Wil jij leren fotograferen in 2024? Start dan met het lezen van deze 12 fotografie tips voor beginners. Praktische tips die jouw helpen om je camera te begrijpen en mooiere foto’s te maken. Niet alleen door technische kennis, maar ook door creatief te zijn en plezier te maken!
Fotografie is een erg leuke en populaire hobby. Ieder jaar kopen veel mensen een camera en starten met fotograferen. Van natuur tot portretten en van architectuur tot huisdieren, iedereen heeft een eigen niche die hij of zij interessant vindt. Lijkt het jou leuk om beter te leren fotograferen? Deze tips hebben mij daar enorm bij geholpen!
Lees ook: Mooie foto’s maken: 15 simpele tips voor betere foto’s
12x fotografie tips voor beginners in 2024
1. Begrijp de belichtingsdriehoek
Begin met het leren van de basisprincipes van fotografie. Dit zal je helpen te begrijpen waarom je misschien niet het resultaat krijgt wat je graag zou willen. Heb je al eens van de belichtingsdriehoek gehoord? Dit visualiseert de relatie tussen de instellingen diafragma, sluitertijd en ISO.
Deze drie fotografie instellingen werken samen om de belichting van een foto te bepalen. Ze moeten in balans zijn. Een aanpassing in 1 van de onderdelen zorgt ervoor dat je ook 1 of beide andere instellingen moet aanpassen om je foto juist te blijven belichten. Zo werkt de belichtingsdriehoek:
Diafragma
Diafragma verwijst naar de grootte van de opening in de lens waar licht doorheen gaat. Een groter diafragma (een lager F-getal) laat meer licht de camera binnen, terwijl een kleiner diafragma (een hoger F-getal) minder licht doorlaat. Het diafragma heeft ook invloed op de scherptediepte van je foto. Een groot F-getal heeft meer onscherpte dan een klein F-getal.
Lees ook: Diafragma: scherpte en onscherpte in je foto’s
Sluitertijd
De sluitertijd is de hoeveelheid tijd dat de sluiter van de camera open blijft, waardoor licht de sensor kan bereiken. De sluiter is een soort rolluik dat bij iedere foto open en dicht gaat. Een snellere sluitertijd zorgt ervoor dat er minder licht in de camera valt, terwijl een langere sluitertijd meer licht binnenlaat. De sluitertijd heeft ook invloed op bewegingsonscherpte door jezelf óf je onderwerp. Een kortere sluitertijd kan beweging bevriezen, terwijl een langere sluitertijd een vervagingseffect kan creëren.
Lees ook: Sluitertijd: wat is het en hoe gebruik je het?
ISO-waarde
ISO is de instelling die bepaalt wat de gevoeligheid van de sensor van de camera voor licht is. Een hogere ISO zorgt voor hogere gevoeligheid, waardoor je met minder licht tóch een foto kunt maken. Maar dit zorgt ook voor meer ruis (korrel) en onscherpte in de foto. Met een lagere ISO kan de camera minder licht vangen, maar het resultaat is een scherpere foto met minder ruis. Over het algemeen is een lage ISO dus de beste keuze.
Lees ook: ISO waarde: lichtgevoeligheid in je foto’s
2. Oefen met composities
Bij iedere foto die je maakt komt een compositie kijken. Dit is de opstelling van alle onderdelen binnen jouw foto, zoals de plaatsing van je onderwerpen, het gebruik van lijnen en vormen, en de balans tussen voorgrond en achtergrond, etc. Het is een belangrijk onderdeel van fotografie omdat een goede compositie kan zorgen voor een mooier én dynamischer beeld waar je langer naar blijft kijken. Daarom kan hij niet ontbreken in de fotografie tips voor beginners in 2024.
Een belangrijke compositieregel is de regel van derden. Deze regel komt er kort gezegd op neer dat een foto mooier is als het hoofdonderwerp langs een van de kruisende lijnen wordt geplaatst die een foto in negen gelijke vlakken verdelen, in plaats van in het midden van het kader.
Op de meeste camera’s en smartphones kun je een grid of raster aanzetten. Dit zijn de vier lijnen (2 horizontaal en 2 verticaal) die jouw foto in 9 vlakken verdeelt. Ze helpen je om een fijne compositie te creëren en zijn uiteraard niet meer zichtbaar op je gemaakte foto.
Experimenteer met verschillende composities en kijk welk effect het op je foto heeft. Kijk ook eens goed naar composities in foto’s van fotografen die jou inspireren. Dat kan helpen om je eigen foto’s beter te maken.
3. Kijk goed naar licht en wat dit voor effect op je foto heeft
Zonder licht kun je geen foto maken. Licht is dus erg belangrijk! Maar er zijn ook enorm veel soorten licht. Van de zon tot flitsers en van kaarslicht tot de maan. Daarnaast is ook de richting en sterkte van het licht bepalend voor jouw foto. Denk bijvoorbeeld aan strijklicht dat zorgt voor veel diepte en detail. Of juist aan tegenlicht wat vaak voor veel harde contrasten zorgt.
Houd jij van zachte foto’s? Dan is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van zacht licht met milde schaduwen en contrast. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door licht indirect op je onderwerp te laten schijnen. Of door gebruik te maken van bewolking of een softbox. Terwijl hard zonlicht of flitslicht juist kan zorgen voor heftige schaduwen en veel contrast.
Kijk dus goed naar het licht wat je tot je beschikking hebt. Loop een rondje om je onderwerp (als dat mogelijk is) en kijk vanaf welke kant het licht het mooiste op je onderwerp valt. Kijk ook eens wat het licht gedurende de dag doet. Het gouden uurtje of blauwe uurtje geeft een hele andere sfeer aan je foto dan wanneer de zon op z’n hoogst aan de hemel staat.
4. Fotografeer alles!
Eén van de fotografie tips voor beginners die je misschien niet zo vaak tegenkomt… Fotografeer alles! Hoe meer spreekwoordelijke meters je maakt, hoe beter. Want hoe meer je fotografeert hoe beter je jouw camera leert begrijpen. Maar je ontdekt ook wat je mooi vindt in foto’s, hoe je bepaalde effecten krijgt, etc. Neem je camera dus overal mee naar toe en oefen met fotograferen in verschillende situaties en omgevingen.
Waar ik zelf ook veel van heb geleerd is het maken van zelfportretten. Als je foto’s van jezelf maakt heb je geen model nodig die je moet regisseren en die beperkt tijd heeft. Je kunt allerlei verschillende technieken uitproberen op jezelf. En ook het bewerken van je foto’s achteraf is erg leerzaam.
5. Ontdek je niche en oefen met verschillende brandpuntsafstanden
Als je gaat beginnen met fotografie heb je meestal maar één lens ter beschikking. Tip: koop een allround lens! Met een allround zoomlens kun je alle kanten op qua fotografie. Zo kun je experimenteren met allerlei vormen van fotografie zoals bijvoorbeeld portretfotografie, natuurfotografie en sportfotografie. In de loop van de tijd ontdek je vanzelf welke niche je het meeste aanpreekt. En dan kun je alsnog een specifieke lens hiervoor aanschaffen. Bijvoorbeeld een groothoeklens of juist een lens waarmee je een groot diafragma (klein F-getal) kunt krijgen.
Het voordeel van een zoomlens met een groot bereik aan brandpuntsafstanden is dat je goed kunt zien hoe de look en feel van je foto verandert. Een foto die je op 24 millimeter maakt oogt heel anders dan wanneer je een soortgelijke foto maakt op 100 millimeter. Door hiermee te spelen ga je vanzelf ontdekken welke brandpuntsafstand goed past bij de foto’s die je wilt maken. En ook dat is handig wanneer je een extra objectief wilt kopen.
6. Maak fouten en leer ervan
Ik kan 1000 tips voor beginners van fotografie in 2024 geven, maar je gaat hoe dan ook fouten maken. En dat is niet erg. Sterker nog, het is super leerzaam! Want hoe meer fouten je maakt, hoe beter je je best gaat doen om dit te voorkomen. Bekijk daarom je gemaakte foto’s altijd goed. Op locatie, maar ook op je computer bij thuiskomst.
Is je foto onscherp? Waar ligt dat dan aan? En wat kun je de volgende keer doen om ervoor te zorgen dat je foto wel scherp is. Bijvoorbeeld door een snellere sluitertijd te kiezen. Of door nog wat extra te oefenen met de autofocus. Laat ook andere mensen naar je foto’s kijken en hier opbouwende feedback op geven. Dit kan je tot andere inzichten brengen omdat je soms niet meer zonder oordeel naar je eigen foto’s kunt kijken.
Daarnaast is het ook belangrijk om te zien wat er wél goed gaat! Niet alleen fouten moeten opgemerkt worden, kijk juist ook naar foto’s die heel mooi zijn geworden. Wat heb je daar gedaan wat goed is uitgepakt? Probeer dat te ontdekken zodat je die techniek vaker kunt toepassen.
Lees ook: Fotograaf worden? Zo pak je dat aan!
7. Experimenteer met een statief
Als je begint met fotograferen zul je waarschijnlijk vooral foto’s uit de hand maken. En dat is helemaal prima. Maar het kan helpen om de instellingen en de functies van je camera nog beter te begrijpen, wanneer je met een statief gaat fotograferen. Met een statief ben je minder afhankelijk van de sluitertijd (bij stilstaande onderwerpen). Zo kun je rustig een compositie bedenken en vervolgens spelen met de belichtingsdriehoek.
Er zijn verschillende situaties waarin het gebruik van een statief handig kan zijn bij het fotograferen:
- Bij gebruik van een lange sluitertijd: een statief helpt de camera stil te houden wanneer je met een langere sluitertijd fotografeert. Zo kun je bijvoorbeeld een waterval omtoveren en een zacht laken aan water dat door het beeld stroomt. Maar je kunt ook bewegende mensen vervagen wanneer je een mooi gebouw wilt fotograferen.
- Bij weinig licht: heb je weinig licht tot je beschikking maar wil je niet je ISO waarde enorm omhoog zetten? Dan kun je ook een statief gebruiken zodat je sluitertijd langer kan worden. Zorg er wel voor dat je onderwerp niet beweegt. Met een huisdier gaat dit bijvoorbeeld niet lukken.
- Bij het maken van HDR foto’s of focus stacking: wil jij meerdere foto’s gebruiken om tot één eindresultaat te komen? Dan is het handig om je camera op statief te zetten. Zo weet je zeker dat jouw locatie op iedere foto gelijk is. Ondanks de wisselende instellingen die je gebruikt.
Over het algemeen is een statief een handig hulpmiddel om in je fotografie-kit te hebben. Je hebt helemaal geen duur exemplaar nodig om mee te starten. Zo lang hij maar stevig is.
8. Leer je foto’s bewerken voor optimaal resultaat
Ook het nabewerken van je foto’s mag niet ontbreken bij mijn fotografie tips voor beginners in 2024. Persoonlijk vind ik nabewerking namelijk echt een must bij fotografie. Natuurlijk moet de foto die je maakt al goed zijn als basis, maar daarna kun je hem met fotobewerking nog zo veel sterker maken!
Gebruik fotobewerking onder andere om de sfeer in je foto te versterken. Om storende elementen in de achtergrond (zoals een prullenbak) te verwijderen. Of om de helderheid, het contrast en de kleuren in je foto te optimaliseren. Hiervoor hoef je geen dure software aan te schaffen. Begin eens met 10x gratis fotobewerkingsprogramma’s en kijk wat jou wel en niet bevalt.
Wist je dat je op Fotografille ruim 250 verschillende fotobewerking tutorials kunt vinden? Ze zijn gemaakt in/voor Photoshop, maar kunnen meestal ook in de gratis programma’s worden nagedaan. Neem eens een kijkje!
9. Wees geduldig en blijf ontdekken
De ene is er beter in dan de andere fotograaf… geduld hebben. Niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook tijdens het leerproces. Je kunt nu eenmaal niet van de ene op de andere dag een professionele fotograaf zijn. Dit kost tijd, kennis en ervaring.
Daarom is het belangrijk dat je geduld hebt en dat je niet alleen kijkt naar waar je naartoe wilt, maar óók naar waar je vandaan komt. Pak je eerste foto’s er eens bij en zie het verschil met je huidige foto’s. Je groeit zeker wel, ook al denk je zelf soms van niet.
Ben je je inspiratie even kwijt en duurt het allemaal te lang voor je gevoel? Probeer dan nieuwe technieken en ideeën uit. Speek andere fotografen en ga eens gezellig samen op pad. Van elkaar leren helpt altijd om je weer nieuwe inspiratie te geven om zelf mee verder te gaan!
10. Schakel eens over op de M-stand
Waarschijnlijk maak je als beginner vooral foto’s op de automatische stand óf de semi-handmatige standen. Bijvoorbeeld de AV stand voor het instellen van het diafragma of de S of TV stand voor het bepalen van de sluitertijd. Maar als je écht goed wilt leren fotograferen, daag jezelf dan uit door de M-stand te gebruiken.
Deze compleet handmatige (manual) stand laat alle instellingen aan jou over. Spannend, maar ook enorm leerzaam! Hoe sneller je begrijpt hoe je in deze stand kunt fotograferen, hoe makkelijker je ook in de andere standen de juiste keuzes kunt maken. Je hoeft dus helemaal niet altijd op de M-stand te fotograferen. Zo lang je maar weet hoe het werk.
11. Deel je foto’s online
De elfde fotografie tip voor beginners in 2024 gaat over het delen van je foto’s. Start een Instagram of Flickr-account. Word actief in een fotografie Facebook groep. Of kijk eens naar alle andere Instagram alternatieven waarop je je foto’s kunt delen en feedback kunt ontvangen. Het is namelijk niet alleen erg leuk en nuttig om je foto’s online te delen. Het zorgt ook voor een extra boost aan zelfvertrouwen wanneer je positieve reacties krijgt.
Daarnaast kun je online vrienden maken met dezelfde passie als jij. En wie weet ga jij binnenkort met je nieuwe vrienden op pad om de mooiste foto’s te maken. Fotografie is leuk om alleen te doen. Maar samen met anderen is het vaak nog veel leuker! Leer van elkaar, complimenteer elkaar en steun elkaar tijdens deze leuke hobby.
12. Blijf leren op verschillende manieren
Natuurlijk hoop ik je met alle artikelen en tips op Fotografille enorm veel kennis bij te brengen en inspiratie te geven. Maar er zijn nog vele andere manieren om je fotografie skills te verbeteren. Van het lezen van boeken en magazines over fotografie tot het volgen van gratis fotografie cursussen.
Probeer je vol te zuigen met kennis om deze daarna in de praktijk te brengen en hier zelf mee te oefenen. Dat is de beste manier om te leren fotograferen. Want aan alleen kennis heb je niets. Je moet leren om het toe te passen.
Hopelijk heb ik je met deze fotografie tips voor beginners kunnen inspireren om in 2024 je skills te verbeteren. Doe het op je eigen manier, op je eigen tempo en met jouw eigen stijl. Zo blijft het leuk en kun je nog lang blijven genieten van deze leuke hobby. Veel plezier!
1 Reactie
Bedankt voor de blog Fotografille:).
Fijne dag!