Naar beneden fotograferen met een statief lijkt heel makkelijk. Maar zodra je de camera naar beneden kantelt kom je erachter dat de poten van je statief in de weg staan voor je flatlay foto. Gelukkig hebben veel statieven hier een oplossing voor. Kijk verder en ontdek of jouw statief dit ook kan!
Eigenlijk had ik nog nooit echt een shoot met flatlay foto’s gedaan. Tot ik een paar weken terug voor mijn werk aan de slag ging met deze vorm van fotografie. Op dat moment kwam ik tot de conclusie dat mijn statief niet deed wat ik had gehoopt. Ik bleef de poten van mijn statief zijn wanneer ik de camera naar beneden ging richten. Na een snel rondje Google besefte ik dat ik mijn statief kon ombouwen. En dat was echt een eye opener voor mij! Daarom laat ik je graag zien dat naar beneden fotograferen met je statief ook makkelijker kan.
Wat zijn flatlay foto’s?
Het fenomeen flatlay fotografie bestaat inmiddels al heel wat jaren. Bij flatlay foto’s maak je foto’s van je onderwerp van bovenaf. Je hangt dus met je camera recht boven je onderwerp. Vaak wordt er een soort collage van producten gemaakt wat van bovenaf gefotografeerd wordt. Denk hierbij aan deze foto’s die ik al eens maakte. Je kunt deze foto’s zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Naast productfotografie wordt deze techniek ook veel gebruikt voor foodfotografie. Denk aan prachtige foto’s van taarten, soep of groenten, allemaal recht van boven gefotografeerd.
Wanneer het gaat om een enkele foto kun je vaak makkelijk uit de hand fotograferen. Maar in sommige gevallen is het toch handiger om een statief te gebruiken. Bijvoorbeeld bij weinig daglicht of wanneer je meerdere foto’s van hetzelfde standpunt wilt maken. Zo kun je ook makkelijk foto’s in elkaar monteren mocht dat nodig zijn. Een statief waarmee je van bovenaf recht naar beneden kunt fotograferen is dan wel zo handig.
Met statief naar beneden fotograferen
Het statief dat ik gebruik heb ik al eeuwen, het is de Velbon Sherpa 5370D en ik vind hem nog steeds prettig in gebruik. Maar ondanks dat ik hem al jaren gebruik, ontdek ik nog steeds nieuwe dingen. Onder andere deze tip! De statiefkop zit vastgedraaid op een stang midden tussen de poten. Net als bij ieder statief het geval is. Maar aan de andere kant van deze stang, zit óók een schroefmechanisme. Dit was me weleens opgevallen, maar ik had nooit nagedacht over het gebruik hiervan.
Pas toen ik ontdekte dat naar beneden fotograferen niet zo makkelijk ging als ik dacht, kwam ik bij deze functie. Je kunt de statiefkop dus losdraaien van de bovenzijde en opnieuw bevestigen aan de onderzijde van deze stang. Wanneer je dit doet, zul je zien dat je camera echt tussen de poten van je statief zit en je dus geen last meer hebt van de poten in je foto!
Ombouwen van je statief
Heb je al gecheckt of jouw statief dit ook kan? Zo ja, dan lees je hieronder in een paar stappen hoe je je statief kunt ombouwen voor flatlay fotografie. Ideaal en super simpel! Ben je nog op zoek naar een fijn statief voor fotografie? En is flatlay fotografie iets wat je meer wilt gaan doen? Neem deze functie dan zeker mee in je overwegingen.
Stap 1: Schroef de statiefkop van de bovenzijde van je statief. Dit doe je door rustig te draaien tot hij los is. Dit gaat vanzelf!
Stap 2: Klap de poten van je statief uit en zet hem neer. Draai vervolgens de losse statiefkop aan de andere zijde van de stang op de schoef. Zorg dat je hem goed aandraait, je wilt niet dat je camera straks naar beneden valt.
Stap 3: Bevestig je camera op de statiefkop op dezelfde manier als je gewend bent. Nu kun je de kop met behulp van het handvat kantelen zodat hij recht naar beneden wijst.
Veel plezier met naar beneden fotograferen met je statief! Ik hoop dat ik je met deze tip een hoop moeite en tijd heb kunnen besparen. Ik was zelf in ieder geval erg blij toen ik dit ontdekte. Want mooie foto’s maken recht van boven is al lastig genoeg zonder dat je ook nog rekening met je statief moet houden.
16 Reacties
Wat een super handige tip, dat wist ik helemaal niet. Dat ga ik zeker onthouden!
Ja, ik was ook helemaal gelukkig toen ik dit had uitgevonden haha!
W-o-w. Ik probeer dit al jarenlang goed te doen en ik wist deze hack gewoon niet! Wat handig!
Ja, zo simpel maar zo handig als je het hebt uitgevonden!
Wat gaaf dat dat kan! Echt een supertip!
Ja he! Ik dacht, als ik het nu pas uitvind dan ben ik vast niet de enige die dit nog niet wist haha.
Ja, mijn statief kan dit ook, top, dankje
Stiekem vind ik dit best grappig dat dit na jaren fotograferen pas ontdekt wordt door sommigen, of als ik het zo lees: velen 😉
Zelf vind ik het inderdaad erg handig werken.
Klopt! Maar ik heb het ook nooit eerder echt nodig gehad, dus dan ga je er niet naar opzoek. Maar wanneer je het nodig hebt, ga je vanzelf kijken of het niet makkelijker kan!
Ik heb een ander merk statief en ga dit wel eens bekijken of mij dit ook zal lukken..
Wat een goeie tip! Ik heb een ander statief en hiermee ging dit aanvankelijk niet, omdat de onderkant van de stang geen schroefdraad heeft. Ik wilde toch dat het ging lukken, dus heb ik de complete stang los gedraaid. Toen heb ik hem van boven naar beneden omgekeerd weer terug gedaan. Schroefdraad zit nu aan de onderkant en de truc lukt alsnog!
Wat goed Hetty! Zo kan het inderdaad ook, mocht je niet aan beide kanten een schroefdraad hebben. Succes ermee.
Dit is echt super handig!!! Nooit geweten dat dit kon met mijn statief 😀
Haha, ik ontdekte het ook pas na jaren! Maar zeker onwijs handig
Wauw! My mind is blown! Nooit geweten haha? Ik ga thuis meteen kijken of dit ook bij mijn statief kan.
Bedankt voor het delen! ?
Haha, graag gedaan! Hopelijk kan jouw statief dit ook 🙂