Fotografeer jij weleens met automatische ISO? Ik deed dit eigenlijk nooit, tot ik afgelopen maanden een aantal keer in een situatie kwam waarbij het toch wel handig bleek. Waarom een automatische ISO soms handig kan zijn? Dat lees je in dit artikel!
Wat is ISO?
Iedere camera maakt gebruik van ISO, zelfs je smartphone of simpele compactcamera. Maar bij een systeemcamera of spiegelreflex is het een zichtbare instelling die in verband staat met de kwaliteit van je foto’s. De ISO gaat namelijk over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook in een donkere omgeving nog steeds foto’s maken met een korte sluitertijd.
De ISO waarden gaan van circa 100 tot hele hoge getallen van bijvoorbeeld 32.000 of meer. Hoe kleiner het getal, hoe meer licht je nodig hebt om de sensor te belichten. Maar wanneer je dit doet, zal je foto het beste van kwaliteit zijn met de meeste scherpte en minste ruis. Hoe hoger je de ISO zet, hoe minder licht je nodig hebt. Dit zorgt dan wel in een afname van scherpte en een toename van ruis in je foto. Bij welke ISO waarde het nog acceptabel is om hoge kwaliteit foto’s te maken is voor iedere camera anders. Bij sommige camera’s is ISO 800 al best slecht terwijl er ook camera’s zijn waarbij je met ISO 6400 nog steeds prima kwaliteit krijgt.
Net als de sluitertijd en het diafragma is de ISO waarde een belangrijke instelling voor je fotografie. Deze drie termen vormen dan ook de belichtingsdriehoek waarmee je iedere foto perfect kunt belichten, afhankelijk van je wensen. Bekijk ook dat artikel eens voor meer info over het belichten van je foto’s.
Waarom automatische ISO
Als ik fotografeer zet ik mijn ISO normaal altijd op 100. En afhankelijk van de situatie gaat deze naar een hoger getal als ik hier niet mee uitkom. Op die manier heb je zelf de controle en weet je zeker dat de kwaliteit van je foto’s zo hoog mogelijk blijft. Maar je kunt de ISO ook instellen op ‘Automatische ISO’ wanneer je fotografeert in één van de handmatige standen. En sinds kort doe ik dat weleens om het mezelf makkelijker te maken.
Voorbeeld:
Stel, je bent in het bos en je wil een leuke eekhoorn fotograferen. Buiten een hoop geduld en geluk, moet je ook de juiste instellingen hebben voor een goede foto. In dat geval zou ik mijn camera op de ‘M-stand’ zetten (manual stand) om alles zelf in te kunnen stellen. De sluitertijd zet ik zeker op 1/320e vanwege een telelens én de snelheid waarmee eekhoorns bewegen. Het diafragma zet ik zo laag mogelijk (bijvoorbeeld f/2.8) voor een mooie onscherpte en zo veel mogelijk licht op de sensor. Als ik nu de ISO vast zou instellen is de kans groot dat ik hem moet aanpassen als de eekhoorn een paar meter verderop gaat zitten. Dat kost tijd en je moet telkens kijken of je foto nog goed belicht is.
Wanneer je je camera op automatische ISO zet, past de ISO waarde zich aan aan de omstandigheden. Je hoeft hier dus geen rekening meer mee te houden. Het is vrijwel zeker dat jouw foto’s goed belicht worden, ook als de eekhoorn telkens op een andere plek gaat zitten. De camera selecteert de laagst mogelijke ISO (beste kwaliteit) bij de instellingen die jij qua sluitertijd en diafragma handmatig hebt ingevoerd.
Dit is een voorbeeld wanneer je automatische ISO kunt gebruiken. Maar er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij het handig is. Eigenlijk iedere foto waarbij je zelf controle wilt hebben over je sluitertijd en diafragma, maar je wel zeer wisselende lichtomstandigheden hebt. Zeker wanneer je het juiste moment moet weten vast te leggen en snelheid van belang is. Probeer het eens!
Zo stel je je ISO in!
Het instellen van een automatische ISO is eigenlijk heel simpel. Dit doe je namelijk hetzelfde als het instellen van iedere andere ISO-waarde! Je verzet hem dan alleen niet naar een getal, maar naar ‘A’ van automatisch. Je kunt dit doen in de handmatige standen zoals AV (diafragma voorkeuze) TV (sluitertijd voorkeuze) P (programma) of M (manual stand). In de automatische standen (scènes) staat de ISO altijd al op automatisch zodat je hier geen omkijken naar hebt.
Fotografeer jij weleens met automatische ISO? Of ben je dat naar aanleiding van dit artikel zeker eens van plan? Laat het me weten bij de comments! Onder mijn Instagram foto’s geef ik meestal ook de instellingen aan. Dus volg me daar als je dat leuk vindt 🙂
9 Reacties
Hoi Evelien,
Je hebt het mooi uitgelegd in je artikel.
Jammer dat je er niet bij vertelde dat je ook je ISO waarde kan begrenzen in de AUTO ISO mode zodat deze niet naar extreem hoge waarden gaat. Toch even nadenken voordat je dit continu gaat gebruiken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Dit is toch zo bij Nikon camera’s maar ik denk wel dat dit bij Canon ook mogelijk is
Is in feite een must, dat begrenzen, dat leerde ik uit ervaring.
Ik gebruik deze instelling heel veel en zou er eerlijk gezegd niet meer zonder kunnen in moeilijke situaties.
Mvg,
Michel
Hoi Michel, bedankt voor je toevoeging. Eerlijk gezegd wis ik niet dat dit mogelijk was, ik ga het eens uitproberen!
De camera’s van tegenwoordig zijn zo slim dat auto iso goed kan bij mijn Fuji kan ik drie iso’s begrenzing instellen b.v. van 100-800 of 400-1600 en 800-3200 en met toets snel op te roepen.
Mvg. Jos
Slim om dit zo in te stellen Jos, daar ga ik zeker eens naar kijken.
Als ik reportages maak gebruik ik standaard auto-is met een ingestelde begrenzing van 1000. Dit doe ik met een Sony A7rii.
Gaat altijd goed. Bij foto’s waarbij geposeerd moet worden, gaat de ISO onmiddellijk naar beneden.
Klinkt als een goede manier Ronald!
Ik heb met veel interesse jou artikel gelezen, omdat ik bijna altijd de ISO op 100 laat (vanwege het feit dat de kwaliteit van het beeld het hoogste is) en enkel door licht omstandigheden de ISO hoger instelt. Ik heb wel de ISO begrenzing in auto mode begrensd tot 1600 zodat mijn beeld kwaliteit goed blijft en ruis niet extreem hoog wordt. Deze begrenzing is terug te vinden onder (canon) menu, ISO-snelheid instelling (auto ISO bereik). Begrenzing geldt wanneer iso mode op A stand staat.
Hallo Evelien.
Waarom zou je de ISO begrenzen? De camera kiest toch de juiste belichting? Wanneer je te laag begrenst kan je foto te donker worden en als je hoger begrenst gebeurt er niets, want de camera beslist zelf welke ISO nodig is. Als je ISO gaat begrenzen kun je denk ik beter op de S-stand fotograferen en kijken wanneer je diafragma niet meer knippert, tenminste als je een Nikon hebt, dan is de belichting goed.
Mvg. Robert
Bedankt voor je antwoord Robert. Iedereen kiest een eigen manier waar hij/zij zich prettig bij voelt denk ik. Daar is geen goed of fout in. Jouw manier kan ook prima inderdaad! Maar dan heb je weer weinig invloed op het diafragma. De begrenzer op je ISO wanneer je in manual fotografeert zorgt er dus voor dat je weet wanneer je ISO naar jouw wens te hoog is. Dan kun je wellicht eerst andere instellingen veranderen voordat je de ISO nog verder omhoog zet.