Elke hondeneigenaar wil mooie foto’s van zijn trouwe viervoeter maken. Maar honden fotograferen is nog niet zo makkelijk. Ze bewegen veel, zijn onvoorspelbaar en hebben een korte aandachtsboog. Maar met de juiste technieken en wat geduld kun je hele toffe resultaten bereiken! In dit artikel deel ik de tien beste tips om je hondenfotografie naar een hoger niveau te tillen.
Dieren fotograferen blijft enorm leuk om te doen! Of het nu een kat, paard of konijn is, ieder dier heeft een eigen persoonlijkheid en iets unieks. Leuk dus om dat op een creatieve manier vast te kunnen leggen.
10 tips voor het fotograferen van honden
1. Fotografeer op ooghoogte van de hond
Of je nu foto’s maakt van een mens of een dier, de beste foto’s maak je door op ooghoogte van te fotograferen. En dat is bij honden dus precies zo! Dit betekent vaak dat je door je knieën moet of zelfs op je buik moet gaan liggen. Door op dezelfde hoogte als je hond te fotograferen, zorg je direct voor meer verbinding en intimiteit in je foto’s. Je wordt als het ware onderdeel van de wereld van de hond.
Maak je foto’s van bovenaf? Dan kan dit juist afstandelijker overkomen. Je kijkt dan neer op de hond in plaats van dat je je huisdier in zijn kracht zet. Probeer het eens uit en zie het verschil. Bekijk ook eens foto’s die andere fotografen van honden hebben gemaakt, je zult zien dat ze vrijwel altijd op ooghoogte fotograferen.
2. Heb geduld tijdens het fotograferen
Ja ja… het is een dooddoener. Maar geduld is misschien wel de belangrijkste eigenschap voor een hondenfotograaf. Honden hebben hun eigen agenda en laten zich niet altijd even makkelijk sturen. Blijf kalm en rustig, zelfs als je hond niet meewerkt. Zodra je gefrustreerd raakt, zal je hond daar op reageren en wordt het alleen maar moeilijker om die perfecte foto te maken. Lukt het niet? Neem dan gerust een pauze en probeer het later opnieuw.
Zorg ervoor dat je de fotoshoot zo goed mogelijk hebt voorbereid. Alles wat al geregeld en ingesteld is, hoeft niet meer te gebeuren wanneer de hond zit te wachten. De spanningsboog van een hond is kort, dus gebruik deze om daadwerkelijk te fotograferen. Gebruik speeltjes of snoepjes om de hond te belonen voor goed gedrag. Of combineer de speeltjes om speelse en spontane foto’s te maken van de honden. Meer hierover in tip 5.


3. Zorg voor een rustige achtergrond
Een rommelige achtergrond leidt de aandacht af van je hond. Kies daarom voor een rustige achtergrond die de hond goed laat uitkomen. Fotografeer je binnen? Dan is een effen wand een prima optie. Als je buiten gaat fotograferen heb je meer mogelijkheden. Van een grasveld tot een bospad en van duinen tot een pittoresk straatje. Kijk goed om je heen en bepaal vanuit welke hoek je de foto wilt maken om storende elementen te vermijden.
Je kunt de achtergrond extra rustig maken door een groot diafragma te kiezen tijdens het fotograferen van honden. Hoe groter het diafragma (klein F-getal), hoe onscherper de achtergrond zal worden. Zeker wanneer je hond voldoende afstand heeft van de achtergrond. Storende elementen worden op die manier snel minder opvallend.
4. Gebruik de juiste camera-instellingen
Voor het maken van scherpe foto’s van honden zijn de juiste camera-instellingen erg belangrijk. Ligt je hond lekker op de grond te chillen, dan is een sluitertijd van circa 1/100e genoeg. Maar voor actiefoto’s heb je een snellere sluitertijd nodig. Kies dan voor minimaal 1/500 seconde om bewegingen te ‘bevriezen’.
Bij het fotograferen van honden is het ook handig om je autofocus op continue focus te zetten, zodat je camera blijft scherpstellen zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt. Doe dit vooral wanneer je rennende of spelende honden wilt fotograferen met veel beweging. Combineer dit indien mogelijk met Eye-AF, deze functie zoekt altijd naar de ogen van je onderwerp en blijft de scherpte op dit punt houden. Niet iedere camera heeft deze functie voor dieren, dus zoek even uit of jij dit wel kunt doen.
Lees ook: Focus tracking: Hoe gebruik je het in jouw fotografie?
5. Maak het leuk voor de hond
Zorg dat de fotosessie een positieve ervaring is voor de hond. Gebruik lekkere snacks en speeltjes om de aandacht van de hond te trekken en hem te belonen voor goed gedrag. Daarnaast is het altijd goed om favoriete activiteiten te combineren met het maken van foto’s. Houd je hond ervan om achter een bal aan te rennen? Waarom maak je dan geen toffe actiefoto’s van je rennende hond?
6. Focus op de ogen
De ogen zijn het meest expressieve deel van een hond. Zorg er dus voor dat de ogen altijd scherp in beeld zijn als je honden gaat fotograferen. Als mens zijn wij namelijk geneigd om als eerste oogcontact te zoeken, ook in een foto. Het voelt dus heel gek als de ogen niet scherp zijn en een ander deel van de foto wel.
Ook hiervoor kun je kijken of jouw camera de functie Eye-AF (eye autofocus) heeft. Met deze functie herkent de camera ogen in het beeld, en zorgt ervoor dat het scherpstelpunt hier automatisch op komt te staan. Ideaal! Zeker wanneer je fotografeert met een groot diafragma, dan is de kans groter dat de scherpte net niet op de juiste plek ligt.

7. Welke lens voor het fotograferen van honden?
De keuze van je lens heeft een grote invloed op je hondenfoto’s. Een telelens met een brandpuntsafstand tussen circa 70-200mm is ideaal voor portretten en actiefoto’s die je buiten maakt. Met een telelens kun je namelijk op afstand fotograferen, zonder de hond te storen. Daarnaast is het makkelijker om bokeh en onscherpte in de achtergrond te creëren met een telelens, ook wanneer je geen lichtsterke lens tot je beschikking hebt.
Voor binnenopnames of creatieve ideeën kan een standaardlens of een groothoeklens juist goed werken. Met een standaardlens van bijvoorbeeld 50mm kun je mooie portretten maken zonder veel ruimte tot je beschikking te hebben. Een groothoeklens kan ervoor zorgen dat verhoudingen een beetje uit proportie raken. Dat geeft vaak juist een grappig en creatief effect bij het fotograferen van honden. Het hoofd word in verhouding groter dan het lichaam als je dichtbij gaat fotograferen.
8. Houd rekening met licht en timing
Natuurlijk licht geeft vaak het mooiste resultaat bij hondenfotografie. Vooral in de schaduw of op een licht bewolkte dag. Vermijd direct zonlicht midden op de dag, omdat dit harde schaduwen en veel contrast veroorzaakt. De beste tijden om buiten te fotograferen zijn vroeger in de ochtend of later in de middag. Op die momenten is het licht zachter en warmer van kleur.
Fotografeer je binnen? Probeer dan zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door dicht bij een raam te gaan staan. Of gebruik een studio met flitslicht voor professionele portretten van je hond.

9. Vraag iemand om je assistent te zijn
Het is vaak een uitdaging om tegelijk de camera te bedienen én de aandacht van de hond vast te houden. Zeker wanneer je met een telelens fotografeert en dus verder weg staat. Daarom is het bij het fotograferen van honden vaak handig om een assistent te hebben. Deze persoon kan de hond aansturen, vasthouden of afleiden terwijl jij fotografeert of instellingen aanpast op de situatie.
Fotografeer je honden in opdracht? Dan zou het baasje je prima kunnen helpen. Hij of zij weet tenslotte het beste wat het karakter is van de hond en hoe je de aandacht kunt krijgen. Daarnaast voelt de hond zicht dan het meest vertrouwd.
10. Bereid de fotoshoot goed voor
Een succesvolle fotoshoot begint met zorgvuldige voorbereiding. Borstel de vacht van de hond voor de sessie om klitten en losse haren te verwijderen. En gebruik eventueel een vochtige doek om vuil rond de ogen of bek weg te poetsen voor een verzorgde uitstraling. Als de hond een halsband draagt, kies dan voor een smal, neutraal gekleurd exemplaar of vervang deze tijdelijk door een dun showlijntje.
Creëer een vertrouwde omgeving door de hond vooraf te laten snuffelen op de locatie. Neem voor buitenopnames een opvouwbare waterbak en koeltegel mee bij warm weer. Door deze praktische voorbereidingen zorg je voor zo min mogelijk stress bij de hond. En daardoor kun jij de persoonlijkheid van de hond het beste vastleggen op foto!
Met deze tien tips voor het fotograferen van honden ben je goed op weg om prachtige foto’s te maken. Onthoud dat hondenfotografie vooral draait om geduld, voorbereiding en het creëren van een positieve ervaring voor de hond. De rest is een combinatie van jouw creativiteit, de omgeving en je instellingen! Experimenteer met verschillende technieken en locaties om te zien waar jij blij van wordt. Veel plezier!
