Vorige week liep ik door de heidevelden en kreeg ik de volgende vraag: ‘Hoe krijg ik zo’n sterretje als zon in mijn foto?’ De zon als ster fotograferen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, maar je moet wel weten hoe. Dus vandaag leg ik het stap voor stap uit!
Misschien is het je nooit eerder opgevallen, maar soms zie je foto’s waarbij de zon niet meer een ronde lichtvlek is, maar de vorm van een ster heeft. Dit kan gewoon in de lucht, maar vaak ook wanneer hij iets wordt gefilterd door bijvoorbeeld takken van bomen. Hieronder leer ik je hoe je dit effect zelf kunt bereiken.
De zon als ster in je foto
Om de zon als ster te fotograferen is het handig om een camera te gebruiken waarbij je de instellingen handmatig kunt veranderen. Dit kan dus een spiegelreflexcamera zijn, maar ook een systeemcamera of compactcamera kan prima werken. Daarnaast moet de zon in je foto zichtbaar zijn, je moet dus met tegenlicht fotograferen om dit effect in je foto te kunnen bereiken.
Zo klein mogelijke lichtbron
Hoe groter de lichtbron, hoe moeilijker het is om er een stervorm van te maken. De zon is natuurlijk een behoorlijk grote lichtbron, daarom werkt het het beste om deze zo klein mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een groothoeklens te gebruiken. Want hoe meer omgeving, hoe kleiner de zon in beeld is. Maar je kunt de zon ook kleiner maken door hem deels te verbergen of filteren, daar kom ik direct nog op terug.
Instellingen
Het belangrijkste voor deze techniek is dat je je instellingen goed hebt staan. En dan voornamelijk je diafragma! Hoe kleiner je diafragma-opening, hoe makkelijker je een stervorm krijgt. Een kleine diafragma-opening is een groot getal. Dus bijvoorbeeld f/14 of hoger. Door de kleinere opening heeft je camera langer de tijd nodig om je foto goed te belichten, dus kijk goed naar je andere instellingen om ervoor te zorgen dat je sluitertijd niet te lang wordt.
Lukt het je niet om de felle zon in een ster te veranderen? Dan kun je onderstaande tip nog proberen!
De zon filteren
Soms is de zon alsnog te groot om te kunnen veranderen in een ster. Wat je dan kunt doen, is de zon zelf een handje helpen door hem kleiner te maken. Dit doe je door hem bijvoorbeeld door bladeren aan de boom te laten schijnen. Het licht komt dan door een smallere opening waardoor je er makkelijker een ster van kunt maken. Ditzelfde geldt voor alle andere manieren waardoor je de zon deels kunt verbergen. Hieronder zie je wat voorbeelden waarin je goed kunt zien wat de mogelijkheden zijn. Dus onthoud: de zon als ster fotograferen gaat het makkelijkste wanneer de zon zo klein mogelijk in beeld is.
Foto gemaakt met diafragma f9 en de zon deels achter gebouwen
Foto gemaakt met diafragma f18 en de zon schijnt door de boom waardoor hij gefilterd wordt
Foto gemaakt met diafragma f10 en met een groothoeklens op 24mm
Foto gemaakt met diafragma f8 en de zon schijnt door de bomen
Ook andere lichtbronnen in een ster
Het hoeft niet perse de zon te zijn die je als ster wilt fotograferen. Ook andere lichtbronnen zoals lantaarnpalen, kerstlampjes of kaarsen kun je met deze manier in een ster veranderen. Hoe compacter de lichtbron, hoe makkelijker het gaat. Kijk maar naar de foto hieronder waar de lantaarnpalen en verkeerslichten allemaal een stervorm hebben.
Foto gemaakt met diafragma F18 en een lange sluitertijd. Zo ontstaan de lichtstrepen van voorbijrijdende auto’s en bussen.
Of gebruik een filter!
Ben jij dol op sterren en wil je niet alleen de zon als ster? Dan is een ster filter voor je lens misschien iets voor jou! Dit filter koop je in de diameter maat van je lens en schroef je er makkelijk op. Net als bijvoorbeeld een polarisatiefilter of UV-filter. Door dit filter worden alle felle highlights in je foto omgezet naar een ster, zonder dat je je diafragma extreem hoeft te verkleinen (groot getal, kleine opening). Leuk om eens mee te experimenteren, zeker rond de feestdagen of bij avondfotografie en nachtfotografie.
Veel plezier en succes! Ik weet zeker dat het jou gaat lukken om de zon als ster te fotograferen.
5 Reacties
Is dat niet slecht voor je sensor en je ogen(spiegelreflex) zo recht tegen de zon in fotograferen ?
Voor je ogen is het zeker slecht om rechtstreeks in de zon te kijken. Dat zou ik dan ook zeker niet adviseren. Maar zo lang je niet recht in de zon kijkt kun je best tegen de zon in fotograferen. Hoe het zit met je sensor durf ik niet te zeggen 🙂
Bedankt voor je reactie.
Zelf ook wel zon opkomsten geprobeerd,maar je bent ongemerkt toch tegen de steeds feller worden zon aan het kijken,ik had dan wel eens een tijdje last van vlekken voor de ogen.
Sensor weet ik ook niet,je hoort wel dat laserlicht je sensor wel kan beschadigen.
Ik had ook al eens paasvuur foto’s gemaakt,dit vuur was best heet en er waaiden vonken rond, maar ik had er helemaal niet aan gedacht dat dit een risico kon zijn voor mijn 16-35 objectief ,thuis gekomen zaten vlekjes op het glas/coating die ik er erg moeilijk af kon krijgen.
Leuke tip van die weerspiegeling via het scherm van je telefoon,zelf zit ik ook altijd te kijken/zoeken naar weerspiegelingen.
In dit artikel las ik dat je adviseert om een filter te gebruiken voor de lens om een evt. betere foto te maken.
In photoshop en andere fotoprogramma’s heb je ook mogelijkheden om de afbeelding te filteren. Is het kopen dan nog wel noodzakelijk en wat is het voordeel ervan? Bovendien heb je in photoshop voor een bepaalde filter ook meer mogelijkheden die je kunt gebruiken.
Hoe kijk je hier tegenaan?
Richt je camera nooit in de zon zonder filter! Het kan je sensor volkomen verwoesten! Het is niet zo als bij oude analoge fotografie waar geen sensor aanwezig is. Bij digitale fotografie bestaat de sensor uit miljoenen gevoelige cellen die, als je camera zonder nog niet goed is ingesteld, zwaar oververhit kunnen raken. Bij een spiegelreflex ook niet door de zoeker kijken dat is slecht voor je ogen. Zonder ogen is het moeilijk fotograferen!