Ga jij binnenkort een dagje fotograferen in een fotohut? Of zou je zo’n vogelhut graag eens huren? Met deze praktische tips maak je van jouw moment in een fotohut zeker een succes. Want je wilt natuurlijk wel thuiskomen met mooie foto’s!
Droom jij ervan om prachtige wildlife-foto’s te maken maar ben jij niet gemaakt om uren onder een cammouflagedoek te wachten op die ene eekhoorn? Een bezoekje aan een fotohut is voor veel mensen de oplossing. Door een fotohut te huren fotografeer jij vossen, ijsvogels, eekhoorns en andere dieren vanuit een je stoel. Wachten moet je nog steeds, maar een fotohut maakt dit wel een stuk comfortabeler. Er zijn erg veel fotohutten in Nederland en België die je voor een dagje kunt huren. Zo’n hut is gelegen op een mooie locatie midden in de natuur en voorzien van alles wat jij nodig hebt om de mooiste foto’s te maken.
Wat is een fotohut?
Een fotohut is een speciaal ontworpen locatie waar fotografen ongestoord wilde dieren kunnen fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Het zijn vaak goed gecamoufleerde hutten die strategisch zijn geplaatst op plekken waar dieren regelmatig komen. Ook de omgeving is optimaal aangelegd of aangepast voor de mooiste foto’s en om dieren aan te trekken. Dit maakt het mogelijk om mooie close-ups van dieren te maken vanuit je stoel.
Fotohutten zijn meestal betaalde locaties die worden aangeboden en beheerd door enthousiaste natuurfotografen of organisaties. Voor (beginnende) fotografen is fotograferen in een fotohut de makkelijkste manier om wildlife-fotografie te oefenen en indrukwekkende beelden te maken met minimale inspanning.

Tips voor fotograferen in een fotohut
De meeste fotografen die een fotohut huren willen graag vogels en andere dieren zoals eekhoorns fotograferen. Vogelhutfotografie is erg populair omdat je een grote kans hebt om mooie dieren van dichtbij voor je lens te krijgen!
1. Gebruik een telelens
Een telelens is je beste vriend in de fotohut. Hiermee haal je de dieren makkelijk dichterbij waardoor je alle details moeiteloos kunt fotograferen. Kies minimaal voor een 300mm of 400mm-lens, maar schroom niet om 600 of misschien wel 800 millimeter brandpuntsafstand te gebruiken. Hoewel de dieren vrij dichtbij komen, zijn ze vaak ook best klein. Hierdoor heb je alsnog een flinke telelens nodig om ze groot op de gevoelige plaat vast te leggen.
Combineer dit met een grote diafragmaopening zoals F/4 of F/5.6 om je onderwerp mooi los te maken van de achtergrond. Gaat jouw telelens niet lager dan bijvoorbeeld F/9.0? Ook geen probleem, wanneer het dier ver genoeg van de achtergrond verwijderd is krijg jij alsnog een mooie onscherpte of bokeh in je foto’s.
Extra tip! Geen extreme telelens tot je beschikking? Je kunt eens kijken naar een extender (ook wel teleconverter genoemd) om de brandpuntsafstand vergroten. Dit apparaatje zet je tussen je camera en je lens in en vergroot de brandpuntsafstand van je huidige lens. Maar je kunt natuurlijk ook een fijne lens huren bij bijvoorbeeld Budgetcam voor deze dag.
2. Een statief voor stabiliteit
Bij het fotograferen in de fotohut is een statief een belangrijk hulpmiddel. Het zorgt ervoor dat je je camera met zware lens stevig kunt neerzetten om bewegingsonscherpte vanuit jouw kant te voorkomen. Hierdoor kun je ook iets omlaag met je sluitertijd waardoor de kwaliteit van je foto’s zal verbeteren.
Gebruik bij voorkeur een balhoofd-statief om zo vrij mogelijk te zijn in je compositie. Combineer je statief eventueel met een afstandsbediening of gebruik de timer-functie om trillingen helemaal te minimaliseren. Heb je geen statief? Een rijstzak wordt ook vaak gebruik om je camera in te leggen voor extra stabiliteit. Sommige fotohutten zijn voorzien van een statief, dus check dit vooraf eventjes.
3. Kies de juiste instellingen
Dieren bewegen snel, daardoor is het belangrijk om een snelle sluitertijd te kiezen. Hoe snel precies hangt af van het dier dat je fotografeert en hoe je deze wil fotograferen. Een ijsvogel die stil op een tak zit heeft een minder snelle sluitertijd nodig dan wanneer hij het water in duikt om een visje te vangen. Hier moet je dus wat gevoel bij krijgen en verschillende snelheden uitproberen.
Stel je camera bijvoorbeeld als basis in op 1/500 seconde om bewegingen scherp vast te leggen. Pas dit af en toe aan en bekijk het resultaat op je scherm. Het zou zonde zijn als je een tof actieshot maakt en deze net onscherp is, dus bij twijfel zou ik altijd een zo kort mogelijke sluitertijd kiezen.
Persoonlijk zou ik mijn camera instellen op de manuele modus of de sluitertijdvoorkeuze (Tv of S). Zo heb je de controle over de sluitertijd en eventueel ook over de andere instellingen. Probeer eens met een automatische ISO te werken wanneer je in de M-stand fotografeert. Combineer dit met de continu-opnamemodus én tracking om meerdere foto’s achter elkaar te maken en de scherpte op het onderwerp blijft. Hier lees je verderop in het artikel nog meer over.
4. Kleed je warm aan
In een fotohut kan het best wel koud zijn, zelfs in de zomer. Kleed je dus warm aan met verschillende laagjes. Denk aan thermokleding, een warme trui en een goede jas. Sommige fotohutten zijn verwarmd, dus check even goed de specificaties van de fotohut die je wilt huren om in te fotograferen. Je kunt beter te veel dan te weinig kleding aan hebben, laagjes zijn zo uitgetrokken.
Kies ook voor comfortabele kleding die zo min mogelijk kraakt of ritselt. Zo beperk je geluiden die dieren kunnen afschrikken, ondanks dat je in een dichte ruimte zit. Daarnaast zijn donkere kleuren ook de beste optie om zo min mogelijk op te vallen.
5. Focus op de ogen van het dier
Net als bij mensen is het ook bij dieren belangrijk om scherp te stellen op de ogen. Dit is de eerste plek waar je naar kijkt bij het zien van een foto, en die wil je dus haarscherp hebben. Gebruik spotmeting om de focus precies op deze plek te kunnen leggen.
Heb jij een nieuwere camera? Dan bestaat de kans dat er Eye-AF (Eye Autofocus) op zit die ook op dieren werkt. Dit is een functie die automatisch scherpstelt op de ogen van je onderwerp. Dit is super handig voor wildlife-fotografie, vooral bij bewegende dieren. Controleer of jouw camera deze optie heeft en probeer het eens uit. Als het dier beweegt, kan focus tracking in combinatie met Eye-AF helpen om de scherpte op de juiste plek te houden.

6. Plan je bezoek om te fotograferen in een fotohut
Fotograferen in een fotohut is enorm populair, geen wonder dus dat ze vaak al heel wat weken volgeboekt zitten. Zeker in populaire maanden zoals de lente en de herfst moet je er op tijd bij zijn om een plekje te bemachtigen. Je weet dus vooraf niet wat voor weer het zal worden, wat verrassende resultaten kan geven. Heb je specifieke foto’s in gedachten? Bijvoorbeeld met bloesem of juist met herfstkleuren? Houd hier dan rekening mee met het plannen van je bezoek aan een fotohut.
De meeste fotohutten huur je voor een hele dag, maar gedurende de dag zal het weer en het licht veranderen. In de ochtend en late middag heb je zachter licht wat warmere kleuren geeft in je foto’s. Daarnaast zijn sommige dieren actiever op bepaalde momenten van de dag. Informeer vooraf over de activiteit van de dieren die je wilt fotograferen, dan weet je waar je op moet letten. Sommige dieren zijn ’s ochtends actiever, terwijl andere soorten juist rond zonsondergang pas tevoorschijn komen. Welke dieren je precies zult zien is altijd een verrassing, ze laten zich niet plannen.
7. Let op de compositie
Een goede compositie maakt iedere foto sterker, dus ook wanneer je gaat fotograferen in een fotohut. Denk aan de regel van derden en probeer je onderwerp niet in het midden te zetten. Gebruik natuurlijke lijnen en elementen zoals takken, bloemen, bladeren of water om het oog van de kijker richting het dier te leiden. Speel met de omgeving en zoek naar creatieve kaders en speel met de reflecties in het water.
In een fotohut ben je natuurlijk wel beperkt met je compositie. Je hebt geen controle over de plek waar het dier staat en je kunt ook zelf niet een paar stappen naar links of naar rechts zetten. Toch kun je vooral met uitkadering je compositie telkens veranderen. Vul niet ieder stukje van het beeld op, maar experimenteer met negatieve ruimte om je foto in balans te krijgen.
8. Kies voor een zoomlens
Mijn eerste tip in het artikel gaat over het gebruiken van een telelens. Dat is zeker een must wanneer je foto’s gaat maken in een fotohut. Telelenzen kun je vaak kopen als prime-lens of als zoomlens. Beide soorten lenzen hebben voor- en nadelen, maar voor het fotograferen in een fotohut zou mijn voorkeur uitgaan naar een zoomlens. Een zoomlens geeft je namelijk de vrijheid om snel te schakelen tussen close-ups en wat bredere shots. En het helpt je ook de verschillende afstanden te overbruggen op de locatie zonder telkens van lens te hoeven wisselen.
Zoomlenzen zoals een 150-600 mm lens of een 200-800 mm lens bieden veel mogelijkheden voor wildlife-fotografie. Goedkoop zijn ze zeker niet, dus je kunt er bijvoorbeeld eentje huren voor de dag dat jij naar een fotohut gaat.
9. Maak gebruik van reflecties
Veel fotohutten die je kunt huren hebben een vijver voor de hut. Niet alleen zodat dieren kunnen drinken en visjes kunnen vangen, maar óók zodat jij als fotograaf prachtige reflecties in je foto’s krijgt. Je kent vast wel foto’s van een eekhoorn die je dubbel ziet in het spiegelgladde wateroppervlak. Zulke foto’s zijn meestal gemaakt in zo’n hut.
Naast reflecties geeft water nog veel meer dynamiek in je foto’s. Denk aan een roodborstje dat lekker aan het badderen is. Of die ijsvogel die het water in duikt om een visje te vangen. Water maakt foto’s vaak interessanter omdat dieren in actie zijn wanneer je ze fotografeert.
10. Onscherpe achtergrond maken
Een drukke achtergrond kan erg afleiden van je onderwerp. Daarom kiezen veel fotografen ervoor om te fotograferen met zo’n groot mogelijk diafragma (grote opening). Met het diafragma bepaal je namelijk de hoeveelheid scherpte in je foto’s. Hoe groter de opening (klein F-getal) hoe onscherper de achtergrond. Hoe klein je het F-getal kunt zetten is afhankelijk van je lens. Zeker bij telelenzen zit hier nogal een verschil in, dus kijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw objectief.
Hoe verder het dier van de achtergrond verwijderd is, hoe onscherper deze zal worden, speel waar mogelijk dus ook een beetje met perspectief en compositie om dit te bereiken. Ben je nog niet tevreden? In de nabewerking kun je ook nog experimenteren om je achtergrond nog waziger te maken. Lees bijvoorbeeld eens mijn tutorial ‘onscherpe achtergrond in je foto met Photoshop’.
11. Werk met focus tracking
In tip 5 had ik het al even kort over focus tracking. Bij bewegende onderwerpen is deze functie namelijk echt een lifesaver! Zet je camera in de continu-focusmodus (AF-C of AI Servo) en selecteer een dynamisch scherpstelpunt zoals Eye-AF. Hiermee volgt je camera het onderwerp automatisch en blijft het scherpstelpunt gericht op het oog. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld vogels in vlucht of snel bewegende dieren zoals eekhoorns.
Test deze instellingen vooraf om er vertrouwd mee te raken. Bijvoorbeeld vanuit huis op voorbijrijdende auto’s of fietsers. Gebruik een snelle sluitertijd en zorg dat je voldoende licht hebt om scherpe resultaten te behalen. Met focus tracking wordt het fotograferen van bewegende dieren echt een heel stuk makkelijker vanuit de fotohut.
12. Zorg voor voldoende accu’s en geheugenkaarten
Niets is zo frustrerend als een lege accu of volle geheugenkaart tijdens een fotosessie. Neem dus meerdere accu’s en geheugenkaarten mee wanneer je naar een fotohut gaat. Natuurlijk zorg je er vooraf voor dat deze batterijen ook helemaal opgeladen zijn en dat er geen foto’s meer op de SD-kaartjes staan.
Bewaar ze op een toegankelijke plek zodat je snel kunt wisselen mocht dit nodig zijn. Je zult altijd zien dat je batterij leeg is precies wanneer er een zeldzaam dier verschijnt. Kou zorgt ervoor dat je accu sneller leeg gaat. Bewaar ze dus op een plek die wat warmer is om zo lang mogelijk te genieten van je batterijduur.
13. Het geluid van je camera minimaliseren
Het geluid van een sluiter of focus kan dieren afschrikken. Zet je camera daarom in de stille modus als dat mogelijk is. Door dit te doen wordt het piepje dat je hoort iedere keer als je wilt scherpstellen uitgeschakeld. Daarnaast wordt het geluid van de sluiter gedempt.
14. Wees stil en geduldig tijdens het fotograferen in een fotohut
Fotograferen in een fotohut draait om geduld. Je weet nooit wanneer er een dier voor je lens verschijnt en hoe lang deze blijft. Probeer dus zo stil mogelijk te zijn en beweeg rustig om de dieren niet te verstoren. Het kan eventjes duren voordat er een dier zichtbaar is, maar als dat moment komt is alle moeite het meer dan waard. De meeste fotohutten geven op de website aan welke dieren het meeste voorkomen in dat gebied, zo kun je vooraf al zien wat je kunt verwachten. Geduld wordt altijd beloond met unieke en indrukwekkende beelden!
Ga jij binnenkort een fotohut huren of staat je eerste bezoekje al gepland? Hopelijk help ik je met deze tips volop vooruit om de mooiste foto’s op deze locatie te maken. Heb jij zelf nog goede aanvullende tips, dan mag je die zeker met me delen in de reacties. Veel plezier!