Adobe Lightroom is een prachtig programma om je foto’s in te bewerken, maar het is ook vrij prijzig. RawTherapee is een gratis alternatief voor Lightroom waarmee je vele mogelijkheden hebt en ook je RAW files gewoon kunt bewerken!
Op welke manier bewerk jij je foto’s? Door mijn werk heb ik altijd de mogelijkheid gehad om met de Adobe programma’s te werken. Heel fijn! Maar wat als je deze programma’s niet kunt of wilt betalen? Wat zijn dan je alternatieven? Eerder schreef ik al over een alternatief voor Photoshop (online) en over het gratis programma GIMP, wat ook een soort Photoshop is. En omdat hier veel vraag naar blijkt te zijn, ging ik ook op onderzoek uit naar een Lightroom alternatief. En een alternatief voor lightroom bleek er zeker te zijn:
Gratis alternatief voor Lightroom!
Eigenlijk kwam ik tijdens mijn zoektocht naar een alternatief voor Adobe Lightroom al snel uit bij ‘RawTherapee‘. Dit programma is verkrijgbaar voor Windows, Mac gebruikers en Linux en is onwijs uitgebreid. Het ziet er misschien net wat minder mooi vormgegeven uit als de Adobe programma’s, maar de mogelijkheden van het programma zijn enorm uitgebreid.
Belichting
Het eerste tabblad in RawTherappee heet ‘belichting’ en hier kun je dus alles aanpassen qua belichting in je foto. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de ‘automatische niveaus’. Waar dit in Lightroom heel goed werkt, maakt hij hier mijn foto’s vaak slechter dan beter. Probeer het dus even uit. Gelukkig kun je alle schuiven ook handmatig aanpassen. Van helderheid tot contrast en van schaduwen en hooglichten tot de verzadiging. Ook kun je hier vignettering toepassen en zelfs digitaal een grijsverloopfilter gebruiken.
Detail
Het tweede tabblad bovenin heet ‘detail’. Hier kun je onder andere je foto verscherpen, lokaal contrast toevoegen en ruis onderdrukken. Er zijn enorm veel opties voor de gevorderde beeldbewerker om je foto helemaal naar jouw wens te bewerken. Om een bepaalde functie toe te passen, moet je op het bolletje voor de titel klikken. Wil je hem toch niet? Dan klik je hem op dezelfde manier weer uit. Zo werkt het bij alle functies in RawTherapee.
Kleur
RawTherappee zou geen goed gratis alternatief voor Lightroom zijn als je niet uitgebreid kunt spelen met de kleuren in je foto. Dit begint bij het kijken naar de witbalans en deze eventueel te verzetten naar een andere stand. Deze kun je ook met de sliders verder aanpassen of prik grijs met het pipetje.
Het programma geeft functies voor levendigheid, een kleurkanaal mixer, mogelijkheden voor zwart-wit omzettingen, duotonen en veel meer. Het aanpassen van de kleuren is wel wat ingewikkelder dan in Lightroom of Camera Raw, maar als je eenmaal het programma hebt leren kennen, kun je ook hier goed mee werken.
Transformeer
Het vierde kopje is ‘geavanceerd’ die sla ik even over. Maar kopje vijf is wel weer interessant. Met dit tabblad kun je namelijk je foto bijsnijden, rechtzetten en lenscorrectie toevoegen. Eigenlijk alles wat met de uitkadering van je foto te maken heeft kun je hier vinden.
Metadata aanpassen
Het laatste tabblad staat in het teken van de EXIF informatie, oftewel de metadata. Je ziet hier alle informatie die de camera aan jouw foto heeft meegegeven. En je kunt deze aanvullen waar nodig is. Bijvoorbeeld door je eigen naam als artist van het beeld in te voegen. En door copyright informatie toe te voegen. Wil je de EXIF informatie verwijderen? Dan kan dat hier ook!
Maak Snapshots!
Een handige optie binnen RawTherapee is het maken van snapshots. Deze functie zit links onder in je scherm en maakt tussentijdse bestandjes van je bewerkte foto. Zo kun je makkelijk en snel terug naar een eerdere versie die je misschien toch mooier vond qua bewerking. Je ziet helaas niet hoe die versies eruit zien, je krijgt alleen een naam. Maar handig is deze functie wel.
Conclusie lightroom gratis alternatief
Wat mij betreft is RawTherapee een goed gratis alternatief voor Lightroom. Het is een uitgebreid programma wat je wel echt moet leren kennen om er goed mee te kunnen werken. Maar als je eenmaal weet waar je de verschillende functies kunt vinden, dan kun je er erg veel mee doen. Er zijn ook veel tutorials op youtube te vinden die je hiermee op weg kunnen helpen. Dus probeer het zeker eens uit!
Bevalt deze gratis lightroom jou? Of wat is anders jouw favoriete (gratis) programma om je RAW foto’s mee te bewerken? Dit lightroom gratis alternatief is zeker die van mij!
3 Reacties
Nog een beter alternatief is darktable.
Ook beschikbaar voor Windows, IOS En Linux.
Betere catalogeer mogelijkheden en veel meer tutorials beschikbaar op YouTube.
Ik gebruik het dagelijks.
Is het met RawTherapee mogelijk om een foto te desatureren en dan één of meer kleuren te laten uitkomen. Bv een ‘grijs’ beeld waarop dan alleen de bloem nog geel is?
[…] Denk aan software zoals Photoshop of Lightroom. Maar ook aan gratis varianten zoals Photopea, RawTherapee of een voordeliger programma genaamd Luminar […]