Yes, het is maart! Dat wil zeggen dat het lente wordt. En bloesem fotograferen is iets wat ik iedere lente opnieuw doe, gewoon omdat ik dol ben op de prachtige roze of witte bloesem aan bomen en planten. Vandaag deel ik mijn tips waardoor jij nog mooiere foto’s van bloesem maakt.
Tips voor het fotograferen van bloesem
Je verwacht het misschien niet, maar toch is het maken van een écht mooie bloesemfoto nog niet zo makkelijk als het lijkt. Omdat een boom vol bloesem al heel snel druk oogt in je foto, is het de kunst om je focus, compositie en diafragma zo in te stellen dat je rust in de chaos creëert. Met onderstaande tips help ik je op weg!
Meer inspiratie voor het fotograferen in de lente?
Lees ook mijn artikel: 10x tips voor het fotograferen in de lente!
1. Speel met diafragma
Meestal fotografeer ik bloesem met een grote diafragma opening (een klein getal). Bijvoorbeeld op F/2.8 of zelfs op F/1.8 met mijn Canon 50mm lens. Hierdoor kun je namelijk heel precies de focus op een punt naar keuze leggen. Andere bloemen, takjes en bladeren rondom worden automatisch onscherp wanneer je met een grote diafragma-opening fotografeert. En dit zorgt ervoor dat je aandacht naar één punt wordt getrokken. Kijk maar naar de foto’s in dit artikel!
Maar dat wil niet zeggen dat je geen bloesem kunt fotograferen op andere diafragma getallen. Het is juist leuk om hiermee te spelen! Neem eens een totaal shot van de prachtige takken tegen een staalblauwe lucht? Of speel met diepte door je standpunt te veranderen. Bloesem fotograferen moet leuk en ontspannend zijn, dus neem er rustig de tijd voor en probeer dingen uit.
2. Handmatig scherpstellen?
Vrijwel iedereen gebruikt de autofocus van de camera als het op scherpstellen aankomt. Maar hoe closer je gaat, hoe lastiger dat wordt. De afstand tussen de meeldraden en de bloemblaadjes van bloesem is misschien maar een centimes, maar het kan een hoop uitmaken waar jij je scherpstepunt legt. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder!
Daarom is het soms ook goed om handmatig scherp te stellen. Dit is niet altijd even makkelijk te zien door je lens helaas. Bij systeemcamera’s hebben ze hier een heel handig ingebouwd trucje voor genaamd Focus Peaking. Met handmatig scherpstellen met focus speaking krijg je op de plekken waar je foto scherp zal zijn gekleurde lijnen in beeld. Handig als je echt zelf je scherpte wilt bepalen!
3. Korte scherpstelafstand
Scherpstellen op kleine bloemetjes is vaak lastig. Hierboven heb ik al aangegeven dat je handmatig scherpstellen kunt proberen, maar soms is het gewoon niet mogelijk om met jouw camera zo dichtbij scherp te stellen. Iedere lens heeft namelijk een scherpstelafstand. Dit is de afstand vanaf waar je je foto scherp kunt stellen. Bijvoorbeeld vanaf 45 cm tot aan je onderwerp. Houd je je camera dichter bij je onderwerp dan die centimeters, dan lukt het niet om scherpe foto’s te krijgen. Wat de scherpstelafstand van jouw lens is kun je meestal opzoeken op de website van het merk van jouw lens of camera.
Wil je écht dichtbij kunnen scherpstellen als je bloesem fotografeert? Dan kun je het beste een macrolens overwegen. Met een macrolens kun je van heel dichtbij scherpstellen zodat je geen enkel detail hoeft te missen. Let wel op, hoe dichtbij je bent, hoe extremer de onscherpte wordt. Het is dan de kunst om precies op de juiste plek scherp te stellen om je bloesemfoto te laten slagen.
4. Donkere of lichte achtergrond bij het fotograferen van bloesem
Bloesem fotograferen klinkt snel licht en zoet qua sfeer, maar dat hoeft helemaal niet! Het is helemaal afhankelijk van jouw smaak hoe je jouw foto’s maakt. Kies je ervoor om de blauwe of zelfs witte lucht als achtergrond te gebruiken, dan krijg je foto een hele andere sfeer dan wanneer je de donkere boomschors van de boom als achtergrond gebruikt. Door te spelen met perspectieven krijg je ook iedere keer andere achtergronden. En dat zorgt weer voor een grote diversiteit aan beelden. Je kunt zelfs je eigen achtergrond creëren door een stuk karton in een bepaalde kleur of structuur achter de bloesem te houden. Geef er een eigen draai aan, niets is te gek!
5. Snelle sluitertijd
Je kent het vast wel, je hebt net een mooie compositie, je scherpstelpunt ligt goed maar voordat je hebt kunnen afdrukken komt er een windvlaag voorbij die alles verpest. Tja, dat krijg je in de natuur! Daarom is het belangrijk om niet een te lange sluitertijd te gebruiken bij het fotograferen van bloesem. Misschien denk je dat 1/50e nog prima kan, maar wanneer het gaat waaien zijn je foto’s misschien toch bewogen. En dat zou heel erg zonde zijn! Kies dus een sluitertijd die past bij de hoeveelheid wind en je eigen vaste hand.
Weet je niet precies hoe je moet experimenteren met sluitertijd, diafragma en ISO? Bekijk dan het artikel over de belichtingsdriehoek eens. Hierin vind je allerlei informatie waardoor je beter begrijpt hoe deze in verhouding tot elkaar staan. Je kunt ook online oefenen met handmatige instellingen. Hoe je dat doet kun je in dit artikel lezen!
Hopelijk heb ik je nog kunnen voorzien voor wat tips voor als je bloesem gaat fotograferen. Ik wens je alvast veel plezier!
3 Reacties
Met deze tips maak je mij heel blij, Evelien! Was afgelopen week al aan het oefenen en experimenteren met mijn Canon 700D & EF-S 60mm f/2.8 Macrolens, maar de bloesem blijkt toch nog een hele kunst om mooi op de foto te krijgen. Een enkele bloesem lukt wel, maar een heel takje met bloesems… daar valt nog wat te leren. Jouw tips gaan mij vast en zeker helpen. Dank je wel voor het delen.
Graag gedaan Annewil! Succes met het oefenen, je maakt al mooie foto’s hoor!
Bedankt voor de mooie reactie! Dit motiveert mij nog meer om ook de bloesemtak goed op de foto te krijgen. Cliché, maar oefening baart kunst! Zal je taggen, zodra het is gelukt;-) Fijne dag nog verder.