Wil jij aan de slag met flatlay fotografie? Met deze handige tips krijgen jouw flatlay foto’s een professionele uitstraling. Denk daarbij aan compositie, licht, sfeer en natuurlijk de nabewerking van je foto’s. Lees snel verder en ontdek hoe jij de mooiste foto’s van bovenaf kunt maken!
Wat is flatlay fotografie?
Flatlay fotografie is het fotograferen van een compositie van bovenaf. Deze vorm van fotografie wordt voornamelijk toegepast bij productfotografie en foodfotografie. Meestal is het een stilleven, maar soms komen er menselijke elementen terug zoals handen of benen.
Vooral op Instagram en Pinterest is flatlay fotografie populair geworden. Hier worden producten zoals boeken, gadgets, stationary en kleding gecombineerd met accessoires tot een mooie compositie.
Tips voor flatlay fotografie
Wil jij zelf aan de slag met het maken van mooie flatlay foto’s, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Met deze 20 tips maak jij binnen no-time prachtige foto’s van bovenaf.
20 tips voor de mooiste foto’s van bovenaf:
1. Kies een thema
Voordat je aan de slag gaat met het verzamelen van spullen om je flatlay foto’s mee te maken, is het handig om een thema te kiezen. Een thema helpt je namelijk om je onderwerp goed tot z’n recht te laten komen. Een roman zul je namelijk anders stylen dan wanneer je een thriller gaat fotograferen.
Het is dus het makkelijkste om je thema aan te laten sluiten bij het onderwerp van je flatlay fotografie. Heb je een thema gekozen? Dan kun je hier allerlei elementen en keuzes aan ophangen. Deze volgen in andere tips.
2. Bepaal je ondergrond
Het opbouwen van je flatlay foto begint bij de ondergrond. Je kiest deze op basis van: materiaal, kleur, structuur en/of uitstraling. Heb je een wit onderwerp en wil je deze eruit laten springen? Dan kun je bijvoorbeeld het beste voor een donkerdere ondergrond kiezen. Maar als je je onderwerp juist wilt laten samensmelten met de rest van de foto, dan is een lichte ondergrond juist weer passender.
Qua ondergronden kun je onder andere denken aan:
- Houten planken
- Een tegel marmer
- Stof
- Je keukenblad
- Gekleurd papier
- Je vloer
3. Maak gebruik van aanwezig licht
Licht is belangrijk in iedere vorm van fotografie. Zo ook voor flatlay fotografie! Daarom is het handig om je flatlay compositie te maken op een plek met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Dit is meestal in de buurt van een groot raam.
Kijk goed naar de schaduwen die je krijgt door licht dat van de zijkant op je foto valt. Zijn de schaduwen te hard? Zet dan een reflectiescherm, stuk wit piepschuim of een wit vel papier aan de andere kant van je opstelling. Zo reflecteer je het licht en vul je de schaduwen op. Een gouden reflectiescherm geeft je beeld een warme gloed, terwijl de zilveren kant juist een koele tint aan je beeld geeft.
4. Aan de slag met composities
Eén van de lastigste dingen bij flatlay fotografie is het maken van een goede compositie met je attributen. Het belangrijkste hierbij is om open ruimte te behouden. Leg niet alles zomaar vol, maar probeer een vorm in je compositie aan te brengen en houd ‘witruimte’. De compositieregel ‘de gulden snede’ kan hier een handige techniek voor zijn.
Lees ook: Compositie in fotografie: de regel van derden en de gulden snede
Daarnaast is het goed om in lagen te werken. Leg dus verschillende items over elkaar heen waardoor je een interessante compositie krijgt. Niet alles hoeft helemaal recht te liggen, leg je attributen eens schuin neer en kijk wat er ontstaat. Kijk ook vooral door je camera naar je compositie, dat ziet er heel anders uit.
5. Let op kleur
Veel beginnende flatlay fotografen gebruiken witte of lichte ondergronden met neutrale elementen om hun foto’s op te bouwen. Maar schroom zeker niet om met kleur te experimenteren! Koop eens wat grote vellen gekleurd papier en maak gebruik van gekleurde accessoires. Je zult zien dat je hele andere foto’s krijgt, maar dat dit juist ook erg speels en vrolijk kan ogen.
6. Camera of telefoon?
Flatlay fotografie kun je doen met iedere camera. Ga je het gebruiken voor social media of je blog? Dan is een foto gemaakt met je telefoon vaak al prima qua kwaliteit! Wil je de foto’s groter gebruiken of in drukwerk opnemen, dan zou ik wel kiezen om met een camera te fotograferen. Je hebt dan net wat meer mogelijkheden voor de instellingen en de kwaliteit is beter.
7. Kies de juiste instellingen
Qua instellingen is het fotograferen van een flatlay behoorlijk eenvoudig. Zeker wanneer je gebruik maakt van je camera op statief! Dan is de sluitertijd bij een stilleven namelijk niet meer van belang en hoef je je alleen te focussen op het diafragma. Wil je dat alles scherp is? Kies dan een diafragma van circa f/8 tot f/16, afhankelijk van het hoogteverschil in je compositie. Voor onscherpte, bijvoorbeeld omdat je bladeren of bloemen voor je lens laat hangen, gebruik je een zo klein mogelijk F-getal.
Gebruik je een zoomlens voor je foto’s? Let er dan goed op dat hij niet per ongeluk wat gaat zoomen wanneer de lens naar beneden hangt. Dit, in combinatie met een langere sluitertijd, kan ervoor zorgen dat je foto’s niet helemaal scherp worden.
8. Ruimte voor tekst of een quote?
Wil je je flatlay foto gebruiken in combinatie met tekst? Houd dan in je compositie rekening met een lege plek waar je tekst kunt plaatsen. Je kunt er tijdens de flatlay fotografie bijvoorbeeld voor zorgen dat je alleen de randen van je foto gebruikt om accessoires neer te leggen en zo het midden vrij laat. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een notitieblok, post-it, blanco kaart of ander voorwerp gebruiken om een plekje voor je tekst te creëren.
9. Schaduwen voor diepte
In een eerdere tip heb ik het al gehad over schaduw door licht en hoe je dit kunt verminderen. Maar misschien wil je juist wel gebruik maken van (harde) schaduwen! Schaduwen kunnen namelijk zorgen voor diepte en dynamiek in je foto. Want een flatlay foto kan (zoals de naam al zegt) snel plat en vlak ogen.
Gebruik bijvoorbeeld een daglichtlamp of flitser om zelf je schaduwen te reguleren. Hoe kleiner de hoek tussen het licht en je compositie, hoe langer de schaduwen zullen worden. En daar kun je op een leuke manier mee spelen.
10. Handige attributen
Weet je niet wat voor items je allemaal kunt gebruiken in je flatlay fotografie? Waarschijnlijk ligt je huis er vol mee! Hieronder een lijstje met inspiratie. Maar loop eens een rondje door je huis en trek wat lades open. Dan weet ik zeker dat je leuke items vindt die je kunt gebruiken.
- Bloemen, bladeren en droogbloemen
- Boeken, notitieboekjes
- Pennen, stiften, markers
- Gerelateerde accessoires > stel je maakt een flatlay met een camera als onderwerp. Dan kun je bijvoorbeeld geheugenkaartjes gebruiken.
- Kopjes koffie of thee
- Eten zoals croissantjes, chocolade, koekjes, fruit of pizza
- Seizoensartikelen > bijvoorbeeld pompoenen, herfstbladeren en kaarsjes in de herfst
- Kleding en textiel
- Make-up, parfum en kwasten
- Een toetsenbord, muis, telefoon, laptop of airpods
- Plankjes, onderzetters, borden, etc.
11. Liggend, staand of vierkant?
Denk voordat je de foto’s gaat stylen en maken na over de verhoudingen van je flatlay fotografie. Ga je de foto op je website gebruiken in liggend formaat? Of misschien wel in een hele smalle banner? Of heb je hem nodig voor een vierkante Instagram foto?
Het is handig om dit vooraf te bepalen zodat je zeker weet dat de compositie goed tot z’n recht komt wanneer je de foto gaat plaatsen. Het is zonde als het leukste stuk van je foto wegvalt omdat dit niet goed uitkomt als vierkantje.
12. Kneedgum!
Soms wil je objecten niet helemaal plat leggen maar ook niet rechtop zetten. Ze moeten een stukje kantelen, maar blijven zo niet uit zichzelf staan. Dan is kneedgum je beste vriend! Kneedgum kun je makkelijk in grotere of kleine bolletjes rollen en onder je onderwerp leggen. Het is niet glad waardoor het niet gaat verschuiven en het is vrij stevig. Alleen zwaardere objecten zullen het misschien wat plat drukken, maar voor lichtgewicht objecten is het een hele handige flatlay fotografie tip om te onthouden.
13. Wat wil je uitstralen?
In het begin hebben we het al gehad over een thema in je flatlay foto’s. Maar niet alleen een thema kan je helpen om te bepalen hoe je foto eruit komt te zien. Ook een bepaalde sfeer helpt je bij het kiezen van je ondergrond en je attributen en accessoires. Een zachte romantische sfeer gaat vaak goed in combinatie met lichte kleuren (droog)bloemen, kaarsjes en zachte materialen. Terwijl je ook een minimalistische en trendy stijl kunt neerzetten met flatlay fotografie. Hiervoor gebruik je dan bijvoorbeeld harde schaduwen, strakke lijnen en veel contrast.
14. Focus op je onderwerp
Omdat een flatlay foto erg plat is, is het soms lastig om je onderwerp de juiste aandacht te geven. Zeker als je onderwerp maar een klein item is. Probeer er in dat geval voor te zorgen dat alles in je compositie richting je onderwerp wijst. Door deze denkbeeldige lijnen in je beeld, wordt je oog naar het belangrijkste punt in je foto getrokken. En dat is de plek waar je onderwerp zichtbaar is.
Je kunt er ook voor zorgen dat je onderwerp meer opvalt door de rest van je foto erg neutraal te houden. Of door ervoor te zorgen dat er maar 1 herkenbaar element in beeld is (je onderwerp) en dat de rest van de foto vooral uit vormen, structuren en lijnen bestaat.
15. Structuren en contrast
We hebben het zojuist al een beetje over structuren en contrast gehad. Structuur zorgt vaak voor warmte in je foto. Denk bijvoorbeeld aan de structuur van een wollen shawl. Of de structuur van een zacht dekbed. Maar ook steigerhout of en lap zijden stof. Dit geeft een heel ander effect aan je foto dan wanneer je een effen witte gladde ondergrond gebruikt.
Daarnaast kun je structuren ook goed in contrast met elkaar gebruiken. Zo kun je ze stapelen en lagen creëren in je foto, zonder dat het heel rommelig of druk oogt.
16. Beweging in je beeld!
Hoewel flatlay fotografie meestal bestaat uit een stilleven van elementen, kun je er ook beweging aan toevoegen. Bijvoorbeeld bij foodfotografie, waarbij je je sfeerfoto extra kracht geeft door een splash in je koffie te maken. Of door een boek in je beeld te brengen waar doorheen gebladerd wordt.
Beweging geeft je beeld vaak net dat beetje extra. Je kijkt langer naar de foto omdat er actie in zit. Denk dus eens na hoe je jouw flatlay foto beweging en dynamiek mee kunt geven!
17. Extra paar handen (of voeten?)
Wil je je foto net wat menselijker maken? Maak dan gebruik van handen of voeten in je foto! Zo zie je vaak benen met dikke gebreide sokken aan de voeten in beeld verschijnen wanneer een flatlay foto op bed wordt gemaakt. Of pakken handen een kopje koffie vast.
Het is lastig om zowel de fotograaf als het model te zijn, maar als je gebruik maakt van de zelftimer op je camera of telefoon is dat zeker mogelijk. Een statief is in dat geval geen overbodige luxe.
18. Let op details
Details kunnen je foto’s maken of kraken. Zeker bij minimalistische beelden is het belangrijk om heel goed te kijken naar alles in je beeld. Ligt alles wel echt recht? Zitten er kreukels in het kledingstuk dat je hebt neergelegd? Is de andere kant van de bloem niet net wat mooier? Zijn er kruimels of stofjes zichtbaar in beeld die je nog even weg kunt vegen? Hoe meer je op de details let voordat je een foto maakt, hoe makkelijker het is in de nabewerking.
19. Nabewerking: Voeg een filter toe
Ben je helemaal tevreden met de foto die je hebt gemaakt? Dan is het tijd voor de nabewerking van je flatlay fotografie! In de fotobewerking kun je nog van alles doen met je flatlay foto’s, zoals aanpassingen in contrast, helderheid, kleur, uitkadering en meer. Ben je zelf niet zo handig in al die handmatige instellingen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de filters die al voorgeprogrammeerd zijn in diverse fotobewerking apps zoals Snapseed, VSCO, Adobe Lightroom mobile of standaard in de fotobewerker van je telefoon.
Een filter helpt je om een bepaalde sfeer te versterken in je foto. Hij kan je foto warmer of koeler van kleur maken, een moody gevoel geven of juist heel licht en helder laten ogen. Probeer verschillende filters uit en kijk wat voor jou foto het beste uitpakt.
20. Nabewerking: Kleuren bijwerken
Soms heb je het perfecte accessoire voor in je foto, maar eigenlijk net niet in de juiste kleur. Oranje bloemen bijvoorbeeld, terwijl je ze liever rood wilt hebben. of een mooie blauwe ondergrond die eigenlijk groen moet zijn. Wist je dat je in fotobewerking apps op je smartphone én in programma’s zoals Photoshop vrij makkelijk kleuren kunt veranderen? Lees bijvoorbeeld eens onderstaande tutorials:
- Kleuren vervangen in Photoshop
- Wat te doen met groen in je foto?
- Afzonderlijke kleuren aanpassen in Lightroom
Statief gebruiken voor flatlay fotografie
Persoonlijk vind ik het heel fijn om een statief te gebruiken voor flatlay fotografie. Je bent namelijk een stuk vrijer in het bepalen van je compositie wanneer je op je camerascherm precies ziet hoe het er op foto uit komt te zien. Daarnaast kun je met een statief ook een wat langere sluitertijd gebruiken zonder dat je een bewogen foto krijgt.
Wist je dat veel statieven ook om te bouwen zijn om makkelijk naar beneden te fotograferen? Je schroeft de statiefkop dan van de bovenkant af en schroeft hem weer aan de onderkant van de stang vast. Omdat je camera nu tussen de poten hangt, kun je hem helemaal vrij naar beneden kantelen zonder dat de poten van je statief in de weg hangen.
Precies weten hoe dit werkt? Lees dan mijn artikel over het naar beneden fotograferen met een statief. Hierin leg ik je stap voor stap met foto’s uit hoe je dit bij je statief doet. Gebruik je geen camera maar een telefoon? Dan adviseer ik je om hetzelfde te doen, maar dan met een telefoonhouder voor op je statief als opzetstuk. Werkt perfect!
Fotogenieke ondergronden voor flatlay fotografie
Zoals ik in de tips al aangaf is het belangrijk om een goede ondergrond te kiezen waarop je je flatlay foto gaat bouwen. Waarschijnlijk heb je al verschillende ondergronden in je huis, zoals je keukenblad, een tafel of de vloer. Maar je kunt ook makkelijk je eigen ondergronden maken door middel van plakfolie en foamboard. Zie het artikel dat hieronder is gelinkt.
Lees ook: Fotografie ondergronden (backdrops) maken met plakfolie!
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Kijk dan vooral eens rond op websites zoals Etsy. Hier vind je talloze aanbieders van fotografie ondergronden. Maar ook webshops www.errer.com hebben talloze ondergronden van vinyl die je kant en klaar kunt kopen. Zeker de moeite waard wanneer je veel van zulke foto’s maakt.
Lees ook: 5x tips – ondergronden maken voor (food)fotografie
Zelf aan de slag!
Hopelijk heb ik je met al deze tips voor flatlay fotografie genoeg informatie gegeven om zelf aan de slag te gaan. Wees creatief, probeer verschillende composities uit, schuif met je accessoires en klik er op los. Je zult merken dat je vanzelf steeds meer gevoel krijgt bij wat wel en wat niet voor je werkt.