Je fotografie skills verbeteren hoeft niet duur te zijn. Als fotografie blogger schrijf ik al jarenlang artikelen waarmee je je fotografie verbeteren kunt. Maar er zijn nog veel meer manieren. In dit artikel deel ik mijn 10 tips voor het verbeteren van de kwaliteit van je foto’s. Succes!
Fotografie skills verbeteren
Hieronder deel ik mijn tien tips waarmee je zonder dure cursussen of workshops toch je fotografie skills kun verbeteren. Veel plezier!
1. Andermans foto’s namaken
Iets waar ik heel veel aan heb gehad in het verbeteren van mijn fotografie is het namaken van andermans foto’s. Je hebt vast wel een mapje op je computers met foto’s die je mooi vindt, of zo’n bord op Pinterest. Of wie weet volg je toffe Instagram accounts waar je je ogen niet vanaf kunt houden. Zulke foto’s zijn ideaal om te gebruiken als voorbeeld. Kies een foto uit die je heel mooi vindt en ga deze van top tot teen bestuderen. Wat voor licht zit er in de foto? Van welke kant komt het licht? Met wat voor scherptediepte is de foto gemaakt? Vanuit welke hoek kun je zo’n foto maken? Alles wat belangrijk is probeer je te achterhalen en op te schrijven.
Weet je hoe de foto technisch in elkaar steekt? Dan ga je het zelf proberen! Zorg dat je een soortgelijke omgeving of setting vindt en probeer de foto tot op detail na te maken. Normaal zou eigen inbreng juist leuk zijn, maar om je skills te verbeteren zou ik alles juist zoveel mogelijk hetzelfde houden. Want alleen dan kun je na het maken van de foto goed vergelijken. Wat mis je nog aan jouw foto? Of is hij bijna gelijk aan het origineel? Door dit met verschillende soorten foto’s te doen leer je steeds beter hoe je je camera kunt instellen in bepaalde situaties. Het beste is om hiervoor een spiegelreflexcamera of systeemcamera te gebruiken, zodat je veel handmatige opties hebt qua instellingen.
2. Alles manual fotograferen
Vrijwel iedere camera heeft handmatige standen voor het instellen van je foto. Fotografeer jij nog op de automatische stand? Of misschien half handmatig zoals op de AV of T stand? Probeer dan eens om deze zomer alleen nog maar je camera in de ‘M-stand’ te zetten. Deze stand is compleet manual (handmatig) en dus moet je alles zelf instellen. Van het diafragma tot de sluitertijd en een bijpassende ISO waarde. Door dit te doen leer je veel over de effecten die deze instellingen hebben op je uiteindelijke foto. Al deze drie instellingen zijn namelijk aan elkaar gelinkt via de belichtingsdriehoek. En hoe beter je dit onder de knie hebt hoe beter het resultaat van je foto’s zal zijn.
3. Veel oefenen voor je fotografie skills!
Een hele logische tip misschien, maar de beste manier om te leren fotograferen is door het heel veel te doen. Daarom is deze periode perfect om te oefenen! Vraag vrienden of familie om model voor je te staan als je graag portretfotografie wilt oefenen, ga naar een park als je macrofoto’s van bloemen, planten en beestjes wil maken, haal een nachtje door om sterren te fotograferen op statief… alles kan! Zeker nu veel mensen vrij zijn kun je makkelijker iemand regelen die even met je mee wil of model voor je wil staan. Dus laad die batterij op, pak je camera en start met oefenen.
4. Ga de uitdaging aan van een challenge of wedstrijd
Wil je wel fotograferen, maar weet je niet precies wat? Ga dan op zoek naar een leuke challenge of fotowedstrijd! Er zijn genoeg van zulke uitdagingen te vinden op het internet of in magazines. Kijk bijvoorbeeld eens op Fotowedstrijd.info voor leuke wedstrijden om aan deel te nemen. Of misschien zijn er wel challanges op Instagram die leuk zijn om mee te experimenteren. Misschien motiveert je dit nog extra om aan de slag te gaan. Je verbetert je fotografie skills en wie weet win je ook nog een mooie prijs. Win-win situatie, toch?
5. Leren van anderen
Als eerste tip gaf ik al aan dat je andermans foto’s kunt namaken. Deze tip is net wat anders, het is namelijk heel goed om zoveel mogelijk foto’s die je mooi vindt te bekijken. Zoek toffe Instagram profielen en bekijken wat je zo aanspreekt aan die beelden. Is het de sfeer qua kleur? Het standpunt wat er gebruikt wordt? Het onderwerp? Of misschien een specifieke belichting? Door zoveel mogelijk foto’s te bekijken en bestuderen ontdek je wat je mooi vindt en kun je dat makkelijker toepassen in je eigen werk. Probeer je eigen ideeën te combineren met de techniek van de foto’s die je mooi vindt. Zo ontstaan de mooiste plaatjes!
6. Leer je beelden bewerken
De basis van je foto is heel belangrijk, daarom zal fotografie zelf altijd nr. 1 blijven als het op mooie foto’s aankomt. Maar wat bijna net zo belangrijk is is de beeldbewerking. Je foto staat of valt met de bewerking ervan. Beeldbewerking is in vele gevallen een kwestie van smaak. Je kunt het heel neutraal doen waardoor iedereen het mooi zal vinden, maar wanneer je wat extremer gaat qua kleur, contrast of helderheid dan heeft iedereen hier een andere mening over. Leer daarom wat je zelf mooi vindt! Dit kan bij iedere foto anders zijn, en ook hangt het af van je eigen mood en de tijd van het jaar, maar door de basis van beeldbewerking te leren zullen je foto’s nog veel mooier worden. Wist je dat ik een Pinterest bord heb met daarop (vrijwel) alle Photoshop tutorials die ik ooit maakte? Kijk daar eens op of er iets tussen staat wat je aanspreekt of zoek binnen mijn blog op een bepaald onderwerp. Ik heb honderden artikelen over beeldbewerking, dus vast ook naar datgene waar jij naar opzoek bent!

7. Lees blogs en boeken, kijk filmpjes
Dingen zelf uitvinden, blijven proberen en veel doen is leuk. Maar soms kom je er zelf niet helemaal uit. Zoek dan je probleem op en lees erover! Er zijn genoeg artikelen online te vinden die je waarschijnlijk kunnen helpen met een specifiek probleem of een vraag. Ook boeken over fotografie en beeldbewerking kunnen helpen en er zijn zelfs een hoop Youtube filmpjes over fotografie die je misschien wel uit de brand helpen. Mocht je toch een vraag hebben die niet wordt beantwoord op internet? Vraag het dan aan mij bij de comments, wie weet kan ik je helpen.
Lees ook: Tip: gratis fotografie cursussen voor betere foto’s

Bijvoorbeeld het boek van Marit Hilarius.
8. Durf kritiek te krijgen op je fotografie skills
Je foto’s zelf beoordelen is moeilijk. Vaak zie je bepaalde dingen over het hoofd omdat je er zo lang mee bezig bent geweest. Daarom is het goed om je foto’s door anderen te laten beoordelen. Dit kan zijn door vrienden en familie die je vraagt om echt kritisch naar je foto’s te kijken, maar het kan ook online. Bijvoorbeeld in Facebook groepen over fotografie. Daar krijg je opbouwende feedback over je foto’s van andere fotografie-liefhebbers. Vind je het spannend om je foto’s openbaar te laten beoordelen? Meld je dan aan bij een groep en kijk eerst een paar dagen/weken hoe het gaat. Ga zelf meepraten in de posts die online komen en leer van de tips die mensen over andermans foto’s geven. Ook hier kun je heel veel mee om je eigen foto’s te verbeteren. Maar het beste is natuurlijk om uit je comfortzone te stappen en zelf wat te uploaden. Succes!
9. Leer je camera van buiten
Ben je tijdens het fotograferen af en toe nog bezig met het nadenken over je instellingen? Over hoe je ook alweer die onscherpte het beste krijgt of waarom het niet lukt om je foto goed te belichten? Je kunt pas écht goed aan de slag met je creativiteit als je de techniek van je camera goed beheerst. Probeer dus alle knopjes uit, zie wat de effecten zijn, leer het boekje bij wijze van spreken uit je hoofd en blijf oefenen tijdens andere omstandigheden. Op die manier kun je na verloop van tijd al je focus leggen op de foto die je wilt maken en niet meer bezig zijn met het nadenken over de technische kant.

10. Blijf plezier maken tijdens het leren van fotografie skills!
Lukt het niet zoals je wil? Of verlies je door alle techniek het plezier in je fotografie? Laat dat niet gebeuren! Liever foto’s die misschien niet in de National Geographic komen maar waar je wel heel veel plezier aan hebt beleefd dan dat je het plezier in je hobby kwijtraakt. Dat zou toch zonde zijn? Maak er geen wedstrijd van om er alles uit te halen wat erin zit, tenzij je daar gelukkig van wordt natuurlijk. Het belangrijkste is dat je met lol bezig bent, dat zie je uiteindelijk ook af aan het eindresultaat.
Wat is jouw ultieme tip om beter te leren fotograferen? Laat me weten hoe jij je fotografie skills verbetert!

16 Reacties
Bedankt voor tip 4. Ik wist niet dat er een website bestond met alle mogelijke wedstrijden. Tot nu toe deed ik gewoon mee met alles dat ik per toeval tegen kwam, haha.
Leuke tips! 🙂 Heb net een nieuwe spiegelreflex gekocht, een Nikon D7200 na 8 jaar de Nikon D3000 te hebben gebruikt. Heel veel zin om aan de slag te gaan en alle knopjes goed in de vingers te krijgen!
Oeh leuk, dat werkt dan allemaal toch weer net wat anders. Veel plezier met het ontdekken van je nieuwe camera!
Oeh, deze tips sla ik even op. Handig! 🙂
Leuk om te horen Larissa!
Tip 1 – fotografeer véél…. : in tegenstelling tot vroeger (met de rolletjes weet je nog wel) kost een digitale foto niks. Twijfel je dus over de belichting, het camerastandpunt, de gebruikte brandpuntsafstand, … maak dan nóg een foto, of meerdere, en kies achteraf de beste.
Tip 1 bis – fotografeer weinig…. : er maar wat op los klikken in de hoop dat er wel iets bruikbaars zal tussen zitten is niet echt de goede weg. Zelfs als je véél foto’s maakt – zie tip 1 – dan nog moet de betrachting zijn dat elke foto “juist” moet zijn
Dank je wel voor de tips! Vandaag je boek ook besteld, ben heel benieuwd!
Graag gedaan Anna! Ik heb zelf geen boek, dus ben benieuwd welk boek je dan hebt besteld 🙂
Hahah Stom, heb het boek van je review besteld 😉
Haha, geeft niet. Dat dacht ik al 😉 Veel plezier ermee!
[…] eerder dan de ander, maar uiteindelijk begin je altijd als amateur die nog een hoop moet leren. En leren fotograferen kan op heel veel manieren! Ik begon zelf vooral met heel veel oefenen. Ik kocht bloemen die ik zo […]
[…] van de dingen die je eens moet proberen: vuurwerk fotograferen! Een goede oefening voor je fotografie skills, leuk om te doen én het geeft verrassende resultaten! Met deze fototips worden jouw […]
[…] uitdaging voor jou. Een fotografie project doen is voor jezelf vaak een stok achter de deur om echt je fotografie skills te verbeteren. Veel […]
bedankt voor de tips! opzoek naar mijn eerste (betaalbare) spiegelreflex camera. doe nu alles met mijn telefoon. geen idee waar ik op moet letten. heb jij tips?
Ik fotografeer graag reeën, ben maar een amateur, en weet niet goed welke instellingen ik het beste kan gebruiken, omdat de reeën best wel op afstand staan..Heb jij wat tips voor me..?
Hoi Corry. Het is vooral belangrijk dat je de juiste sluitertijd hebt om geen bewogen foto’s te krijgen. Zorg dus dat je sluitertijd hoog genoeg is, bijvoorbeeld 1/300e seconde of nog hoger. Zeker als je met een telelens fotografeert. Succes!