Warme zomeravonden zijn perfect om zeevonk te fotograferen. Dit bijzondere alg straalt een blauw licht uit door een chemische reactie. En dat is super fotogeniek! Dus pak je spullen en rijd naar het strand voor een magische nacht aan de kust. En met deze tips maak je de mooiste foto’s.
Wat is zeevonk?
Zeevonk is een kleine eencellige alg die op verschillende plekken ter wereld in de zee leeft. Onder andere aan de kust in Nederland en België. Deze alg is maar een halve millimeter groot en ziet eruit als een klein ballonnetje met een staartje. Bij warm weer in combinatie met beweging ontstaat er een chemische reactie waardoor de zeevonk een blauw licht uitstraalt. En dat ziet er magisch uit! Geen wonder dus dat het zeevonk fotograferen ieder jaar populairder wordt.
Dat zeevonk bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat deze alg niet duidelijk in een hokje te plaatsen valt. Officieel is het namelijk een plantje. Maar het ontbreekt de zeevonk aan sommige van deze kenmerken. Terwijl hij juist wél dierlijke kenmerken heeft.
Wanneer zie je zeevonk?
Zeevonk is niet altijd te zien en te fotograferen. De omstandigheden hiervoor zijn vrij specifiek. Zo heb je de meeste kans om zeevonk te zien bij warm weer met rustig water en weinig tot geen maanlicht. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de alg in bloei komt en het rustige water is noodzakelijk om ze naar de branding te krijgen. Als de zee onrustig is, verdwijnt de zeevonk naar dieper water waardoor je het niet meer kunt zien.
Zeevonk kun je ook overdag zien. Je herkent de wolken alg in het water dan aan hun zalmroze kleur! Zo kun je overdag al zien of het een goed moment is ’s avonds laat op pad te gaan met je camera.
Zeevonk fotograferen: 5 tips voor de beste foto’s
Wil jij dit magische fenomeen op de foto zetten? Bereid je dan goed voor. Zeevonk fotograferen is namelijk niet makkelijk omdat je fotografeert als de zon onder is en je dus weinig licht tot je beschikking hebt. Onderstaande tips helpen je op weg om de mooiste foto’s van zeevonk te maken. Met je camera óf met je telefoon!
1. Instellingen
Net als bij andere fotografie onderwerpen is het belangrijk om je camera op de juiste manier in te stellen wanneer je zeevonk gaat fotograferen. De belangrijkste instellingen zijn: diafragma, sluitertijd en de ISO-waarde. Wanneer je weet hoe je met deze drie instellingen om moet gaan, wordt het fotograferen een stuk makkelijker. Ik adviseer je om je camera op de handmatige (manual) stand te zetten bij het fotograferen van zeevonk. Op de automatische stand zullen je foto’s waarschijnlijk overbelicht worden.
Diafragma (F-getal)
Bij het fotograferen van zeevonk is het het beste om een zo klein mogelijk F-getal (grote diafragma opening) te kiezen. Hierdoor vangt je sensor het meeste licht op en kun je de sluitertijd dus beperken. Ook helpt het je om de ISO waarde te minimaliseren, waardoor je foto’s minder ruis krijgen.
Wat het kleinste F-getal is is afhankelijk van jouw objectief (en dus niet van je camera!). De meeste objectieven gaan tot circa F/3.5, maar er zijn ook objectieven te krijgen die bijvoorbeeld tot F/1.8 of zelfs F/1.4 gaan. Hoe kleiner het getal, hoe groter de opening én hoe meer onscherpte je in de achtergrond kunt creëren. Meer weten over het diafragma?
Sluitertijd
De tweede instelling is de sluitertijd. Je ontkomt er niet aan om een langere sluitertijd in te stellen voor je foto’s. En dat is niet erg! Experimenteer met de lengte van je sluitertijd in combinatie met de ISO waarde die je kiest. Hoe langer de sluitertijd, hoe lager de ISO-waarde is die je kunt kiezen voor een goede foto.
Hoe korter je de sluitertijd kunt houden, hoe meer detail je in de foto zult zien. Bij een lange sluitertijd zal de zeevonk in een waas van blauw licht veranderen. Probeer dus verschillende dingen uit en kijk wat werkt voor jouw foto’s. Meer weten over de sluitertijd?
ISO waarde
Als laatste stel je de ISO waarde in. Hiermee bepaal je de lichtgevoeligheid van de sensor van je camera. Hoe lager het getal, hoe beter de kwaliteit van je foto’s is. Zet je het getal hoger, dan wordt je sensor lichtgevoeliger maar zul je ook meer ruis en onscherpte krijgen. Bij het fotograferen van zeevonk heb je weinig licht tot je beschikking, je ontkomt er dus niet aan om de ISO op te schroeven. Hoe hoog je de ISO waarde kunt zetten en hoe erg de kwaliteit achteruit gaat, is bij iedere camera anders. Probeer dus vooral uit wat jouw ideale combinatie aan instellingen is. Meer weten over de ISO waarde?
2. Fotografeer zeevonk op statief
In de eerste tip heb je al kunnen lezen over langere sluitertijden. Wanneer je fotografeert met een lange sluitertijd is een statief aan te raden. Een statief zorgt ervoor dat je camera niet beweegt tijdens het maken van een foto. Bewegingsonscherpte beperk je zo tot het minimum! Al zullen de golven natuurlijk wel bewegen, maar dat is een ander verhaal. Kies een statief dat stevig genoeg is om jouw camera stabiel neer te zetten.
Wil je er helemaal zeker van zijn dat je camera niet beweegt? Maak dan foto’s met de timer óf maak gebruik van en afstandsbediening. Met een timer zorg je ervoor dat het indrukken van de ontspanknop geen effect heeft op het maken van de foto, dit gebeurt pas een paar seconden daarna. Met een afstandsbediening hoef je de camera helemaal niet aan te raken en kun je hem vanaf een afstandje besturen.
3. Handmatig scherpstellen?
Scherpstellen in een donkere omgeving is enorm lastig voor een camera. Haal daarom de autofocus eraf en fotografeer zeevonk door handmatig scherp te stellen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zaklamp om tijdelijk wat meer contrast te hebben in je beeld. Stel vervolgens handmatig scherp door aan de scherpstelring te draaien en maak je foto.
4. Zeevonk een handje helpen
Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf is zeevonk het beste te zien en te fotograferen bij beweging in het water. Je ziet dit blauwe licht dan ook goed in de golven richting de kust. Wil jij deze chemische reactie een handje helpen? Strek dan je laarzen aan en loop door de branding. verplaats het water, spring erin of maak andere bewegingen die helpen om de zichtbaarheid van zeevonk te vergroten. Extra voordeel… dit levert ook leuke plaatjes op!
5. Zeevonk fotograferen met je telefoon
Ben jij niet in het bezit van een digitale camera maar wil je wel graag zeevonk fotograferen? Dan kan dat ook prima met je telefoon! De meeste smartphones hebben tegenwoordig een goede ‘pro’ functie waarin je net als bij een camera de instellingen zelf kunt bepalen. Daarnaast zijn er speciale statieven voor smartphones én handige opzetstukken waarmee je je telefoon stevig kunt vastzetten.
Als je zeevonk gaat fotograferen met je telefoon is het het belangrijkste dat je je foto niet overbelicht. Probeer eens gebruik te maken van de nacht-stand op je smartphone als je de handmatige instellingen te ingewikkeld vindt. Dit kan je ook helpen om goede foto’s te maken bij donkere omstandigheden.
Zeevonk alert
Wil jij graag zeevonk fotograferen maar ben je bang dat je voor niets naar de Nederlandse kust rijdt? Er zijn verschillende websites en platformen die je op de hoogte houden van de zichtbaarheid middels een Zeevonk Alert. Kijk bijvoorbeeld op de website Zeevonk Melding of meld je aan voor de Facebook groep Zeevonk Alert. Dan is de kans groot dat je op het juiste moment naar de juiste plek gaat. Zeevonk vind je langs de complete kust. Dus of je nu naar Texel of naar Scheveningen gaat, je kunt het op beide plekken vinden. Toch is het een kwestie van de juiste plek en het juiste moment. Een beetje geluk kan dus geen kwaad!
Hopelijk heb ik je met mijn tips op weg kunnen helpen met het fotograferen van zeevonk. Laat me in de comments vooral weten of het is gelukt!