Het gouden uur in fotografie (ook wel Golden Hour genoemd) is één van de momenten op de dag waarop je het mooiste licht hebt om te fotograferen. Maar wanneer is dit dan? En hoe gebruik je dat licht het beste in je foto’s? In dit artikel deel ik mijn fotografie tips voor het beste resultaat.
Wat is het gouden uur?
Het gouden uur is de periode net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Tijdens deze momenten is het licht zacht en warm en kleurt de lucht vaak goud of oranje. En dat zorgt voor een sfeervol licht in je foto’s. De exacte duur van het gouden uurtje hangt af van de tijd van het jaar en je locatie. Dit hoeft dus geen uur te duren, maar kan ook binnen een half uurtje grotendeels weer voorbij zijn.
Bij fotografen is het gouden uur populair omdat de lage stand van de zon zorgt voor lange schaduwen en mooi, diffuus licht. Perfect voor het maken van foto’s! Niet alleen landschapsfoto’s kun je maken met dit warme licht. Ook portretten en andere soort foto’s hebben baat bij dit mooie licht.
De lange schaduwen zorgen bijvoorbeeld voor diepte en dynamiek in je foto. Daarnaast kun je de laagstaande zon ook makkelijk als tegenlicht gebruiken. Zo krijg je vaak een krans van licht rondom de haren bij een portret. Of je ziet hem nog net door een boom schijnen voor gefilterd tegenlicht.
Hoe laat is het gouden uurtje?
Het tijdstip van het gouden uur is iedere dag anders. Dit is afhankelijk van het moment dat de zon opkomt en wanneer hij weer onder gaat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kijken op de weer-app van je telefoon. Die geeft meestal de exacte tijden aan. Wil je vooruit kijken? Dan is de website zonsopgangzonsondergang.nl interessant om te gebruiken. Deze geeft niet alleen de tijden aan van het golden hour, maar ook hoe lang deze duurt.
Of je het gouden uur ook daadwerkelijk kunt fotograferen is uiteraard afhankelijk van de bewolking. Hoe meer bewolking, hoe kleiner de kans dat het warme licht tevoorschijn komt. Het moment juist voor zonsopkomst en net na zonsondergang heet het blauwe uurtje. Op dat moment kleurt de hemel blauw en heb je erg koel licht.
Portretfotografie tijdens het gouden uur
Eén van de vormen van fotografie die erg geschikt is voor dit moment van de dag is portretfotografie. De zon zorgt tijdens het gouden uur voor zacht licht dat flatterend is voor je model. Daarnaast is het licht warmer van kleurtemperatuur dan op andere momenten van de dag, wat een sfeervolle uitstraling kan geven aan je portretten.
Hier zijn enkele tips voor het maken van portretten tijdens het gouden uur. Zo maak je sfeervolle portretten te die rijk zijn aan kleur en detail.
- Richt je model naar de zon: door de laagstaande zon kun je een mooi tegenlicht creëren door je model met zijn of haar rug naar de zon te plaatsen. Zo krijg je een prachtig randlicht rond het haar en de schouders.
- Gebruik een reflectiescherm: Valt er te weinig licht op de voorkant van je model doordat je gebruik maakt van tegenlicht? Gebruik dan een reflector om een deel van het warme, gouden licht terug te kaatsen op je model. Dit helpt om schaduwen op te vullen en meer contrast in het gezicht te brengen.
- Let op de achtergrond: tijdens het gouden uur kan de lage stand van de zon zorgen voor mooie schaduwen in de achtergrond van je portret. Besteed aandacht aan de omgeving en gebruik deze in je voordeel. Zo kun je nog interessantere en sfeervollere portretfoto maken.
Het gouden uur fotograferen in de natuur
Net als bij portretfotografie is het gouden uur ook perfect voor natuurfotografie. Schiet de mooiste plaatjes terwijl de zon onder de horizon zakt en de lucht verandert in een schitterende oranje tint. Van weidse landschappen tot close-ups van planten, bloemen of dieren, het gouden uur is het perfecte moment om de magie van moeder natuur vast te leggen. Extra tip… ga op pad als er mist is in de ochtend!
Gebruik onderstaande tips voor het maken van natuurfoto’s tijdens het gouden uur:
- Maak gebruik van tegenlicht: zoek naar onderwerpen die door de laagstaande zon nog interessanter worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bloemen en bomen. Bij bloemen schijnt de zon vaak mooi door de blaadjes heen waardoor je interessante schaduwen krijgt. Bomen zorgen al snel voor een prachtig patroon aan schaduwen op de grond.
- Gebruik een polarisatiefilter: zoals je misschien weet helpt een polarisatiefilter met het verminderen van reflecties en spiegelingen. Bijvoorbeeld in water of andere materialen die reflecteren. Daarnaast zorgt het voor fellere kleuren en meer contrast in je foto’s. Probeer dit filter eens uit in combinatie met het gouden uur!
- Maak een ster van de zon: omdat de zon zo laag staat, is de kans groot dat hij regelmatig opduikt in je foto’s. Gebruik eens een klein diafragma (kleine opening, groot F-getal) om de vorm van de zon te veranderen in een ster. Dit zorgt voor een nog sprookjesachtiger gevoel bij het fotograferen tijdens het gouden uur.
- Experimenteer met verschillende objectieven: verschillende brandpuntsafstanden geven je verschillende perspectieven. Probeer eens diverse lenzen uit om te zien welke het beste werkt voor jouw natuurfoto. Van een groothoeklens tot een telelens, alles kan!
Pas op voor lens flare
Lensflare is een optisch effect in je foto door weerkaatsend licht in de lens van je camera. Je kunt het herkennen aan gekleurde vlekjes, wazige kringen of heldere lijnen. De grootste boosdoener van lensflare… tegenlicht! Wanneer je tegen de zon in fotografeert (voornamelijk met een groot diafragma) is de kans groot dat je lensflare in je foto’s ziet.
Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen staat de zon erg laag bij het gouden uur. De kans dat je fotografeert met tegenlicht is hierdoor groot. Ook omdat het voor een mooi effect zorgt! Maar kijk goed naar je foto’s en probeer lensflare te voorkomen als dit ongewenst is in je foto’s. Maar je kunt het juist ook gebruiken voor extra sfeer! Lees alles over het gebruiken én voorkomen van lensflare in mijn uitgebreide artikel.
Je foto’s bewerken:
Ben je klaar met het maken van foto’s tijdens het gouden uur? Het vastleggen van dit magische moment met je camera is nog maar het begin, de echte magie vindt plaats tijdens het bewerkingsproces. Met een paar simpele stappen kun je je golden hour-foto’s nog verder tot leven brengen.
Begin met het aanpassen van de belichting als dit nodig is. Zeker wanneer je fotografeert met tegenlicht helpt het vaak om de hooglichten en witte tinten wat omlaag te brengen en de schaduwen wat op te lichten. Zo komen nog meer details terug in je foto en hiermee breng je hem nog meer tot leven. Kijk ook goed naar het contrast. Dit kan snel verloren gaan wanneer je met tegenlicht fotografeert. In de nabewerking kun je dit weer extra aanzetten en versterken.
Stel daarna de kleurtemperatuur en verzadiging bij om de natuurlijke kleuren te versterken óf wat af te zwakken. Dit is geheel afhankelijk van jouw smaak en fotobewerking-stijl. Als je vindt dat de kleuren van het gouden uurtje te koel zijn geworden in je camera, kun je deze wat warmer maken in de nabewerking.
Kijk tot slot goed naar je foto. Loopt de horizon recht of moet je de foto nog wat roteren? Zijn er storende elementen zoals een prullenbak in beeld die je wilt verwijderen? Wil je de foto nog net iets bijsnijden voor de perfecte compositie? Natuurlijk is het het beste om hier allemaal al rekening mee te houden bij het fotograferen van het gouden uur. Maar als je achteraf toch nog iets ziet, is dit het moment om het aan te passen.
Met deze eenvoudige stappen verander je jouw golden hour-foto’s in kunstwerken. Van natuurfoto’s die je aan de muur wilt hangen tot fijne portretten en familiefoto’s die vele mensen blij maken.
Hopelijk heb ik je met deze tips en uitleg kunnen inspireren om ook tijdens het gouden uur op pad te gaan met je camera. Ik weet zeker dat het je gaat bevallen!
1 Reactie
[…] eerste tip al hebt kunnen lezen is licht erg belangrijk voor de sfeer in jouw natuurfotografie. Het gouden uur mag daarom niet ontbreken in dit artikel! Het wordt door de meeste fotografen namelijk gezien als […]