Over een paar dagen kun je weer volop fotograferen bij lichtfestival GLOW. Wil jij nog wat last-minute tips zodat je met mooie foto’s thuiskomt? In dit artikel ontdek je 8 handige en praktische tips die je helpen bij het fotograferen van licht in een donkere omgeving.
Tips voor het fotograferen tijdens GLOW 2024
Ieder jaar vindt in november lichtkunstfestival GLOW plaats in het Brabantse Eindhoven. Een tof festival waarin de Nederlandse lichtstad Eindhoven een week lang vol staat met kunst waar licht een belangrijk onderdeel van is. GLOW is dan ook niet voor niets een populair festival voor fotografen.
Vorig jaar ben ik weer eens een kijkje gaan nemen en het blijft een enorm leuk evenement om te bezoeken. Zo’n leuke sfeer, zoveel mooie kunstwerken en lichtshows en overal warme chocolademelk en lekkere snacks te vinden onderweg. Wie weet ga ik dit jaar wel weer. En als dat zo is, dan neem ik zeker mijn camera mee om bij GLOW 2024 te fotograferen. Ben jij al eens naar dit festival gaan kijken?

1. Fotografeer in de M-stand
In vrijwel alle dagelijkse situaties kun je prima fotograferen op de automatische of half-automatische standen van je camera. Maar wanneer het beeld grotendeels donker is en er felle lampen zijn, wordt het een ander verhaal. In dat geval vindt je camera het erg lastig om de juiste instellingen te kiezen. Het is daarom aan te raden om je instellingen handmatig te bepalen. Dit doe je door de camera in de M-stand te zetten.
In de M (manual) stand van je camera heb je zelf controle over alle instellingen die bepalen hoe jouw foto eruit komt te zien. De drie belangrijkste zijn: sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Hiermee bepaal jij zelf hoe de belichting van je foto wordt en zo kun je zelf de juiste balans vinden tussen het aanwezige licht.
Het fotograferen in de M-stand klinkt nogal ingewikkeld. En wanneer je dit voor de eerste keer kan doen, kan het ook best wel overweldigend zijn. Check ook mijn artikel met 5 tips voor fotograferen in de M-stand, voor een goede voorbereiding om te fotograferen bij GLOW.

2. Neem een statief mee
Sommige installaties zijn het beste te fotograferen met een langere sluitertijd, terwijl andere projecties of kunstwerken juist met een wat kortere sluitertijd het beste op foto overkomen. Daar meer over in tip 3. Maar waar je ook voor kiest, het is sowieso handig om een statief te gebruiken wanneer je gaat fotograferen bij GLOW 2024.
Bij een sluitertijd van circa 1/80e of langer (afhankelijk van je objectief) is de kans groot dat je zelf beweegt tijdens de tijd dat de sluiter open staat en het licht op de sensor valt. En hierdoor krijg je bewogen foto’s. Door een statief te gebruiken zorg je ervoor dat de camera stabiel staat en niet beweegt tijdens het maken van foto’s.
Daarnaast kun je door het statief gebruik maken van wat langere sluitertijden. En dit zorgt er weer voor dat je de ISO-waarde laag kan houden. Dit komt niet alleen de scherpte ten goede, maar er zal ook minder ruis zichtbaar zijn in je foto’s.
Extra tip: Pas op met het gebruiken van een statief in een drukke omgeving. Andere bezoekers van GLOW kunnen in het donker struikelen over de poten van jouw statief.

3. Kies een geschikte sluitertijd
In tip twee had ik het al over het kiezen van een sluitertijd. Je denkt misschien dat een lange sluitertijd goed is, omdat je dan de kwaliteit van de foto zo optimaal mogelijk kunt maken. Maar dat is niet bij alle kunstwerken het geval. GLOW heeft ook veel projecties om te fotograferen. En bij videoprojecties heb je dus maar een hele korte tijd waarin de projectie op een bepaald punt is. Hoe langer je de sluiter van je camera open laat staan, hoe meer beweging er in de projectie komt. En dat is niet wat je wilt.
Kies er bij bewegende projecties dus voor om een kortere sluitertijd aan te houden om de projectie goed in beeld te vangen. Bij andere lichtkunstwerken die bijvoorbeeld gemaakt zijn met LED-lampen, is het juist beter om een iets langere sluitertijd aan te houden. Ledlampen knipperen namelijk op de frequentie van het lichtnet, waarop ze zijn aangesloten. Met het blote oog is dit meestal niet zichtbaar. Maar bij hele korte sluitertijden, kan dit wel effect hebben op je foto. Sommige lampen kunnen dan dus niet branden op je foto.
4. Probeer iets toe te voegen aan het kunstwerk
Wil je jezelf uitdagen om een stapje verder te gaan in je fotografie? Probeer dan eens om iets toe te voegen aan het lichtkunstwerk wat je fotografeert tijdens GLOW. Dit kan van alles zijn. Denk aan een model dat interactie heeft met het kunstwerk. Maar het kan ook de omgeving zijn die je erbij betrekt. Van architectuur tot bloemen of planten. Of probeer creatieve vormen van fotografie uit tijdens het festival. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fotograferen door een glazen bol (lensball).
Er zijn genoeg creatieve manieren te bedenken die jouw foto uniek maken. Dus probeer het jezelf eens extra moeilijk te maken. Op die manier blijf je je fotografie skills verbeteren én krijg je nog toffere foto’s. Lukt het niet, of valt het resultaat tegen? Dan heb je er in ieder geval veel van geleerd.
5. Creatieve composities fotograferen bij GLOW 2024
Hoewel de kunstwerken van GLOW op verschillende locaties door de stad Eindhoven te bekijken zijn, zal het vaak toch best druk zijn. En veel mensen rondom een kunstwerk, maakt fotograferen lastig. Het kan dus zijn dat je een beeld dat je in je hoofd hebt, niet kunt maken. Probeer dan flexibel te zijn met standpunten, composities en belichtingen! Hierbij een aantal mogelijkheden:
Fotografeer details:
Hoe meer je inzoomt op het kunstwerk, hoe minder last je hebt van andere bezoekers van het festival. Daag jezelf uit om interessante foto’s te maken van details van bepaalde kunstwerken en installaties. Je zult merken dat je soms hele artistieke en minimalistisch of abstracte foto’s gaat maken op die manier. En ook dat kan heel tof zijn!
Lange sluitertijd = beweging:
Lopen er veel bezoekers rondom het kunstwerk dat jij wilt fotografen bij GLOW? Probeer dan eens om je foto’s met een extra lange sluitertijd te nemen. Het kunstwerk zal dan scherp blijven, maar bewegende bezoekers zullen vervagen of helemaal niet zichtbaar zijn op beeld. Let op: dit werkt alleen als het een statisch kunstwerk is zonder bewegende projecties.
Zijkant of achterkant:
Soms hebben kunstwerken een duidelijke voorkant. Maar niet altijd! Soms zijn juist andere hoeken en standpunten ook erg interessant voor je foto. Een rondje lopen om het kunstwerk kan dus helpen om je creativiteit op gang te brengen en een hoek te kiezen waarbij je geen of weinig last hebt van andere bezoekers.
6. Handmatig scherpstellen met focus peaking
De autofocus van je camera kan het lastig vinden om scherp te stellen in het donker. Probeer daarom eens om handmatig scherp te stellen door middel van focus peaking. Niet iedere camera beschikt over deze technologie, maar de meeste nieuwere camera’s zijn hier wel mee uitgerust.
Simpel gezegd stel je zelf scherp met de focus-ring rondom je objectief. In de elektronische zoeker van je camera of op het LCD scherm zie je vervolgens door middel van felgekleurde streepjes precies waar de focus nu ligt. Zo kun je heel gericht je scherpte bepalen en ben je niet afhankelijk van de plek die de autofocus kiest. Ideaal!

7. Speel met reflecties
GLOW wordt altijd georganiseerd in november. De kans is dus aanwezig dat het regent of dat de grond nog nat is van een eerdere bui. Niet fijn, maar laat je hier niet door tegenhouden. Alle lampjes en verlichtingen zullen namelijk reflecteren in het water. En dat kan juist een heel tof effect geven!
Experimenteer bijvoorbeeld met puddlegram foto’s door de reflectie van een lichtkunstwerk van GLOW te fotograferen in een plas met water. Is het droog maar wil je wel zo’n foto maken? Neem dan een flesje water mee en maak zelf een plasje op de grond.
8. Bokeh figuren fotograferen bij GLOW
Waar veel lampjes zijn, kun je perfect experimenteren met bokeh figuren. Weet je nog niet wat dit is? Bokeh is de onscherpte in de achtergrond van je foto. Hoe kleiner je het F-getal van je diafragma instelt. Hoe meer bokeh er ontstaat. Maar deze ronde bollen kun je ook van vorm veranderen. Dit doe je door een soort filter te maken die je voor je lens houdt. Wanneer je hier doorheen fotografeert, zullen de bollen veranderen in een andere vorm. Van een hartje tot een ster en van een ruit tot een andere gekozen vorm.
Lees mijn uitgebreide artikel over het maken van figuren in je bokeh. Vervolgens kun je aan de slag met zelfgemaakte vormen. Oefen het thuis alvast en neem ze uiteindelijk mee naar GLOW. Zeker weten dat je hier toffe foto’s mee kunt maken.
Hopelijk heb ik je met deze tips op weg geholpen voor het fotograferen tijdens GLOW. Probeer vooral verschillende dingen uit en wees geduldig. Het zal er druk zijn, dus misschien lukt niet alles precies zoals je het zou willen. Maar het is een leuk festival, dus geniet ook van het moment. Veel plezier!


3 Reacties
Ik zet mijn belichting altijd donkerder voor zo iets. Dat klinkt wat raar omdat het al donker is, maar als ik dat niet doe, dan worden de foto’s te licht en is er veel onscherpte. Ik fotografeer wel in de automatische stand met een nikon coolpix P7800.
Hi Mie, dat klinkt misschien gek maar is heel logisch hoor! De camera probeert automatisch de foto ‘gemiddeld’ te belichten. In een donkere omgeving zal hij hierdoor je foto overbelichten omdat de camera niet begrijpt wat hij moet doen voor het juiste resultaat. Als je de camera met de belichtingscompensatie donkerder maakt, dan zul je 9 van de 10 keer inderdaad lukken. Succes!
[…] Fotograferen bij lichtfestival GLOW in Eindhoven – Nederland kent veel verschillende lichtfestivals. De bekendste is GLOW, het jaarlijkse evenement in Eindhoven. Maar je kunt ook eens kijken naar bijvoorbeeld Amsterdam Light Festival (Amsterdam), I Light U (Utrecht), Alluminous (Almere), Luna (Leeuwarden) en The Hague Highlights (Den Haag). Super leuk om te bezoeken en neem zeker je camera mee! […]