Met deze 15 food fotografie tips til jij de foto’s van eten en drinken naar een hoger niveau! Ben jij hobby-kok en wil je je gerechten graag mooi vastleggen op foto’s? Of wil je meer leren over deze vorm van fotografie? Dan zijn deze tips voor jou zeker de moeite waard!
Food fotografie is een niche binnen fotografie waarbij je foto’s maakt van gerechten, ingrediënten of drankjes. Deze foto’s worden vaak gebruikt bij recepten, in kookboeken, op menukaarten of op de website en sociale kanalen van restaurants en voedselbedrijven. Maar ook als hobby-kok is het leuk om je bezig te houden met foodfotografie.
Het belangrijkste bij deze vorm van fotografie is dat het eten en drinken er smakelijk uit ziet. Je moet er trek door krijgen wanneer je de foto’s ziet! Om dit te bereiken kun je bijvoorbeeld spelen met compositie, verlichting, styling en standpunten. In dit artikel deel ik 15 waardevolle tips die jouw foto’s van eten zeker zullen verbeteren!
15x food fotografie tips
1. Bepaal de hoek waaruit je fotografeert
Vind je het lastig om te bepalen welk standpunt je het beste kunt kiezen voor het fotograferen van een bepaald gerecht? Pak het gerecht er dan bij en bekijk het vanuit drie hoeken:
- Van bovenaf (hoek van 90 graden)
- Vanuit een hoek van ongeveer 45 graden
- Vanaf de zijkant
Door dit te doen ontdek je vanzelf wat de mooiste hoek is om je foto uit te maken. Natuurlijk kun je qua hoek nog spelen tussen het aantal graden, maar het is een goed begin om als uitgangspunt te gebruiken. Dit helpt je ook met het kiezen van je attributen en het stylen van je gerecht.
Voorbeeld: Hamburger fotograferen
Heb je een hamburger gekozen als onderwerp van je food fotografie? Als je deze goed gaat bekijken zul je snel ontdekken dat dit gerecht het mooiste vanaf de zijkant in een lage hoek te fotograferen is. Zo kun je de ingrediënten zoals kaas, sla en tomaat als laagjes uit het broodje laten komen. Fotografeer je de hamburger van bovenaf? Dan zie je enkel de bovenkant van het burgerbroodje, een stuk minder interessant.
Voorbeeld: Pizza fotograferen
Net als bij een hamburger kun je ook bij een pizza kijken welke hoek het mooiste is als standpunt voor je foto’s. En waar de zijkant bij een hamburger wel mooi is, is dit juist niet geschikt voor een pizza. Hierbij kun je beter een hoog standpunt kiezen om alle ingrediënten en hun kleuren te laten zien. Dit kan helpen om de salade er smakelijk uit te laten zien.
2. Gebruik een statief voor food fotografie
Persoonlijk vind ik fotograferen vanaf een statief niet altijd even fijn. Je bent minder flexibel. Maar voor food fotografie is het wel echt een toevoeging. Deels omdat je dan een wat langere sluitertijd kunt kiezen én zodat je heel precies je styling kunt optimaliseren terwijl je op je cameraschermpje ziet wat het doet voor je foto.
Daarnaast is een statief ook ideaal om flat lay foto’s mee te maken. Je kunt vrijwel ieder statief makkelijk ombouwen waardoor je er recht naar beneden mee kunt fotograferen.
Eten en drinken beweegt niet, dat is handig want zo maakt het niet uit hoe lang je sluitertijd is. Kies dus altijd voor een lage ISO-waarde om optimale kwaliteit te krijgen in je foto’s. Word je sluitertijd dan iets langer? Dan is dat niet erg als je op statief fotografeert. De enige uitzondering hiervoor is wanneer je een foto wilt maken met beweging. Dus bijvoorbeeld wanneer je poedersuiker over je stapel pancakes strooit. In zulke gevallen is de sluitertijd zeker wel van belang. Daar ga ik bij een latere food fotografie tip in dit artikel nog dieper op in.
3. Welk licht ga je gebruiken?
Of je nu gebruik maakt van natuurlijk licht of van kunstlicht zoals flitsers of daglichtlampen, de manier van het belichten van het eten of drinken is erg belangrijk voor het resultaat. Over het algemeen is het het voor food fotografie het mooiste om te kiezen voor licht dat vanaf de zijkant op je setting valt, strijklicht dus. Dit zorgt er namelijk voor dat je veel hooglichten en schaduwen krijgt in je gerecht. En dat is goed voor het contrast en de diepte in je foto!
Kijk maar eens in de Allerhande of in een kookboek, de kans is groot dat je het licht vanaf de zijkant ziet komen. Vooral bij borden en kommetjes zie je dan duidelijk de schaduw aan één kant.
Licht vanaf de zijkant kun je nog verder finetunen. Bijvoorbeeld door het meer vanaf de voorkant te laten komen óf door het juist meer als tegenlicht vanaf de zijkant te gebruiken. Dat laatste is mijn persoonlijke favoriete techniek voor food fotografie. En word de voorkant dan iets te donker? Gebruik dan een reflectiescherm om dit weer op te lichten.
4. Diepte door scherptediepte
Het creëren van diepte in je food foto’s is niet altijd even makkelijk. Je werkt vaak met een vel papier of een paneel als achtergrond waardoor je al weinig diepte hebt. Maar waar je wel invloed op hebt is de scherptediepte! Dit is de onscherpte in de achtergrond die je kunt instellen door middel van het diafragma. En hoe onscherper de achtergrond, hoe meer bokeh je krijgt.
Hoeveel onscherpte je in je foto krijgt kun je zelf instellen. Dit kan bijvoorbeeld in de M-stand (manual) waarbij je alles handmatig bepaalt. Maar je kunt ook de semi-handmatige standen gebruiken zoals AV of A. Ook hiermee bepaal jij zelf hoe groot de opening van het diafragma is en dus hoeveel onscherpte je krijgt. Hoe meer onscherpte, hoe belangrijker het is dat je dat je de scherpte goed hebt liggen.
Voorbeeld: kaasplankje met scherptediepte
Stel dat je een kaasplank fotografeert. Je hebt een mooie setting gemaakt met de kazen in de voorgrond en een tros druiven en enkele glazen rode wijn in de achtergrond. Door een groot diafragma (klein F-getal) in te stellen kun je de kazen scherp in beeld houden terwijl je de wijn en het fruit op de achtergrond vervaagt. Dit zorgt voor een gevoel van diepte in de foto en helpt om de aandacht van de kijker te trekken naar de heerlijke kazen op de plank.
5. Kies je ondergrond en/of achtergrond
De achtergrond en ondergrond van je food fotografie bepaalt voor een groot deel de sfeer van je foto’s. Een robuust houten tafelblad geeft een andere sfeer dan hoogglans marmer. En een donkere onder- of achtergrond geef ook een heel ander effect dan wanneer het licht is.
Bepaal vooraf dus goed hoe je je foto’s eruit wilt laten zien. Bekijk andere foto’s op bijvoorbeeld Pinterest en ontdek wat je mooi vindt. Kijk dan in je huis wat je hebt liggen. Vaak zijn kleine stukken van iets al voldoende om een achtergrond of ondergrond mee te maken.
Zelf heb ik een paar jaar geleden enkele platen foamboard beplakt met verschillende soorten plakfolie. Van houtstructuur tot marmereffect. Deze platen gebruik ik nog steeds regelmatig bij flat lay foto’s of als achtergronden voor food fotografie. Bekijk mijn DIY fotografie ondergronden maken voor linkjes naar de materialen en uitleg hoe ik dit heb gedaan.
6. Dynamiek door beweging in je food foto’s
In de derde food fotografie tip had ik het al eventjes over beweging. De meeste voedselfoto’s worden gemaakt zonder dynamiek. Het gerecht wordt mooie gestyled maar er is geen beweging in te zien. Maar dit kun je zeker wel doen! Het is een leuke manier om je foto’s nog specialer te maken. Maar hoe doe je dat precies?
Beweging kun je op allerlei manieren creëren. Maar de meest gebruikelijke is door een ingrediënt te kiezen dat bij het gerecht hoort en dit toe te voegen terwijl je foto’s maakt. Van het strooien van geraspte kaas op een pasta tot stroop op wafels. En van het schenken van koffiemelk in een kopje koffie tot croutons voor in de soep. Er valt vrijwel bij ieder gerecht wel iets te bedenken wat je kunt toevoegen voor extra dynamiek.
Ga je dit doen? Zorg er dan voor dat je een korte sluitertijd hebt. Experimenteer een beetje met de snelheid, maar je zult zeker 1/250e of sneller nodig hebben om de bewegingen te bevriezen.
7. Compositie bepalen
Aan het begin van dit artikel met food fotografie tips heb ik het gehad over het standpunt. Maar het standpunt alleen is niet voldoende voor je foto. Er komt ook compositie bij kijken. Hoe plaats je het eten of drinken in het beeld? Waar plaats je attributen? En hoe kader je de foto dan uit? De compositie is belangrijk, deze zorgt er namelijk voor dat je ogen begrijpen wat het belangrijkste in de foto is.
Zoals bij alle vormen van fotografie zijn de belangrijkste regels voor compositie in fotografie ‘de regel van derden’ en ‘de gulden snede’. Lees mijn artikel over deze regels eens door om precies te weten wat ze inhouden. Grof uitgelegd komt het er op neer dat je je foto in 9 onzichtbare gelijke vlakken verdeelt door 2 horizontale en 2 verticale lijnen. Deze lijnen en kruispunten vormen de basis voor je compositie. Hierop kun je belangrijke elementen in je foto leggen.
8. Speel met kleur
Om eten er smakelijk uit te laten zien is kleur enorm belangrijk. Het is niet voor niets dat je bij de slager en de snackbar vaak felgroene ‘nep-sla’ in de vitrines ziet liggen. Dit zorgt ervoor dat het rood van het vlees beter tot z’n recht komt. Onbewust denk je hoofd dan dat het verser is.
In food fotografie kun je dus heel goed spelen met kleuren. In je ondergrond of achtergrond, maar ook in de accessoires die je erbij gebruikt. Van het servies tot de kleur van een servet en de garnering er omheen. Kijk eens goed naar de kleurencirkel en gebruik de kleurentheorie met complementaire kleuren om je foto’s echt te laten knallen. Liever iets minder fel? Dan kun je ook heel goed ton sur ton werken óf zorgen voor neutrale kleuren van de setting zodat de aandacht naar het eten gaat.
9. Ga je voor een bepaalde stijl?
Ook in food fotografie kun je heel goed spelen met verschillende fotografie stijlen. Twee voorbeelden hiervan zijn high key fotografie en low key fotografie. Deze twee tegenovergestelde stijlen zorgen voor een heel helder en fris óf een heel donker en moody sfeertje in je fotografie. Beide enorm populair en heel leuk om mee te experimenteren. Lees mijn artikel over high key fotografie eens door voor meer tips en uitleg.
Om een bepaalde stijl te bereiken is niet alleen de belichting en achtergrond belangrijk. Ook de accessoires er omheen kunnen bijdragen aan het geheel. Op een hele strakke moderne foto zul je misschien een cake zien die helemaal in tact is of waar met precisie een plak vanaf is gesneden. Terwijl je in een ambachtelijke stijl juist een grove plak ziet liggen en kruimels helemaal niet storend hoeven te zijn.
10. Aangebroken gerechten zijn smakelijker!
Kijk eens goed naar de foto’s in tijdschriften en kookboeken… je zult zien dat ze vaak aangebroken zijn. Er is een punt uit de taart gesneden, er liggen wat verdwaalde frietjes in het beeld of er zit al een lepel in de kom met soep. Dit is ook een truc in food fotografie om een foto er nog aantrekkelijker uit te laten zien.
Soms is het functioneel, je kunt dan namelijk de binnenkant van een gerecht laten zien. Maar vaak is het vooral om je hersenen nog meer trek in het gerecht te laten krijgen. Gebruik dit in je voordeel en probeer het eens uit in je eigen foto’s!
11. Styling van je food fotografie
Heb je bepaald welke ondergrond en/of achtergrond je gaat gebruiken? Hoe de compositie en het standpunt gaat worden? En hoe je diepte of dynamiek je in foto gaat creëren? Dan is het tijd om met de styling aan de slag te gaan. De styling zorgt ervoor dat je ogen naar het gerecht getrokken worden en versterken de sfeer. Ook kunnen ze context geven over de locatie, zoals een picknick, een borrel of een feestje. Een leuk onderdeel om mee bezig te zijn, maar zeker niet makkelijk. Hieronder deel ik twee voorbeelden.
Voorbeeld: styling van een foto van een taart
Om je foto interessanter te maken, kun je ingrediënten uit de taart gebruiken zoals vers fruit. Leg deze om de taart heen in een mooie compositie. In de achtergrond kun je bijvoorbeeld bloemen plaatsen die de kleuren van de taart aanvullen. Een taart-standaard of mooi bord kan hoogte en dimensie aan de foto geven, waardoor de taart visueel interessanter wordt. Daarnaast is een taart ook erg geschikt voor flat lay fotografie
Voorbeeld: styling van een salade voor food fotografie
Bij het fotograferen van een salade kun je alle kanten op. Gebruik een vork en mes naast de salade om te suggereren dat het een maaltijd is. In de achtergrond kun je een grote kom plaatsen of een fles olijfolie. Ook ingrediënten zoals komkommer of tomaat zijn heel goed voor de styling. Of gebruik juist een picknickmand of kleed in je foto om de sfeer van een picknick te wekken.
12. Prikkers, olie, scheerschuim en meer…
Zien jouw gerechten er in food fotografie altijd wat verlept uit? Dat komt waarschijnlijk omdat we gewend zijn om te kijken naar gerechten die helemaal niet eetbaar zijn. Er zijn heel wat trucjes in de wereld van voedsel fotografie die je kunnen helpen om eten er smakelijker uit te laten zien én langer houdbaar te maken.
Stel je voor dat je slagroom wilt fotograferen op een mok met chocolademelk. Dan is de kans groot dat de toef slagroom al niet meer zo mooi is wanneer jij helemaal tevreden bent over de compositie en belichting. Zelfs als je hem pas als laatste toevoegt aan het geheel. Professionele food stylisten en fotografen gebruiken hier bijvoorbeeld scheerschuim voor! En bolletjes ijs? Die wordt meestal gemaakt van aardappelpuree gemengd met kleurstof zodat dit niet smelt.
Wil je iets lekker sappig maken? Dan zijn olie en een kwastje je grote vrienden. En als je laagjes goed wilt laten zien, bijvoorbeeld in een hamburger, kun je prikkers gebruiken om alles net wat meer ruimte te geven. Zo zie je maar… een mooie foto van een gerecht is vaak niet meer eetbaar achteraf.
13. Welke instellingen voor food fotografie?
In dit artikel hebben we het al over meerdere instellingen gehad. De ISO-waarde kun je het beste laag zetten voor de beste kwaliteit foto’s. 100 of 200 is hiervoor het meest geschikt. Vervolgens stel je het diafragma in. Dit doe je afhankelijk van de hoeveelheid onscherpte je wilt in de achtergrond. Hoe meer onscherpte, hoe kleiner het F-getal.
Als laatste bepaal je de sluitertijd. Deze kan best lang zijn wanneer je op statief fotografeert en er geen beweging in je beeld is. Kies je voor een dynamisch beeld zoals in tip 6? Dan is het aan te raden om een snellere sluitertijd te kiezen. Gebruik de belichtingsdriehoek om nog beter te begrijpen hoe deze drie instellingen met elkaar verbonden zijn.
14. Fotograferen in RAW of JPG
Over het algemeen is het beter om in RAW te fotograferen. Dit heeft namelijk vele voordelen ten opzichte van JPG, zoals meer mogelijkheden qua bewerking. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo kun je deze bestanden niet altijd en overal openen en nemen ze meer ruimte op je geheugenkaartje in beslag. Bedenk dus goed waar je de foto’s voor gaat gebruiken en wat je er achteraf nog mee wilt doen. Lees ook mijn uitgebreide artikel waarin ik de verschillen tussen RAW en JPG uitleg.
15. Lenzen voor food fotografie
Food fotografie kun je in principe met vrijwel iedere lens. Je hebt er geen hele specifieke dingen voor nodig. Alleen een groothoek lens zou ik niet aanraden. Maar er zijn wel lenzen die er beter voor zijn dan anderen. Hieronder drie lenzen die je kunt overwegen!
Lichtsterke 50mm lens
Een 50 mm lens is een veelzijdige lens voor allerlei vormen van fotografie. Deze lens in een lichtsterke uitvoering (F/1.8 of F/1.4) is ook vrij betaalbaar voor ieder merk camera. Je kunt met deze lens je gerechten vanuit een iets grotere hoek vastleggen zonder vervorming. Ideaal voor het fotograferen van een scène, zoals een gedekte tafel of een schaal met eten. Daarnaast is de 50 mm lens licht van gewicht en compact.
Lichtsterke 85mm lens
Wil je een iets kleinere hoek om uit te fotograferen? Dan is een 85 mm lens is een goede optie voor voedselfotografie. Met een brandpuntsafstand van 85mm focus je iets meer op onderdelen van de foto in plaats van het geheel. Deels afhankelijk van de afstand die je hiermee neemt uiteraard. Ook met deze lens kun je vaak een grote diafragma-opening instellen voor een mooie scherptediepte.
Macrolens
Wil je vaak close-up foto’s maken van gerechten of ingrediënten? Dan is een macrolens ideaal. Hiermee kun je details en texturen van voedsel van dichtbij scherp krijgen. Ook deze lenzen zijn voor vrijwel iedere camera te koop. Of gebruik close-up filters of voorzetlenzen in combinatie met je huidige lens.
Hopelijk heb ik je met deze 15 tips voor food fotografie heel wat extra handvatten gegeven om mee aan de slag te gaan. Veel van deze tips leerde ik al tijdens mijn studie. Maar een deel is ook een kwestie van veel oefenen en uitproberen. Veel succes en plezier!
1 Reactie
[…] ook– 15x food fotografie tips: smakelijke foto’s van eten maken– Zelf ondergronden maken voor (food)fotografie– 5x tips – zo stijl je je […]