Fotograferen op het strand is altijd een goed idee. Zeker in de zomer, maar eigenlijk in ieder seizoen. Want het is er altijd even mooi en fijn. Met deze 11 tips geef ik je inspiratie om aan de slag te gaan met creatieve foto’s op het strand en in de zee. Van lange sluitertijd tot macrofotografie en alles wat er tussenin zit.
Fotograferen op het strand
Ik ben dol op het strand. Lekker door de branding lopen, de wind door je haren en het geluid van de golven. En natuurlijk even neerploffen op het terras van een strandtent. Daarnaast is het strand ook een hele fotogenieke plek. Als de zon schijnt, tijdens de zonsondergang óf op een stormachtige herfstdag. Wanneer je ook naar de kust gaat, vergeet je camera niet mee te nemen. En probeer onderstaande ideeën en tips eens uit!
1. Lange sluitertijd gebruiken
Wil je jezelf uitdagen qua fotografie op het strand? Ga dan eens aan de slag met een lange sluitertijd. Op het strand is altijd beweging te vinden. Zowel in het golven van de zee, als in de wolken die over drijven. Wanneer je dit fotografeert met een lange sluitertijd, vervaag je de bewegingen en krijg je eigenlijk een gladde spiegel aan water met strepen van wolken in de lucht. Een heel mooi gezicht en leuk om mee te experimenteren!
Het fotograferen met een lange sluitertijd werkt het beste tegen de avond. Dit omdat het dan donker genoeg is om een lange sluitertijd in te stellen zonder je foto overbelicht te maken. Maar je kunt ook gebruik maken van grijsfilters en/of grijsverloopfilters om bij veel licht alsnog een lange sluitertijd te gebruiken.
Zet je camera voor deze vorm van strandfotografie altijd op statief en probeer verschillende instellingen uit. Hoe groter je het F-getal (diafragma) zet, hoe langer je sluitertijd zal worden. Zet je ISO zo laag mogelijk (ISO 100) en ga aan de slag. Het werkt het beste om deze foto’s in de manual stand te maken.



2. Spelen met schaduwen of met de zon
Als je op het strand gaat fotograferen, is er weinig natuurlijke schaduw. Maar hoe lager de zon komt te staan, hoe langer de schaduwen worden van jezelf, de strand parasols, houten paaltjes, zeemeeuwen, palmbomen, etc. En daar kun je leuke dingen mee doen. Van abstracte foto’s waarbij een lijnenspel ontstaat, tot patronen van schaduw die je met een drone kunt fotograferen. Probeer de harde schaduwen juist te gebruiken in je foto’s in plaats van ze te verafschuwen.
Daarnaast kun je ook met de zon spelen! Zeker rond zonsondergang, als de zon laag staat. Maak eens een hartje van twee handen en fotografeer de zon daar precies doorheen. Of gebruik hem in allerlei andere scenario’s of verhaaltjes. Door tegen de zon in te fotograferen zul je zien dat je model een silhouette wordt. Hierdoor is de houding van het model extra belangrijk.


3. Zonsondergang
Wil je graag de zonsondergang fotograferen op het strand? Dat snap ik! Het blijft een spektakel om de zon in de zee te zien zakken. Zeker als de lucht wat wolken heeft en er 100 tinten geel, oranje, roze en rood te zien zijn. Probeer je niet alleen maar te focussen op de zon, de lucht en het strand, maar loop eens de duinen in voor wat extra voorgrond. Of zoek een vuurtoren op. Zo fotografeerde ik onderstaande foto in Dishoek (Walcheren, Zeeland) waar twee prachtige oude vuurtorens op een rijtje staan. Dit in combinatie met de zonsondergang zorgt voor een geweldig beeld.
Meer tips voor het fotograferen van de zonsondergang: 10x mooie zonsondergang fotograferen

4. Schrijven en tekenen in het zand
Haal het kind in jezelf naar boven en ga weer eens tekenen of schrijven in het zand. Daar kun je hele leuke dingen mee doen! Zo zag ik op Pinterest een afbeelding voorbij komen van twee meiden, zittend op het zand met om hun benen heen een zeemeermin staart ‘getekend’. Erg leuk om eens te proberen met strandfotografie.
Of teken een gezichtje in de schaduw van je eigen gezicht en leg je zonnebril er neer. Of trek je schaduw kleding aan. Ook het schrijven in het zand blijft leuk om te doen. Doe dit bij voorkeur in het natte zand aan rand van de zee zodat het duidelijk zichtbaar is. En zo kun je het ook leuk fotograferen in combinatie met de zee in de achtergrond. Genoeg creatieve ideeën om mee aan de slag te gaan.


5. Ga de duinen in
De duinen langs het strand zijn vaak net zo fotogeniek als fotograferen op het strand zelf. Je vindt hier diepte door de verschillende hoogtes van het zand. Het duingras zorgt voor dynamiek en mooie schaduwen en vaak zie je het blauwe water van de zee nog in de achtergrond.
Daarnaast is er heel wat wildlife in de duinen te fotograferen. Denk aan Schotse Hooglanders en andere runderen, groepen wilde paarden en vossen.

6. Reflecties vastleggen
Water reflecteert. Zeker wanneer het stilstaand water is wordt het bijna een spiegel. Super leuk om dit in je fotografie te gebruiken! Houd je camera heel laag bij het water, bijvoorbeeld in de branding, en fotografeer er overheen. Op die manier zul je de achtergrond in het water zien reflecteren. Het werkt dus hetzelfde als het maken van een puddlegram foto.
Je kunt op deze manier niet alleen de omgeving reflecteren, maar het is ook leuk om dit met een model te doen. Laat het model gewoon door je beeld lopen. Of verzin leuke poses waarbij je een toffe weerspiegeling krijgt. Springen, dansen, alles kan!

7. Half onderwater en half bovenwater
De Nederlandse zee is misschien niet zo goed voor deze tip. Maar als je op vakantie gaat naar een plek met een heldere zee met een levendige onderwaterwereld, dan is dit zeker leuk om eens te proberen. Voor de meeste camera’s is een onderwaterbehuizing beschikbaar. Hiermee kun je veilig onder water fotograferen, zonder dat dit schade toebrengt aan je camera. Maar naast alleen foto’s onderwater te maken, kun je de camera ook precies in het midden van het wateroppervlakte houden. Zo zie je zowel een stukje onderwater als een stuk bovenwater. En dat kan een heel tof effect geven! Zeker als er onderwater wat te zien is, zoals een vis, een schildpad of misschien iemand die langs zwemt.
Wil je niet meteen een hele behuizing voor je camera kopen? Voor een paar euro koop je al een waterdicht hoesje voor je telefoon. Daarmee kun je eerst eens experimenteren. Daarnaast is het sowieso handig om zo’n hoesje te hebben als je veel wilt fotograferen op het strand en rondom het water. Veiligheid voor alles!

8. Strandhuisjes
Op sommige stranden vind je strandhuisjes. De kleine houten huisjes die op een rijtje langs de duinen staan. Soms zijn ze wit, soms hebben ze allemaal gezellige pastelkleurtjes en soms hebben ze strepen. Hoe ze er ook uit zien, fotogeniek zijn ze vrijwel altijd!
Het fotograferen van strandhuisjes op het strand kun je op meerdere manieren doen. Je kunt gewoon foto’s van de huisjes maken zoals ik heb gedaan. Maar ze zijn ook heel leuk voor fotoshoots met een model. Als de zon achter de huisjes staat, geven ze ook nog wat schaduw af wat extra fijn kan zijn voor je foto’s.


9. Watersport vastleggen
Zin in wat actie op je foto’s? Ga dan naar een plek waar veel watersport op zee wordt gedaan. Denk aan windsurfen en kitesurfen. Super leuk om deze actie in beeld vast te leggen. Maar ook op het strand valt genoeg sport te fotograferen. Van mensen die aan het vliegeren zijn tot blokarten. Fotografeer je mensen echt zichtbaar? Dan is het vragen van toestemming natuurlijk wel zo netjes.
Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen is het goed om op je sluitertijd te letten. Zeker in combinatie met een telelens die je misschien hiervoor gebruikt. Probeer sluitertijden onder de 1/300e te vermijden als je actie echt wilt bevriezen. Wil je juist experimenteren met bijvoorbeeld panning? Dan is het juist wel de bedoeling om een wat langere sluitertijd van bijvoorbeeld 1/50e te kiezen.

10. Schelpen in detail
Ben je graag bezig met macro fotografie? Ook dan is er op het strand genoeg te fotograferen. Bijvoorbeeld mooie schelpen! Ga op zoek naar wat mooie exemplaren (dat is sowieso leuk om te doen als je op het strand bent!) en pak je camera erbij. De structuur, de kleuren en de vormen… iedere schelp is uniek en zal op z’n eigen manier mooi vast te leggen zijn.
Het is aan te raden om hiervoor een macrolens te gebruiken. Hiermee kun je heel dicht bij je onderwerp komen en scherpstellen op de meest kleine details. Ligt zo’n lens momenteel wat boven je budget? Kijk dan eens naar speciale macro filters of voorzetlenzen. Die zijn een stuk beter betaalbaar en schroef je op je huidige lens. Dit maakt strandfotografie nog leuker!


11. Spelen met zand in je foto
Als laatste tip wil ik je nog wat extra plezier laten maken. En dat door te spelen met zand! Neem een flinke hoop zand tussen je handen en ga ermee gooien. Bijvoorbeeld in een halve cirkel over je heen. Of trap het zand omhoog met je voeten. Dit geeft een super tof effect op de foto!
Meer zin in wat close-up foto’s? Laat dan het zand door je handen stromen en fotografeer op een wat langere sluitertijd. Houd de handen stil zodat deze scherp zijn, maar laat de sluiter net lang genoeg open om het zand vloeiend te laten stromen op je foto.
11. Zeevonk fotograferen
Als laatste wil ik het nog even over zeevonk hebben. Dit verschijnsel van magisch blauw oplichtend water is namelijk vooral goed te zien en te fotograferen aan het strand. Ik schreef een uitgebreid artikel over het fotograferen van zeevonk. Dus neem zeker even een kijkje als je zelf aan de slag wilt!
Veel plezier met alle tips en ideeën in dit artikel! Ga lekker je gang om creatieve foto’s te maken op het strand, in de zee en in de duinen rondom. Heb je nog vragen? Laat het me weten in de reacties hieronder! Nog niet genoeg tips gekregen? Lees dan ook het artikel bomvol fototips en inspiratie om te fotograferen in de zomer!

1 Reactie
[…] zijn er het hele jaar, maar zeker in de zomer genieten we hier extra van. Aan het strand, op een dakterras, tussen de weilanden of op je vakantiebestemming. Zo’n lucht vol […]