het beeld zal de scherpte minder veranderen dan wanneer het onderwerp van achter naar voren beweegt. Ook de keuze voor het diafragma heeft invloed op de nauwkeurigheid die je nodig hebt qua focus.

Portretfotografie
Bij portretfotografie kan ook veel beweging komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan spelende kinderen. Focus tracking kan dus ook zeker goed van pas komen bij het maken van portretten! Eye-AF houdt de scherpte op de ogen van je model, zelfs als deze blijft bewegen. Ideaal dus om je kids mee te fotograferen. En probeer het ook eens bij je huisdier!
Actie en evenementen
Bij festivals en concerten kan de afstand tot je onderwerp snel veranderen. Hier is een combinatie van continue autofocus en tracking (zoals Eye-AF) dus ook ideaal. Zo blijf je jouw gekozen onderwerp volgen, zelfs in een massa aan andere mensen! Probeer het eens uit en ontdek zelf hoe fijn het is om altijd de juiste scherpte te hebben.
Hoe stel je focus tracking in?
De exacte instellingen verschillen per cameramerk, maar over het algemeen werkt het als volgt:
1. Kies continue autofocus als autofocus-modus
- Canon: AI-Servo
- Nikon & Sony: AF-C (Continuous AF)
- Fujifilm & Panasonic: AF-C of continue tracking-modus
2. Selecteer een geschikte autofocus-zone
- Enkelpunt-AF: Blijft het geselecteerde punt continue scherpstellen. Handig voor precieze controle, bijvoorbeeld bij macro- of portretfotografie.
- Zone-AF: Hierbij blijf je de geselecteerde zone aan focuspunten scherpstellen. Werkt goed bij bewegende onderwerpen in een gecontroleerd gebied.
- Focus tracking (zoals Eye-AF): De camera volgt het onderwerp of het gezicht/de ogen van je model terwijl deze door het frame beweegt.
3. Scherpstellen
Zorg ervoor dat je focuspunt op de juiste plek staat en druk nu de ontspanknop half in. Je zult horen dat je camera continu blijft scherpstellen wanneer je onderwerp gaat bewegen. Wil je een foto maken? Druk dan de knop verder door en druk af.
Zoals ik eerder al aangaf kun je dit perfect combineren met de burst-modus waarin je snel veel foto’s achter elkaar kunt maken. De camera blijft tussen iedere foto in opnieuw scherpstellen, zo zijn alle foto’s op de juiste plek scherp.
Hopelijk heb ik je met deze uitleg over focus tracking kunnen helpen om deze hele fijne functie beter te begrijpen. Het is in het begin wat ingewikkeld, maar je krijgt er zeker handigheid in wanneer je dit blijft proberen. Fotograferen van bewegende onderwerpen zal nooit meer hetzelfde zijn als je dit eenmaal onder de knie hebt! Heb je nog vragen, laat dan een reactie achter onder dit artikel.
2 Reacties
Op je site is er steeds wat te leren, is in een eenvoudige manier uitgelegd.
Fijn om te horen Karel! Dat is precies wat ik wil: fotografie zo makkelijk mogelijk maken 🙂