Ben jij een beginnende drone fotograaf? Met deze tips maak jij binnenkort de mooiste foto’s met je drone! Van het bepalen van je compositie tot het mooiste licht, maar ook het werken met modellen in je drone beelden. Lees snel verder en ontdek hoe jij je foto’s kunt verbeteren.
Als jij op zoek bent naar fotografie tips voor een beginner in dronefotografie, dan ben je hier aan het juiste adres. Lees ook vooral mijn eerdere artikel ‘Dronefotografie voor beginners‘ waarin ik je uitleg geef over alles wat je moet weten om te starten met het fotograferen met een drone. Zoals de certificaten die je nodig hebt en op welke plekken je wel en niet met je drone mag vliegen.
Zo maak je de mooiste foto’s met een drone!
Vliegen met een drone is 1, maar het fotograferen ermee is een vak apart. Hoe krijg jij die perfecte plaatjes die je zo vaak voorbij ziet komen op Instagram, Pinterest of andere social kanalen? Met deze 10 tips help ik je een eind op weg.
1. Welke locaties?
Een mooie foto begint bij een goede locatie. Ben je al op een plek die je wilt fotograferen? Kijk dan goed om je heen en ontdek de pluspunten van deze locatie. Is er een opvallend gebouw, een mooie weg of een toffe brug? Wat is de structuur die je van bovenaf zult zien? Hoe staat het licht? Dit zijn allemaal dingen om naar te kijken op je locatie, nog voordat je je drone in de lucht laat.
Ben je op zoek naar een locatie? Bedenk dan eerst wat voor soort foto je wilt maken. Wil je een natuurfoto maken? Of gaat je voorkeur uit naar architectuur? Gebruik je modellen in je beeld? Zodra je een beter beeld hebt van je wensen, kun je op zoek naar een bijpassende plek. Bijvoorbeeld via Google Maps, waar je makkelijk locaties van bovenaf kunt bekijken. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar overal met een drone mag vliegen.
2. Zoek naar lijnen, vormen en patronen
Een foto kan snel ‘plat’ ogen, zeker wanneer je deze vanuit de lucht maakt. Bij de mooiste foto’s die gemaakt worden met een drone zijn daarom lijnen, vormen en patronen essentieel. Dit zorgt er namelijk voor dat je foto’s dynamischer worden en dus interessanter zijn om naar te kijken. Ga daarom op zoek naar locaties waar je dit kunt vinden. Hieronder een aantal ideeën voor zulke locaties
- Een laan met bomen langs de weg
- Locaties met veel lijnen door architectuur
- Bloemenvelden
- Bruggen, aquaducten, etc.
- De kustlijn
- Natuurlijke patronen door bomen, rivieren, bergen, etc.
- Een Franse tuin bij een kasteel (symmetrie)
- Vestingsteden
- Havens met boten
Let op: check altijd even of je op de locatie die je voor ogen hebt ook met een drone mag vliegen en fotograferen.
3. Lange schaduwen
In tip 2 voor mooiste foto’s met een drone ging het al over platte foto’s. Een andere manier om je foto’s meer leven in te blazen, is door gebruik te maken van het licht. En dan met name de zon die wat lager staat. Hierdoor krijg je namelijk lange schaduwen, en die zorgen voor een dynamisch beeld.
Zeker als je foto’s recht van boven maakt, zie je soms bijna niet meer wat je aan het fotograferen bent. Stel je fotografeert een tropisch strand met palmbomen van bovenaf. Dan zie je niet veel meer dan wit zand en wat bladeren. Maar met een laagstaande zon, krijg je de schaduw van de bomen op het zand te zien. En dat zorgt voor meer diepte én een interessantere foto.
Dit werkt met alle schaduwen. Van mensen tot gebouwen, maar ook bijvoorbeeld bij bergen. Ook die krijgen veel meer reliëf wanneer er lange schaduwen overheen vallen.
4. Bepaal de hoek
Wanneer je met een drone gaat fotograferen ben je erg vrij in het bepalen van de hoek en het standpunt. De lucht is immers vrijwel onbeperkt. Je kunt hoger vliegen, lager vliegen, net wat meer naar links of rechts gaan… en noem maar op. Probeer daarom altijd verschillende hoeken uit wanneer je gaat fotograferen.
Je zult zien dat de hoek die je vooraf in gedachten had, niet altijd het beste uitpakt wanneer je daadwerkelijk in de lucht bent. Daarnaast is het ook erg leuk om je te laten verrassen door het moment. Vooraf dingen plannen is fijn, maar pak ook de vrijheid om hier vanaf te wijken.
5. Laat je niet beperken tot liggende beelden
Wist je dat er tegenwoordig ook veel drones zijn waarmee je staande beelden kunt maken? Dus foto’s die niet horizontaal, maar verticaal georiënteerd zijn! Zoals bijvoorbeeld de DJI Mini 3 Pro. Dit zorgt ervoor dat je nog creatiever om kunt gaan met het maken van de mooiste foto’s met een drone.
Zeker wanneer je veel content wilt maken voor Instagram of TikTok kan dit een fijne optie zijn. Deze social media apps zijn namelijk helemaal gericht op verticaal beeld. Maar ook foto’s op Pinterest doen het beter wanneer ze in staand formaat zijn gemaakt. Doe hier dus je voordeel mee!
Lees ook: 8x alternatieve apps i.p.v. Instagram
6. Menselijke maat gebruiken
Bij dronefotografie is het vaak nog lastiger om in te schatten hoe groot iets is. Bijvoorbeeld als je een berglandschap fotografeert. Of een waterval. Eigenlijk bij alle natuurfotografie gemaakt met een drone is dit moeilijk te schatten. In dat geval kan het fijn zijn om iets menselijks in je foto op te nemen. Dit kan van alles zijn! Van een kerkje tot een auto en van een persoon tot een parasol. Zo lang je maar een inschatting kunt maken van het formaat van dit item.
Door de ‘menselijke maat’ in je foto te gebruiken, krijg je een veel duidelijker beeld van de grootte van de rest van je foto. Een model dat over een gigantische brug loopt, laat de brug er veel groter uitzien op je foto. En een klein huisje tussen de bergen zorgt ervoor dat de bergen nog veel groter lijken. Je hersenen kunnen op die manier namelijk beter bepalen hoe groot iets moet zijn.
Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook meer diepte in je foto krijgt. Je hebt namelijk een onderwerp.
7. Contrast door kleur
Net als lijnen, vormen en patronen kunnen ook kleuren zorgen voor een meer dynamisch beeld. Probeer er daarom voor te zorgen dat je foto niet compleet in één kleur of kleurtint is, maar dat er contrast in zit door middel van kleur. Vooral als je foto op geen andere manier het nodige contrast krijgt.
Contrast door kleur kun je bijvoorbeeld zelf plannen, zeker als je met een model fotografeert. Laat je model bijvoorbeeld een fel rood kledingstuk dragen wanneer jullie in een groene omgeving gaan fotograferen. Of fotografeer een bruidspaar met lichte kleding tegen een donkere ondergrond.
Maar ook als je zelf geen invloed hebt op de kleuren in je foto, kun je contrasten opzoeken. Bijvoorbeeld door de kustlijn waar zand en water elkaar ontmoeten. Of door een duinlandschap of heidelandschap met verschillende kleuren.
8. Houd het simpel
Je kunt allerlei toffe ideeën bedenken om de mooiste foto’s met een drone te maken. Maar soms is het juist mooier om het simpel te houden. We zijn niet gewend om de wereld van bovenaf te kunnen bekijken. Dus de meest simpele locaties kunnen al heel verrassend ogen vanuit een ander perspectief. Kijk dus eerst eens wat er in je eigen omgeving te zien is. Zo kun je oefenen met dronefotografie zonder dat er direct een hoop druk op je ligt.
9. Creëer diepte
In deze 10 tips heb ik het al vaak gehad over diepte en dynamiek. Maar er is nog een manier om diepte in je foto’s te krijgen. En hoewel dit wat lastiger is bij dronefotografie dan wanneer je normaal fotografeert, is het toch de moeite waard om het proberen.
Ik heb het over het werken met lagen in je foto. Denk hierbij aan een voorgrond, je onderwerp en de achtergrond. De voorgrond kan werken als een soort frame of kader om je foto. Denk bijvoorbeeld aan takken met bladeren die bovenin je beeld zichtbaar zijn. Of juist bloemen of planten onderin je foto. Maar ook als je geen voorgrond kunt krijgen in je foto, kun je alsnog zorgen voor diepte tussen je onderwerp en de achtergrond.
10. Gebruik modellen
Het fotograferen met modellen is niet makkelijk. Maar het kan, zeker bij dronefotografie, echt helpen om je foto interessanter te maken. Een model in je foto zorgt voor de menselijke maat (zie tip 6), kan makkelijk zorgen voor schaduwen en contrast (tip 3 en 7) én is direct een onderwerp waar het oog naartoe getrokken wordt.
Een gigantische woestijn is prachtig, maar hij wordt interessanter wanneer er iemand loopt. Een groot meer is tof, maar wordt nog mooier wanneer er een bootje in vaart. Daarnaast kun je optische illusies creëren met modellen. Laat ze bijvoorbeeld liggen op de grond in een houding die eruit ziet alsof ze ergens aan hangen. Door dit van bovenaf te fotograferen, lijkt het daadwerkelijk alsof dit zo is.
Hopelijk heb ik je met deze 10 tips een stukje verder geholpen bij het maken van je mooiste foto’s met een drone. Het is geen makkelijke manier van fotograferen, dus blijf het proberen en blijf jezelf verbeteren. Kijk goed naar je eerdere foto’s en verander dingen die beter kunnen. Veel plezier en succes!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met DroneLand
2 Reacties
[…] Lees ook– 25 reisfotografie tips voor mooie foto’s– Dronefotografie voor beginners: alles over het fotograferen met een drone– 10x tips – maak de mooiste foto’s met een drone […]
[…] De natuur is van iedereen, toch? Klopt, maar toch gelden er allerlei regels. Zo mag je hond niet overal mee, gelden er ‘openingstijden’, kun je niet zomaar een activiteit hier organiseren, etc. Dit alles om ervoor te zorgen dat er een goede balans is tussen het beleven én het beschermen van de natuur. Sommige activiteiten verstoren de natuur of tasten hem aan. Daarom is het belangrijk dat organisaties zoals Natuurmonumenten inzicht krijgen in deze activiteiten en vooraf kunnen bepalen of ze wel of niet toegestaan zijn. Zo ook voor fotoshoots of het maken van opnames met drones. […]