Heb jij al eens gefotografeerd in kikvorsperspectief (of kikkerperspectief)? Dit is de term voor het maken van foto’s vanuit een laag standpunt. In dit artikel leg ik uit hoe het precies werkt en hoe je het kunt toepassen in je eigen foto’s. Dus lees snel verder!
In fotografie kun je op allerlei manieren spelen met de werkelijkheid. Van belichting tot diepte en van uitkadering tot perspectieven en standpunten. Het kikkerperspectief heeft me altijd al aangetrokken. Er zijn weinig fotoshoots waarbij ik niet minstens één keer plat op de grond lig om te fotograferen. Daarom vertel ik je graag meer over deze techniek!
Wat is kikvorsperspectief?
Het kikkerperspectief, ook bekend als kikvorsperspectief, is een techniek die veel wordt gebruikt in fotografie en tekenkunst. Met deze techniek leg je je beelden vast vanuit een laag standpunt, vergelijkbaar met het oogpunt van een kikker die omhoog kijkt. Je kunt vrijwel ieder onderwerp op deze manier fotograferen, van mensen en dieren tot gebouwen en van producten tot natuur.
Het tegenovergestelde van kikvorsperspectief is vogelperspectief. Als je die techniek gebruikt, fotografeer je juist je onderwerp van bovenaf, alsof je een vogel bent. De meeste foto’s gemaakt met een drone kun je dus zien als vogelperspectief.
Waarom zou je deze techniek gebruiken?
Door dit standpunt te gebruiken maak je je onderwerp groot, imposant en soms zelfs heroïsch. Het wordt niet voor niets weleens ‘hero angle’ genoemd in het Engels. Dit komt doordat je van onderaf omhoog fotografeert, waardoor gebouwen, objecten of mensen een indrukwekkende uitstraling krijgen. Stel je voor dat je een foto maakt van een koe in de wei. Door het kikvorsperspectief te gebruiken torent de koe boven alle andere onderdelen in de foto uit. Hierdoor lijkt hij nog groter en indrukwekkender. En dat kan een gevoel van ontzag en bewondering opwekken bij de kijker.
Daarnaast komt er veel dynamiek in je fotografie omdat je meer schuine lijnen krijgt vanuit dit standpunt, zeker in combinatie met een groothoeklens.
Je herkent een foto die gemaakt is met dit perspectief aan verschillende dingen:
- Lage horizon in de foto (weinig grond in beeld)
- Veel lucht of plafond in beeld
- Onderwerp is breder van onderen dan van boven
- Je zult nooit de bovenkant van je onderwerp zien
Tips en voorbeelden voor het fotograferen in kikvorsperspectief
Zoals ik al aangaf kun je kikkerperspectief op allerlei manieren toepassen. Hieronder deel ik vier toepassingen die je zelf eens kunt uitproberen!
Architectuurfotografie met kikvorsperspectief
Kikkerperspectief is een veelgebruikte techniek om de grootsheid van gebouwen en andere architectuur vast te leggen. Denk aan imposante wolkenkrabbers, historische kathedralen of moderne bruggen. Door van onderaf omhoog te fotograferen, creëer je een dramatische compositie in je fotografie.
Voorbeeld: Stel je voor dat je een foto maakt van de Eiffeltoren in Parijs. Dan kun je dit doen vanaf een afstandje, waardoor je de toren ongeveer in de juiste verhoudingen ziet. Maar je kunt hem ook in kikvorsperspectief fotograferen. Door deze techniek te gebruiken lijkt de toren nog imposanter. De lijnen en vormen van het gebouw worden hierdoor extra benadrukt.
Portretfotografie
Voor gewone portretten wordt kikkerperspectief minder gebruikt. Maar het is wel een techniek die veel wordt toegepast in fashionfotografie en kunstzinnige portretten. Door van onderaf omhoog te fotograferen, krijgt je model extra lange benen en ogen verschillende poses nog krachtiger. Dit kan bijvoorbeeld goed werken bij het fotograferen van sterke, zelfverzekerde personen.
Voorbeeld: Stel je voor dat je een portretfoto maakt van een sporter. Door het kikvorsperspectief te gebruiken zal de sporter nog meer kracht uitstralen. En zo krijgt de kijker nog sneller een gevoel van bewondering voor de geportretteerde persoon. Kijk maar eens naar magazine covers van bijvoorbeeld ‘Runners Magazine’. Je zult zien dat de hardlopers vaak vanaf een lager standpunt worden gefotografeerd.
Natuurfotografie
In de natuur kun je het kikkerperspectief gebruiken om indrukwekkende landschappen vast te leggen. Denk aan mooie bloemen, hoge bomen of spectaculaire watervallen. Door van onderaf omhoog te fotograferen, kun je de grootsheid van de natuur benadrukken. Daarnaast krijg je een hele nieuwe kijk op dingen die je misschien wel dagelijks ziet.
Voorbeeld: Stel je voor dat je een foto maakt in een tulpenveld. Door het kikvorsperspectief te gebruiken kun je de bloem van onderaf vastleggen en de kracht en dynamiek ervan benadrukken. Je krijgt automatisch een rustige achtergrond omdat de tulp tegen de lucht wordt gefotografeerd. Origineel én inspirerend.
Productfotografie met kikkerperspectief
Lange tijd werkte ik bij een reclamebureau, en ook hier wordt kikvorsperspectief ingezet. Bijvoorbeeld bij het promoten van producten! Producten krijgen een moderne en krachtige uitstraling wanneer je ze vanuit een lager perspectief fotografeert.
Voorbeeld: Stel je voor dat je een productfoto moet maken van een nieuw energiedrankje. Als je een foto maakt van het blikje recht van voren, zal hij niet zo spannend zijn. Maar als je je camera iets lager zet qua standpunt, krijg je automatisch een spannendere compositie waarbij het blikje meer aandacht krijgt.
Nu je weet wat kikvorsperspectief is, kun je het ook zelf gaan toepassen in je fotografie. Speel ermee en wees creatief, zo zul je verrassende foto’s maken! Want de wereld is zoveel meer dan datgene wat je ziet als je rechtop blijft staan. Veel plezier!