Schotse Hooglanders fotograferen is iets wat het hele jaar door goed kan. Afgelopen jaar heb ik heel wat van deze prachtige runderen op de foto gezet. Daarom deel ik in dit artikel tips die je verder kunnen helpen!
Wildlife fotograferen kan ook prima in Nederland. Van reeën, herten, vosjes en eekhoorns tot tientallen verschillende vogels én Schotse Hooglanders. Deze grote grazers zijn in verschillende natuurgebieden door het hele land te spotten en zijn een leuk onderwerp voor foto’s. Met deze tips worden jouw foto’s van Schotse Hooglanders nog beter!
Schotse Hooglanders fotograferen in Tilburg, Brabant
Wie mij op Instagram volgt weet dat ik vrijwel al mijn foto’s van Schotse Hooglanders maak in natuurgebied ‘Huis ter Heide‘ aan de rand van Tilburg in Brabant. In dit mooie natuurgebied lopen een hele hoop van deze prachtige dieren rond. En in de lente hebben ze altijd kalfjes, die extra schattig zijn om te fotograferen. Het komt ook meerdere keren per maand voor dat ik DM’s krijg van mensen die ook in dit gebied willen gaan fotograferen. Zoek vooral eens uit waar in jouw omgeving deze runderen rondlopen.

1. De juiste apparatuur
Voor iedere soort fotografie is het belangrijk om met de juiste apparatuur aan de slag te gaan. En met juiste, bedoel ik NIET duurste. In iedere prijsklasse kun je camera’s en/of lenzen vinden die passen bij het onderwerp wat je wilt fotograferen. Omdat je Schotse Hooglanders vanaf een afstand fotografeert, is een lens die goed kan zoomen dus aan te raden. Hoeveel zoom is afhankelijk van wat je zelf fijn vindt en wat je budget toelaat. Ik kom met mijn 200mm meestal al een heel eind!
Daarnaast vind ik het persoonlijk altijd mooi om de achtergrond onscherp te maken. Hiervoor heb je een grote diafragma-opening nodig (klein F-getal). Niet iedere lens of camera heeft dezelfde mogelijkheden qua diafragma. Kijk daarom eens goed wat de mogelijkheden voor jouw lens zijn en benut die optimaal. Omdat je met een grote diafragma-opening zoveel mogelijk licht op je sensor krijgt, zal ook je ISO minder hoog hoeven. En dat zorgt weer voor mooie scherpe foto’s met weinig ruis. Handig!
2. Afstand houdentijdens het fotograferen van Schotse Hooglanders!
Wanneer je een natuurgebied met wilde dieren binnenkomt hangen er altijd bordjes bij de wildroosters waarop staat dat je minimaal 25 meter afstand moet houden van de beesten. Dat lukt niet altijd, want soms staan ze op het pad of dicht langs de rand en dan moet je er toch langs. Maar ik zou je wel aanraden om zo veel mogelijk afstand te bewaren. Je wilt geen ruzie met deze grote runderen!
Zeker als er jonge Hooglanders geboren zijn, zijn de moeders erg beschermend. Ga daarom ook nooit tussen twee hooglanders in staan. Zeker niet tussen een volwassenen en een kind. Dat is vragen om problemen. Houd afstand, laat ze niet schrikken, maak ze niet boos of jaag ze niet op. Juist wanneer ze zich op hun gemak voelen krijg je de leukste foto’s.

3. Laag bij de grond
Schotse Hooglanders fotograferen gaat het beste vanaf een laag perspectief, waarbij je ongeveer op ooghoogte bent met de dieren. Op die manier laat je zie hoe groot en imposant zo’n rund is en kun je vaak nog wat van z’n ogen zien. Daarnaast lopen ze vaak door gras en zeker wanneer het gras hoog is brengt het extra diepte met zich mee om vanaf een laag standpunt te fotograferen. Ook is een laag standpunt goed om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen.
Door een laag standpunt te kiezen zet je het dier echt centraal. Wanneer je vanaf je normale hoogte fotografeert, krijg je sneller een ‘kiekje’ of een foto waarbij de omgeving centraal staat met een Schotse Hooglander erin verwerkt. Kan ook mooi zijn hoor, dus kijk vooral wat voor jou op dat moment het beste lijkt!
Lees ook: Fotograferen in de Oostvaardersplassen, natuur & wildlife

4. Heb geduld tijdens het fotograferen van Schotse Hooglanders
Soms heb je geluk, soms moet je lang wachten tot je een fijne foto hebt kunnen maken. En dat heeft meestal te maken met het grazen. Schotse Hooglanders fotograferen is vaak een kwestie van geduld hebben. Ze staan namelijk een groot deel van de dag te grazen. En een rund die met z’n kop naar de grond gericht is, is gewoon minder fotogeniek. Je wilt dat de Hooglander naar je kijkt, of op z’n minst om zich heen kijkt! En dat kan even duren. Ik heb nog geen enkele techniek gevonden om ze op te laten kijken, dus wachten is het enige wat werkt.
Zodra je model wél opkijkt is het dus zaak om snel te zijn. Stel vooraf alle instellingen al in en maak de compositie al. Zo hoef je alleen nog maar op het juiste moment scherp te stellen en af te drukken. Het zou zonde zijn als je het moment voorbij laat gaan door dingen die je vooraf al had kunnen instellen.
5. Bijzondere momenten
De eerste keren dat je foto’s van Schotse Hooglanders maakt ben je al blij dat je een leuke foto hebt gemaakt. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je op zoek gaat naar bijzondere momenten. Bijvoorbeeld tijdens verschillende weersomstandigheden. Maar ook van moeders met jonkies, op plekken met een bijzondere achtergrond of wanneer ze in het water zijn. Probeer lekker af te wisselen in je foto’s en spot iedere keer weer iets nieuws. Ze zijn zo leuk om te zien én om te fotograferen!
Lees ook: Fotografie – Schotse Hooglanders bij Boswachterij Dorst
Staat ‘Schotse Hooglanders fotograferen’ al op jouw lijstje voor komende tijd? Laat me weten of je iets aan mijn tips hebt gehad!


10 Reacties
mooi artikel met handige tips
Dankjewel!
Mooie plaatjes ben er zelf ook al een paar keer geweest altijd leerzaam.
mooie plaatjes
Leuke tips,ik volg ook al een aantal jaren een kudde.
Ze hebben vaak ook een soort routine/route in de bepaalde jaargetijden, van grazen liggen herkauwen water drinken afkoelen.
Soms kun je uren zitten/lopen wachten,en dan gebeurt er ineens iets leuks en dan moet je snel zijn.
Gaat wel een enorme rust van uit als ze soms allemaal liggen te herkauwen,ze knipperen soms raar met de ogen als ze echt even kort slapen.
Helaas ook meegemaakt dat mensen hun hond door de kudde lieten rennen,grote paniek, de leidende koeien en stier in de aanval en de rest blind op de vlucht.(best wel angstig moment, ik had de hond ook niet zien aankomen)
Nu let ik altijd op of er ook mensen in de buurt komen als ik aan het fotograferen ben.
Misschien ook eens iets om te proberen als je weer een nieuwe camera test,hoe dat automatisch scherpstellen op de ogen van de hooglanders gaat. (was ik wel benieuwd naar)
Wa
Viel me net op,hebben deze hooglanders geen gele oornummers ?
Soms had ik wel eens het geluk dat ik een kalfje kon fotograferen, voordat de agrariër de verplichte oornummers aangebracht had.
Of soms vallen ze weg achter het haar,maar meestal heb je er wel 1 gedeeltelijk in beeld helaas.
Het duurt meestal wel even voordat de kalfjes een oornummer hebben inderdaad. De meeste volwassen Hooglanders hebben er wel één. Maar als ze veel haar hebben valt het inderdaad weg.
Hier zijn soms ook slimme/snelle kalfjes die zich niet makkelijk laten vangen,en nummeren.
Bij ons in het park zijn ze mensen en honden gewend. De honden snuffelen zelfs aan hun poten. Je kan ze benaderen tot ong 6-7 meter. Zo heb ik mooie close-up foto´’s gemaakt van horens en zelfs ogen.
Met jongen kijk ik inderdaad wel uit. Één keer bijna mn camera laten vallen van schrik. ik liep op een geasfalteerd voetpad en werd aan beide kanten voorbij gelopen door 2 Hooglanders. (Ze komen alleen op asfalt om over te steken). Hun horens gingen aan beide zijden ong een meter langs mij heen. Das wel schrikken maar ze doen niets gelukkig.
Meestal doen ze inderdaad niets en kun je ook prima dichtbij komen. Maar het blijven wilde dieren, dus je weet het maar nooit. Daarom blijft het advies altijd om minimaal 20 tot 25 meter afstand te bewaren.