Wil jij mooie foto’s maken? Of jouw foto’s naar een hoger niveau tillen? Met deze 15 makkelijke tips maak jij direct betere foto’s! Geen dure apparatuur of fotobewerking skills nodig. Gewoon wat kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat jouw foto’s echt gaan knallen.
Mooie foto’s maken doe je zo!
Scroll jij ook uren door Instagram of Pinterest en zie je de meest mooie foto’s voorbij komen? Natuurlijk wil jij zelf ook zulke mooie foto’s maken. Maar hoe kom je op dat niveau? Fotografie is een kwestie van veel doen en veel oefenen, maar je kunt het proces natuurlijk wel versnellen door tips op te doen en deze in je foto’s te verwerken.
Tips voor het maken van mooie foto’s
Hieronder deel ik mijn 15 beste tips voor iedere fotograaf. Of je nu portretten maakt, landschappen fotografeert of liever met macro aan de slag gaat… je kunt deze kennis altijd gebruiken om betere foto’s te maken!
1. Rechte horizon
Vrijwel iedere foto heeft een horizon. Deze kan daadwerkelijk in beeld zijn, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie of wanneer je een foto maakt in een stad. Maar hij kan ook denkbeeldig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een portretfoto maakt in een studio. Of bij productfotografie.
Heeft jouw foto een horizon? Zorg er dan altijd voor dat deze recht is! Een scheve horizon (tenzij bewust) zorgt voor onrust in je foto en zorgt er meteen voor dat hij minder professioneel oogt. Er zijn verschillende manieren om je horizon recht te krijgen. Zo zijn er voortaan veel camera’s met een ingebouwde waterpas. Maar je kunt ook een grid aanzetten op je scherm. Hier later in dit artikel meer over.
Is het niet gelukt maar wil je de foto toch gebruiken? Dan kun je ook in de fotobewerking nog zorgen dat je horizon rechtgetrokken wordt.
2. Scherpte op de juiste plek
Een simpele tip voor mooie foto’s is zorgen dat de scherpte op de juiste plek ligt. De ‘juiste plek’ is voor iedere foto anders. Maar bij foto’s met personen of dieren is het vrijwel altijd zo dat de ogen scherp moeten zijn. Niets is zo irritant als een foto waarbij de neus van iemand scherp is, maar de ogen niet.
Veel nieuwe camera’s en smartphones hebben niet alleen automatische gezichtsherkenning, maar ook eye-focus. Zowel bij dieren als bij mensen! Met deze functie wordt altijd scherpgesteld op het oog, zolang deze herkenbaar in beeld is. Makkelijk voor de beginnende fotograaf of wanneer er snelheid en beweging aanwezig is.
3. Compositie
Je hebt vast al eens gehoord over composities in fotografie. De bekendste is ‘de regel van derden’. Met deze compositieregel verdeel je je foto in 9 gelijke vlakken door 2 horizontale en 2 verticale lijnen over je beeld te leggen. De lijnen en kruispunten van de lijnen zijn plekken die interessant zijn om je onderwerp te plaatsen. Plaats je onderwerp dus niet klakkeloos in het midden, maar neem de tijd om te kijken naar een interessante compositie.
Lees meer: Compositie in fotografie: de regel van derden en de gulden snede
Daarnaast is het goed om je foto niet compleet te vullen met je onderwerp. Laat wat ruimte over en geef je onderwerp ‘lucht’. Fotografeer je een model? Zorg dan dat er meer ruimte is aan de kant waar het model naartoe staat, dan aan de andere kant. Dit zorgt ervoor dat je als kijker snapt waar je naar moet kijken. En dat levert mooie foto’s op!
4. Zet je grid aan
Wist jij dat je op je smartphone of camera hulplijnen aan kunt zetten? Dit zit meestal in de instellingen. Deze lijnen zie je in je beeld, maar komen niet op je foto terecht. Ze zijn er puur voor om je te helpen met de compositie waar ik het zojuist over had. Daarnaast is het ideaal om ervoor te zorgen dat je een rechte horizon in je foto krijgt. Een handige tip dus waarvan veel mensen niet weten dat het bestaat.
5. Bepaal je standpunt
Een bijzondere foto is niet alleen een kwestie van een goede compositie en juiste instellingen. Het standpunt waarmee je de foto maakt is ook heel bepalend voor het eindresultaat. Zak eens wat vaker door je knieën voor een foto met een laag standpunt. Of probeer juist de hoogte op te zoeken voor een andere invalshoek.
Inspecteer je onderwerp van alle kanten en bepaal welke kant het meest fotogeniek is. Of misschien probeer je juist een andere kant uit, om te zien hoe je die het mooiste in beeld kunt brengen. Fotografie is een uiting van creativiteit. Probeer dus vooral dingen uit en kijken wat het effect daarvan is. Mooie foto’s maken is een creatief proces.
6. Werk met onscherpte
Veel fotografen houden van camera’s en objectieven waarmee ze veel onscherpte kunnen krijgen. Onscherpte in je foto krijg je door de instelling van je diafragma. Hoe kleiner het F-getal van je diafragma, hoe minder er scherp wordt in je foto. Niet ieder objectief kan een even klein getal krijgen, kijk dus goed naar het getal op je lens om te zien welke instellingen voor jou mogelijk zijn.
Onscherpte is niet alleen prettig om naar te kijken, het richt ook de aandacht op je onderwerp. Hierdoor ogen je foto’s rustiger en dit wordt vaak als mooi gezien. Probeer het eens uit! Ga jij met smartphone fotografie aan de slag? Probeer dan eens de ‘portret functie’ uit die de meeste goede toestellen bezitten. Hiermee kun je ook zorgen voor onscherpte.
7. Het juiste moment op de juiste plek
Voor de mooiste foto’s ben je helaas niet alleen afhankelijk van jezelf. Fotografeer je mensen, dan ben je afhankelijk van je model(len). Fotografeer je architectuur of natuur, dan heeft het weer flink wat invloed op je foto. Bij foodfotografie is het veelal een kwestie van styling. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
In het geval van foto’s die je buiten maakt, is het vaak een kwestie van het juiste moment pakken. En dat juiste moment is dan veelal ’s ochtends vroeg of later op de dag. De momenten rondom zonsopkomst en zonsondergang zijn namelijk het meest fotogeniek! In ieder geval voor natuurfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie en soms ook voor architectuurfotografie. Houd ook goed in de gaten wat er verder voor weersomstandigheden zijn. Is er mist? Zijn er wolken of heb je volle zon? Gaat het regenen? Planning doet heel veel voor een mooie foto!
8. Zorg voor diepte in je foto
Naast compositie en standpunt is het ook belangrijk om diepte in je foto te creëren wanneer je mooie foto’s wilt maken. Denk hierbij aan lagen zoals: voorgrond – onderwerp – achtergrond. Maar ook aan een kader om je beeld. Bijvoorbeeld door de takken van bomen of door een ander doorkijkje.
Doorkijkjes zorgen ervoor dat je automatisch het gevoel van diepte krijgt. Je ziet duidelijk wat dichterbij is en wat verder weg. Zeker als je dit combineert met onscherpte in de voorgrond. Het helpt je ook om je foto minder ‘saai’ te maken. Probeer het eens uit!
9. Zichtbare en onzichtbare lijnen
Denk eens na over de lijnen in je foto. Is je onderwerp bijvoorbeeld heel symmetrisch? dan is het vaak mooi om dit ook zo goed mogelijk vast te leggen. Maar je kunt lijnen ook gebruiken om diepte te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een pad in het bos. Of de richting waarop een bloem in het beeld komt. Alle lijnen, zichtbaar of denkbeeldig, helpen je hersenen om de naar het belangrijkste punt in de foto te kijken. Gebruik ze dus in je voordeel.
10. Goede belichting
Een mooie foto is niet alleen scherp en goed van compositie, ook de belichting speelt een grote rol. 90% van de foto’s kunnen prima met een automatische belichting gemaakt worden. Maar wil je een specifiek effect, of heb je een moment met lastige lichtomstandigheden? Dan zul je toch handmatig wat moeten aanpassen.
Een foto met tegenlicht is hier een goed voorbeeld van. Fotograferen met tegenlicht is lastig, omdat het zorgt voor harde contrasten. Is de lucht goed belicht, dan is de kans groot dat de rest te donker is en andersom. Dit kun je oplossen met filters of in de nabewerking. Maar je kunt er ook voor kiezen om bewust voor een bepaalde stijl te gaan.
11. Kijk naar kleur
Niet bij iedere vorm van fotografie heb je kleuren voor het uitkiezen. Maar als je dat wel hebt, speel er dan ook mee! Denk aan outfits van modellen, de achtergronden bij productfotografie of accessoires in foodfotografie. Maar ook bij andere onderwerpen kun je altijd wel iets spelen met kleur.
Fotografeer je bijvoorbeeld een paddestoel in de herfst? Dan kun je hier meestal 360 graden omheen lopen. En iedere keer dat je van locatie verandert, zul je ook andere belichting én kleuren krijgen. Niet alleen van de paddenstoel zelf, maar ook in de achtergrond. Probeer verschillende dingen uit. Hoe meer contrast in de kleuren, hoe opvallender je foto wordt.
12. Hoe ga je om met licht?
Er zijn verschillende lichtbronnen om mee te fotograferen. Van studiolampen tot de zon en alles wat er tussen zit. In dit geval ga ik even uit van natuurlijk licht. Deze bron van licht kan ook van meerdere kanten komen. Van achteren, vanaf de zijkant, recht van voren… Dit heeft allemaal effect op het eindresultaat van je mooie foto’s.
Vaak is zachter licht mooier dan fel licht. Daarom probeer ik de zon vaak een beetje te filteren door hem achter een boom te positioneren. Je kunt op die manier zelfs nog spelen met leuke sterren in je foto!
13. Haal alles uit je apparatuur
Zoals ik al eerder aangaf is mooie foto’s maken zeker niet alleen afhankelijk van je apparatuur. Een goede fotograaf kan ook goede foto’s maken met een smartphone, terwijl een slechte fotograaf geen goede foto kan maken met de meest professionele camera. Wat je gereedschap ook is… het is het belangrijkste dat je deze goed kunt bedienen!
Leer daarom al de functies van je camera of telefoon uit je hoofd. Zorg ervoor dat je weet hoe je ze moet gebruiken en in welke situatie ze nuttig zijn. Als je dat allemaal weet, dan kun je het inzetten op het moment dat het nodig is. Zo verlies je geen tijd en mis je nooit een belangrijk moment.
14. Je foto’s bewerken voor het beste resultaat
Er zijn voorstanders en tegenstanders van fotobewerking. Zelf ben ik groot voorstander! Waarom? Je camera is gemaakt om zoveel mogelijk beeldinformatie in je foto op te slaan. Zeker in RAW formaat. En hierdoor kan je foto soms wat flets ogen. Dat is normaal en dat heeft helemaal niets te maken met jou als fotograaf!
Fotobewerking helpt je om net wat meer pit in je foto te brengen. Hierdoor kun je spelen met o.a. schaduwen, contrast, witbalans en helderheid. Dit hoeft niet veel of overdreven te zijn, gewoon een klein beetje kan je foto net wat extra’s geven. Probeer het eens uit en ontdek wat bij jou past.
15. Kijk goed naar anderen!
De laatste tip die ik je wil meegeven als het gaat om het maken van mooie foto’s… kijk vooral ook naar anderen! Je hoeft het wil niet altijd zelf uit te vinden, dat hebben genoeg fotografen al gedaan. Kijk dus goed naar foto’s die je mooi vindt. Waarom is dat? Heeft dat met de belichting te maken? Met de locatie? Of misschien met de compositie of styling? Gebruik al die conclusies om je eigen foto’s beter te maken. Zonder iemand te kopiëren, maar wel door je te laten inspireren. Websites als Pinterest zijn hier prefect voor!
Wat kun je nog meer doen?
Deze 15 tips helpen je vast een stuk op weg om nog mooiere foto’s te maken. Wil je nog meer doen en nog meer leren? Lees dan ook eens mijn artikelen over het verbeteren van je fotografie skills en over de gratis fotografie workshops die je online kunt volgen. Dat helpt je nog verder op weg!
Heb je alle tips doorgenomen? Ga dan op pad en begin met het maken van mooie foto’s! Vragen kun je altijd stellen in de reacties. Veel fotoplezier!
5 Reacties
hallo Evelien:
ik heb eens heerlijk zitten sneupen ( van alles bekeken) op jou site, in de fotografie ben je leuk bezig met een prachtig werk!
ik heb alleen fb en heb daar ook de winnende foto’s bekeken op jou site, wat een prachtige vakantie foto’s hebben mensen bij jou ingeleverd.
ik zelf heb de zeevonk in word overgetypt, als ik die eens mocht fotograferen, heb ik de juiste diafragma, sluitertijd en iso op papier, dat zou prachtig zijn.
het fruit met bubbels ziet er ook mooi uit. en de natuurfoto’s zo ze moeten zijn.
ik heb net een cursus gevolgd via internet, ik zie dus hoe ik de foto’s moet maken, alleen het moet er
bij mij nog even uitkomen, als ik op pad ben, dan moet ik het beter onder de knie krijgen hoe ik mijn instellingen zet. door veel te oefenen komt het wel goed.
lieve groetjes Jetske.
Bedankt voor de tips!
Graag gedaan Kendel!
[…] In dit artikel leer je een aantal belangrijke basisinstellingen van je camera kennen. We gaan het onder andere hebben over sluitertijd, diafragma, ISO en meer. Zo krijg je snel grip op je camera en maak je binnenkort hele mooie foto’s. […]
[…] In this text, you may find out about some essential default settings in your digital camera. We’ll speak about shutter velocity, aperture, ISO, and extra. This will permit you to rapidly seize your digital camera and be taking nice photographs very quickly. lovely image. […]