Droom je ervan om als freelance fotograaf aan de slag te gaan? Een eigen bedrijf starten is niet moeilijk, maar als je er een succes van wilt maken dan is dat hard werken. Zeker in het begin! Ik deel graag 5 praktische tips om je goed op weg te helpen.
Als ZZP fotograaf kun je doen wat je het allerleukst vindt: mooie foto’s maken en mensen blij maken met jouw werk. Maar ondernemen is meer dan een camera oppakken en foto’s bewerken. Een eigen bedrijf starten vraagt om een goede voorbereiding en om heel wat discipline.
Je eigen bedrijf starten als freelance fotograaf
1. Denk goed na over wat je aanbiedt
Als zzp fotograaf kun je zoveel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan het shooten van portretten, bruiloften, zakelijke fotografie, evenementen, productfotografie, en ga zo maar door. Hoe meer je aanbied, hoe lastiger het is om hier werk in te vinden. Je kunt je beter specialiseren in 1 of enkele soorten fotografie en hier een portfolio in opbouwen. Door je te focussen op wat je écht leuk vindt word je hier ook steeds beter in. En zo trek je sneller klanten aan die bij jou passen.
Maak een lijst van je diensten en bijbehorende prijzen. Veel fotografen zetten deze tarieven zelfs openbaar op hun website, dit scheelt veel onnodige vragen. Daarnaast vinden mensen het fijn als je transparant bent over de prijs en wat ze hiervoor krijgen.
Heb je nog geen idee wat je moet vragen? Kijk dan eens wat andere fotografen in jouw regio doen. Zet niet te laag in, het wordt dan lastiger om je prijzen naar een normaal tarief te verhogen. Daarnaast zul je als ondernemer ook allerlei kosten hebben, dus houd hier ook rekening mee met het bepalen van je prijs.
2. Investeer in jezelf én je bedrijf
Je hoeft niet meteen de duurste camera en lenzen te hebben om als freelance fotograaf aan de slag te gaan. Maar er zullen zeker dingen zijn waarin je kunt investeren om je werk goed te kunnen doen. Denk aan een abonnement voor fotobewerking-software, een degelijke laptop of computer, en misschien zelfs studioapparatuur of een flitsset die je op locatie kunt gebruiken. Of misschien wil je een locatie huren voor een fotostudio of je kantoor. Deze investeringen kosten geld, maar ze betalen zich terug in kwaliteit. En op die manier als het goed is ook in betaalde opdrachten.
Daarnaast is het ook een goed idee om te investeren in je kwaliteiten als fotograaf. Volg bijvoorbeeld workshops of (online) cursussen zodat je je vaardigheden blijft verbeteren. Zo ga jij zelfverzekerd je fotoshoots in.
Wil jij na een tijdje grotere investeringen doen om je onderneming te laten groeien? Overweeg dan een zakelijke lening. Hiermee kun je duurdere apparatuur aanschaffen of een andere grote aankoop doen. Zorg wel dat je van tevoren goed uitzoekt wat zo’n lening inhoudt en aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen. Het afsluiten van een zakelijke lening zzp kan je helpen om te groeien maar is ook voor een langere periode een kostenpost om terug te betalen.
3. Maak jezelf zichtbaar als freelance fotograaf
Klanten vinden je meestal niet vanzelf. Zeker niet als je net begint met je werk als freelance fotograaf. Daarom is (online) zichtbaarheid erg belangrijk! Begin met een goede website. Laat hier zien wie je bent, wat je doet, en waarom klanten jou moeten kiezen. Voeg een portfolio toe met je beste werk en zorg dat je website gevonden wordt. Leer over SEO (zoekmachine optimalisatie), optimaliseer je Google Bedrijfspagina en vraag enthousiaste klanten of je een testimonial of citaat op je website mag plaatsen.
Naast een website is social media een krachtig middel. Instagram, Facebook en LinkedIn zijn ideaal om je foto’s te delen en je bedrijf zichtbaar te maken. Maar blijf niet alleen posten, ga juist ook de interactie aan met anderen. Reageer op berichten, deel tips, en laat je enthousiasme zien. Zo bouw je een band op met je volgers en vergroot je je netwerk.
Lees ook: Hoe kom je aan klanten als fotograaf? 10x tips!
4. Regel je administratie en verzekeringen
Het klinkt saai, maar een goede administratie scheelt je een hoop slapeloze nachten als ondernemer. Open een zakelijke bankrekening om je privé en zakelijke uitgaven en inkomsten gescheiden te houden. Kies een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma uit of huur een boekhouder in als je hier geen kaas van hebt gegeten. Dit kost wat geld maar het scheelt je ook een hoop tijd én stress.
Denk ook aan belastingzaken. Als je als freelance fotograaf ingeschreven staat bij de belastingdienst ben je verplicht om btw te rekenen en af te dragen. Zorg dat je weet hoe de btw-aangifte werkt en zet geld opzij voor belastingen. Dit voorkomt vervelende verrassingen wanneer je blauwe brieven binnenkrijgt.
Daarnaast is het slim om onderzoek te doen naar de verzekeringen die je kunt afsluiten. Zorg ervoor dat je niet te veel afsluit, maar dat je wel goed genoeg verzekerd bent mocht er iets gebeuren. Zowel voor jezelf als voor dure apparatuur.
5. Wees professioneel
Als freelance fotograaf ben je niet alleen creatief bezig; je bent ook een ondernemer. Zorg dat je altijd professioneel overkomt wanneer je contact hebt met (potentiële) klanten. Beantwoord e-mails op tijd, stel duidelijke contracten op en kom afspraken na. Klanten waarderen het enorm als ze merken dat je georganiseerd en betrouwbaar bent. Denk ook aan je presentatie op locatie: zorg dat je op tijd bent, dat je apparatuur in orde is, en dat je er verzorgd uitziet. Een professionele uitstraling geeft klanten vertrouwen en zorgt ervoor dat ze je eerder aanraden bij anderen.
Het starten van een eigen fotografie-bedrijf is uitdagend, maar ook ontzettend leuk. Geniet van de vrijheid om je eigen keuzes te maken en je creativiteit te benutten. Met deze tips sta je een stuk steviger in je schoenen. Dus pak die camera, bouw aan je bedrijf, en maak van je hobby je werk.
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met knab.nl.
Let op: geld lenen kost geld.