Ben je op zoek naar fotografie modellen? Voor een professionele shoot of misschien voor een project met vrij werk? Er zijn verschillende manieren waarop je aan modellen kunt komen. In dit artikel deel ik enkele tips voor ieder budget. Zo zit er altijd wel een fotomodel tussen die bij je past!
Voor mijn werk als grafisch ontwerper heb ik al heel wat fotoshoots opgezet en begeleid. En ook als fotograaf heb ik regelmatig foto’s van mensen gemaakt in allerlei situaties. Daarom deel ik graag mijn tips om de juiste modellen te regelen voor jouw fotoshoot.
Zo vind je modellen voor fotografie
1. Zet vrienden, familie en je netwerk in
Bij het regelen van professionele modellen komen heel wat kosten én regels kijken. Daarom kan het voor sommige fotoshoots een goed idee zijn om binnen je eigen connecties te zoeken. Zeker wanneer ‘echte mensen’ centraal staan in je foto’s. Mensen in je omgeving kennen vaak wel iemand die voor je camera wil staan, zelfs als ze zelf geen ervaring hebben.
Bedenk eerst wat voor model je nodig hebt. Wat is het geslacht, welke leeftijd zoek je, heb je voorkeur voor een bepaalde haarkleur of huidskleur, etc. Weet je precies wat je zoekt? Vertel dan aan iedereen in je omgeving dat je op zoek bent naar modellen voor je fotografie en geef een beschrijving. Grote kans dat je via via aan een geschikt model kunt komen. Het leuke van werken met mensen uit je eigen netwerk is dat er al een basis van vertrouwen is. Dit maakt de sfeer op de shoot vaak direct ontspannen en gezellig, wat je terugziet in de foto’s.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het werken met onervaren modellen. Zo weet je voorafgaand aan de fotoshoot niet of het model echt fotogeniek is. De kans is dus groter dat het resultaat niet helemaal is wat je had gehoopt dan bij een professioneel model. Maar dat is het risico. Daarnaast kan de shoot langer duren omdat je model meer instructies nodig heeft. Houd hier rekening mee bij het maken van een draaiboek.
Zorg voor een passende vergoeding voor je model en regel altijd een portretrecht-formulier wat je modellen tekenen. Zo voorkom je dat gemaakte afspraken tot problemen leiden in de toekomst.
2. Benader een modellenbureau
Als je op zoek bent naar wat meer ervaring of specifieke looks, kunnen modellenbureaus een geweldige oplossing zijn. Modellenbureaus zijn er in allerlei prijsklassen. Van grote agencies met topmodellen tot kleine bureaus met ‘gewone mensen’ die ingezet kunnen worden als model of bijvoorbeeld figurant.
Deze modellen hebben vaak al wat (tot veel) ervaring waardoor je beter weet wat je krijgt. Daarnaast is er geen emotionele band met een model, waardoor het ook makkelijker is om kritisch te zijn tijdens de fotografie. Je model is waarschijnlijk ook gewend om duidelijke instructies te krijgen en bijvoorbeeld kleding aan te krijgen die ze zelf wellicht niet hadden uitgekozen.
Het grootste nadeel van een modellenbureau is dat overal kosten aan verbonden zijn. Zo mag je de foto’s die je maakt met het model standaard 1 jaar gebruiken. Wil je de foto’s langer kunnen gebruiken? Dan betaal je extra. Dit maakt het voor sommige fotoshoots vrij duur om met een bureau te werken.
Lees ook: Hoe kom je aan klanten als fotograaf? 10x tips!
3. Zoek je model via social media
Sociale media kan je helpen bij het vinden van modellen. Of je nu op Instagram, Facebook of zelfs TikTok zit: er zijn genoeg (potentiële) modellen die hun profiel gebruiken om gevonden te worden. Je kunt social media op twee manieren inzetten om jouw volgende model te vinden:
- Een oproep plaatsen op je eigen profiel
- Zelf zoeken naar modellen
Een oproep ‘fotomodellen gezocht’ plaatsen op je eigen profiel
Ben je als fotograaf actief op social media? Probeer dit dan eens in te zetten om modellen voor je fotografie te vinden. Dit werkt vaak als een sneeuwbaleffect: je oproep bereikt via-via nieuwe mensen. En er zijn altijd wel mensen die het leuk vinden om model te staan voor een fotoshoot.
Plaats een oproep in je eigen stories of deel een post waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een model. Voeg een beschrijving toe van de shoot, de locatie, en wat het model kan verwachten. Wees vooral transparant over wat je biedt: is het een betaalde shoot, of een TFP-samenwerking waarbij jullie beiden foto’s krijgen voor jullie portfolio’s? Zorg dat je oproep uitnodigend en professioneel oogt, dat maakt een groot verschil!
Zelf zoeken naar modellen
Daarnaast kun je ook de social media kanalen gebruiken als zoekmachine voor modellen. Begin met zoeken op relevante hashtags. Hashtags zoals #tfp (Time For Print) of #modelgezocht zijn een goede start. Je vindt hiermee modellen die openstaan voor samenwerkingen. Soms in ruil voor het opbouwen van een portfolio, maar ook modellen die aangesloten zijn bij een bureau.
Zie je een interessant profiel? Stuur dan een vriendelijke en persoonlijke DM waarin je uitlegt waarom je denkt dat die persoon perfect zou zijn voor jouw fotoshoot. Zorg ervoor dat je eigen account goed gevuld is met jouw werk als fotograaf en contactgegevens heeft. Zo kom je betrouwbaar over, wat extra belangrijk is wanneer je contacten legt via social media. Wanneer modellen jouw werk zien en het aanspreekt, kan dit er zelfs toe leiden dat zij zelf contact met je opnemen.
4. Plaats en oproep op fora of in FB groepen voor modellen en fotografie
Online forums zijn goud waard als je op zoek bent naar modellen. Er bestaan veel platformen waar modellen en fotografen samenkomen om elkaar te vinden voor samenwerkingen. Denk aan een platform zoals Model Mayhem of gespecialiseerde subreddits. Door een oproep ‘fotomodellen gezocht’ te plaatsen, kun je snel in contact komen met modellen die openstaan voor nieuwe shoots.
Een oproepje plaatsen in een Facebook groep of op een forum waar duizenden modellen, fotografen, visagisten, stylisten, en meer in zitten? Dat kan ook! Er zijn heel wat van zulke plekken te vinden waar je een poging kunt wagen om een model voor je fotoshoot te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in de groep ‘Modellen, fotografen, visagisten en meer‘ of ‘modellen gezocht‘.
Zorg dat je eerst even de groepsregels leest, zodat je weet hoe je een oproep kunt plaatsen. De meeste groepen hebben regels voor het posten van oproepen en willen dat je alle belangrijke info meteen duidelijk hebt. Vermeld wat voor type shoot je wilt doen, de datum en de locatie, het soort model dat je zoekt en wat de vergoeding is. Geef ook aan of het model ervaring nodig heeft, of dat het juist een kans is voor beginnende modellen. Mensen willen meteen weten wat er van hen verwacht wordt, dus houd het kort maar krachtig. Denk ook aan het toevoegen van een voorbeeldfoto of een link naar je portfolio.
Lees ook: Starten als professioneel fotograaf? Dit zijn de tips!
5. Houd je ogen open
Vrijwel iedere fotograaf die foto’s plaatst op social media tagt hierin de modellen en andere mensen die hebben meegewerkt aan de shoot. Houd dus altijd je ogen open als je een interessant model tegenkomt! Sla de foto’s op voor later of ga het model volgen zodat je een connectie opbouwt. Wie weet dat jij in de toekomst dit model kunt benaderen voor jouw fotografie.
Het opbouwen van een kring aan modellen, visagisten en stylisten is enorm handig als fotograaf. Niet alleen zodat je deze mensen zelf kunt benaderen, maar ook omdat je gezamenlijk vaak meer opdrachten binnen kunt halen. De ene keer draag jij als fotograaf een bepaalde visagist aan en de volgende keer gebeurd dat andersom. Daarnaast weet je wat je aan elkaar hebt als je al vaker hebt samengewerkt. En dat is enorm waardevol.
Hopelijk heb ik je met deze vijf tips kunnen helpen om fotografie modellen te vinden voor jouw komende shoots. Iedere manier van zoeken heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kijk vooral wat past bij jouw shoot en je budget. Heel veel plezier!
1 Reactie
[…] Fotografie modellen gezocht? 5x tips om ze te vinden […]