Het creëren van een onscherpe achtergrond in je fotografie doe je met het diafragma. Met een groot diafragma om precies te zijn. Maar wat is dat nou precies en hoe stel je het in? Lees verder om dat te ontdekken!
Wat is een groot diafragma?
Om te begrijpen wat een groot diafragma is moet je eerst weten wat het de term ‘diafragma‘ betekent. Het diafragma bestaat uit lamellen in je lens. Deze lamellen kun je door het instellen van het F-getal een grotere of kleinere opening meegeven. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor kan vallen. Met het instellen van het diafragma bepaal je dus hoe groot deze opening is. Een groot diafragma staat daarom gelijk aan een grote opening in die lamellen.
Eén van de gevolgen van het instellen van het diafragma is dat je de scherpte van je foto kunt bepalen. Hoe groter het diafragma, hoe meer onscherpte je in de foto zult krijgen. De achtergrond van je foto zal dus onscherper worden bij een groot diafragma. Door het F-getal in te stellen kun jij dus zelf bepalen hoeveel onscherpte je in je foto wilt hebben.
Tip: Beeld je in dat het diafragma het oog van je lens is. Hoe groter de pupil in het oog, hoe meer licht er op de sensor van je camera kan vallen.
Hoe stel je het diafragma in?
Het instellen van een groot diafragma doe je in de A of AV-stand of in de M-stand van je camera. In de M-stand (manual) kun je handmatig alle instellingen bepalen. De A/AV stand staat voor diafragma voorkeuze. Deze halfautomatische modus is gericht op het instellen van het diafragma. Draai aan het wieltje op je camera om het F-getal kleiner te zetten.
Hoe klein je het F-getal kunt zetten is afhankelijk van de lens die je gebruik. De meest standaard lenzen kunnen niet kleiner dan F/3.5 of F/4.0. Maar er zijn ook lenzen die erg lichtsterk zijn. Dit wil zeggen dat ze meer licht kunnen binnenlaten. En zoals ik net heb uitgelegd komt dat door het grote gat in de lamellen. Een lichtsterke lens kan bijvoorbeeld een groot diafragma van F/1.8 of F/2.8 instellen.
Weetje: Geeft jouw zoomlens twee diafragma-waarden aan op de lens? Dan wil dit zeggen dat het objectief bij de kleinste brandpuntsafstand een ander diafragma kan instellen dan wanneer je ermee gaat zoomen.
Wanneer gebruik je een groot diafragma?
Als fotograaf wil je soms een mooie onscherpe achtergrond, zodat je onderwerp er echt uitspringt. Een groot diafragma helpt je daarbij! Met een groot diafragma kun je zelf bepalen welk deel van de foto je scherp wilt hebben. En dat maakt dat je er creatief mee kunt spelen.
Een groot diafragma wordt veel gebruikt in portretfotografie. Het zorgt ervoor dat de achtergrond mooi onscherp wordt, zodat alle aandacht naar het model gaat. Ook bij macrofotografie is een groot diafragma ideaal. Denk aan close-ups van bloemen of insecten met een zachte, wazige achtergrond. Daarnaast wordt het vaak toegepast bij nachtfotografie of situaties met weinig licht. Zo kun je zonder flits werken en toch scherpe foto’s maken.
Weetje: Het instellen van een groot diafragma is niet de enige manier om een onscherpere achtergrond te krijgen. De afstand tussen je onderwerp en de achtergrond is ook belangrijk. Daarnaast krijg je met een grotere brandpuntsafstand (bijvoorbeeld met een telelens) ook meer onscherpte dan wanneer je een kleine brandpuntsafstand (groothoeklens) gebruikt.
Hopelijk heb ik duidelijk kunnen uitleggen wat een groot diafragma is, hoe je het kunt instellen én waarvoor je het het beste kunt gebruiken. Let maar eens op de foto’s die je tegenkomt in tijdschriften, online of in boeken. Je zult zien dat veel van deze foto’s een onscherpe achtergrond hebben. Nu weet jij ook hoe je dit zelf kunt instellen op je camera.
3 Reacties
Hier maak ik heel veel gebruik van, of zeg maar bijna altijd, haha.
Haha, is ook heel vaak mooi om te gebruiken!
[…] hij weer terug naar beneden gaat. Probeer dit moment vast te leggen en gebruik bij voorkeur een grote diafragma-opening (klein F-getal) voor een onscherpe achtergrond. Zo kom je model echt los van de […]