Geld verdienen met je hobby of passie, dat klinkt toch als muziek in de oren? Starten als professioneel fotograaf is een grote stap, maar zeker niet onmogelijk. In dit artikel geef ik je een aantal tips om je hobby uit te laten groeien tot een leuk beroep.
Zo start je als professioneel fotograaf
Tegenwoordig worden er meer foto’s gemaakt dan ooit. Iedereen heeft een mobiele telefoon met een camera en iedere grappige houding van je hond, schaterlach van je baby of mooie regenboog wordt vastgelegd. Toch is er nog altijd erg veel vraag naar professionele fotografen. We lezen steeds minder en kijken liever plaatjes en filmpjes. En dus ligt er zowel in het bedrijfsleven als in het privéleven van mensen genoeg werk.
Goede foto’s maken is niet alleen met een dure camera op het knopje drukken. Het is een kunst die lang niet iedereen beheerst. Je hebt er creativiteit, technische kennis, gevoel en ervaring voor nodig. Maar iedereen wil graag mooie foto’s hebben om te showen aan de buitenwereld. Daarom is een fotograaf inhuren nog steeds heel populair. Of het nu gaat om gelukkige momenten zoals newborn shoots of trouwreportages. Of juist specialistische foto’s zoals sportfotografie of interieurfotografie. Voor een goede fotograaf zijn er zeker nog volop mogelijkheden. Hoe je dat doet, starten als professioneel fotograaf? Lees onderstaande tips eens door!
1. De basis van je fotografie bedrijf op orde
Weet je zeker dat je zakelijk aan de slag wilt gaan met je fotografie. Zorg dan ook dat je de basis hiervoor op orde hebt. Vraag een zakelijke bankrekening aan, registreer een domeinnaam en doe onderzoek naar zakelijke abonnementen. Je zult namelijk al snel merken dat wanneer je bijvoorbeeld je telefoon ook zakelijk gebruikt, het verbruik aan data snel oploopt.
Een zakelijk abonnement voor je telefoon is dan een goede optie. Enerzijds omdat je dan zeker bent van voldoende data, anderzijds omdat je dan een apart zakelijk nummer hebt. Zo kun je zakelijk en privé echt gescheiden houden. Een goede manier om jezelf te beschermen zodat je niet 24 uur per dag ‘aan’ staat. Ook kun je deze kosten aan het einde van het jaar bij de belastingaangifte meenemen. Een win-win situatie dus.
2. Klanten aantrekken
Starten als professioneel fotograaf betekent ook dat je op zoek moet gaan naar klanten. Want zonder klanten kun jij niet overstappen naar het bestaan van freelance fotograaf. Hiervoor is het het beste om je te specialiseren in één of een paar soorten fotografie. Denk bijvoorbeeld aan trouwfotograaf, uitvaartfotograaf, portretfotograaf, schoolfotograaf of evenementen-fotograaf. Door je te specialiseren is het makkelijker om in contact te komen met de juiste doelgroep.
Er zijn diverse manieren om aan klanten te komen. Allereerst is het goed om als fotograaf een website te hebben en te starten met het onderhouden van social media kanalen. Een relatief eenvoudige manier die ook nog eens geen geld kost. Hiervoor is Instagram als social media platform erg geschikt omdat je hier je mooie foto’s kunt posten en zo je portfolio kunt opbouwen.
Ook kun je de eerste shoots tegen een vriendenprijsje doen bij vrienden en familie. Vraag hen dan de foto’s te posten en jou te taggen. Zo zul je zien dat mond-tot-mond reclame erg krachtig is! Het is wel goed om de ambitie niet direct te groot te maken en je te realiseren dat het langzaam moet groeien. Als professioneel fotograaf starten naast een (parttime) baan is dan wellicht ook een mooie manier om er niet te veel druk op te leggen.
3. Details die je betrouwbaarheid ten goede komen
Starten als professioneel fotograaf vraagt om meer dan alleen een geschikte camera en een dosis energie en creativiteit. Zoals ik eerder al aangaf zijn het regelen van praktische zaken zoals een bankrekening en het afsluiten van zakelijke abonnementen voor je telefoon en internet klusjes die moeten gebeuren. En daar hoort ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel bij.
Voor familie en vrienden is het allemaal niet zo erg als je nog niet zo professioneel overkomt. Maar zodra je klanten krijgt die je niet persoonlijk kent is professionaliteit erg belangrijk. Een mailadres van Gmail is slordig, net als een website die niet goed werkt of een offerte met spelfouten. Ben je serieus in het starten van je bedrijf als professioneel fotograaf? Ga er dan ook zo mee om. Het zijn zulke kleine dingen die zorgen dat je betrouwbaar overkomt voor je klanten.
4. Portfolio opbouwen
Een sterk portfolio is van groot belang als je net begint met fotografie op professioneel niveau. Het laat zien wat je kunt en trekt nieuwe klanten aan. Zorg ervoor dat je je portfolio niet maakt met foto’s die jij het mooiste vindt, maar dat je kijkt vanuit de ogen van je potentiële klanten. Wat zou je willen zien als je op zoek was naar een fotograaf? Zorg dat je foto’s van hoge kwaliteit zijn en dat ze jouw unieke stijl goed laten zien. Dit maakt jou anders dan andere professionele fotografen en maakt het starten net wat makkelijker.
Kies niet te veel foto’s, maar genoeg om te laten zien wat je kan. Een goede regel is tussen de 10 en 20 topfoto’s per onderwerp. Laat je portfolio zien op een mooie, simpele website en op je socials. Zorg dat mensen makkelijk contact met je kunnen opnemen via deze site. Laat je portfolio ook aan andere mensen zien voor feedback. Vraag bijvoorbeeld andere fotografen of vrienden wat zij ervan vinden. Zo kun je leren en je portfolio nog beter maken.
Lees ook: Hoe kom je aan klanten als fotograaf? 10x tips!
5. Tarieven bepalen voor je fotografie
Als je start als professioneel fotograaf is het bepalen van je tarieven super belangrijk. Denk eerst na over wat je precies aanbiedt. Zijn het portretten, bruiloften of misschien evenementen? Kijk ook naar wat andere fotografen vragen zodat je een marktconforme prijs gaat hanteren. Vraag vooral niet te weinig! Je denkt misschien dat een lage prijs goed is voor het concurreren met andere fotografen, maar vaak werkt het juist tegen je. Het geeft potentiële klanten het idee dat je kwaliteit niet goed genoeg is om meer te vragen. Daarnaast moet je je kosten kunnen dekken, zoals je apparatuur, reistijd en de tijd voor het bewerken van de foto’s. En vergeet niet, je moet er ook van kunnen leven.
Begin met een basisprijs voor verschillende soorten shoots. Bied bijvoorbeeld een uur fotografie aan met een vast aantal bewerkte foto’s voor een startprijs. Voor grote projecten, zoals bruiloften, kun je pakketten maken. Een pakket kan bestaan uit voorbereidingen treffen, de hele dag fotograferen en een selectie van de beste foto’s bewerken. Vergeet niet extra’s aan te bieden, zoals meer foto’s, speciale bewerkingen of snelle levering. Dit kan je inkomen flink verhogen. Luister goed naar je klanten en pas je aanbod aan hun wensen aan.
Hopelijk heb ik je met deze vijf tips een stukje op weg kunnen helpen met het starten van je bedrijf als professioneel fotograaf. Een freelance baan geeft je veel vrijheid, maar het is ook hard werken. Zeker in het begin als je alles nog moet opbouwen. Dus onderschat het niet, en ga er met veel enthousiasme mee aan de slag.
1 Reactie
[…] ook: Hoe kom je aan klanten als fotograaf? 10x […]