Het is een uitdaging maar wel erg leuk: bevroren zeepbellen fotograferen! Dit kan alleen wanneer het koud genoeg is dat de zeepbellen direct bevriezen, dus de kans is groot dat dit ergens komende maanden het geval is. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe jij foto’s van bevroren bellen kunt maken.
Tips: Bevroren zeepbellen fotograferen
Vind jij bevroren bubbels er ook zo prachtig uitzien? De ijskristallen die zichtbaar worden wanneer een zeepbel bevriest, je ziet ze gewoon ontstaan en de hele bel inpakken. Echt bizar! Goede voorbereiding is belangrijk als je bevroren zeepbellen gaat fotograferen. Niet alleen qua tijd en temperatuur, maar zorg ook vooral dat je zelf warme kleding aan hebt. Je staat best een tijdje buiten, dus handschoenen zijn geen overbodige luxe. Wist je dat er ook speciale fotografie handschoenen zijn die je warm houden én nog steeds goede grip en bewegingsvrijheid geven? Hieronder vind je de stappen die je kunt doorlopen om goede foto’s te maken!
1. De juiste temperatuur
Eén van de belangrijkste punten om deze fotoshoot te laten slagen is het weer. Eigenlijk moet het -6 graden of kouder zijn om een zeepbel snel genoeg te laten bevriezen. ’s Nachts haal je deze temperaturen regelmatig in de winter, maar het liefste fotografeer je op een moment dat er genoeg daglicht is. Zulke koude dagen zijn er niet heel veel in ons land, dus houd de weersvoorspelling goed in de gaten.
2. Zoek een goede plek
Waar ga je de bellen blazen en waarop wil je ze terecht laten komen? Dit kan op vanalles zijn, van een tafel tot een struik en van de hals van een flesje tot de tak van een boom. Als de ondergrond van zichzelf al heel koud is, heb je meer kans dat je bel snel bevriest. Kies vooral ook een plekje uit de wind. Niets is zo vervelend als net een mooie bel hebben geblazen die vervolgens weer is geknapt door een windvlaag. Hoe kleiner het oppervlak waar de bel op komt, hoe ronder hij blijft.
Lees ook: Fotografie inspiratie | bevroren bubbels
3. Zeepsop!
Wist je dat het heel lastig is om bellenblaas te kopen in de winter? Het hele jaar zie je ze overal staan, maar wanneer je het nodig hebt (en ook niet kunt wachten om online te bestellen) valt het vies tegen. Daarom werd het water met afwasmiddel. En ik moet zeggen dat dit niet helemaal goed werkt. Je krijgt wel bellen, maar ze zijn te fragiel waardoor ze heel snel knappen. Daarom zou ik adviseren om wel echte bellenblaas te kopen. Dan heb je ook meteen een goed formaat plastic rondje om door te blazen.
Wil je de formule nog steviger maken? Probeer dan eens een klein beetje glycerine of suiker toe te voegen aan je bellenblaas mengsel. Hierdoor wordt het iets dikker waardoor de kans minder groot is dat de bel direct knapt. Probeer vooral vanalles uit!
4. Apparatuur & Instellingen
Voordat je bellen gaat blazen is het belangrijk om alvast je camera goed in te stellen. Fotografeer je met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? Dan zou ik adviseren om een macrolens te gebruiken. Heb je die niet, gebruik dan in ieder geval een lens waarmee je van zo dichtbij mogelijk kunt scherpstellen. De bellen zijn niet groot en de details wil je duidelijk kunnen zien. Daarom is het zonde om achteraf nog flink in je foto te moeten croppen. Het kan zelfs handig zijn om handmatig scherp te stellen of zelfs om focus peaking te gebruiken!
Welk diafragma je gebruikt is helemaal aan jou. Hoe groter de opening en kleiner het F-getal, hoe minder scherpte in je foto. Als je dit doet moet je dus echt perfect scherpstellen om het juiste stuk van je foto scherp te hebben. Hoe hoger het F-getal, hoe meer er scherp zal zijn in je foto. De sluitertijd is afhankelijk van hoe je gaat fotograferen. Op een statief kan hij iets langer zijn dan uit de hand, maar zorg alsnog dat hij onder de 1 seconde zit. Anders heb je kans dat je bevroren zeepbellen te veel bewegen door wind of het bevriezen. Hierdoor krijg je dan beweging in je foto en dat wil je niet.
5. Camera op statief
Persoonlijk zou ik je camera op statief zetten. Zeker als je met een macrolens fotografeert en misschien een grote diafragma-opening hebt wil je de scherpte op de goede plek. Dat is met een statief makkelijker te bepalen dan uit de hand. Ben je alleen aan het fotograferen en moet je dus ook de bellen zelf blazen? Dan is een statief helemaal een aanrader!
6. Bellen blazen
Bevroren zeepbellen fotograferen kan alleen als je zeepbellen ook heel blijven. Hiervoor heb ik je in stap 3 al tips gegeven qua zeepsop, maar het blazen is ook belangrijk. Blaas zacht en probeer maar 1 bel per keer te maken. Blaas je bel zo dicht mogelijk bij de plek waar je hem wilt laten landen. Dit landen is namelijk het meest riskant. Wil je grotere bellen? Knip dan een frisdrank-flesje open (halve liter flesje zou ik aanraden) in gebruik het geknipte deel om in het zeepsop te dopen. Blaas vervolgens door de hals waar je normaal uit drinkt. Zo blaas je grotere bellen! Deze stap is echt een kwestie van oefenen en heel veel geluk hebben.
7. Fotograferen en proberen
Nu ben je helemaal klaar om je foto’s van bevroren bellen te maken. Het mooiste moment vind ik wanneer de zeepbel aan het bevriezen is. Een deel is dus nog vloeibaar terwijl er ook al ijskristallen op een ander deel van de bubbel aan het ontwikkelen zijn. Maak zoveel mogelijk foto’s van het proces en kies achteraf je favorieten. Je standpunt en de belichting is belangrijk om de details van het bevriezen te kunnen zien, dus kijk goed wat de beste hoek is om vanuit te fotograferen. Heel veel succes en plezier gewenst!
Ik vond het onwijs leuk om het fotograferen van bevroren zeepbellen uit te proberen. Als het komende tijd weer zo koud wordt ga ik het zeker nogmaals proberen! Heb jij al eens bevroren bellen gefotografeerd?
2 Reacties
Wat een prachtige serie evelien, ik heb het weleens gedaan en inderdaad ze springen snel stuk, handige tips geef je, ik wil het nóg weleens proberen zo 🙂
Wat leuk om te horen! Ik ga het deze winter zeker weer eens proberen als het koud genoeg is. Hopelijk worden ze dan nog mooier, want nu zijn ze te ‘plat’ naar mijn zin.