Er zijn enorm veel fotografie accessoires op de markt. Maar één van mijn favorieten is toch wel het reflectiescherm! Een reflectiescherm gebruiken kan op allerlei manieren. In dit artikel geef ik je tips voor het toepassen in verschillende soorten fotografie.
Wat is een reflectiescherm?
Een reflectiescherm is een hulpmiddel binnen fotografie om licht te weerkaatsen. Het wordt ook wel een reflector genoemd. De meest voorkomende reflectieschermen zijn rond en hebben een hoes gemaakt van reflecterend materiaal in wit, zilver of goud. De witte hoes zorgt voor een neutrale kleurtemperatuur van het gereflecteerde licht, terwijl zilver en goud voor een wat koelere of warmere kleur zorgen. De schermen vouw je makkelijk op tot een redelijk klein pakketje.
Het doel van een reflectiescherm is om het aanwezige licht op te vangen en te reflecteren naar een nieuwe plek. Zo kun je schaduwen invullen of highlights toevoegen aan je foto. Denk bijvoorbeeld aan hard zonlicht dat je kunt weerkaatsen. Interessant voor bijvoorbeeld studiofotografie, maar ook voor portretfotografie, productfotografie en foodfotografie. Een heel krachtig hulpmiddel dus!
Hierboven zie je duidelijk het verschil dat een reflectiescherm kan maken met fel zonlicht. De linker foto maakte ik zonder reflectiescherm. Door het tegenlicht zijn de kleuren en details van de schoenen bijna niet meer te zien. Rechts maakte ik dezelfde foto, maar dan met een zilveren reflectiescherm links van mijn camera. Hierdoor wordt het zonlicht gereflecteerd en wordt de voorkant van de schoenen extra belicht.
Wanneer kun je een reflectiescherm gebruiken?
Een reflectiescherm kan je helpen om je foto’s er verzorgder en professioneler uit te laten zien. En dat kan binnen allerlei vormen van fotografie! Hieronder enkele voorbeelden zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden door te fotograferen met een reflectiescherm.
Portretfotografie op locatie
Ben je in een mooi natuurgebied en maak je portretfoto’s van je model? Gebruik een reflectiescherm bijvoorbeeld om harde schaduwen in het gezicht op te lichten. Zonlicht kan erg hard zijn als je buiten fotografeert. Door het licht te reflecteren kun je donkere plekken ‘invullen’ waardoor het zachter wordt.
Productfotografie
Of je nu natuurlijk licht of studiobelichting gebruikt voor je productfotografie, een reflectiescherm is altijd nuttig. Gebruik het om bepaalde onderdelen van het product te accentueren of om details meer diepte te geven. Kleine veranderingen in de stand van het reflectiescherm kunnen grote impact hebben op het resultaat in je foto.
Foodfotografie
Fotografeer je graag eten? Bijvoorbeeld omdat je een foodblog of instagram over food hebt? Dan is een reflector echt een must voor jou. Gebruik het reflectiescherm om je eten er nog smakelijker uit te laten zien! Dit doe je door bepaalde delen wat op te lichten of om highlights van bijvoorbeeld olie of jus er nog meer uit te laten springen. Ideaal wanneer je thuis bij een raam fotografeert en geen extra belichting tot je beschikking hebt.
Studiofotografie
Ook licht dat je niet direct ziet kun je reflecteren door een reflectiescherm te gebruiken. Denk daarbij aan flitsers die je gebruikt in een fotostudio. Wordt het licht te hard? Gebruik dan een reflectiescherm om het te weerkaatsen waardoor de schaduwen worden ingevuld.
Macrofotografie
Zelf gebruik ik een reflector ook vaak wanneer ik macro foto’s of close-up foto’s maak. Bijvoorbeeld van bloemen. Net als bij de andere vormen van fotografie kun je ook hier een enorm groot verschil bereiken met kleine bewegingen. Reflecteer het licht wat naar onderen of juist wat naar boven en onthul andere details die ander in de schaduw waren gebleven.
5x tips voor het reflecteren van licht
Wil jij zelf een reflector gebruiken en uitproberen? Dit zijn vijf tips die je kunt toepassen wanneer je gaat fotograferen met een reflectiescherm!
Houd vast of gebruik een statief
Je kunt een reflectiescherm op twee manieren gebruiken. Je kunt hem vasthouden óf je bevestigt hem aan een statief. Zelf vasthouden is vaak lastig omdat je dan in positie moet blijven staan én foto’s moet maken. Daarom is het handiger als je iemand bij je hebt die het scherm vast kan houden.
Heb je geen fotografie assistent? Dan kun je het reflectiescherm vastmaken aan een statief. Hiervoor zijn speciale ‘reflector houders‘ te koop die je aan een (lamp)statief kunt bevestigen. Hiermee bevestig je het reflectiescherm zodat hij stevig vastzit en je flexibel bent in het positioneren. Je klemt je scherm in de uitschuifbare houder, zo is hij geschikt voor iedere maat reflectiescherm.
Zilver, goud of wit?
Zoals ik eerder in dit artikel aangaf zijn reflectieschermen te koop in allerlei maten en kleuren. En vooral de kleuren zijn belangrijk om rekening mee te houden. Hieronder leg ik per kleur uit wat het effect is.
Wit
Witte reflectoren zijn veelzijdig en kunnen in verschillende situaties worden gebruikt. Ze geven een neutraal en subtiel invullicht, waardoor ze ideaal zijn voor bijvoorbeeld portretfotografie en productfotografie. Ze kunnen ook worden gebruikt om een zachte en natuurlijke uitstraling te creëren in andere vormen van fotografie.
Zilver
Gebruik een zilveren reflectiescherm om meer licht te reflecteren dan bij witte reflectoren. Dit zorgt voor een intenser resultaat. Ze zijn geweldig voor het toevoegen van highlights en het creëren van een meer dramatische look bijvoorbeeld portretfotografie. De kleurtemperatuur van het gereflecteerde licht is wat koeler van kleurtoon.
Goud
Een gouden reflectiescherm is perfect voor het toevoegen van warme tinten en het creëren van een natuurlijke, zonovergoten sfeer in je foto. Het gereflecteerde licht krijgt namelijk een warme gloed wat behouden blijft bij het invullen van schaduwen en het toevoegen van highlights. Net als bij een zilveren reflector is ook goud intenster dan wit. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt om de warme tonen van het gouden uur na te bootsen.
Je zult ook reflectieschermen tegenkomen met een zwart of een transparant witte hoes. Deze werken net wat anders. Met een zwart reflectiescherm kun je ongewenste schitteringen verwijderen. Een transparante reflector gebruik je om licht doorheen te laten vallen en hierdoor te filteren. Je krijgt diffuus licht dat minder fel en hierdoor meer subtiel in te zetten is.
Afstand bepaalt het effect
Als je een reflectiescherm gaat gebruiken is niet alleen de kleur, maar ook de afstand belangrijk. Hoe groter de afstand tussen je scherm en je onderwerp, hoe subtieler het effect zal zijn. Verklein je de afstand? Dan zul je zien dat het effect toeneemt.
Hoe sterk het effect is, is daarnaast ook afhankelijk van de felheid van het licht en de richting waarop hij op je scherm valt. Zo zal het effect bij fel tegenlicht extremer zijn dan wanneer je zacht licht probeert te reflecteren.
Gebruik ‘m om schaduwen mee te creëren
Hij is er misschien niet perse voor gemaakt, maar ik gebruik een reflectiescherm ook regelmatig om schaduw te maken. Zeker bij kleinere producten, close-ups of portretten gaat dit prima. Daarom zit hij 9 van de 10x standaard in mijn cameratas, want hij weegt toch niets. En als je hem eenmaal hebt, ga je hem vanzelf vaker gebruiken omdat er toch heel wat situaties zijn waarbij hij handig is.
Experimenteer met een reflectiescherm
Hoewel ik mijn reflectiescherm voornamelijk gebruik voor het reflecteren van licht, zijn er nog veel meer creatieve toepassingen te bedenken. Ga daarom lekker aan de slag en experimenteer erop los! Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde kleuren helderder maken wanneer je hier meer licht op laat vallen. Maar je kunt ook zorgen voor bepaalde reflecties in de ogen van je model bij portretfotografie. Of creëer special effects in de achtergrond van je foto met het gereflecteerde licht. Volop mogelijkheden die je foto dynamischer en interessanter kunnen maken.
Hopelijk heb ik je met deze informatie en tips ideeën gegeven hoe je kunt fotograferen met een reflectiescherm. Zoals je kunt merken ben ik zelf erg enthousiast. Het kost maar weinig geld en het voegt echt wat toe bij vele soorten fotografie. Succes met uitproberen!
1 Reactie
Hoe fotografeer ik best met sfeerlicht,s’avonds binnen?