Bloemen zijn prachtig om te fotograferen. De verschillende kleuren, vormen en texturen zorgen ervoor dat bloemen een favoriet onderwerp zijn voor zowel amateur- als professionele fotografen. In dit artikel deel ik 10 praktische tips voor het maken van de mooiste bloemenfoto’s!
Eén van de eerste onderwerpen die ik zelf koos voor mijn fotografie, was bloemen. Met mijn allereerste digitale compactcamera fotografeerde ik bloemen in de natuur, maar ook als stillevens in huis. Ik kocht wat mooie exemplaren bij de bloemist of supermarkt, koos inpakpapier als achtergrond en ging aan de slag. Met vaasjes, glitters, waterdruppels… je kon het zo gek niet bedenken of ik heb het gefotografeerd!
Nu, heel wat jaren later, vind ik het fotograferen van bloemen nog steeds erg leuk om te doen. En nu de lente er weer aankomt, leek het me leuk om mijn tips voor je op een rijtje te zetten.
Lees ook: 10x tips: tulpen fotograferen – spectaculaire foto’s maken van deze bloemen!
10x fototips voor het fotograferen van bloemen
1. Groot diafragma voor een onscherpe achtergrond
De meeste foto’s van bloemen worden gemaakt met een groot diafragma (klein F-getal). En dat is niet voor niets, een groot diafragma zorgt namelijk voor weinig scherptediepte en dus veel onscherpte in de achtergrond. Hierdoor kun je de focus leggen op een bepaald onderdeel van de bloem (of de complete bloem) terwijl de rest van de omgeving vaag is. De bloem knalt dan echt uit het beeld!
Door een kleinere scherptediepte ontstaat er ook vaak een mooi bokeh-effect. Hierbij worden highlights in de achtergrond omgevormd tot heldere bollen. Hoe kleiner het F-getal van je diafragma, hoe groter deze bollen zullen worden.
2. Probeer verschillende standpunten uit
Een van de beste manieren om je bloemenfoto’s interessanter te maken, is door te experimenteren met verschillende standpunten. Probeer bijvoorbeeld eens vanuit een laag standpunt te fotograferen, in plaats van alleen van bovenaf. Ga op ooghoogte met de bloemen zitten of zelfs lager (kikvorsperspectief) om een uniek perspectief te creëren.
Door te spelen met standpunten kun je de diepte in je foto’s verbeteren. Je zult zien dat foto’s die je van bovenaf maakt, veel minder diepte hebben dan foto’s die je van ooghoogte maakt. Daarnaast helpt het spelen met verschillende standpunten ook om creatieve hoeken te vinden. Maak bijvoorbeeld eens een foto van onderaf om een dramatisch effect te creëren tegen de lucht. Bloemen fotograferen in verschillende standpunten is een must!
3. Speel met de compositie
Compositie is een belangrijk aspect van fotografie. Het kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige foto! Denk hierbij aan de regel van derden, waarbij je het beeld in negen gelijke delen verdeelt met twee verticale en twee horizontale lijnen. Plaats het belangrijkste deel van de bloem, zoals het hart of een opvallende bloemblaadje, op een van de kruispunten van deze lijnen om een dynamische foto te maken.
Daarnaast is het belangrijk om te letten op de achtergrond van je foto bij het bepalen van de compositie. Kies een achtergrond die de bloem versterkt en die niet afleidt. Draai een rondje om de bloem om te zien welke mogelijkheden je hebt. Een stukje naar links of rechts kan vaak al een wereld van verschil maken!
4. Laat kleuren knallen
Bloemen staan bekend om hun mooie kleuren. En daar wil je optimaal gebruik van maken tijdens het fotograferen van bloemen! Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de achtergrond erbij te betrekken. Kies een achtergrond met een complementaire kleur om de bloemen extra te laten opvallen. Denk bijvoorbeeld aan een gele tulp tegen de blauwe lucht. Of een roze bloem tegen een groene achtergrond. Of ga juist voor een neutrale achtergrond om de kleuren van de extra bloemen te laten spreken. Keuze genoeg!
Ook het soort licht kan helpen om kleuren te laten knallen. Fotografeer bijvoorbeeld tijdens het gouden uur, net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang, wanneer het licht zacht en warm is. Dit zal de kleuren van de bloemen verzachten en warmer maken.
5. Leg de focus op unieke details
Bloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Wanneer je bloemen fotografeert zijn de kleine details enorm belangrijk. Zoom in op de textuur van de bloemblaadjes, de elegante meeldraden of zelfs op de druppeltjes dauw op de bloemknoppen. Door de focus te leggen op deze details, wordt je oog hier direct naartoe getrokken. Zo kun je spelen met het belangrijker maken van bepaalde details.
Probeer verschillende scherptedieptes uit om te bepalen welke delen van de bloem scherp moeten zijn en welke onscherp mogen blijven worden. Vergeet ook niet om te letten op de belichting en de achtergrond van je foto. Deze elementen kunnen de details accentueren of juist afleiden.
Tip: Breng in de lente eens een bezoekje aan Keukenhof. Hier kun je volop de mooiste tulpen en andere bloemen fotograferen. Je zult je ogen uitkijken en met een goed gevuld SD-kaartje weer naar huis vertrekken.
6. Gebruik een macrolens als je bloemen fotografeert
Een macrolens is een heel handig hulpmiddel voor het fotograferen van bloemen. Met deze speciale lens kun je van heel dicht scherpstellen op je onderwerp. Zo fotografeer je makkelijk de structuur van bloemblaadjes, de fijne nerven van bladeren en zelfs de kleinste insecten die zich op de bloem bevinden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden als je geen macrolens tot je beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan macro filters of voorzetlenzen. Daarmee kun je je huidige lens van net wat dichterbij laten scherpstellen. En heb je al eens van de reverse ring gehoord?
7. Experimenteer met focus peaking
Een handige techniek om te gebruiken bij het fotograferen van bloemen is focus peaking. Focus peaking is een functie die beschikbaar is op veel moderne camera’s. De functie helpt je bij het nauwkeurig scherpstellen van je onderwerp. Met focus peaking wordt het gebied dat scherp is gemarkeerd in een opvallende kleur, waardoor je gemakkelijk op je LCD scherm of door je zoeker kunt zien welke delen van de bloem scherp zijn en welke niet. Dit is vooral handig bij het fotograferen van kleine gedetailleerde onderdelen waarbij het vaak lastig is om met de autofocus precies het juiste detail te pakken te krijgen.
Om focus peaking te gebruiken, moet je deze functie eerst inschakelen in het menu van je camera. Vervolgens ga je handmatig scherpstellen terwijl je door de zoeker of op het scherm kijkt. De gemarkeerde lijntjes zullen helpen om de juiste focus te vinden. Ik gebruik deze functie erg graag bij gedetailleerde (macro) foto’s. Bijvoorbeeld als ik bloesem ga fotograferen in de lente!
8. Maak gebruik van natuurlijk licht
Waarschijnlijk maak je gebruik van natuurlijk licht wanneer je foto’s van bloemen maakt. Maar ook binnen deze ene lichtbron zijn er heel veel verschillende mogelijkheden waar je mee kunt experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan tegenlicht, strijklicht en zacht licht. Hieronder vertel ik er meer over:
Tegenlicht ontstaat wanneer het licht van achteren op het onderwerp valt. Hiermee schijnt het licht vanaf de achterkant door de bloemblaadjes heen je camera binnen. Dit geeft een heel bijzonder effect! Je kunt ook experimenteren met silhouetten wanneer je bloemenfoto’s maakt met tegenlicht.
Strijklicht komt juist vanaf de zijkant en werpt lange schaduwen over het onderwerp. Dit kan interessante vormen creëren en diepte toevoegen aan je bloemenfoto’s. Details krijgen vaak meer diepte wanneer je deze vorm van lichtgebruik toepast in je foto’s.
Zacht licht is licht dat weinig (harde) schaduwen creëert. Denk aan het licht van een bewolkte dag of diffuus licht tijdens het gouden uur. Dit type licht is ideaal om de natuurlijke kleuren en details van bloemen prachtig naar voren te brengen, maar het kan ook wat saai worden. Bij dit licht is de compositie en achtergrond extra belangrijk.
Door te spelen met deze verschillende soorten natuurlijk licht kun je foto’s op allerlei verschillende manier vastleggen. Zo raak je nooit verveeld!
9. Fotografeer vlinders en insecten bij bloemen
Heb je de categorie bloemenfoto’s wel uitgespeeld en ben je op zoek naar meer uitdaging? Een goede manier om je foto’s van bloemen levendiger te maken is door (vliegende) insecten en vlinders erbij te betrekken. Deze kleine wezens voegen niet alleen een extra element toe aan je foto’s. Ze brengen ook een gevoel van leven in het beeld.
Om insecten en vlinders vast te leggen terwijl ze rond de bloemen fladderen, is geduld en fotokennis van groot belang. Je zult een snelle sluitertijd nodig hebben om de snelle beestjes in hun vlucht scherp te kunnen fotograferen. En ook het scherpstellen is een uitdaging.
10. Nabewerken van je bloemen foto’s
Bij mij gaat geen enkele foto onbewerkt de deur uit. Nabewerking geeft je de mogelijkheid om een goede foto verder te verbeteren, waardoor je het maximale uit je gefotografeerde bloemen kunt halen.
Een van de belangrijkste aspecten van nabewerking is het aanpassen van de belichting en de kleuren. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid en het contrast aanpassen om de details van de bloemen naar voren te brengen, en de verzadiging en tint aanpassen om de kleuren te versterken en te verbeteren.
Daarnaast kun je ook kleine onvolkomenheden wegwerken en de compositie finetunen. Misschien wil je storende elementen in de achtergrond verwijderen of de uitsnede aanpassen om de focus meer op de bloemen te leggen. Of er zitten wat bruine vlekjes op de bloem? Ook die heb je in een handomdraai weggehaald.
Hoe heftig je de nabewerking doet is geheel aan jou. Iedereen heeft hierin een andere smaak. Sommigen houden van zoveel mogelijk naturel, terwijl andere fotografen zich juist extra uitleven op de fotobewerking. Onderzoek wat jouw voorkeur heeft en probeer verschillende stijlen uit!
Bloemen fotograferen is een erg leuke bezigheid in de lente en de zomer. Met de juiste technieken en een beetje creativiteit kun je prachtige foto’s maken. Hopelijk hebben mijn tips in dit artikel je geholpen om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.
1 Reactie
[…] te gaan met je camera. Lekker de natuur in en al het moois vastleggen wat je daar tegenkomt. Van bloemen fotograferen tot de mooiste landschappen in de mist. En van wildlife vastleggen tot zonsondergangen tegemoet […]