De tulpenvelden komen voorzichtig weer in bloei te staan. Ga jij tulpen fotograferen komende weken? Neem dan zeker even mijn tips door zodat je helemaal voorbereid te werk kunt gaan.
Natuurfotografen en landschapsfotografen kijken er vaak de hele winter naar uit: de periode dat de tulpen weer uit de grond komen en we weer die mooie Hollandse plaatjes kunnen maken. Velden vol met kleurrijke bloemen, misschien wel met een molen op de achtergrond of een mooie zonsopkomst die de kleuren extra versterkt.
Wanneer kun je tulpen fotograferen?
De tulpenvelden in Nederland bloeien doorgaans tussen eind maart en half mei, met een piek rond half tot eind april. Het exacte moment van de bloei kan ieder jaar anders zijn door verschillende weersomstandigheden. Check voordat je op pad gaat verschillende websites om te checken of de tulpen al in bloei staan. Een handige plek hiervoor is bijvoorbeeld de ‘Flower Map’ van bollenstreek.nl. Hierop wordt iedere week een visuele update geplaatst van de verschillende tulpenvelden rondom Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom.
Vorig jaar ben ik zelf in Noord-Holland op pad geweest tijdens een Instameet. De tulpenvelden stonden er daar prachtig bij wat het een feestje maakte om te fotograferen.
10x tips voor het fotograferen van tulpen
Wil jij dit jaar foto’s bij de tulpenvelden gaan maken, maar weet je niet precies hoe je hier de beste foto’s van kunt maken? Hieronder deel ik 10 handige en praktische tips die je vooruit helpen!
1. Tulpenvelden zoeken
Zoek eerst uit waar je wilt gaan fotograferen. Houd hierbij rekening met het feit dat tulpenvelden niet openbaar zijn. Het is grond van tulpenboeren, je mag dit land dus niet betreden zonder toestemming. Ieder jaar opnieuw is het een probleem dat fotografen en influencers deze regels overtreden. Dus houd hier rekening mee!
Nu dat duidelijk is kun je een locatie kiezen. Houd hierbij rekening met de achtergrond, de richting van het licht en de bereikbaarheid. Tulpenvelden zijn vooral gelegen in Noord- en Zuid-Holland. Dit omdat tulpen houden van de zoute zeelucht. Woon je in andere delen van het land? Dan zul je vaak een stukje moeten rijden.
2. Kies je standpunt
Heb je een mooie tulpenveld uitgezocht? Dan kun je deze fotograferen vanaf meerdere standpunten. Zorg ervoor dat je altijd aan de rand van het veld blijft en niet tussen de rijen tulpen in gaat staan of lopen zonder toestemming. Probeer bijvoorbeeld deze standpunten eens uit:
- Kikkerperspectief / kikvorsperspectief: Dit houdt in dat je een foto maakt vanaf een heel laag standpunt. Op deze manier kijk je als het ware op tegen de tulpen en dat zorgt ervoor dat ze er machtig en belangrijk uitzien. Het geeft vooral een leuk effect bij een blauwe lucht, zo contrasteren de kleuren mooi.
- Over de rijen heen: De tulpen zijn nooit allemaal even hoog in een rij. De ene groeit harder dan de andere. Daarnaast kan het zo zijn dat er toevallig een andere kleur tulp in de rij is terechtgekomen. Op zulke momenten is het leuk om ‘over de rij heen’ te fotograferen, waarbij je de focus legt op die ene afwijkende tulp.
- Tussen twee rijen door: Kies een laag standpunten fotografeer tussen twee rijen aan tulpen door. Extra leuk wanneer er aan het einde iets te zien is, bijvoorbeeld een mooi gebouw of een molen. De lijnen van de rijen vol tulpen leiden dan naar een bepaald onderwerp toe.
- Close-up: Zoom flink in zodat je de focus legt op 1 of enkele tulpen. Zo leg je de schoonheid van de tulp vast met alle details. Dit is minder makkelijk dan het lijkt, de tulpen staan dicht op elkaar dus het wordt al snel druk.
3. Het mooiste licht voor het fotograferen van tulpen
Heb je een bepaald beeld in je hoofd wat je wilt maken? Dan is de kans groot dat hier een bepaalde belichting bij hoort. En hoewel je geen invloed hebt op het weer, kun je wel proberen om hier veel mogelijk rekening mee te houden.
Ga bijvoorbeeld op pad tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Op die momenten heb je mooie lange schaduwen door de laagstaande zon. En met een beetje geluk heb je een mooi gouden uurtje te pakken waarin je warme en sfeervolle foto’s kunt maken. Daarnaast geven ook dreigende donkere wolken vaak een tof resultaat.
Houd je meer van een moody sfeertje? Kies dan een bewolkte dag uit zodat je geen last hebt van harde schaduwen door de zon.
4. Close-up foto’s maken
Wil je de pracht van 1 enkele tulp vastleggen? Dan ga je waarschijnlijk close-up foto’s maken. Kies hiervoor een lens waarmee je van dichtbij genoeg kunt scherpstellen. Heb je een macrolens of macro filters? Dan is dat helemaal ideaal. Wanneer je wat verder van de tulpen af staat is het aan te raden om een telelens mee te nemen mocht je close-up foto’s willen maken.
Let bij het maken van close-up foto’s vooral op details. Kies een mooie tulp uit en kijk hoe je deze bloem het mooiste kunt vastleggen. Gebruik een grote diafragma-opening (klein F-getal) om een onscherpe achtergrond met bokeh te creëren zodat jouw onderwerp er echt uit knalt!
Heeft het toevallig net geregend? Dan heb je geluk, de druppeltjes water op de tulp geven je foto misschien nog net dat beetje extra waardoor hij anders is dan die van anderen.
5. Dagje Keukenhof om tulpen te fotograferen
Wil je zeker weten dat je dicht bij de tulpen kunt komen én een grote variëteit hebt aan verschillende soorten en kleuren? Plan dan eens een dagje naar De Keukenhof en neem je camera mee! Doe dit bij voorkeur op een doordeweekse dag en ga lekker vroeg of juist aan het einde van de dag. Op die momenten is het minder druk in het park, waardoor je wat makkelijker de tijd kunt nemen voor je foto’s.
Keukenhof is geopend van circa half maart tot half mei. In dit park mag je geen drone gebruiken, dus houd hier rekening mee. Een ticket kopen doe je online via keukenhof.nl.
6. Hoe krijg je diepte in je foto?
Eén van de grootste uitdagingen tijdens het fotograferen van tulpen is het creëren van diepte in je foto’s. Diepte zorgt ervoor dat je foto’s tot leven komen en dus minder plat lijken. Er zijn verschillende manieren waarop je diepte kunt krijgen. Dus speel hier eens mee en probeer uit wat voor jouw foto het beste werkt:
Kies voor een groot diafragma
Het gebruik van een groot diafragma zoals f/1.4 of f/2.8 zorgt voor een kleine scherptediepte te creëren. De achtergrond wordt wazig waardoor de tulpen op de voorgrond beter tot hun recht komen. Dit kan helpen om een gevoel van diepte te creëren door de voor- en achtergrond van elkaar te scheiden.
Gebruik leidende lijnen
Zoek naar natuurlijke lijnen in de omgeving van de tulpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de rijen in een tulpenveld. Gebruik deze lijnen in je foto om het oog van de kijker dieper in het beeld te leiden. Zulke denkbeeldige visuele lijnen helpen de kijker om de aandacht naar het juiste deel van de foto te brengen. Leg de focus dus op een onderwerp op de route van zulke lijnen.
Experimenteer met hoeken
Zoals ik in de tweede tip al aangaf is het altijd goed om te experimenteren met verschillende standpunten en hoeken. Tulpen fotograferen vanuit een lage hoek kan een gevoel van diepte creëren. Dit komt omdat de tulpen op de voorgrond groter en prominenter lijken op deze manier.
Speel met lagen in de voorgrond
Kaders en doorkijkjes werken altijd goed om diepte in je fotografie te brengen. In het geval van tulpen kun je proberen om elementen in de voorgrond in beeld te brengen waar je als het ware doorheen fotografeert. Bijvoorbeeld bladeren van een andere tulp. Zo creëer je vanzelf een gevoel van meerdere lagen, wat je foto spannender zal maken voor de kijker.
7. Foto’s maken met een model
Ben je niet persé en natuur- of landschapsfotograaf? Dan wil je misschien wel modellen fotograferen rondom de tulpenvelden. Zoals eerder aangegeven mag je de velden niet in zonder toestemming. Maar dat wil niet zeggen dat je geen leuke foto’s kunt maken. De tulpenvelden maken een heerlijk kleurrijke achtergrond voor portretten. En ook andere lifestyle-foto’s met modellen kun je hier prima maken.
Neem bijvoorbeeld een bosje tulpen uit de supermarkt of van de bloemist mee, zodat je model tulpen kan vasthouden op de foto. Dit levert direct een heerlijk lenteachtig beeld op. Wees creatief en probeer verschillende dingen uit. Van portretfotografie tot zwangerschapsshoots. De tulpen zorgen altijd voor een mooi decor.
8. Tulpen fotograferen met een drone
Drone-fotografen kunnen ook hun hart ophalen tijdens het voorjaar. Want hoewel je in de Keukenhof niet met een drone mag vliegen, zijn er genoeg plekken met tulpenvelden waar dat wel mag. Op die manier kun je die typische Hollandse foto’s maken die zo bekend en geliefd zijn over de hele wereld. Rijen vol met kleurrijke bloemen, in mooie symmetrische patronen. Zeker wanneer je deze foto’s van bovenaf maakt met een drone, gaat het echt richting abstracte fotografie.
Lees ook: Dronefotografie voor beginners: alles over het fotograferen met een drone
9. Compositie
In dit artikel hebben we het al uitgebreid gehad over tips qua standpunten en diepte, maar nog niet over compositie. Tulpen fotograferen werkt eigenlijk net als alle andere onderwerpen. Ook hierbij werken fotografen graag met de regel van derden of de gulden snede. Deze compositie technieken in fotografie zijn gebaseerd op lijnen en snijpunten van die lijnen. Dit zijn de beste plekken om je compositie op te baseren, omdat dit wetenschappelijk gezien als het meest ‘mooi’ wordt bestempeld.
Hoe werkt dat dan voor tulpen? Stel je wil een close-up foto maken van een tulp. Zorg er dan voor dat je deze niet pontificaal in het midden plaatst, maar plaats hem op 1/3e of 2/3e van je beeld. Ditzelfde doe je voor de horizon in de achtergrond. Dit zorgt voor een spannendere compositie. Lees vooral ook mijn uitgebreide artikel eens door voor meer informatie over compositie in fotografie.
10. Bosje tulpen kopen
Woon je echt niet in de buurt van de tulpenvelden en ben je ook niet in de gelegenheid om er naartoe te gaan? Dan kun je natuurlijk altijd een bosje tulpen kopen en lekker thuis gaan experimenteren. Binnen óf buiten in de tuin. Zo lang je close-up foto’s maakt is de achtergrond toch niet zo van belang. En het grootste voordeel hiervan? Je mag de tulpen zo veel aanraken en verplaatsen als je zelf wilt! Op die manier kun je lekker aan de slag met verschillende vormen van licht (denk bijvoorbeeld aan tegenlicht of strijklicht) en kun je ook andere technieken uitproberen zoals high key fotografie.
Hopelijk heb ik je met deze 10 tips rondom het fotograferen van tulpen een eindje op weg kunnen helpen. Zorg ervoor dat je je aan de regels houdt in de tulpenvelden en ga verder lekker creatief aan de slag. Veel plezier!