In een wereld waar iedereen foto’s maakt, is het soms lastig om op te vallen met jouw beelden. Beeldbewerking kan je daarbij helpen om je foto’s een eigen stijl mee te geven. Vandaag laat ik zien wat het aanpassen van afzonderlijke kleuren doet én hoe je dit aanpakt in Adobe Lightroom.
Afzonderlijke kleuren aanpassen in Lightroom
Vraag jij je soms af wat de truc is van al die influencers om hun foto’s mooi in dezelfde lijn te krijgen? Een groot deel zit ‘m in kleur! Kijk maar eens goed naar zo’n feed, dan zie je dat er een bepaalde kleurtint is die veel aanwezig is óf juist een kleur die je amper ziet. Blauw is zo’n kleur die soms weggefilterd wordt op Instagram waardoor je foto’s direct warmer ogen. Blauwe luchten, het ‘blauwe’ daglicht van een grijze winterdag, etc. Maak je veel foto’s binnenshuis met lampen? Dan wordt de gele kleur juist vaak wat aangepast zodat je foto’s frisser ogen.
In programma’s als Photoshop, Lightroom en Camera RAW kun je afzonderlijke kleuren aanpassen qua kleurtint, helderheid en verzadiging. Ideaal om mee te experimenteren zodat jouw eigen stijl sneller zichtbaar wordt. Ook in verschillende apps voor je smartphone (waaronder de Adobe Lightroom app) kun per kleur aanpassingen doen! Hieronder leg ik het uit met voorbeelden in Adobe Lightroom.
Kleuren bewerken in Lightroom
Stap 1. Open de foto die je wilt bewerken in Adobe Lightroom op je desktop. Ook op in de lightroom mobile app op je telefoon kan dit, maar dan zien de screenshots anders uit. Ga in je rechter venster naar beneden tot je bij ‘HSL/Kleur’ komt. Hier zie je dat je per kleurtype drie mogelijkheden hebt qua aanpassingen: Kleurtoon, Verzadiging en Luminantie’.
Stap 2. Zo ziet mijn foto eruit zonder enige aanpassing, recht uit de camera. Vooral de oranje/rood tinten, blauwe lucht en groene bomen vallen hier op. Het grootste stuk van de foto is blauw, dus dat is de kleur waar ik mee start!
Stap 3. Begin met één kleur die je uit de foto wilt halen óf juist extra wilt aanzetten. In dit geval wil ik de foto warmer maken met minder blauw. Ik ga dus bij de kleuren ‘aqua’ en ‘blauw’ de verzadiging omlaag doen. Ook wil ik de lucht wat lichter, dus ik zet de luminantie omhoog. Speel ermee!
Stap 4. Vervolgens ga ik met alle andere kleuren spelen. Alleen paars en magenta zitten niet in mijn foto, dus die laat ik met rust. Zo ziet mijn rijtje kleuren eruit. Zoals je ziet heb ik ook groen en geel grotendeels uit de foto gehaald waardoor het geheel er vrij oranje/rood uitziet op dit moment.
Stap 5. Dit is de tussenfase van het aanpassen van de kleuren. Ik ben nog niet geheel tevreden, maar dat zit ‘m in de totale kleurtoon. Die kan ik aanpassen door de witbalans van de foto te veranderen! Daarvoor moet je in je rechter venster helemaal omhoog, bij de standaard aanpassingen.
Stap 6. Kijk, dat lijkt er meer op! Ik zet de temperatuur een stuk omhoog waardoor de gehele foto warmer en geler wordt. Omdat dit iets te fel werd, heb ik de levendigheid omlaag gehaald. En nu ben ik tevreden over de kleuren in mijn foto. Wat een verschil met het origineel hé! PS: ik bewerk nu een .jpg foto, het is beter om je RAW beeld te bewerken!
Uitproberen! Misschien wil jij je foto wel veel koeler maken qua kleuren, of houd je van veel groen in je beeld. Je kunt er alle kanten mee op, dus probeer lekker vanalles uit. Hierboven zie je dezelfde foto waar alleen aanpassingen in afzonderlijke kleuren in zijn gedaan. Best divers vind je niet?
Ben je helemaal tevreden met de look van je foto? Maak er dan een voorinstelling van. Op die manier kun je al je foto’s makkelijk en snel van deze bewerking voorzien. Niet alle foto’s zullen even mooi worden, maar je kunt ze altijd nog handmatig wat bijwerken. Neem ook eens ene kijkje op mijn Instagram, dan zie je direct dat mijn foto’s allemaal warm van kleur zijn!