Fotografie is een leuke hobby, maar het kan ook behoorlijk duur zijn. Zeker wanneer je verschillende lenzen wilt gebruiken. Daarom probeerde ik de ‘reverse ring’ uit. Hiermee maak je in een handomdraai van iedere lens een macro objectief, en dat voor nog geen 10 euro!
Als je je helemaal wilt richten op macro-fotografie dan is het logisch dat je een macro objectief koopt. Maar er zijn genoeg fotografen die allerlei soorten fotografie leuk vinden en zoekende zijn naar de vorm die perfect bij ze past. Dan is het best pittig om allerlei objectieven aan te schaffen. Want de kans bestaat ook dat je er maar weinig gebruik van maakt. Natuurlijk kun je lenzen huren om eens uit te proberen. Maar er is ook een manier om jouw lens makkelijk om te toveren in een macrolens! Dit laat ik zien door middel van een ‘reverse ring’.
Wat is een reverse ring?
Een reverse ring of omkeerring is een accessoire waarmee je jouw lens omgekeerd op je camera kunt bevestigen. En door dit te doen, verander je de werking ervan waardoor je plotseling van heel dichtbij kunt scherpstellen. Deze omkeerringen met schroefdraad zijn er in allerlei diameters en voor allerlei merken. Het is dus belangrijk dat je vooraf bedenkt voor welke lens je deze wilt gaan gebruiken. Ik kocht er eentje met een diameter van 52mm die ik kan gebruiken met mijn Canon 50mm f1.8 objectief.
Hoe werkt dit accessoire?
Het is belangrijk om te weten dat je lens niet meer ‘normaal’ werkt wanneer je hem met een reverse ring gebruikt. De elektronische functies zijn weg waardoor je alles handmatig moet doen:
- Je kunt geen diafragma meer instellen. Er is maar één ‘stand’ waarop de diepte in je foto wordt bepaald
- Scherpstellen gaat alleen door je camera dichter naar het onderwerp toe te brengen of andersom.
- Bepaal je sluitertijd en ISO op gevoel en aan de hand van test foto’s.
Als je dit weet en je wilt het gaan proberen, dan zou ik zeker een ring aanschaffen. Voor die paar euro is het leuk om hiermee aan de slag te gaan. Zodra je de reverse ring hebt ontvangen kun je aan de slag. Het voelt heel onnatuurlijk om dit te doen, je gaat namelijk de lensdop van je body halen en de omkeerring hierop schroeven. Zit deze vast? Dan kun je jouw lens met hetzelfde diameter omgekeerd op de camera bevestigen. Als deze vast zit, ben je klaar om van start te gaan!
Omkeerring in gebruik
Zoals ik eerder aangaf kun je niet scherpstellen op de manier die je gewend bent. En omdat de onscherpte enorm is, kan dit in de praktijk best lastig zijn! Ik nam mijn camera met omgekeerde 50mm lens in eerste instantie mee naar het bos om hem daar te testen. Maar als een paar millimeter al verschil kunnen maken in een scherpe of onscherpe foto, is de wind je grootste vijand. Het lukte me niet goed om foto’s te maken zoals ik ze voor ogen had. Daarom ging ik weer terug naar huis met een nieuw plan. Hieronder wat foto’s die ik maakte in het bos.
vanaf statief
Dat moest beter kunnen dacht ik! Daarom kocht ik twee mooie rozen bij de supermarkt en ging ermee naar huis. Thuis zette ik mijn camera op statief en een roos in een vaas voor de camera. Ik bleef net zo lang schuiven met de roos én de camera totdat ik een compositie had die ik mooi vond met scherpe delen in de foto. Omdat je van zo dichtbij foto’s maakt kan je onderwerp snel onherkenbaar worden. Hoe meer structuur of details, hoe beter het zal werken. Daarom pakte ik een plantenspuit en maakte ik druppels op de blaadjes van de roos. Zo had ik nog meer detail om de focus op te leggen in de foto’s! Hieronder zie je het resultaat.
Zou ik het aanraden?
Dat is helemaal afhankelijk van je verwachtingen. De kwaliteit van je foto’s is niet optimaal. Deels door de gigantische onscherpte die je niet kunt instellen, maar ook doordat de foto alle in het midden echt scherp kan zijn. De randen hebben een vervorming waardoor de scherpte daar al lastig is.
Maar dat wil niet zeggen dat het geen leuk accessoire is om mee te experimenteren! Ik vind het juist leuk om te kijken wat voor bijzondere foto’s er ontstaan wanneer je compleet afhankelijk bent van de minimale opties van deze techniek. Het laat je weer op een andere manier naar fotografie kijken en je kunt kijken of macro fotografie überhaupt iets is waar je je meer mee bezig wilt houden. En voor het kleine bedrag waarvoor je zo’n reverse ring koopt, is het eigenlijk nooit een miskoop. Mijn omkeerring van 52mm kocht ik voor euro 6,95,- en was de volgende dag al in huis. Probeer het dus eens uit en laat je creativiteit de vrije loop.
Heb jij ooit al foto’s met een reverse ring gemaakt?
1 Reactie
Beste Evelien,
Ik mis hierin het feit dat je voordat je jou lens omgekeerd gaat gebruiken je wel degelijk steeds van te voren je diafragma kunt bepalen.
Je stelt namelijk je diafragma in, houd de diafragma button ingedrukt en tegelijkertijd ontkoppel je jou lens (ff oefenen)
hierdoor blijft het ingestelde diafragma op de omgekeerde lens behouden zodat je ook op F8 of F22 zou kunnen fotograferen.