Waarschijnlijk gebruik je minstens één van de verschillende autofocus standen die op je camera zitten. Maar weet je ook hoe je de andere standen kunt gebruiken? Dit kan heel handig zijn in sommige situaties!
In dit artikel gaat het veel over scherpstelpunten. Dit zijn de vlakjes op de zoeker van je camera waarmee je kunt scherpstellen. Wist je dat het middelste punt meestal het meest gevoelig en nauwkeurig is? Zeker bij bewegende objecten is het dus goed om deze te gebruiken!
Drie verschillende autofocus standen op je camera
Tenzij je handmatig scherp stelt, maak je altijd gebruik van je autofocus. Deze zorgt ervoor dat een bepaald punt in je foto scherp is. Wanneer je met een spiegelreflexcamera of een uitgebreide systeemcamera fotografeert dan is de kans groot dat je drie verschillende autofocus standen op je camera hebt zitten. Standaard staat deze ingesteld op ‘One Shot’, maar in dit artikel leg ik je alles uit over de drie autofocus standen.
Ieder cameramerk noemt de drie autofocus standen anders, maar het doet ongeveer hetzelfde. Lekker handig (not)! In dit artikel noem ik voornamelijk de Canon termen omdat ik die zelf op mijn camera heb staan, maar in de kopjes hieronder heb ik ook de Nikon termen genoemd. Gebruik je een ander merk, kijk dan even hoe de drie opties bij jou heten.
Autofocus stand 1: One Shot AF / Single-servo
Dit is de AF (autofocus) stand die je het meeste zult gebruiken. Je camera stelt, wanneer je de ontspanknop half indrukt, scherp op het scherpstelpunt dat je hebt geselecteerd. Vervolgens kun je direct afdrukken of je camera nog een beetje bewegen voor een andere compositie en vervolgens de foto maken. Ideaal bij stilstaande beelden zoals objecten, foodfotografie, landschappen en architectuur. Maar ook voor portretten is dit prima te gebruiken. Waarschijnlijk kun je in 90% van de gevallen met deze optie goed uit de voeten.
Ben je weleens in situaties gekomen waarbij je foto’s moest maken van (snel) bewegende objecten, personen of dieren? Dan heb je vast gemerkt dat het lastig is om dan het juiste punt scherp te krijgen. Zeker wanneer je het diafragma op een grote opening hebt staan en dus veel onscherpte in de foto zit. In deze situaties is het handig om eens naar de andere twee opties te kijken!
Autofocus stand 2: AI Servo / Continuous-Servo
Met het activeren van de autofocus stand ‘AI Servo’ laat je je camera continu scherpstellen. Ideaal dus bij een bewegend onderwerp! Stel scherp op je onderwerp met het scherpstelpunt dat actief is, door de ontspanknop half in te drukken. Houd hem ingedrukt terwijl je je onderwerp volgt en druk af op het door jouw gekozen moment. Dit heet ook wel ‘focus tracking’.
Het scherpstellen zou moeten werken bij onderwerpen die met een snelheid tot 50 km/uur dichterbij komen. Wil je niet gokken op één lucky shot? Dan kun je je camera instellen op de ‘Continuous’ oftewel ‘Burst mode’ waardoor hij foto’s snel achter elkaar blijft maken wanneer je de ontspanknop indrukt. Hier zit natuurlijk wel een maximum aan, maar dit is bij iedere camera anders.
Wanneer je dit doet, in combinatie met de AI Servo instelling van je autofocus, heb je de meeste kans om een snel bewegend onderwerp perfect te fotograferen! Zorg er natuurlijk wel voor dat ook je overige instellingen allemaal goed staan. Bij een te langzame sluitertijd krijg je nog steeds foto’s die bewogen zijn. Ook zou ik aanraden om het middelste scherpstelpunt hiervoor te gebruiken omdat deze meestal gevoeliger is dan de rest.
Probeer het eens uit met vogels, fietsers of auto’s. Je begint als volgt:
- Stap 1: Verzet je autofocus stand door de AF knop in te drukken en aan het wieltje van je camera te draaien. Zorg dat hij op AI Servo komt te staan.
- Stap 2: Stel je scherpstelpunt in. Start met het middelste scherpstelpunt omdat deze het meest nauwkeurig werkt.
- Stap 3: Zorg dat je diafragma, ISO en sluitertijd juist zijn ingesteld voor de situatie die je gaat fotograferen.
- Stap 4: Stel scherp op je onderwerp door het scherpstelpunt hierop te richten en de ontspanknop van je camera half in te drukken.
- Stap 5: Volg met je camera het bewegende onderwerp terwijl je de ontspanknop ingedrukt houd en druk af op het moment dat je de foto wilt maken.
- Stap 6: Bekijk het resultaat en blijf proberen. Zet je camera in de ‘burst mode’ om snel meerdere foto’s achter elkaar te maken.
Autofocus stand 3: AI Focus / Auto-Servo
De laatste autofocus stand heet ‘AI Focus’. Deze stand is eigenlijk een combinatie van bovenstaande twee autofocus standen. Hij begint als One-Shot AF, maar schakelt over naar AI Servo wanneer de camera detecteert dat het onderwerp beweegt. Dit zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn bij fotoshoots met modellen, die af en toe bewegingen maken.
Heel veel succes met het oefenen van deze autofocus standen. Het maakt het fotograferen een stuk makkelijker als je dit onder de knie hebt. En zoals bij alles, oefening baart kunst dus haak niet te snel af als het niet lukt. Het is een pittig stukje theorie maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Bij vragen kun je natuurlijk altijd een reactie achterlaten onderaan bij de comments!
Zonder focus tracking met de verschillende autofocus standen red je het niet wanneer je op het circuit gaat fotograferen! Meer van mijn fotografie zien? Volg me dan op Instagram!
6 Reacties
Hoi!
Vaak zie je staan bij portretten dat je moet scherpstellen op de ogen. Maar dat wordt lastig met 1 scherpstelling en vaak teveel andere scherpstelpunten als ik hem op punt 2 of 3 zet. Hoe los ik dit het slimst op?
*scherpstelpunt dus stomme autocorrectie?
Stel scherp op het oog dat het dichtst bij is.
Succes
Super fijne uitleg over de focusstanden. Ga je ook online cursussen geven voor portait?
Groetjes serena SW.Photography
Ik gebruik Backbutton focus. Dus die schakelt over op continu scherpstellen als ik de knop ingedrikt houd. Ik persoonlijk vind dit makkelijker omdat ik landschappen maar ook dieren (o.a. vogels) fotografeer.
Ik vind het interessant wat je doet hoe je vogels fotografeert.