Ben jij ook altijd op zoek naar mooie ondergronden voor je foodfotografie, productfotografie of flatlay fotografie? Zelf fotografie ondergronden maken bespaart je niet alleen veel kosten, je kunt ook helemaal zelf bepalen hoe je het eindresultaat wilt hebben.
Ondergronden maken voor (food)fotografie
Als je binnenshuis gaat fotograferen ben je altijd beperkt in het aantal verschillende ondergronden voor je foto. Daarom is het handig om wat handzame fotografie ondergronden in huis te hebben voor het maken van mooie foto’s van eten, producten of andere vormen van flatlay fotografie. Maar je hoeft ze niet altijd te kopen. Ondergronden maken kan ook op veel verschillende manieren! In dit artikel geef ik vijf tips die je op weg kunnen helpen.
1. Houten planken schilderen of beitsen
Jaren geleden volgde ik een cursus foodfotografie. En bij die cursus zat een ondergrond inbegrepen. Deze fotografie ondergrond bestond uit een set van 4 houten plankjes van circa 60 cm lang. Door deze planken naast elkaar te leggen kreeg je een mooi oppervlak om je compositie op te maken.
Zelf kun je dus ook makkelijk aan de slag met een houten ondergrond. Koop wat planken bij de bouwmarkt en ga op zoek naar een verf of beits die past bij de sfeer die je voor ogen hebt. Wil je glanzend of mat? Een kleurtje of heel neutraal? Dekkend of transparant? Iedere behandeling geeft een andere uitstraling. Sikkens verf heeft een ruim assortiment in verf en bijbehorende producten die je hier goed voor kunt gebruiken.
Extra tip: je kunt beide zijden van de houten planken op een andere manier bewerken. Zo maak je twee ondergronden die minimale ruimte innemen.
2. Structuur door een instant vuller
De eerste tip was helemaal gericht op losse houten planken. Maar ben je op zoek naar nog wat meer structuur? Dan kun je ook één grotere triplex plaat kopen en deze behandelen met een ‘instant vuller’. Dit product wordt normaal gebruikt om gaatjes in je muur mee te vullen, maar wanneer je het met een paletmes aanbrengt op de houten plaat krijg je een tof effect.
Zolang de instant vuller nog niet is opgedroogd kun je ermee blijven spelen op het hout, totdat je tevreden bent met het resultaat. Maak bijvoorbeeld stroken met je paletmes. Of breng het aan en druk er zachtjes bubbeltjesplastic in voor een effect met bolletjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk, dus wees creatief en probeer het uit.
3. Laat vinyl bedrukken
Ondergronden kun je ook op andere manieren maken. Bijvoorbeeld door vinyl te bedrukken! Vinyl is een waterafstotend materiaal waar ook vlaggen en banieren van worden gemaakt. En dit materiaal is online bij allerlei website bedrukt te bestellen.
Ga dus op pad met je camera en maak foto’s van mooie structuren die je tegenkomt. Dit kan een mooi marmeren tafelblad zijn, een schuurtje met afgebladderde verf, een betonnen vloer en nog veel meer. Zorg dat je hier een scherpe foto op hoge kwaliteit van maakt en laat hem afdrukken op vinyl. Een paar dagen wachten tot je resultaat binnenkomt en klaar is je unieke zelfgemaakte fotografie ondergrond! Je kunt hem zelfs oprollen om op te bergen.
Let op: je moet vinyl wel op een vlakke ondergrond leggen wanneer je gaat fotograferen, anders krijg je bobbels.
4. Vintage of tweedehands ondergronden?
Tweedehandswinkels en rommelmarkten zijn geweldige plekken om fotografie ondergronden te scoren. Je vindt hier vaak mooie oude dienbladen, bijzettafeltjes en andere producten die jij goed kunt gebruiken bij het fotograferen van (food)fotografie.
Misschien staat de kleur of afwerking je niet meteen aan, maar is het verder wel perfect. Geen probleem, pimp deze houten vintage ondergronden door ze te voorzien van een nieuw laagje verf! Maak je ondergrond eerst goed schoon en schuur hem mooi glad. Daarna kun je aan de slag met de Sikkens Alphatex IQ. En na deze primer is het helemaal aan jou hoe je de ondergrond gaat afwerken.
5. Plakfolie op foamboard
De laatste tip die ik met je wil delen komt je misschien wel bekend voor. Ik schreef namelijk eerder al een DIY artikel over het maken van fotografie ondergronden met plakfolie. Plakfolie kun je o.a. krijgen in bouwmarkten en online bij bijvoorbeeld bol.com. En ze zijn er in allerlei soorten printjes. Denk bijvoorbeeld aan een print met houtstructuur, beton, marmer of met patronen.
Koop wat platen foamboard en beplak deze met verschillende soorten plakfolie. Ook hierbij kun je beide kanten van het foamboard gebruiken. De platen zijn lichtgewicht waardoor je ze er makkelijk bijpakt wanneer je aan de slag gaat met fotograferen. Daarnaast is de plakfolie waterafstotend, dus het blijft ook lang mooi.
Let op: probeer plakfolie te vinden die niet te veel glanst. Dat maakt het fotograferen namelijk lastiger.
Hopelijk heb ik je met dit artikel wat inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met het maken van ondergronden voor je fotografie. Het is leuk om te doen, levert verrassende resultaten op én je kunt het daarna voor lange tijd blijven gebruiken. Dat is de investering dus zeker wel waard. Veel plezier!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Verf.nl.