Wanneer je diafragma, sluitertijd en ISO écht wilt leren begrijpen is het goed om eens in de manual stand (handmatige stand) te fotograferen. Dit is de lastigste manier van fotograferen, in deze stand moet je namelijk alles zelf instellen en kan dus ook het meeste misgaan. Met deze online simulatie kun je alvast oefenen voordat je het echt gaat toepassen in de praktijk!
Diafragma, sluitertijd en ISO oefenen
Durf je het nog niet aan om op de manual stand te fotograferen omdat je bang bent dat al je foto’s zullen mislukken? Dan is er een hele handige online tool van Canon om eens te testen hoe het werkt. Op de website Canon Outside Of Auto kun je online oefenen met diafragma, sluitertijd en ISO.
Naast het oefenen kun je er ook uitleg krijgen over alle instellingen. Wanneer je denkt dat je alles weet kun je zelfs een test doen op snelheid. Heb je alle 6 de opdrachten goed? Dan weet ik zeker dat het in het dagelijks leven ook moet lukken om goede foto’s te maken op de handmatige stand!
Belichtingsdriehoek oefeningen
Het gaat eigenlijk helemaal om de belichtingsdriehoek. Op de drie punten van deze driehoek staan diafragma, sluitertijd en ISO. En die drie instellingen staan direct met elkaar in contact. Wanneer je iets aanpast aan de ene instelling, moet je automatisch ook iets aan één van de andere twee instellingen aanpassen. Doe je dat niet, dan wordt je foto onderbelicht of overbelicht. Hieronder leg ik nog even globaal uit waar iedere instelling voor staat. Maar klik op de linkjes naar de uitgebreide artikelen om alles over een bepaalde waarde te weten te komen.
Diafragma (Aperture)
Het diafragma is een opening in je lens die je groter of kleiner kunt instellen. Hoe groter de opening, hoe kleiner het F-getal (F3.5 bijvoorbeeld) en hoe kleiner de opening hoe groter het getal (F18 bijvoorbeeld). De grootte van de opening bepaalt hoeveel licht er op de sensor kan vallen. En door dit in te stellen kun je bepalen hoe groot het scherptevlak in jef foto is.
Bij een grote opening (klein getal) krijg je weinig scherpte. Wanneer je een bloem gaat fotograferen kun je dit dus goed instellen zodat de bloem scherp is maar de achtergrond onscherp. Wanneer je bijvoorbeeld een landschap wil fotograferen wil je dat alles scherp is. Dan stel je het diafragma dus in op een kleinere opening (groot getal). Hoe kleiner de opening, hoe minder licht er op de sensor in de camera valt. Dit heeft dus direct tot gevolg dat de sluitertijd langer wordt of de ISO hoger moet. Zo ontdek je dat diafragma, sluitertijd en ISO altijd met elkaar in verband staan.
Sluitertijd (Shutterspeed)
De sluitertijd is de tijd die de sluiter erover doet om de sensor te belichten. Hoe langer deze tijd is, hoe meer beweging je vastlegt én hoe meer licht er op je sensor valt. Daarom is het ’s avonds als het donker is lastiger om foto’s te maken die niet bewogen zijn.
Meestal is een sluitertijd van boven de 1/50e seconde genoeg om uit de hand te fotograferen. Dit wil dus zeggen dat je zelf niet beweegt, maar als je een onderwerp fotografeert dat beweegt dan is dit niet snel genoeg. Hoe korter je de sluitertijd zet, hoe minder beweging er in je foto’s zit. Omdat er dan weinig licht op de sensor zit zul je het diafragma naar een grote opening moeten zetten en/of je ISO moeten verhogen. Anders wordt je foto onderbelicht.
ISO-waarde
Het derde onderdeel van diafragma, sluitertijd en ISO is de ISO-waarde. Dit is de gevoeligheid van de sensor. Hoe lager het ISO-getal (ISO 100), hoe beter de foto is van kwaliteit. De scherpte is op zijn hoogst en de ruis op zijn laagst. Natuurlijk is dit het mooiste, maar dit wil ook zeggen dat je sensor dus het minst lichtgevoelig is.
Op donkere dagen, ’s avonds of bijvoorbeeld in het bos is dit meestal niet haalbaar omdat je sluitertijd dan te lang wordt om uit de hand te fotograferen. Wanneer je de ISO omhoog zet gaat bij elk stapje de kwaliteit een beetje achteruit. Soms is het niet mogelijk om de sluitertijd en diafragma instellingen nog meer aan te passen dus heb je geen andere keuze. Maar probeer eerst met deze twee instellingen aan de slag te gaan.
Diafragma, sluitertijd en ISO: ga de challenge aan!
Ben jij de uitdaging al aangegaan om de ‘challenge’ op de website aan te klikken? Ik zou het je zeker aanraden. Door dit te doen kun je jezelf testen. Begrijp je echt hoe de belichtingsdriehoek in elkaar zit? En kun je het straks ook op je eigen camera uitvoeren? Veel succes!
Heb je nog vragen over de verschillende handmatige instellingen? Laat een reactie achter!
21 Reacties
Wat is dit handig zeg!! Thanks voor de tip, ik ga er binnenkort eens even goed voor zitten
Leuk om eens mee te spelen.
Ah, wat handig! Thnx voor de tips!
Erg handige tool!
Wat handig! Toevallig ben ik meer aan het experimenteren ermee, vooral met de sluitertijd!
Aan je artikel heb ik wel veel, maar de site vind ik nog best lastig. Voor de challenge. Ik had 1 van de 6 goed.
Heel handig! Ik ga hier binnenkort eens mee aan de slag.
Super handig, dat ga ik eens proberen, want ik doe altijd eerst een half uur over het ‘uitproberen’ voordat hij goed staat.. Ik zou dat sneller willen kunnen.
Wat een handige tool! Leuk om zo de technieken van een camera te leren!
Handig dit! Ik heb hier heel weinig ervaring mee dus dit is echt wat voor mij. Meestal zet ik de diafragamawaarde heel laag en verander ik verder niks. De foto’s zijn dan vaak wel een klein beetje donker, maar dat pas ik makkelijk aan op de computer. Toch is dit iets wat vrij handig is om te weten! 🙂
Wow! Super handig is dit! Ik kwam op je site terecht via girlscene.nl 😀 Echt mooie foto’s maak je! Dankjewel 😉
I read this article fully on the topic of the difference of hottest and
preceding technologies, it’s amazing article.
leuk tooleke jammer dat het niet op de smartphone als app te vinden is
Ja handig ga het ook uitproberen
Dank je wel voor dit kort maar overduidelijk artikel! Ik kom net van een workshop basistechnieken, en ik had zo graag de uitleg genoteerd die de man gaf, prima overigens, maar we moesten na zijn uitleg direct klaarstaan met onze camera en toepassen wat hij had uitgelegd… Allerlei soorten toestellen van allerlei merken, ik had een full frame camera van Sony, en vaak wist ik niet waar stond wat hij bedoelde of welke knop ik moest indrukken om een bepaald Lcd-scherm te krijgen, dus gingen mijn pogingen tot instellen van A, S en ISO de mist in…Ik nam me dus voor alles te laten bezinken – ik heb ooit non-digitaal gefotografeerd, wat neerkwam op diafragma en sluitertijd en ASA – en vandaag me alles voor de geest te roepen wat de man gezegd had. Dit artikel geeft me precies de beschrijving die ik wou opstellen, dank je wel! Kan ik indien ik problemen in dit verband nog vragen stellen? Met vriendelijke groeten, An Mulkers!
Hoi An, wat fijn om te horen. Het is altijd lastig om met camera’s die je niet kent meteen te gaan fotograferen. Instellingen zitten altijd ergens anders en dat is lastig. Natuurlijk mag je vragen stellen als je die hebt. Succes!
Hoe cool zou het zijn voor de instappers als je speelt met de belichtingsdriehoek op de camera dat deze aangeeft hoe goed je instellingen zijn, net zoals de tool?
5 van de 6 goed in 1 minuut en 13 seconden. De laatste had ik niet helemaal lekker.
Top geschreven hoor 😉
Hallo,
Net wat Stefan al zegt.
Had ze ook alle 6 goed in zeer snelle tijd.
Maar mede dankzij de belichtingsmeter die aangaf of hij onder of over belicht was.
Heb zelf nog geen camera maar zit er ook een soortgelijk belichtingsmeter op de camera die je helpt met onder en over belichting.
Groetjes Remco
Jazeker Remco, bij de meeste camera’s zit er inderdaad een balkje dat aangeeft of je de foto juist belicht. Succes!
Ik kan delink naar de challenge niet vinden. Kan dat kloppen?
De challenge staat op dezelfde pagina als het oefenen, met een knop rechts bovenaan.
http://www.canonoutsideofauto.ca/challenge/ succes!