Ben jij op zoek naar achtergronden, fotografie ondergronden of backdrops voor jouw foodfotografie of productfotografie? Ga zelf aan de slag met plakfolie in verschillende structuren en patronen. Dat scheelt je enorm veel geld én je kunt de ondergronden net zo groot maken als je zelf wilt.
Fotografie ondergronden (backdrops) zelf maken
Zo maak je eenvoudig en goedkoop de mooiste fotografie ondergronden voor je foto’s. Zowel voor hobbymatig gebruik voor social media of een blog, als voor professioneel gebruik voor fotografen.
Voor wie is het handig?
Deze Do It Yourself tutorial is handig voor iedereen die weleens foto’s maakt met fotografie ondergronden (backdrops). Bijvoorbeeld tijdens het maken van flatlat foto’s voor je Instagram account. Productfotografie voor je webshop of website of misschien houd je wel van foodfotografie en maak je volop foodfoto’s. Je maakt dus regelmatig foto’s waarbij de ondergrond of achtergrond van de foto belangrijk is en waarmee je wil variëren.
Dit heb je nodig voor fotografie backdrops!
Het maken van je eigen fotografie ondergronden is heel simpel. Het enige wat je nodig hebt zijn rollen met plakfolie in verschillende structuren en met patronen. Denk daarbij aan marmerstructuur, houtstructuur, betonlook en meer. Kijk even goed naar de specificaties qua afmeting en hoe ze plakken.
Vervolgens koop je stevige ondergronden. Dit kunnen platen van hout zijn, maar het is een stuk lichter als je foamboard of karton kiest. Deze koop je bij een hobbyzaak bij jou in de buurt. Zorg dat ze qua formaat handzaam zijn én dat het goed uitkomt met je rollen plakfolie.
De mooiste plakfolies voor fotografie ondergronden:
- Plakfolie marmer wit/grijs
- Plakfolie steigerhout
- Plakfolie mozaïek stenen
- Plakfolie donker hout
- Plakfolie zwart marmer
- Plakfolie grijs eikenhout
- plakfolie natuursteen



Aan de slag met je backdrops
Het voordeel van plakfolie is dat (de naam zegt het al…) de folie automatisch plakt wanneer je de beschermende laag eraf haalt. Haal de rol uit de verpakking en zorg dat je een grote tafel hebt waarop je kunt werken. Rol de rol uit en knip of snijd hem af als je stuk groot genoeg is. De folie rolt vanzelf weer op wanneer je niets op de hoeken legt. Dus ik zocht 4 zwaardere dingen (glazen potjes) die ik op de hoeken plaatste om hem op z’n plaats te houden. Haal hierna voorzichtig de laag papier eraf zodat de plaklaag zichtbaar wordt. Zorg dat hij zo strak mogelijk op tafel ligt zonder bobbels of andere oneffenheden.
Klaar om je fotografie ondergronden te plakken?
Pak dan het foamboard en plaats hem op de plakkant van de plakfolie. Goed aandrukken en nog niet de randen omvouwen! Draai nu je foamboard om en kijk over het oppervlak, waarschijnlijk zie je nu op sommige plekken wat bobbels waar nog lucht onder zit. Dit kun je wegstrijken door je platte object (lineaal bij mij) te pakken en de luchtbellen richting de dichtstbijzijnde rand te duwen.
Met een beetje geluk krijg je zo alle lucht uit je fotografie ondergrond. Lukt het niet? Maak dan met je mesje een heel klein sneetje op de plek van de luchtbel. Zo kun je de lucht eruit laten ontsnappen en dit zie je niet meer wanneer je de folie plat hebt kunnen strijken.
Probeer het allemaal niet te snel te doen, met geduld kom je veel verder en krijg je een netter resultaat! Is je print helemaal vlak zonder bobbels? Dan kun je de overgebleven stukken folie wegsnijden óf omvouwen naar de achterkant. Dit laatste heb ik gedaan, dat is net wat makkelijker. Als je meerdere rollen hebt gekocht dan kun je nu dit proces herhalen voor de andere fotografie ondergronden of fotografie achtergronden.


Fotograferen met je backdrops
Hoera! Je fotografie ondergronden of achtergronden zijn klaar, nu komt het leukste deel. Je mag gaan fotograferen en je foto backdrops direct uitproberen. Je zult zien dan iedere ondergrond een hele andere sfeer meegeeft aan je foto. Probeer het maar door hetzelfde object op verschillende ondergronden te fotograferen.
De houten folies die ik heb zijn mat en hebben zelfs een licht hout-reliëf in de folie waardoor het nog echter lijkt. De folies met marmerstructuur hebben wat glans, vooral de zwarte versie is glanzend. Dit zie je ook op de foto hieronder, het potje reflecteert in de folie. Persoonlijk vind ik dit niet erg, het is ook afhankelijk van de plek waar je de foto’s maakt en hoe het ligt erop valt.

Ga jij je eigen fotografie ondergronden maken?
Met deze Do It Yourself tutorial kun je op een heel makkelijke en voordelige manier verschillende fotografie achtergronden en backdrops maken om op te shooten. Want door ze rechtop te zetten achter je product wordt het een achtergrond in plaats van een ondergrond. Experimenteer vooral zodat je ze gebruikt op jouw manier. Het is makkelijk om te doen, kost weinig tijd en je kunt het lang blijven gebruiken. Heb je een foto gemaakt met eten en is het een beetje vies geworden? Ik denk dat je zelfs met een vochtig doekje de folie prima schoon kunt maken. Ideaal dus!
Meer tutorials om uit te proberen:
- tutorial – de herfst een beetje helpen met Photoshop
- tutorial – makkelijk kleur selecteren en omkleuren
- tutorial – donkere voorgrond lichter maken in je foto
Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze oplossing voor fotografie ondergronden vinden. Laat het me vooral weten bij de comments, vind ik leuk om te horen!

14 Reacties
Leuke tip. Simpel en goedkoop. Ga ik doen! Dankjewel.
Leuk om te horen Kris, succes!
Oehhh die met marmer ga ik zeker uitproberen!!! Super leuke tip Evelien!
Top! Ik ben benieuwd of je het veel gaat gebruiken!
leuke tips, zelf gebruik ik deze manier al een lange tijd. Al merk ik dat ik steeds vaker naar karton grijp. liefs soraya
Karton is zeker ook leuk om als ondergrond te gebruiken. Van felle kleuren tot metallic goud of zilver. En je kunt het makkelijk rond buigen mocht je dat willen.
Tof! Grappig heb ze allemaal maar bij mij komen ze wat minder mooi uit. Als scheelt het ook wel dat ik denk ik niet zo’n dikke lens heb als jij 🙂 Ik ga ook op zoek naar dat foambord! Thnx voor de tip.
Hoe bedoel je dat ze minder mooi uitkomen? Op foto bedoel je, of met het plakken? De brandpuntsafstand van je lens maakt inderdaad ook verschil, dus wellicht zit het daar in.
Is foamboard niet erg kwetsbaar? Deukjes e.d. omdat het zo zacht is? Ik heb het wel eens gebruikt voor een foto, maar was niet zo tevreden over het resultaat. Of zijn er wellicht nog andere varianten met een hardere structuur?
Foamboard is wel kwetsbaar inderdaad. Maar als je er mee uitkijkt dan blijft het echt wel netjes en recht. In plaats van foamboard zou je ook een plaat dik karton kunnen gebruiken, dan heb je dit veel minder! Ik wilde alleen iets wacht licht is qua gewicht, dus vandaar dat ik dit heb gebruikt.
Oh, wat een superleuke tip, Evelien! Ga ik zeker uitproberen!! Echt top!
Leuk Diane, succes ermee!
Zo, gebruik ik rollen behang als achtergrond voor portret foto’s. Uit 1 rol plak ik 3 banen van 250cm naast elkaar aan elkaar dan is ie 150 cm breed. Ik heb rollen gekocht bij ACTION en KWANTUM. €10 per stuk. Is veel goedkoper dan her reguliere achtergrond doek in fotowinkels. Verder heb ik wel een mat zwart doek van 4 bij 11 meter gekocht voor €30 op marktplaats.
Goede tips Peter!