Wist je dat er 4 manieren zijn om het licht te meten op je camera? Lichtmeting kan via matrixmeting, centrumgerichte meting, gedeeltelijke meting en spotmeting. Deze vier technieken zijn allemaal net wat anders en gebruik je dus ook op andere momenten. In dit artikel leg ik ik ze stuk voor stuk uit zodat je er meteen mee aan de slag kunt!
Lichtmeting in de camera
Als je een goed belichte foto wilt maken is het meten van het beschikbare licht heel belangrijk. De belichtingsmeter van je camera geeft namelijk op basis van die meting aan welke instellingen je het beste kunt gebruiken voor het maken van je foto. Standaard staat je camera ingesteld op de matrixmeting (meerveldenmeting), maar dit hoeft niet altijd het beste resultaat te geven.
Meer weten over de basis van fotografie? Lees dan ook andere artikelen in deze serie:
Diafragma
Sluitertijd
ISO
Belichtingsdriehoek
Matrixmeting (meerveldenmeting of evaluatieve meting)
De matrixmeting is de meestgebruikte lichtmeting voor het licht in je camera, dit is ook de standaard instelling. Het hele beeld wordt hierin meegenomen, omdat er verschillende gebieden van je foto worden gemeten. De camera legt al deze resultaten naast elkaar en maakt hier een gemiddelde van. Bij gelijkmatig verlichtte opnames zullen je foto’s prima van belichting zijn. Maar voor foto’s met bijvoorbeeld veel contrast wordt het lastiger. Hier zal je camera meer moeite mee hebben op deze stand.
Gebruik de Matrixmeting (meerveldenmeting of evaluatieve meting) bij:
- Goede keuze in de meeste gevallen
- Portretten (zonder moeilijke omstandigheden)
- Opnamen met gelijkmatig licht
Centrumgerichte meting
Ook bij centrumgerichte meting wordt de belichting berekend op basis van je hele beeld. Maar hierbij wordt (zoals het woord al zegt) het centrum van je compositie zwaarder meegerekend. Dit werkt dus goed voor foto’s met meer contrast zoals foto’s tegen de zon in. Bij matrixmeting wordt je onderwerp waarschijnlijk een silhouet terwijl je onderwerp met de centrumgerichte meting veel beter belicht zal worden. En dat zonder dat de omgeving vergeten wordt.
Gebruik de Centrumgerichte lichtmeting bij:
- Foto’s met een duidelijk onderwerp
- Een omgeving met veel verschil in helderheid en contrast
- Als de matrixmeting niet goed genoeg werkt in je situatie
Gedeeltelijke lichtmeting
Met de gedeeltelijke lichtmeting oftewel deelmeting wordt het midden van je kader berekend. Nu wordt alleen de rest van je omgeving niet meegerekend! Hij zit daarom ook precies tussen de centrumgerichte meting en de spotmeting in. Het midden van je kader is namelijk nog best een groot stuk. Ideaal dus voor foto’s met een duidelijk onderwerp en foto’s met moeilijk licht zoals tegenlicht en zonsondergangen of zonsopkomsten.
Gebruik de Gedeeltelijke meting bij:
- Tegenlicht opnamen, bijvoorbeeld zonsondergangen
- Foto’s met veel contrast en een klein onderwerp op de voorgrond (in het midden)
Spotmeting
De meest nauwkeurige meting van de vier is de spotmeting. Hier wordt namelijk alleen het gebied binnen je (instelbare) spotmetingkader gemeten en de rest van je foto wordt met rust gelaten. Als je deze functie goed gebruikt en er de tijd voor neemt dan is het de meting waarmee je de meest perfecte belichting zult krijgen in moeilijke situaties.
Gebruik de Spotmeting bij:
- Foto’s waar je de tijd voor hebt om je instellingen te optimaliseren
- Opnamen met veel zwart, bijvoorbeeld concerten tegen een donkere achtergrond
- Opnamen met veel wit, zoals een zwarte vogel tegen een bewolkte lucht.
- Als je heel precies het licht op een onderwerp wilt meten
Voorbeelden lichtmeting met bijbehorende type meting
Wist je dat er ook meetinstrumenten bestaan die het licht voor je kunnen meten, buiten de camera om? Lees meer over de belichtingsmeter.
13 Reacties
Hele fijne en duidelijke uitleg!
Wat een fijne en duidelijke uitleg! Hier kan ik wel wat mee! 🙂
Handig artikel met foto’ erbij.
Leuk en handig artikel!
Wist ik nog niet, ga ik zeker eens uitproberen!
Ah dit wist ik nog niet. Ga ik eens toepassen!
Superhandig dit! Ik wist dit nog niet. Echt fijn artikel!
Zo fijn artikel! Toen ik vanmiddag het artikel had gelezen heb ik het meteen geprobeerd. Het was even zoeken naar de functie maar het is erg fijn om te weten dat de belichting zo aangepast kon worden.
Prettig om het een keer zo duidelijk te lezen! Dank je wel voor dit artikel!
Oh wat een handig artikel, komt super van pas! 🙂
X Emma
Eindelijk snap ik de instellingen! Thanks!
Ik had hier al wel eerder wat over gelezen, maar vond de dingen die ik las altijd maar ingewikkeld en nietszeggend. Je hebt het super simpel weten uit te leggen, dankjewel! Ik ga er eens mee experimenteren 🙂
superchill!!, bedankt ik zat laatst bij een voorstelling en de mensen werden op de foto’s steeds overbelicht en nu ga ik die spotmeting is gebruiken
fijn om het zo duidelijk uit te leggen, tijd om te experimenteren